Korona

V Avstriji od torka policijska ura, zapira se tudi Anglija

New York, 31. 10. 2020 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab, STA, Maruša Slana
Komentarji
572

V Evropi smo od začetka pandemije covida-19 marca letos zabeležili že več kot deset milijonov okužb z novim koronavirusom. Številne evropske države zato uvajajo nove, strožje ukrepe. V Avstriji bodo s torkom uvedli policijsko uro, Anglija pa se s četrtkom zapira za štiri tedne. V ZDA se je medtem z novim koronavirusom okužilo že več kot devet milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 229.500.

ZDA se ne uspejo izviti iz primeža novega koronavirusa.
ZDA se ne uspejo izviti iz primeža novega koronavirusa. FOTO: AP

Za rast z osmih na devet milijonov okužb so ZDA potrebovale dva tedna, za rast s sedmih na osem pa več kot tri tedne. V četrtek se je okužilo 91.000 ljudi, v petek že več kot 97.000. Število hospitaliziranih s covidom-19 je oktobra v primerjavi s septembrom naraslo za 50 odstotkov na 46.000, povprečno na dan umre 800 ljudi. V četrtek in petek jih je umrlo več kot 1000.

Okužbe naraščajo v 47 od 50 zveznih držav, kritičnih je 1200 okrožij ali tretjina vseh ZDA. Univerza Washington napoveduje, da se bo povprečje smrti na mesec, ki je bilo oktobra 22.000, začelo višati in bo januarja doseglo 72.000, kar bo več od doslej rekordnega aprila, ko je umrlo 61.000 ljudi, od tega skoraj polovica v New Yorku.

Slabšanje razmer v Evropi

V Evropi so od začetka pandemije covida-19 marca letos zabeležili že več kot deset milijonov okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija ob sklicevanju na podatke zdravstvenih oblasti 52 držav evropske celine.

S tem je Evropa tretja najbolj prizadeta celina s covidom-19. V Latinski Ameriki in na Karibih so doslej našteli 11,2 milijona okužb, v Aziji pa 10,5 milijona.

Število novih okužb v Evropi se tudi precej krepi iz tedna v teden. V zadnjih sedmih dneh so našteli 40 odstotkov več primerov okužb kot v sedmih dneh pred tem, skupno zdaj v celotni Evropi beležijo 241.000 okužb dnevno. V začetku julija jih je 52 držav skupaj beležilo okoli 15.000.

V Avstriji zaostrujejo karantenske ukrepe: policijska ura, zaprtje gostinskih obratov in kulturnih ustanov

V Avstriji bodo od torka ob polnoči v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo uvedli policijsko uro, zaprli kulturne ustanove in gastronomske obrate, poroča portal avstrijskega časnika Kronen Zeitung. Podrobnosti je javnosti predstavil kancler Sebastian Kurz.

Od torka bo prepovedano gibanje na prostem med 20. in 6. uro, bo pa ena od izjem predvidoma tudi rekreacija na prostem. Ukrepi bodo omejili tudi zasebna druženja, saj bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Po novem bodo prepovedane tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma.

Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo. V okviru ukrepov bodo lahko odprti tudi frizerji in kozmetični saloni, veljali pa bodo poostreni higienski ukrepi, kot je nošenje mask in omejeno število ljudi v salonu. Na drugi strani bodo svoja vrata zaprli fitnesi.

Za štiri tedne bodo zaprte tudi kulturne ustanove, kot so muzeji, gledališče in kinematografi. Podobno se bo zgodilo na področju gastronomije in hotelirstva. Omogočen bo sicer osebni prevzem ali dostava. Da udarec za ta sektor ne bo prehud, predvideva vlada pomoč v višini 80 odstotkov prihodka, ki so ga imeli lani novembra.

Ukrepi bodo predvidoma veljali do konca novembra, odobril pa jih je tudi že predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen. V Avstriji želijo z ukrepi znižati dnevno število na novo potrjenih okužb na nizko trimestno število, še piše Kronen Zeitung.

V Avstriji so v 24 urah sicer potrdili 5349 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 27 ljudi. Trenutno imajo 36.590 aktivnih okužb, od začetka epidemija pa so potrdili več kot 104.000 okužb. Covid-19 je terjal 1109 življenj.

Sebastian Kurz je predstavil nove ukrepe, ki bodo veljali za celotno državo.
Sebastian Kurz je predstavil nove ukrepe, ki bodo veljali za celotno državo. FOTO: AP

Kurz: Verjamem, da se bomo najpozneje do poletja vrnili k običajnemu življenju

Avstrijski kancler je nove ukrepe označil za 'težke', a nujne, glede na močan porast okuženih. Pretekli teden smo beležili 'eksplozivno rast', je dejal Kurz. Večina okužnih ima sicer blage simptome, vendar določen odstotek prebivalstva potrebuje intenzivno nego. Če ne bomo ukrepali zdaj, bo na intenzivnih enotah zmanjkalo postelj, je pojasnil Kurz. 

"Zavedam se, da je to velik udarec za svobodo, a če bomo vsi sodelovali, sem prepričan, da bomo znatno zmanjšali število okužb s koronavirusomm," je še povedal in ocenil, da lahko blaženje ukrepov  Avstrijci pričakujejo decembra. "Verjamem, da se bomo lahko najpozneje do poletja vrnili k običajnim aktivnostim," je dejal.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je izrazil upanje, da se bo krivulja poravnala do sredine novembra. "Ne sme se zgoditi, da bodo morali zdravniki sami izbirati, koga bodo zdravili. Temu se želimo izogniti za vsako ceno," je poudaril minister in dodal, da bi lahko, če ne bi bili uvedeni tako strogi ukrepi, zmogljivosti bolnišnic v celoti zapolnili do sredine meseca.

Anglija se zapira za štiri tedne

Britanska vlada bo s četrtkom uvedla novo zaprtje Anglije, ki bo trajalo vse do 2. decembra. Kot je oznanil premier Boris Johnson, bodo lahko prebivalci svoje domove zapustili le v določenih izjemah, kot so odhod na delo, v šolo ali pa v trgovino. 

Osnovne in srednje šole ter univerze ostajajo odprte. Pubi, bari in restavracije bodo zaprli svoja vrata, dovoljen pa bo osebni prevzem in dostava na dom. Vse trgovine, ki prodajajo nenujno blago, bodo zaprte, prav tako tudi frizerji in kulturne ustanove. 

Zapirajo se tudi fitnes centri, prebivalci pa bodo lahko telovadili na prostem. Poslovna potovanja bodo dovoljena, turistična potovanja pa ne. 

Boris Johnson
Boris Johnson FOTO: AP

Stanje drugod po Evropi

V Nemčiji so prvič od izbruha novega koronavirusa potrdili več kot 19.000 okužb v enem dnevu. Po podatkih inštituta Robert Koch so v zadnjem dnevu potrdili 19.059 novih primerov. S tem so potrdili skoraj 5000 okužb več kot pred enim tednom, ko so poročali o 14.714 potrjenih primerih v enem dnevu. V Nemčiji bodo v ponedeljek začeli veljati zaostreni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo zaprt bari, restavracije, fitnesi in kulturne ustanove. Vrtci in šole bodo ostali odprti.

Grški premier Kiriakos Micotakis je danes razglasil delno ustavitev javnega življenja in gospodarstva, da bi s tem zajezili širjenje novega koronavirusa. Od torka bodo v Atenah in drugih večjih mestih zaprte restavracije in druge prostočasne aktivnosti.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 2769 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 15 bolnikov s covidom-19, skupno doslej 546. Trenutno se v hrvaških bolnišnicah zdravi 1049 bolnikov s covidom-19, od tega je na ventilatorjih 82 bolnikov. Na Hrvaškem je po podatkih omenjenega štaba 15.952 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

V Belgiji so po reviziji podatkov potrdili nov rekordni dnevni prirast novih okužb z novim koronavirusom. V torek so namreč potrdili 21.448 okužb, so danes sporočile pristojne belgijske oblasti. Belgija ima največje število okužb na 100.000 prebivalce v Evropski uniji in že sedaj imajo toliko bolnikov v bolnišnicah, kot so jih imeli na vrhuncu prvega vala v aprilu. Bolnišnično oskrbo potrebuje več kot 6000 covidnih bolnikov, od tega jih je več kot 1000 na intenzivni negi.

V Belgiji bodo v ponedeljek sicer še zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je v petek napovedal belgijski premier Alexander De Croo. Med drugim bodo zaprli trgovine z nenujnim blagom, dovoljen pa bo obisk samo ene osebe iz drugega gospodinjstva. Ukrepi bodo predvidoma veljali do 13. decembra.

Svoja vrata bodo morali zapreti tudi frizerski, kozmetični in masažni saloni. Še naprej ostajajo zaprti bari in restavracije ter kulturna in športna prizorišča. Gospodinjstva bodo na teden lahko na obisk sprejela samo enega človeka, ki ne živi z njimi. Zbiranje na javnih krajih bo po novem omejeno na največ štiri osebe, pogreba pa se bo lahko udeležilo največ 15 ljudi, je napovedal De Croo.

V Italiji pa so v Firencah sinoči potekali protesti proti strogim omejitvam za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ki so se sprevrgli v hude izgrede. Na desetine protestnikov je prevračalo smetnjake ter policiste obmetavalo s petardami in molotovkami. Policija je odgovorila s solzivcem. Prijeli so najmanj 12 oseb. "Nesprejemljivo je, da nekatere nasilniške skupine uničujejo mesto," je bil kritičen firenški župan Dario Nardella. Opozoril je, da je pandemija covida-19 zelo prizadela mesto, doslej pa so protesti potekali mirno. Zahteval je tudi, da se nasilje preneha.

V Italiji se sicer še naprej povečuje število novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so opravili rekordnih 215.886 testov in potrdili 31.758 novih okužb. Umrlo je 297 bolnikov s covidom-19, dan prej 199. Italijanska vlada zaradi naraščanja okužb pripravlja novo zaostritev ukrepov, so danes potrdili nekateri člani vlade. Po poročanju medijev naj bi se to zgodilo prihodnji teden. Med drugim naj bi odredili zaprtje nekaterih žarišč, kot je Milano.

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah potrdili 3908 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nejvišje število novih okužb na dnevni ravni. Prav tako se prvič v madžarskih bolnišnicah zdravi več kot 4000 bolnikov s covidom-19. Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana doslej še ni uvedla omejitev glede množičnega zbiranja, prav tako so odprte trgovine in šole. Orban je v petek pozval k spoštovanju pravil o nošnji zaščitnih mask, ni pa omenil možnosti novih omejevalnih ukrepov.

V BiH so v zadnjih 24 urah potrdili 1912 novih okužb z novim koronavirusom, kar je doslej največ na dnevni ravni od začetka epidemije v državi. V zadnjih 24 urah so opravili 3891 testov. 

Na Poljskem še naprej narašča število na novo okuženih z novim koronavirusom. Po podatkih zdravstvenega ministrstva so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 22.000 novih okužb, kar je največ doslej. Državo sicer te dni pretresajo protesti zaradi nadaljevanja krčenja pravice so splava. 

Na Češkem pa so danes dosegli črni mejnik več kot 3000 mrtvih zaradi covida-19, a se po ocenah oblasti razmere počasi stabilizirajo.

Tradicionalni božični sejmi so še ena "žrtev" novega koronavirusa.
Tradicionalni božični sejmi so še ena "žrtev" novega koronavirusa. FOTO: AP

Letošnji veseli december v Evropi večinoma brez božičnih sejmov, vztrajajo še organizatorji na Dunaju

Pandemija covida-19 bo močno vplivala tudi na praznični december. Letošnjega ne bodo zaznamovale množice ljudi, ki bi si ogledovali prižiganja lučk, se drenjali pred hišicami s kuhanim vinom ali v zadnjem trenutku nakupovali božična darila. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa številne države omejujejo praznovanja, mesta pa odpovedujejo tradicionalne božične sejme.

Iz več mest, ki so znana po svojih božičnih sejmih, že več tednov prihajajo novice o odpovedi. Tako so odpovedali enega najstarejših božičnih sejmov v Nürnbergu, čeprav so sprva načrtovali za čas pandemije primernejšo obliko sejma, ki bi bil razporejen po celem mestu. V Nemčiji so med drugim odpovedali še sejma v Erfurtu in Frankfurtu.

Odpovedali so tudi najbolj znan božični sejem v Franciji. Božični sejem v Strasbourgu, ki je bil predlani prizorišče terorističnega napada, so podobno kot druge po Evropi odpovedali zaradi vse slabše epidemiološke slike. Mestne oblasti pa vseeno napovedujejo praznični spremljevalni program, tako se že pripravljajo na organizacijo parad in koncertov.

Iz Prage so sporočili, da bodo letos praznično vzdušje ustvarjali le z 19 metrov visokim božičnim drevesom v središču starega mesta. Sejem, ki ga letno obišče tudi 700.000 ljudi, pa so odpovedali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem ko so v Avstriji že odpovedali znameniti sejem v Salzburgu, pa na Dunaju tečejo še zadnje priprave za odprtje božičnega sejma 13. novembra. Še ta teden so organizatorji izrazili prepričanje, da sejem bo, četudi v prilagojeni pandemični obliki. Po mestu bo za okoli petino manj sejmov, izdelali so tudi posebne higienske načrte, ki med drugim predvidevajo omejeno število obiskovalcev na prizorišču.

Dunajčani so tako eni od redkih, ki se zaenkrat lahko veselijo prazničnega sejma in že tradicionalnega velikega drsališča pred mestno hišo. So pa oblasti preventivno odpovedale silvestrovanje na prostem, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj.

Rusija upa na zmago v tekmi za cepivo.
Rusija upa na zmago v tekmi za cepivo. FOTO: AP

V Rusiji cepivo proti covidu-19 prvič prejeli tudi starejši prostovoljci

Medtem se nadaljuje bitka za cepivo. V Rusiji so v okviru kliničnega testiranja cepiva proti covidu-19 Sputnik V prvič cepili tudi starejše prostovoljce, je danes sporočil vodilni raziskovalec Nikita Lomakin.

Testiranje cepiva pri starejših se je začelo v začetku prejšnjega tedna, ko so jih zdravstveno pregledali in sprejeli v bolnišnico, kjer so prejeli prvi odmerek cepiva v sredo. Skupno bodo v ta del testiranja vključili 110 oseb, starejših od 60 let.

V prvi skupini je bilo 28 ljudi, ki so imeli tudi kronična obolenja običajna za takšno starost, med njimi sladkorno bolezen in visok pritisk. Najstarejša oseba v tej skupini ima 82 let.

Zaenkrat še niso opazili negativnih posledic. Skupina prostovoljcev, mlajših od 60 let, se je sicer pritoževala zaradi povečane telesne temperature v prvih dneh po prejemu cepiva in občutka nelagodja. Tega pri starejših še niso zaznali.

Klinično testiranje Sputnika V se je v Rusiji začelo v začetku septembra, v njem pa sodeluje 40.000 prostovoljcev. Doslej je samo v Moskvi prvo dozo tega dvokomponentnega prototipa cepiva prejelo več kot 19.000 ljudi, okoli 6500 pa tudi drugo.

Rusi načrtujejo, da bodo Sputnik V naročile tudi druge države. Prejeli naj bi naročila iz okoli 20 držav. Rusi sicer razvijajo še dve cepivi.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (572)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
01. 11. 2020 21.09
Ste si pogledali kako je avstrijski premije povedal državljanom o ukrepih? Umirjeno in s spoštovanjem, naš PV pa kar preko tviterja, po nočni seji ali dopisni seji , po tem, ko so govorec ali pa vladni strokovnajiki povedali drugače. Potem pa sam, drug ali tretji dan, še spremeni svoje sporočilo.
Uporabnik1940659
01. 11. 2020 15.12
-1
Ravnokar pa sem prebrala, da naj bi se v Avstriji situacija izboljševala in naj bi celo omilili ukrepe.... Samo pripomnim.....🤔😏
polanc1
01. 11. 2020 15.10
+2
Uf, Janša bo v diktaturo spravil še Avstrijce in Angleže .... levaki, zdaj pa povejte, če ni sposoben ...
Blokiran Drugi Človek
01. 11. 2020 20.43
Pa tudi našo deželo je napravil rdečo, kar ni uspelo tudi partiji v bivši jugi
Iztok Draksler
01. 11. 2020 11.25
+3
nizozemski premier je kritiziral svoje ...nemska kanclerka je bila razocarana nad svojimi kr se ne drzijo navodil..a to pomen..da nizozemska..pa nemska vlada ne znajo komunicirat..no da ne omenim..belgije....spanije...portugalske...avstrije..madzarske...vse te vlade ne znajo komunicirat....no potem nasa ni ni izjema...a ne
iga_biba
01. 11. 2020 21.11
preračunaj si naše obolele in mrtve na njihovo število prebivalcev, pa boš videl, kako globoko si/smo
Iztok Draksler
01. 11. 2020 11.19
+4
osebna odgvoronost...to je to...vsa evopa je sebična..zato pa ne deluje borba proti covidu....priporocila so znana...torej...ljudje krsijo...tko je....
grozjak
01. 11. 2020 09.29
+5
Predlagam vsem, ki jim je tule pretesno, naj se gredo napenjat v avstrijo, anglijo, poljsko, nemčijo, francijo, belgijo itd 😉😋
Iztok Draksler
01. 11. 2020 11.09
+4
hahha...me zanima..kako bodo tam pametni....a
Covid 19
01. 11. 2020 08.24
-1
Kakšne številke,ta stvar noro razsaja.No ja,pri nas ni težav,mi imamo vse zaprto,odprt je pa turistični covid,ki ga brez težav pošiljamo na hrvaško..edini problem je,če te zalotijo z rogljičkom v ustih,seveda za tiste,ki ostanejo v sloveniji..jao,kako ta vlada rešuje epidemijo..😤
grozjak
01. 11. 2020 09.26
+2
Rogljiček ni za na cesto...samo živali jedo na ulici😉
mosqito
01. 11. 2020 08.22
-3
BOG NAJ ŽIVI NAŠO ODLIČNO VLADO. HVALA ŠKOFU STRESU , ZA ODLIČNO NAPISANO PISMO, Ob DNEVU MRTVIH.....razkriva in obsoja vso pokvarjenost in sprevrženost Leve OPOZICIJE BRAVO IN HVALA OBEMA, IN vladi in g. STRESU. 🇸🇮🇸🇮🇸🇮
mosqito
01. 11. 2020 08.29
-3
Miljarde so šle za Leve banksterje, nevladnike, lažne socialce , JANKOVIČ familij, žilne opornice, pranje denarja, TEŠ 6, Makete, študije o domovih za upokojence in RTVSLO,..... ŠE POMNITE TOVARIŠI???
Blokiran Drugi Človek
01. 11. 2020 08.31
+3
Spomnimo se tudi patrije in kako je ivan naše orože prodajal
Blokiran Drugi Človek
01. 11. 2020 08.33
-1
Janša in jankovič sta si zelo podobna... Oba znata dobro krasti
mosqito
01. 11. 2020 08.35
+4
Vprašanje za tedanjega obrambnega ministra Erjavca,... PODPISNIKA POGODBE Z PATRIJO....kam je vložil podkupnine. OD kod ERJAVCU stanovanje v Naklem, v Ljubljani, v Umagu....... zdej še pa NOVEGA PORSCHEJA...., pa še gotovina v banki,pa ziher še kje drugje.
grozjak
01. 11. 2020 09.27
-3
grozjak
01. 11. 2020 09.27
-3
Uporabnik1940659
01. 11. 2020 15.12
Carmennula26
01. 11. 2020 08.04
-2
Janez Janša si podreja Evropo in odloča kdo bo predsednik ZDA ? Levičarje so pa kar nagnali iz ZDA, drugje pa nič drugače.
glavni Baja
01. 11. 2020 08.06
+4
slim386
01. 11. 2020 08.25
+3
Edino kar JJ lahko dela je to da še malo poboža Kurtza
Blokiran Drugi Človek
01. 11. 2020 11.06
+2
Uf levičarji v ameriki😂😂😂 še malo pa bo janša in njegovi troli ki pišejo po tej strani rekli so komunisti v ameriki😂😂😂
mosqito
01. 11. 2020 08.04
+0
Ja...LEVI MEDIJI... če je pa to v Avstriji,je pa to super, zelo vredu, sprejemljivo... KO PA TO UVEDE JANŠEVA VLADA,je pa to... odvzem svobode gibanja, državni terorizem, avtokracija, diktatura,.... Takrat pa čakajo snemalne ekipe in propagirajo nekaj posameznikov,..jih eno uro intervjuvate kako vlada zatira narod. Vse čestitke za sprevrženost....
slim386
01. 11. 2020 08.28
+0
Sprevrženo je to da mislite da se noriku očita diktatura zato ker je sprejel ukrepe proti koronavirusu. Ampak jemanje besed iz konteksta je bila vedno zelo uspešna taktika nacistov in seveda se rega poslužujejo tudi janšisti
mosqito
01. 11. 2020 08.30
-2
Hvala za kompliment....SEM PONOSEN JANŠIST....
SenecaLucius
31. 10. 2020 21.58
+0
Kurz pa Janša....sta usklajeni par... 😇😛
Wilde Hilde
31. 10. 2020 21.58
+2
V avstriji je najbolj leva stranka v vladi Zeleno
fNovak
31. 10. 2020 21.58
+4
V Italiji skrajni desničarji protestirajo proti ukrepom, Trump ne nosi maske. No saj naši ministri in vodja dr. Krek tudi ne nosijo mask. Zakaj je naša vlada potem uzakonila obvezno nošenje? A ker jih uvažajo sestrične, mame in prijatelji vladajočih ali ker jih skrbi za ljudstvo?
trolololol
01. 11. 2020 08.32
-1
A živiš ti v eni jami ali pod skalo? Sj ni samo pri nas obvezno nošenje mask....
rcarlos
31. 10. 2020 21.56
+5
Važno da firme laufajo 100 na uro :D ... Tam "ni" virusa :D ... Vzdrževalc okužen, pou firme v stiku z njim, šefi meni nič tebi nič nobenga ne pošljejo na testiranje ker je jasno da bi vsaj polovici pokazal, to pa pomeni zapret firmo... Če ne testiraš, ni virusa... Oziroma virus je samo v gostilnah ipd...
Helix Nebula
31. 10. 2020 21.56
+3
Avstrija. Se opravičujemo da vam je Janša povzorič Covid in zaprl državo. Če bi vedeli da ima čarobne zmožnosti da lahko zlomi svet ga nebi volili. Prisežemo.
Helix Nebula
31. 10. 2020 21.54
+6
Avstrijski levaki ne pošiljajo ljudi na ulice protestirat... So državotvorni. Naši bi pa Ljubljano požgali da bi lahko rekli da se je to pod Janšo zgodblo...
Heineken 1A
31. 10. 2020 21.52
+0
JJ HEROJ!!! IN ŠE NA MNOGA LETA!!!
glavni Baja
31. 10. 2020 21.56
+2
Uporabnik1940659
01. 11. 2020 15.15
... ampak Heineken ima v svojem logotipu rdečo zvezdo............😀😀😉😉🙈🙉🙊
Wilde Hilde
31. 10. 2020 21.51
+1
Iga a ti zastopis nemsk?
iga_biba
31. 10. 2020 21.44
+1
Poglejte si državniško držo avstrijskega PV, s skrbjo za državljane, z vzpodbudnimi besedami, naš PV pa po tviterju, kot kakšen najstnik, grozi in straši državljane. po 40 tvitov na dan.
Ici
31. 10. 2020 21.52
+1
Janša se je poleti pokazal popolnoma nekompetentnega in neodgovornega, ko kljub vsem opozorilom, ni zaprl meje s Hrvaško in 800.000 glava čreda je zdrvela po Covid-19, uvožen v glavnem iz že takrat rdeče BiH.
glavni Baja
31. 10. 2020 21.40
+4
Marko Potrč live z Karlplatza na Dunaju 🙂 buahahaha buahahaha buahahaha