Podatki za dan: 29. 06 do 24.00
Oboleli
1,600
+15
+0.9%

EU bo odprla mejo za 15 tretjih držav

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /STA /Maruša Slana /
KOMENTARJI
56
Število okužb z novim koronavirusom po svetu še vedno narašča. Članice EU so se dogovorile, da bodo odpravile omejitve za vstop v Unijo za 15 tretjih držav, ki jih ocenjujejo kot varne. Med njimi sta tudi Srbija in Črna gora. Medtem v ZDA, ki jih evropske države niso uvrstile na lestvico, zaostrujejo ukrepe. V nekaterih zveznih državah je znova obvezno nošenje mask.

Po podatkih univerze John Hopkins je potrjenih 10.302.867 okužb z novim koronavirusom. Ozdravelo je nekaj več kot 5,6 milijona ljudi, umrlo pa jih je 505.518. Iz Izraela poročajo o smrti 19-letnice, ki je predhodno sicer trpela zaradi previsoke telesne teže in povišanega pritiska. V državi sicer v zadnjih dneh znova beležijo porast okužb, potem ko je vlada sprostila nekatere preventivne ukrepe. Včeraj so tako zabeležili 686 novih okužb, skupno 24.441.

Članice EU so se medtem danes dogovorile, da bodo v sredo odpravile omejitve za vstop v Unijo za petnajst tretjih držav, ki jih ocenjujejo za epidemiološko varne. Na seznamu, ki ga bodo osvežili vsaka dva tedna, za zdaj ni ZDA.

Gre sicer za priporočilo, ki naj bi zagotovilo usklajeno ukrepanje, nujno za preprečitev ponovnega uvajanja nadzora znotraj schengna, a končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah je v rokah posamezne države.

EU kot mejo za uvrstitev na zeleni seznam določa povprečje EU, ki je 16 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, medtem ko namerava slovenski NIJZ ostati pri 10 okužbah na 100.000 prebivalcev, saj Slovenija "svojih standardov ne bo spuščala in prilagajala",  je danes povedal vladni govorec Jelko Kacin.

V skladu s sprejetim priporočilom naj bi članice Unije v sredo začele odpravljati omejitve na zunanji meji za prebivalce Alžirije, Avstralije, Kanade, Gruzije, Japonske, Črne gore, Maroka, Nove Zelandije, Ruande, Srbije, Južne Koreje, Tajske, Tunizije in Urugvaja. Pod pogojem, da bo ukrepala vzajemno, je na seznamu tudi Kitajska.

Poleg tega so se članice dogovorile, da se prebivalce žepnih državic Andore, Monaka, San Marina in Vatikana v tem primeru obravnava kot prebivalce EU. Na seznamu sta tudi državi v naši bližnji soseščini, ki ju je Slovenija zaradi poslabšanja razmer v zadnjih dneh uvrstila na t. i. rdeči oziroma rumeni seznam. V Srbiji se virus pospešeno širi, v zadnjih 24 urah so zabeležili 276 novih okužb. Testirali so 8377 ljudi. Najhuje je v Novem Pazaru, največ okuženih pa sicer prihaja iz Beograda. Tam je od danes obvezno nošenje mask v javnem prometu in zaprtih prostorih. V sosednji Bosni in Hercegovini so medtem našteli 109 novih okužb. 

Notranji minister Aleš Hojs je danes na novinarski konferenci, na kateri je sicer naznanil svoj odstop, glede omenjenega seznama dejal, da bo Slovenija dokumentu predložila posebno izjavo, v kateri bo opredelila, da si pridržuje pravico, da še naprej sama ureja svoje epidemiološke meje ter oblikuje rdeče, rumene in zelene sezname.

Evropska unija je pripravila seznam 15 tretjih držav, za katere ocenjuje, da so varne.
Evropska unija je pripravila seznam 15 tretjih držav, za katere ocenjuje, da so varne.FOTO: Dreamstime

EU je odločitev sprejela ob upoštevanju epidemioloških razmer in omejevalnih ukrepov v teh državah, vključno z ukrepom ohranjanja fizične razdalje, ter drugih gospodarskih in socialnih vidikov. Ključna epidemiološka merila so bila, da mora biti število novih okužb na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh blizu ali pod povprečjem EU na dan 15. junija, da mora biti trend novih primerov stabilen oziroma padati ter da mora biti ukrepanje na splošno ustrezno. V državah, za katere bodo omejitve veljale še naprej, so iz njih izvzeti državljani EU in njihovi družinski člani, rezidenti EU za daljši čas in njihovi družinski člani ter potniki s posebno funkcijo ali potrebo.

Vse več okužb na jugu in zahodu ZDA

V ZDA se je doslej z novim koronavirusom okužilo že 2,56 milijona ljudi, zaradi covida-19 jih je umrlo več kot 126.000. Teksas in Florida sta se povzpela na tretje in četrto mesto po številu okuženih. V New Yorku in New Jerseyju, ki sta na vrhu seznama, se medtem razmere še naprej izboljšujejo.

Okužbe naraščajo predvsem na jugu in zahodu ZDA, kjer so bili najbolj pogumni pri odpravljanju ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Guverner Arizone Doug Ducey je ukrepe odpravil sredi maja, sedaj pa je za 30 dni zaprl bare, kinodvorane, telovadnice, vodne parke, šolam pa naročil, da s poukom ne začnejo pred 17. avgustom.

V Arizoni se je v nedeljo okužilo skoraj 4000 ljudi, guverner pa pričakuje, da bo ta teden še hujši od prejšnjega. Skupaj ima Arizona 74.500 okuženih in 1588 mrtvih.

V nekaterih zveznih državah znova uvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.
V nekaterih zveznih državah znova uvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.FOTO: AP

V Teksasu je guverner Greg Abbottže pred dnevi ukazal zaprtje barov, ker naj bi se okužbe tam najbolj širile in v ponedeljek ga je zadela tožba lastnikov barov, ki ga obtožujejo diktatorstva. V Teksasu so doslej našteli približno 155.000 okuženih in 2400 mrtvih.

Florida ima že skoraj 146.000 okužb in skoraj 3500 mrtvih, guverner Ron DeSantis pa je le prepovedal točenje alkohola v barih, sicer pa pušča proste roke lokalnim oblastem, da se odločajo glede zaščitnih mask, zapiranja plaž in drugih ukrepov. Župan JacksonvillaLenny Curry, ki je še prejšnji teden zatrjeval, da nošenja mask ne bo zahteval, si je sedaj premislil.

Guverner New Jerseyja Phil Murphy je v ponedeljek odprl trgovske centre, vendar pa preložil začetek ponovne strežbe v notranjih prostorih restavracij, ker so obiskovalci barov znova začeli neprevidno širiti okužbe. V New Jerseyju se je doslej okužilo 171.000 ljudi, umrlo pa jih je 15.000.

PREBERI ŠE
V ZDA število okuženih z novim koronavirusom preseglo 2,5 milijona

Zaščitne maske uvajajo tudi v Kansasu, kjer je le 14.443 primerov okužb in 270 mrtvih, ter v Oregonu, kjer je 8500 okuženih in 204 mrtvi. Ukaze za nošenje zaščitnih mask je pozdravil newyorški guverner Andrew Cuomo, ki je k temu pozval tudi predsednika Trumpa.

Na novinarski konferenci je objavil Trumpovo fotografijo z obrazom, ki je prekrit z masko in napisom "daj jo gor". Trump maske še vedno zavrača. V New Yorku se je doslej z novim koronavirusom okužilo več kot 393.000 oseb, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 31.000. Največ od tega v mestu New York, vendar pa zadnje tedne število okužb in smrti v New Yorku komajda še kaj narašča.

Hitreje pa narašča v Kaliforniji, kjer se je doslej okužilo 217.000 ljudi, umrlo pa jih je skoraj 6000. Največ v mestu Los Angeles, kjer so doslej našteli 98.000 okuženih in več kot 3300 mrtvih.