Korona

V zraku še dodatni prejemniki bonov za turizem in pomoč avtobusnim prevoznikom

Ljubljana, 18. 05. 2020 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je skupini Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) s področja trga dela uspelo osnutek tretjega protikoronskega zakona uskladiti skoraj v celoti, skupina s področja gospodarstva ni prišla tako daleč. Odprta naj bi ostala vprašanja bonov za turizem še za študente in upokojence, podaljšanja ukrepa čakanja na delo in pomoči avtobusnim prevoznikom.

Kot je spomnil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh, je OZS na današnjem zasedanju delovne skupine s področja gospodarstva, kmetijstva in ribištva vztrajala, da se ukrep subvencioniranja čakanja na delo tudi po 31. maju podaljša za vse panoge, ne le za gostinstvo in turizem.

Po informacijah STA je bil sprejet predlog, da bi se ukrep potegnil na junij, julij in avgust za vse panoge, pri čemer pa naj bi bili pogoji za koriščenje ukrepa ostrejši. Po drugem protikoronskem zakonu lahko ukrep čakanja na delo koristijo delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije na letni ravni upadli za več kot 10 odstotkov. Vlada naj bi bila temu naklonjena.

Na zasedanju naj bi bilo govora tudi o razširitvi upravičencev do bonov za spodbujanje dodatne potrošnje v turizmu, ki naj bi bili veljavni ali do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021. Glede na vladno gradivo, ki ga je konec minulega tedna pridobila STA, je bilo najprej predvideno, da bi bili v višini 200 evrov izplačani vsem redno zaposlenim in samozaposlenim, starim vsaj 18 let.

Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je medtem prek družbenega omrežja Twitter danes sporočila, da bodo po najnovejšem osnutku do bonov upravičeni tudi upokojenci.
Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je medtem prek družbenega omrežja Twitter danes sporočila, da bodo po najnovejšem osnutku do bonov upravičeni tudi upokojenci. FOTO: Damjan Žibert

Danes pa je stekla razprava o tem, tako Meh, koliko naj bodo stari upravičenci do bona - 16. ali 18. let - oziroma, ali naj bodo do njih upravičeni tudi študenti. Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je medtem prek družbenega omrežja Twitter danes sporočila, da bodo po najnovejšem osnutku do bonov upravičeni tudi upokojenci, "ki so vse življenje prispevali k družbeni blaginji in za katere želimo, da si po težkem obdobju epidemije privoščijo lepe, sprostitvene dni".

 

Meh je opozoril, da bo vključitvi novih skupin ukrep proračun stal 300 in ne predvidenih 200 milijonov evrov. Razkril je še, da naj bi bil pogoj ob unovčenju bona, da gre za vsaj eno nočitev v slovenskih turističnih zmogljivostih.

Ministrstvo za infrastrukturo z novim predlogom za pomoč avtobusnim prevoznikom

Ministrstvo za infrastrukturo je medtem danes po njegovih besedah prišlo na dan z novim predlogom, in sicer finančno pomočjo avtobusnim prevoznikom, ki so bili ob ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa brez dotoka prihodkov.

Številne predloge so podali tudi delodajalci, OZS denimo državno sofinanciranje najemnin podjetnikom, prizadetim v koronavirusni krizi, plačilo DDV po realizaciji, kar naj bi izboljšalo plačilno disciplino, podaljšanje časa za izplačilo regresa do konca leta in pomoč države pri tem.

Delodajalci opozarjajo, da ne vedo, kaj bo v končnem osnutku, in da je zato za komentar današnjega zasedanja skupine prezgodaj. Kot je povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole, osnutek novega interventnega zakona zdaj pretresa vladna delovna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika.

Tudi Smole pa se, tako kot predstavniki sindikatov, zavzema, da bi v torek zadnji osnutek zakona pregledal ESS v celoti. Za popoldne pa je predvideno, da ga bo obravnavala vlada, ki naj bi ga tudi potrdila in poslala v DZ.

Ekonomsko-socialni svet bo sicer jutri na izredni seji obravnal Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
19. 05. 2020 18.56
+3
Jz grem vsako leto 2 x par dni v naše terme, tudi zdaj bom šel pa če dobim bone ali pa ne. Pokojnina 550 Euro pa ne jočem.
aloaloalo
18. 05. 2020 19.04
+14
Res nismo normalni...danes se pogovarjamo da bomo z vaučerji podelili 200, jutri bomo 300...do konca tedna 350 milijonov. Kdo bo vračal dolg? Zaposleni v predelevalnu sektorju? Gospodje, ste prebrali da bi lahko v avtoindustriji na cesto šlo 10.000 ljudi in to samo v velikih slovenskih sistemih? Verjamite mi, naročil ni, dela se z 1/4 kapacitet v panogi ki je tako ali tako na minimalcih. Bodimo resni...Dolgove ne bodo vračali politiki, bomo majhni ljudje.
bandit1
18. 05. 2020 19.08
+11
In naši otroci, ki me bodo grdo gledali. A vse ste prodali kar je bilo vrednega v naši državi bodo vprašali. Tedaj teh sekt ne bo več ne na oblasti ne v parlamentu, bodo druge ki bodo ljudem lagale o lepši prihodnosti ADIO....
ahim1225
19. 05. 2020 08.38
+5
Z vaučerji se pomaga slovenskemu turizmu, sicer bo na cesti ostalo 20.000 gostincev, v avtomobilski industriji pa 10.000, kaj je manjše zlo ??
ahim1225
19. 05. 2020 08.38
+0
Z vaučerji se pomaga slovenskemu turizmu, sicer bo na cesti ostalo 20.000 gostincev, v avtomobilski industriji pa 10.000, kaj je manjše zlo ??
bandit1
18. 05. 2020 19.04
+0
Danes vam je Miha z r1 lepo povedal, če je lastnik kampa v tujini SLO drž. ta bon ne velja, lahko ga nesete v Portorož ali ne vem kam še kjer so lastniki hotelov tuji državljani in tuje družbe pa velja. Halo. Pa v Počivalškove hotele jih ne nesem jih raje raztrgam.
BepaJoseph
18. 05. 2020 19.10
+3
antilevi?ar
18. 05. 2020 19.39
+2
A se ti delaš mal čuden,.ali si res mal pritaknjen. Kakšne veze ima lastništvo? Boni so namenjeni za spodbujanje in zmanjšanje škode v turizmu DOMA. Kjerkoli vendar DOMA in je nepomembno kdo je lastnik turizma pri nas DOMA. Ti si lahko lastnik Abu Dabija pa ta bon ne velja zate, razumeš, ker je temu namen, da slovenci ostanejo doma (manjša možnost okužb na čudnih območjih) in spodbujanje promocije domačega turizma,.a je do tukaj kaj bolj jasno? Kadar pa imaš opravka z delniško družbo je lahko lastnik kdorkoli in ni pomembno ali se na dejavnost spozna. Več denarja večje lastništvo in kot lastnik lahko počneš karkoli, seveda v skladu z zakonom.
123soba
18. 05. 2020 18.49
+6
Najbolje bi bilo, da bi vlada vsakemu polnoletnemu dala vsak mesec 800 evrov, pa bi bili vsi zadovoljni. 🙄. Takole pa bo za ene super za druge pa slabo.
bik730
18. 05. 2020 18.41
+11
Pa dobro...se opravičujem dragi upokojenci....pa kaj je finančno vas prizadel virus....še vedno zadnjega v mesecu dobite celoten znesek...ja vem nekateri majhnega....ampak vseeno kdo sedaj bolj potrebuje pomoč, tisti ,ki je zaradi covida19 izgubil službo in sedaj posledično trpi za preživetje svoje družine...in ne bo dobil nič....izuzel bi tiste ki se po zavodu vlečejo že leta in nočejo delati....ampak lepo vas prosim...dobili ste že do 300 evrčkov zakaj že....kaj ste bili prikrajšani...dobili boste še regres....tisti ,ki je ostal brez dela pa zavod za zaposlovanje in trimesečnim 70% nadomestilom potem je nižji....in zaposleni na čakanju z 80% nadomestilom....te so prikrajšani dejansko glede prihodka....in nekateri ne dobijo nič....halllooooo in sedaj se boste še pritoževali....ma dej
antilevi?ar
18. 05. 2020 19.54
-5
Kaj je upokojenca prizadelo? Veš v času "zapora" se marsikateremu povečali stroški (elektrika, voda, hrana). Veš tudi študent je prišel domov in je potrebno hraniti dodatna usta. Cene v trgovinah so šle tudi do 30% in več gor. Vsekakor s tem ne manjšam težavo zaposlenega, ki je moral biti doma na 80% ali je zaradi "svetovnega natega" moral pristati na zavodu,.v tej zgodbi smo vsi izgubili,.najbolj se pa to pozna na odnosih, na vzbujanju občutkov kot pri tebi, ko se po nepotrebnem delimo, sovražimo (zakaj enim ja, drugim ne), odtujujemo-psihosocialne težave. Tisti, ki ni popolnoma zaupal tej vladi in je s svojim poslom nadaljeval, ne čuti težav. Naše mednarodno podjetje beleži 300% povečano poslovanje, kot pred kao "krizo",.samo poslovanje smo pretežno preusmerili na splet. Ne poslujemo samo z "in" podjetji in se ne vežemo samo na en trg (ključno v tem času),.izrael dela 100%, afrika tudi, rusija tudi,..evropa spi, amerika spi, torej? Toda takoj, ko bosta ta dva trga odprta bomo samo tam imeli 1500% porast naročil,.delamo sami, nikogar nismo zaposlili in niti nimamo namena. Ne rabi samo stokat. Je pa hudo, ko čakaš na državo in vlado, da kaj stori. V tej zmedi počne kar ve in zna. Vsi vidijo krizo,.mi niti za sekundo ne. Ravnokar imam vidopovezavo z izraelom in potrjujemo novo naročilo in družabništvo pri novem projektu. Kriza? Kje?
bik730
18. 05. 2020 21.05
+4
Sedaj ne vem...a to sedaj hvalikaš sebe ali komentiraš stanje....in glede na hvaljenje ti podražitve in lačna usta študenta ne predstavljajo težav....vsaj tako je razumeti....in kot si povedal na vse podražitve...te ponovno vprašam kdo je deležen večje pozornosti...tisti,ki ima garantiran mesečni preliv ali tisti ,ki je izgubil službo....kdo je v večjem minusi....pomoje ti ne bo težko izračunati glede na to da ti po tvojem hvaljenju procentni račun gre....ampak izračunaj ta tisti ,ki ima redni prihodek in poleg tega dobi še pomoč nasproti tistega , ki je izgubil prihodek in pomoči ne dobi....kdo sedaj lažje krije podražitve in lačna usta....sej ne bo težko izračunati mar ne....pa pustimo politiko na strani in potenciranja deljenja pripadnosti in nestrpnosti....
bik730
18. 05. 2020 21.07
+2
Pa še ključni mehanizem izračuna....upokojenec ni ostal doma ker je že doma....in stroški zaradi povečanega kuhanja ,pranja,prehrane nebi smeli biti izgovor napram tistim ,ki so dejansko ostali doma....
brezvode
18. 05. 2020 18.10
+18
To kar vlada in njeni lakaji ponujajo si bomo sami plačali z obrestmi, nam nihče nič ne bo podaril. Tajkune ščitijo in ne vedo kako bi jih še rehabilitirali.
brezvode
18. 05. 2020 18.06
+12
A Meh zdaj gleda kdo bo kaj dobil v bonih ko so pa fehtali za privatnike in zase od države je bilo pa ok, Taki so ti privatniki ki so vse podedovali po starših zdaj pa tega ne znajo oplemenitit ali pa imajo denar v davčnih oazah in ne vedo kako bi prišli do njega so pa poklicali Simiča na pomoč da opere denar.
BepaJoseph
18. 05. 2020 19.16
+0
Ta razlaga je pa noviteta v lapetanju po forumih...do sedaj so ta rdeči vse pokradli, pa sprivatizirali (kar ne bi mogli,če jim drugi delnic ne bi prodali...), najnovejša nadgradnja pa je, da so podedovali...ampak še vedno ne znajo...
Dbist
18. 05. 2020 18.02
+18
Res zanimivo. Narod, kateri je prav zaradi Covid19 izgubil službo in je največja žtrev (neupoštevajoč umrle), je izzvzet iz tega ukrepa. Kje je pa tu logika? Ups, IJJ!
?ebula
18. 05. 2020 17.55
+24
Dobiš turistični bon, Meh porabo že pogojuje z vsaj eno nočitvijo, morda se bodo še izmislili, kaj lahko za bon poješ in kolikokrat lahko uporabiš sanitarije - gumpci!
PIERREBRICE
18. 05. 2020 17.51
+38
Ker me hoteli, kot upokojenca ne zanimajo, bi rad vedel, ali lahko jaz tale vavčer podarim moji hčeri zaradi koronavirusne izgube službe.
Dbist
18. 05. 2020 18.08
-14
Saj bodo kmalu odprli tudi toplice, pa si boste lahko malce namakali svoje stare kosti.
antilevi?ar
18. 05. 2020 20.00
+3
Ta bon nebo na ime, torej ga boš lahko podaril komurkoli. Posameznik bo lahko imel 10000 bonov saj to ni pomembno. Pomen teh bonov je zmanjševati škodo v turizmu, spodbujati domači turizem in poskrbeti, da slovenci ostanejo doma-zmanjšanje gibanja na možnih okuženih območij,.vsaj tak je bil namen.
ANNMA14
18. 05. 2020 17.43
+11
Zakaj nič ne dobijo ljudi, ki so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelni?
PIERREBRICE
18. 05. 2020 17.49
+20
Žac
18. 05. 2020 18.42
+6
Nič ne bo zastonj. Te bone se bo moralo vrniti,že nekak. Danes v krutem kapitalizmu nima nič zastonj. Normalno da jih bodo vrnili zaposleni. Tudi nezaposleni ne glede da jih niso dobili. Že bodo nekaj z kemijali. Malo trošarino za gorivo dvignili,ali kaj drugega in je to to.
antilevi?ar
18. 05. 2020 20.02
+1
Razumem namen vlade, toda omejevanje na samo zaposlene je smešen. Če so še tu ljudje, ki se spomnejo certifikatov,.no, to je ista zadeva,.