Korona

V ZDA priprave na odprtje meja za polno cepljene tuje državljane

Washington, 05. 08. 2021 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
6

ZDA načrtujejo postopno odpiranje za polno cepljene tuje državljane, potem ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Bidnovo administracijo pozvala, naj čim prej odpravi omejitve za državljane EU. Ti pod trenutnimi pogoji, razen določenih izjem, ne morejo obiskati ZDA, medtem ko lahko Američani s potrebnimi potrdili brez težav potujejo v Evropo.

Vlada tako po besedah predstavnika Bele hiše pripravlja pristop v več fazah, v skladu s katerim bodo – ob določenih izjemah – morali biti potniki v ZDA iz vseh držav polno cepljeni.

Časovnega okvira za uvajanje sprememb predstavnik ni navedel, je pa dodal, da delovna skupina pripravlja "dosleden in varen" nov sistem za vstopanje mednarodnih potnikov za takrat, ko bo to mogoče. ZDA so zaradi pandemije covida-19 pred več kot letom dni močno omejile vstop v državo za potnike iz EU, Velike Britanije, Kitajske in Irana, kasneje pa dodale še več držav, vključno z Brazilijo in Indijo.

Vstop s teh območij je tako rekoč prepovedan, obstaja pa več izjem, med katerimi so denimo ameriški državljani ter tisti z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA, pa tudi študenti, novinarji, profesorji in poslovneži.

Potovanja v ZDA so za državljane EU trenutno zelo omejena.
Potovanja v ZDA so za državljane EU trenutno zelo omejena. FOTO: Shutterstock

Evropska unija je že junija odprla meje za potnike iz ZDA, ki za to potrebujejo bodisi potrdilo o cepljenju ali negativen test, zato je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Bidnovo administracijo v sredo znova pozvala, naj uvede enake pogoje tudi za državljane EU. 

"Vztrajamo, da morajo za prihode v obe smeri veljati primerljiva pravila," je von der Leynova dejala v danes objavljenih izjavah za nemški RND. Kot je izpostavila, sta namreč epidemiološki situaciji v Evropi in ZDA trenutno zelo podobni.

"To težavo moramo rešiti čim prej in smo v stiku s svojimi ameriškimi prijatelji," je poudarila. "To se ne sme vleči mesece," je še dodala v izjavi. 

Slovenija po novem na zelenem potovalnem seznamu Anglije

Britanska vlada je pozno v sredo posodobila pogoje vstopa v državo in v tem okviru več držav, med njimi Slovenijo, uvrstila na zeleni seznam. Od nedelje zjutraj bo tako med drugim za potnike iz Slovenije za vstop v Anglijo potreben le negativen test na novi koronavirus, ne glede na cepilni status osebe. 

Po novem so se na zeleni seznam poleg Slovenije uvrstile še Avstrija, Nemčija, Slovaška, Latvija, Romunija in Norveška. 

V okviru spremembe je Anglija dodatno sprostila omejitve za Francijo. Čeprav je bila država že pred tem na rumenem seznamu, kar omogoča vstop v Anglijo brez karantene za cepljene, je za Francijo veljala izjema. Sedaj pa bo tudi za potnike iz Francije možen vstop v Anglijo brez karantene, če bodo predložili dokazilo, da so bili cepljeni s cepivom, odobrenim v ZDA ali Evropski uniji, ter se bodo testirali pred in po prihodu v Anglijo.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
05. 08. 2021 18.23
-2
Poglej kakšen kaos na letališčih, ena letalska družba je samo v enem dnevu odpovedal 420 poletov, pomanjkanje delavcev.
dante
05. 08. 2021 16.14
+0
Jaz grem v Zda mam ponareto potrdilo, mi ga je žlahtnik zrihtal iz agencije. Pa nobenemu tega ne pravite, kaj se tu meni.o
MUNGATUMBA
05. 08. 2021 11.59
+0
Ceplencev ne testirajo, trosijo pa virus
ni_mi_vse_eno
05. 08. 2021 10.34
-2
Brez cepljenja ne boš mogel potovati, ne obiskati gostilne, ne iti v hotel. Agenda je jasna. "Imeli ne boste ničesar in boste srečni" = Svetovni ekonomski forum v Davosu. Samo elita bo lahko imela vse, ostali ne bodo smeli imeti ničesar. Bolj ubogljiv folk, če nima ničesar.
Nick.Mason
05. 08. 2021 08.54
+1
načrtujejo,ni pa še sprejeto,to je velika razlika,samo bistvo članka je marketing na cepivo
ni_mi_vse_eno
05. 08. 2021 10.32
-2
Je praktično že sprejeto, ker je to agenda elite. To se dogaja povsod po svetu. Beri: "Hrvaški državljani lahko z avgustom dobijo novo biometrično osebno izkaznico, ki bo hkrati tudi zdravstvena izkaznica. Nove osebne izkaznice so usklajene z uredbo Evropske unije o okrepitvi varnosti osebnih izkaznic državljanov unije iz leta 2019. " => "Na Hrvaškem uveljavili elektronske osebne izkaznice, pri nas še teče javno naročilo"