Korona

V ZDA se virus pospešeno širi, v Parizu po 104 dneh znova odprli Eifflov stolp

Washington / Bruselj, 25. 06. 2020 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Svetovna zdravstvena organizacija je izrazila skrb nad porastom okužb v Evropi, ob tem pa opozorila, da bo predvidoma še ta konec tedna število okužb po svetu doseglo 10 milijonov. Še posebej zaskrbljujoče je stanje v ZDA, kjer se virus pospešeno širi predvsem na jugu in zahodu države. Nekatere zvezne države na vzhodu so zato uvedle obvezno karanteno za vse, ki prihajajo z epidemiološko 'nevarnih' območij. V Parizu, kjer se življenje počasi vrača v stare tirnice, pa so po 104 dneh znova odprli znameniti Eifflov stolp.

Število okužb s koronavirusom po svetu je preseglo 9,4 milijona, Svetovna zdravstvena organizacija pa pričakuje, da bo do konca tedna številka narasla na 10 milijonov. Vsaj 480.000 bolnikov s covidom-19 je umrlo. 

Na prvem mestu po okužbah so ZDA, kjer je okuženih že skoraj 2,4 milijona ljudi, umrlo jih je 122.000. Na uvodnih žariščih, kot je New York, se pandemija še naprej umirja, zato pa nastajajo nova žarišča na jugu in zahodu ZDA, kjer so najprej odpravljali ukrepe proti pandemiji.

Okužbe rekordno naraščajo med drugim v Kaliforniji, Arizoni, Mississippiju, Teksasu in Oklahomi, hospitalizacije pa med drugim v Južni in Severni Karolini. Univerza Washington napoveduje najmanj 180.000 mrtvih v ZDA do 1. oktobra. New York, New Jersey in Connecticut medtem uvajajo obvezno samoizolacijo za vse, ki prihajajo iz zveznih držav, kjer primeri naraščajo. Za začetek to velja za Alabamo, Arizono, Arkansas, Florido, Severno in Južno Karolino, Teksas, Utah in Washington. Seznam se bo sproti posodabljal. Florida je sedaj dobila povrnjeno karanteno, ki jo je uvajala za prebivalce mesta New York in okolice v času prvega vala pandemije aprila.

V zvezni državi New York je sicer še vedno največ potrjenih primerov okužb (389.000) in mrtvih (31.257), vendar pa oboje zadnje tri tedne narašča zelo počasi. V torek so testirali več kot 51.000 ljudi, pozitivnih jih je bilo manj kot 600 oziroma odstotek. Skupno število hospitalizacij je nazadovalo na 1071, v torek pa je umrlo 17 ljudi. Na vrhuncu izbruha aprila jih je umrlo po skoraj 800 na dan.

V ZDA nastajajo nova žarišča na jugu in zahodu države, kjer so najprej odpravljali ukrepe proti pandemiji.
V ZDA nastajajo nova žarišča na jugu in zahodu države, kjer so najprej odpravljali ukrepe proti pandemiji. FOTO: AP

S podzemno železnico v New Yorku se sedaj že vozi milijon ljudi na dan, vagone pa še vedno popolnoma dezinficirajo vsako noč. Pred pandemijo se je sicer vsak dan vozilo več kot sedem milijonov potnikov. Kalifornija je medtem že prehitela državo New Jersey po številu okužb, ki so narasle na 194.000, za covidom-19 pa je do sinoči umrlo 5700 ljudi. Guverner države Gavin Newsom je ukazal nositi maske na javnih mestih in v sredo je okrožjem, ki tega ne bodo upoštevala, zagrozil z odvzemom dela proračunskih sredstev. Samo v torek so potrdili 7100 okužb.

Na lestvici navzgor se uspešno prebija Florida z guvernerjem Ronom DeSantisom na čelu, ki si marca ni znal natakniti maske, ni hotel zapirati plaž in je bil med prvimi, ki so odpravljali ukrepe proti pandemiji. Poleg tega pa ga še obtožujejo pritiska za prikrivanje dejanskega števila okužb, sesutega sistema za podporo zaradi brezposelnosti pa na Floridi doslej še niso popravili.

Florida je sedaj s skoraj 109.000 okužbami na šestem mestu v ZDA, za covidom-19 pa je tam umrlo skoraj 3300 ljudi. V torek so potrdili 5000 okužb, kar je 25 odstotkov več od prejšnjega rekorda pretekli teden.

Teksas se je s skoraj 128.000 okužbami prebil na četrto mesto, za covidom-19 pa je tam umrlo 2270 ljudi. Teksas se je začel odpirati že 1. maja. V zadnjih dveh tednih se je število hospitalizacij podvojilo, v Houstonu pa so bolnišnice že skoraj polne. Apple je v Houstonu v torek znova zaprl svojih sedem trgovin, pred tem pa jih je zaprl že v Arizoni, Severni in Južni Karolini ter na Floridi.

Guverner Severne Karoline, kjer so do sinoči našteli 56.500 okužb in 1329 mrtvih, je ukazal nošenje mask v javnosti po vsej državi. Roy Cooper je razjezil predsednika ZDA Donalda Trumpa, ko mu ni zagotovil, da lahko napolni dvorani za konvencijo republikanske stranke letos avgusta in Trump je sklepni del konvencije iz Charlotta preselil v Jacksonville na Florido.

Trumpovo pravosodno ministrstvo se namerava pridružiti tožbam nekaterih držav in posameznikov, ki so morali ob obisku Havajev v 14-dnevno obvezno samoizolacijo. Havaji, kjer so potrdili le 835 okužb in 17 smrti zaradi covida-19, pri ukrepu vztrajajo. Položaj je dramatično slab v Montgomeryju v Alabami, kjer je bila v sredo na voljo le še ena postelja intenzivne nege. V tej zvezni državi je sicer doslej umrlo 900 ljudi. Potrjenih okužb pa je 32.000. Skupno je število okužb v Arizoni naraslo na 60.000, smrti pa na 1470.

Rekordno rast 482 okužb so v torek prešteli v Oklahomi, od tega največ v Tulsi, vendar je še prezgodaj za morebitno potrditev, da gre za posledico Trumpovega sobotnega predvolilnega zborovanja. V Oklahomi so doslej našteli 11.500 okužb in potrdili 372 smrtnih primerov.

V Nemčiji več kot 600 novih okužb

V Nemčiji so v enem dnevu potrdili 630 novih okužb, umrlo pa je 13 ljudi. V Nemčiji so skupno potrdili 192.079 okužb s koronavirusom, skupno pa je covidu-19 podleglo 8927 oseb. Zaenkrat je okužbo prebolelo 176.800 oseb. Po izračunih nemškega Inštituta Robert Koch je bil faktor širjenja okužbe v sredo pod ena, kar pomeni, da se okužba ni širila pospešeno. Natančneje je bil faktor v sredo 0,72, navaja dpa.

Je pa faktor širjenja okužbe zadnjih sedem dni 1,17, kar pomeni, da ena oseba zagotovo prenese okužbo na še eno. Dan prej je bil faktor za zadnjih sedem dni 1,67.

Eifflov stolp je znova odprl vrata za obiskovalce.
Eifflov stolp je znova odprl vrata za obiskovalce. FOTO: AP

Eifflov stolp znova odprt za obiskovalce 

V Parizu so danes znova odprli Eifflov stolp, ki je bil zaradi koronavirusnih ukrepov zaprt 104 dni. Okoli stolpa so se zbrali novinarji z vsega sveta, ki so spremljali, kako se je prva skupina turistov in Parižanov povzpela po stopnicah železnega stolpa na drugo ploščad.

Pod stolpom se je zbralo okoli 50 ljudi, ki so se kot prvi  povzpeli do druge ploščadi simbola Pariza. Dvigala in zgornja ploščad zaenkrat ostajajo zaprta, saj obstaja nevarnost kršenja varnostne razdalje. To je bilo najdaljše zaprtje stolpa od druge svetovne vojne, zaradi česar je odprtje tudi simbolno dejanje prebujanja Francije po koronavirusni krizi.

"Solzi se mi, ampak to so solze sreče," je za AFP dejala ena od obiskovalk stolpa. Vodja podjetja Sete, ki upravlja s stolpom, Patrick Branco Ruivo je napovedal, da bodo vrh stolpa za javnost odprli 15. julija. Bo pa lahko hkrati v dvigalo šlo le osem ljudi. Do sedaj je bila omejitev 45 oseb.

Eifflov stolp običajno na leto obišče okoli sedem milijonov obiskovalcev, od tega jih je tri četrtine tujcev.

WHO v Evropi svari pred povečevanjem števila okuženih s koronavirusom

Po tednih manjšanja števila novih okužb s koronavirusom v Evropi se trend na stari celini po oceni regionalne pisarne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) spet obrača. Regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge je danes opozoril, da se število novih okužb spet povečuje v 30 državah. 

Kluge je pojasnil, da je to prvi porast okužb v Evropi na tedenski ravni po več tednih. Je pa dodal, da so se države, kot so Nemčija, Španija, Poljska in tudi Izrael, hitro odzvale na nevarne izbruhe. "Kjer so se pojavili novi izbruhi, so te hitro in ciljno zajezili, to so dobre novice," je povedal o odzivu oblasti.

Po svetu se pospešeno veča število okuženih, samo v zadnjem dnevu so potrdili več kot 183.000 novih okužb. Glede na delež novih okužb in smrti se v Evropi zadeve sicer izboljšujejo, vendar vseeno v povprečju v regiji potrdijo skoraj 20.000 novih okužb dnevno in več kot 700 smrti, je na spletni novinarski konferenci še opozoril Kluge.

Na Češkem porast števila novih okužb s koronavirusom

Na Češkem so v sredo potrdili 127 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Država se sicer počasi vrača v normalno življenje, saj postopoma odpravljajo večino ukrepov, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja okužbe, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Češkem so doslej potrdili 10.780 okužb in 344 smrti. Po podatkih oblasti je okužbo prebolelo 7592 ljudi, imajo pa še 2844 aktivnih primerov.

V zadnjem tednu so trikrat potrdili po več kot sto novih primerov v enem dnevu, kar je prvič od sredine aprila. Večino novih okužb so potrdili v okolici Ostrave na severovzhodu države in v okolici Prage.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
25. 06. 2020 16.22
+0
Nedolgo nazaj je 1200 ameriških zdravnikov podpisalo peticijo, da protesti BLM ne vplivajo na širjenje korone..
jured100
25. 06. 2020 15.58
-1
Hahahahaha! Zakaj WHO še sploh obstaja?
Reality check
25. 06. 2020 15.49
+2
10milj. Testiranih. Če ne testiraš ne pomeni da ni virusa...poglej samo pri nas... če imas vrocino,laselj ..NE HODI zdravniku bodi doma in se opazuj???nobenega testiranja....
Reality check
25. 06. 2020 15.48
+3
Kako nič? Saj je rekel naj nehajo testirati da ne bo več okuženih
Uporabnik1940659
25. 06. 2020 15.34
+7
Ameriški "veliki vodja" pa seveda nič... Ampak zdi se, da ga pri nas nekdo pridno oponaša....
Banion
25. 06. 2020 14.54
-10
10 nio okuženih, kolik delež svetovnega prebivalstva je to, niti dve promili. Razumi kdor more to paniko
Supervillain
25. 06. 2020 15.05
+2
Ja 10 kaj pa,ko lahko število hitro narašča,če je 10 ne pomeni,da bo tako tudi ostalo se ti ne zdi.??
alian
25. 06. 2020 15.24
+5
10 milijonov je uradno potrjenih. Če gremo po Slo raziskavi(potrjenih 1500, dejansko pa jih je okuženih okoli 70000). Torej lahko to številko pomnožiš z 45 ter dobiš neko približno sliko kako je virus razširjen. Hitro ugotoviš da 10miljonov ni realna.
bojc46
25. 06. 2020 16.42
+3
Prav tako hitro ugotovis da ni tako smrtonosen ;)
Uporabnik1911634
25. 06. 2020 14.32
-4
Eiffel se vidimo cez nekaj dni
gnoj222
25. 06. 2020 13.31
+27
Kaj bo počasi kapnilo američanom, fa je nujem ukrep za zajezitev pandemije javno zdravstvo? Patetična je una položnica za 1.1mio usd za enega američana, za 17 dni zdravljenja v bolnici od covida. Zgleda da more prej 1/4 američanov pomret.