Korona

Avstrija in Italija za božič zaostrujeta ukrepe, na Hrvaškem visoko število okužb

Atlanta / Dunaj, 02. 12. 2020 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
6

Avstrija namerava zaradi pandemije covida-19 med božičnimi prazniki zaostriti ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države. Ukrepe bodo med prazniki zaustrili tudi v Italiji. Na Poljskem so presegli milijon okužb, visoko število pozitivnih beležijo tudi na Hrvaškem. V ZDA so se medtem odločili, da bodo prve omejene količine cepiva delili zdravstvenim delavcem.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je s koronavirusom po svetu okužilo že več kot 63.894.000 ljudi, več kot 1,4 milijona jih je zaradi virusa umrlo. 

Med državami z največ okužbami so ZDA, kjer se je okužilo že več kot 13,7 milijona ljudi. Sledijo ji Indija z več kot 9.499.400 okužbami, Brazilija z več kot 6.386.700 okužbami in Rusija, kjer so potrdili že več kot 2.302.000 okužb. Več kot 2.275.400 okužb so potrdili v Franciji, 1.656.400 v Španiji, podobno število okužb pa so zabeležili tudi v Veliki Britaniji (1.647.230) in Italiji (1.620.901).

Avstrija za božič zaostruje ukrepe za potovanja z visokim tveganjem za okužbo

Avstrija namerava zaradi pandemije covida-19 med božičnimi prazniki zaostriti ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države. Gre za del novih ukrepov v zvezi s pandemijo, ki jih bo danes predstavila vlada na Dunaju.

Po pisanju časnika Kurier vlada pripravlja odlok o obvezni karanteni, po katerem bodo morali vsi, ki bodo v Avstrijo prišli iz držav s 14-dnevno incidenco višjo od 100 na 100.000 prebivalcev, za deset dni v karanteno. Po petih dneh se bodo lahko testirali na novi koronavirus in če bo test negativen, bodo karanteno lahko končali.

Ukrep bo veljal za vse sosednje države. Med njimi je tudi Slovenija, kjer glede na današnje podatke Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) 14-dnevna incidenca znaša 972. 

Zaposleni za čas karantene in čakanja na izvide testiranj ne bodo upravičeni do odsotnosti z dela, temveč bodo morali tisti, ki bodo za praznike potovali v rizične države, vzeti deset dni dopusta za karanteno.

Tarča ukrepa so predvsem tisti, ki bi za praznike potovali k sorodnikom na Balkanu ali v Turčiji. Ukrepi bodo zaradi pravoslavnega božiča veljali do 10. januarja. Avstrijska vlada želi na ta način preprečiti tretji val epidemije covida-19 po praznikih oz. zlom avstrijskega zdravstvenega sistema, kjer so zaposleni številni z migrantskimi koreninami.

V avstrijskem notranjem ministrstvu so kasneje za avstrijsko tiskovno agencijo APA pojasnili, da bodo omejitve ob ponovnem vstopu v Avstrijo veljale od 19. decembra letos do 10. januarja prihodnje leto, kar je povezano tudi s pravoslavnim božičem 7. januarja. Obvezna desetdnevna karantena bo veljala samo za tiste, ki bodo v državo vstopili, in ne za vse njihove družinske člane iz istega gospodinjstva.

V Italiji za božične in novoletne praznike strožji ukrepi za zajezitev pandemije

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza
Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza FOTO: AP

V Italiji bodo med božičnimi in novoletnimi prazniki veljali strožji ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, da bi preprečili tretji val epidemije covida-19, je napovedal minister za zdravje Roberto Speranza

Minister je senat v Rimu nagovoril pred novim vladnim odlokom o zajezitvi širjenja virusa, ki naj bi ga vlada predstavila še danes. "Nadaljevati moramo jasne in stroge ukrepe, da ne bi ogrozili doseženega v zadnjih tednih pri zmanjševanju števila okužb," je dejal. "Stike med ljudmi moramo kar se da omejiti," je poudaril Speranza in posvaril, da bo sicer januarja in februarja "pred vrati tretji val". Speranza ostalih ukrepov ni omenjal, a mediji poročajo, da namerava vlada ohraniti policijsko uro, omejiti družinska srečanja ob božiču, smučišča pa naj bi bila zaprta do začetka januarja.

Minister je napovedal, da bo Italija kar se da hitro, po možnosti konec januarja prihodnje leto, začela kampanjo cepljenja proti covidu-19. Cepljenje bo brezplačno in prostovoljno. Rim je za 60 milijonov prebivalcev naročil 202 milijona odmerkov cepiva.

V zadnjem dnevu so v Italiji zabeležili 20.709 novih okužb, potem ko so jih dan pred tem 19.350. Podatki za zadnje dni so precej boljši kot ob vrhuncu drugega vala 13. novembra, ko so jih našteli 41.000. Skupno so v Italiji doslej potrdili več kot 1,6 milijona okužb z novim koronavirusom. Covidu-19 je podleglo 57.045 ljudi, od tega 684 v zadnjem dnevu, kar je približno sto manj kot dan pred tem. 

Italija je med najhuje prizadetimi evropskimi državami v pandemiji. Drugi val, ki je Italijo prizadel oktobra in novembra, se je sicer počasi začel umirjati. Speranza upad števila okužb med drugim pripisuje razdelitvi države na območja različnih barv glede na nevarnost tveganja za okužbo z novim koronavirusom.

Francija namerava s karanteno odvrniti ljudi od smučanja v tujini

Da bi Francozom preprečili, da bi se na smučiščih v sosednjih državah, kot sta Švica ali Španija, okužili z novim koronavirusom "bomo uvedli karanteno", je v pogovoru za francosko televizijo BFMTV povedal francoski premier Jean Castex. V okviru tega ukrepa bodo na mejah izvajali naključni nadzor.

Prefekti departmajev bodo lahko Francozom, ki se bodo vrnili s smučišča v Švici ali Španiji, odredili sedemdnevno izolacijo. V tem času jih bodo tudi testirali na novi koronavirus.

"Zaključek tega mora biti, da ne grem smučat v Švico. Moja naloga je, da ščitim svoje sodržavljane, medtem ko druge države menijo drugače. To je njihova pravica," je poudaril francoski premier. Ta ukrep ne bo zadeval čezmejnih delavcev, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v premierjevem uradu.

Glede usklajevanja z drugimi evropskimi državami o obratovanju smučišč je medtem Castex dejal, da se diplomatske aktivnosti nadaljujejo. Francija se namreč skupaj z Nemčijo in Italijo zavzema, da bi bila smučarska središča po vsej Evropi zaprta do začetka januarja. Avstrija, Švica in Španija pa temu nasprotujejo. V Franciji bodo zimsko-športna središča med prazniki odprta, ne bodo pa obratovale žičniške naprave.

Francoska vlada namerava uvesti tudi obvezno predložitev negativnega izvida testiranja za potnike ob prihodu na letališče. Odlok s podrobnostmi o vseh teh ukrepih bo predvidoma francoska vlada pripravila v prihodnjih dneh.

Na Hrvaškem znova več kot 3500 okuženih z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 10.077 testih potrdili 3539 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 55 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Današnje število novih primerov je višje kot v ponedeljek in torek, ko so potrdili 1830 oziroma 2900 novih okužb, a tudi nižje kot prejšnjo sredo, ko so potrdili 3603 nove okužbe ob 10.194 testih. Prejšnji teden so nato do konca tedna beležili rekordne številke, ki so presegle 4000 okuženih dnevno. Največje dnevno število na novo okuženih je bilo minuli petek, ko je doseglo 4080.

Glede na podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ primerov znova potrdili na območju Zagreba, kjer je bilo 884 novih okužb. V medžimurski županiji potrdili 305 novih primerov. V primorsko-goranski županiji so potrdili 256 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 85 novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 22.610 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 2408 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 252 ljudi, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer, so potrdili skoraj 134.900 okužb z novim koronavirusom. Doslej je zaradi covida-19 skupaj umrlo 1916 bolnikov. Okrevalo je več kot 110.350 ljudi. V samoizolaciji je več kot 52.000 ljudi. Opravili so skupno več kot 769.000 testov, so dodali.

Cepljenje
Cepljenje FOTO: Shutterstock

V ZDA že 13,7 milijona okužb, cepivo bodo najprej dobili zdravstveni delavci

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v torek določil, da bodo prve omejene količine cepiva proti novemu koronavirusu delili zdravstvenim delavcem, potem pa pridejo na vrsto bolniki in oskrbovanci domov za ostarele. Odločitev ni presenetljiva.

V ZDA se je do torka okužilo več kot 13.721.600 ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo skoraj 271.000. Doslej se je z virusom okužilo okrog 240.000 zdravstvenih delavcev, oskrbovanci domov za ostarele pa predstavljajo 40 odstotkov vseh smrtnih primerov zaradi covida-19.

Za izredno dovoljenje za uporabo cepiva sta doslej ameriško zvezno Upravo za hrano in zdravila zaprosili družbi Pfizer skupaj z nemškim partnerjem BionTech in Moderna. Cepiva razvijajo tudi druga podjetja. Cepivo Pfizerja naj bi dobilo zeleno luč že naslednji teden, nakar ga bodo začeli deliti po zveznih državah.

Na Poljskem število okužb s koronavirusom preseglo milijon

Na Poljskem je število potrjenih okužb z novim koronavirusom od izbruha epidemije preseglo milijon, potem ko so v zadnjih 24 urah potrdili 13.855 novih okužb, je sporočilo ministrstvo za zdravje. Umrlo je še 609 covidnih bolnikov, skupno 18.208. Okužb so doslej potrdili 1.013.747. V bolnišnicah se zdravi 20.855 bolnikov s covidom-19.

Od izbruha epidemije v marcu je poljska vlada uvedla vrsto ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Nazadnje je 28. novembra dovolila vnovično odprtje nakupovalnih centrov, do najmanj 27. decembra pa zaprti ostajajo restavracije, fitnesi, kinodvorane in gledališča.

Japonska bo vsem prebivalcem omogočila brezplačno cepljenje proti covidu-19

Japonska bo v skladu z novo sprejetim zakonom vsem prebivalcem omogočila brezplačno cepljenje proti novemu koronoavirusu. Stroške cepiva za 126 milijonov prebivalcev Japonske bo krila vlada, določa zakon, ki ga je najprej podprl spodnji dom, danes pa še zgornji dom parlamenta.

Država je dogovor o nakupu cepiva proti covidu-19 za 60 milijonov ljudi sklenila z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer, dogovor o nakupu cepiva za še 25 milijonov ljudi pa z ameriškim podjetjem Moderna. Kot so potrdile japonske oblasti, so se za dodatnih 120 milijonov odmerkov cepiva dogovorili s podjetjem AstraZeneca.

Na Japonskem, ki se sooča s tretjim valom epidemije, v zadnjih tednih sicer beležijo rekordno število dnevnih okužb z novim koronavirusom. Zakon je japonski parlament sprejel dva tedna po tem, ko je japonski premier opozoril, da je država v "največji pripravljenosti" zaradi virusa. V državi so doslej potrdili 150.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2100 covidnih bolnikov.

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški BioNTech sta pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) v ponedeljek vložila vlogo za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom proti covidu-19 v EU, potem ko so klinična testiranja pokazala, da je cepivo 95-odstotno učinkovito in brez pomembnejših stranskih učinkov. Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna pa je v ponedeljek pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) vložilo vlogo za dovoljenje za nujno uporabo svojega cepiva poti covidu-19 v ZDA. FDA bo prošnjo obravnaval 17. decembra.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik S2020
02. 12. 2020 15.57
-2
na hrvaškem porast okužb ni čudno na proslavi v vukovarju in drugot po hrvaški par tisoč ljudi nobene distance pa polovica brez mask
simeoni
02. 12. 2020 15.46
-1
Avstrija sprošča ukrepe pred novim letom, obenem zaostruje ukrepe na mejah. Pri nas zaostrujejo ukrepe, ki so že itak zaostreni, o sproščanju bodo govorili v Maju 2022.
dante
02. 12. 2020 12.03
+3
Avstrijci delajo te ukrepe in hkrati odpirajo smučišča nelogično
Andree
02. 12. 2020 13.18
+2
Dejansko nelogično ja. Odpirajo smučišča,ki so odvisna od tujcev
Andree
02. 12. 2020 11.36
+4
maščevanje Avstrija za prepoved smučarske sezone
kleopad
02. 12. 2020 11.20
+6
Tu pa tud z člankom naredite meneštro.