Korona

Vavčerji kot rešitev turistične panoge? 'Potrošniki ne smejo biti prisiljeni v kreditiranje organizatorjev potovanj'

Ljubljana, 15. 05. 2020 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Eno večjih 'bitk' za golo preživetje panoge trenutno bije turizem. Kaj in kako z že rezerviranimi počitnicami, ki so zaradi epidemije koronavirusa odpadle? Ena od rešitev, ki jo predlaga vlada, pa tudi Bruselj ji je naklonjen, so tako imenovani vavčerji – kot alternativa povrnitvi stroškov. A potrošniki s predlagano rešitvijo niso zadovoljni. Za vračilo vplačil se zavzemajo tudi v ZPS, kjer izpostavljajo, da mnogi denar zaradi nastale krize, ki je s seboj prinesla bistveno zmanjšanje prihodkov, nujno potrebujejo za lastno preživetje.

Vlada pravkar obravnava predlog tretjega paketa ukrepov za pomoč gospodarstvu, ki močno čuti posledice pandemije novega koronavirusa. Med drugim naj bi z ukrepi priskočili na pomoč turizmu.

Tudi Evropska komisija je v sredo predstavila sveženj smernic za pomoč članicam EU pri postopnem odpravljanju omejitev potovanj in oživljanju turizma v pričakovanju poletne sezone. Objavljene smernice na to temo pa med drugim vključujejo tudi nov pakt med potrošniki in turistično industrijo na temelju "privlačnih vavčerjev kot alternativi povrnitvi stroškov".

Slovenskim turističnim delavcem, agencijam in potrošnikom je s podobnim predlogom sicer sredi aprila že 'postregel' gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Takrat je izpostavil, da bo vnovični zagon dejavnosti najtežji v turizmu, ki je močno vezan na tuje goste. Kot je razkril, je naklonjen možnosti uveljavitve tako imenovanih vrednotnic za odpovedane oziroma prestavljene turistične aranžmaje, ki je usklajena tudi na evropski ravni.

  Žongliranje s pravicami in zaupanjem potrošnikov ne koristi nikomur, opozarjajo na ZPS.
Žongliranje s pravicami in zaupanjem potrošnikov ne koristi nikomur, opozarjajo na ZPS. FOTO: Dreamstime

A vsi takšnim predlogom niso naklonjeni. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) poudarjajo, da se potrošniške organizacije zavedajo težkega položaja, v katerem so se znašli ponudniki turističnih in prevoznih storitev, zato podpirajo intervencijske ukrepe držav za pomoč gospodarstvu, da zaščiti delovna mesta in podpre ukrepe za njegovo hitro okrevanje. A ne na račun krčenja in nespoštovanja pravic potrošnikov.

Stališča ZPS so v skladu z evropsko zakonodajo in usklajena z ostalimi potrošniškimi organizacijami, članicami evropske potrošniške organizacije BEUC. Da omejevanje in zmanjševanje pravic potrošnikov v času krize ni prava pot, je večkrat izpostavila tudi Evropska komisija, izpostavljajo na ZPS.

"Na ZPS smo prepričani, da potrošniki ne smejo biti prisiljeni v brezobrestno kreditiranje organizatorjev potovanj ali drugih ponudnikov storitev. To še toliko bolj velja za tiste potrošnike, ki zaradi nastale gospodarske krize (bistveno zmanjšanje prihodkov, brezposelnost) denar nujno potrebujejo za lastno preživetje," opozarja predsednica ZPS Breda Kutin. Po njenem mnenju prav tako ni odveč izpostaviti, da so sprejeti interventni ukrepi bankam naložili, da omogočijo moratorij tistim, ki zaradi spremenjenih okoliščin ne zmorejo odplačevati kreditov, a bodo tudi za ta čas morali bankam plačati obresti in stroške. "Zato se potrošnikom v času krize ne sme odvzeti in omejiti njihovih pravic do vračila denarja. Treba je zagotoviti likvidnost in v izogib insolventnosti ponudnikov turističnih storitev najti alternativne rešitve," pravi.

Kutinova je pripravila tudi stališče glede zakonske rešitve turističnih in prevoznih storitev, ki jo je sprejela vlada."Ta predlogov ZPS ni upoštevala, je pa bistveno zmanjšala varstvo potrošnikov. Slovenska vlada in parlament imata priložnost, da to v novem korona paketu, ki naj bi bil v veliki meri namenjen pomoči turistični dejavnosti, popravita in poskrbita tudi za spoštovanje pravic potrošnikov," še pozivajo na ZPS.

Evropske smernice vključujejo tudi pakt med potrošniki in turistično industrijo na temelju "privlačnih vavčerjev kot alternativi povrnitvi stroškov".
Evropske smernice vključujejo tudi pakt med potrošniki in turistično industrijo na temelju "privlačnih vavčerjev kot alternativi povrnitvi stroškov". FOTO: Dreamstime

Pripravili pa so tudi nekaj smernic oziroma nasvetov potrošnikom, kako postopati glede vračila vplačil v primeru odpovedi potovanja po spremembi zakonodaje.

Oprostitev obveznosti za vračilo kupnine pri prestavljenih in odpovedanih dogodkih ter nadomestitev z možnostjo vrednotnic za druge dogodke istega organizatorja v obdobju dveh let pa so pred dnevi predlagali organizatorji javnih prireditev.

Državni zbor je 28. aprila v okviru 'mega korona zakona' sprejel tudi določbe, s katerimi je omejil pravico potrošnikov do vračila denarja v primeru odpovedi turističnega paketa. Po novi zakonski ureditvi mora tako organizator potovanja potrošniku vrniti vsa plačila v 12 mesecih po razglasitvi prenehanja epidemije, namesto v roku 14 dni, kot to določa Zakon o varstvu potrošnikov oziroma evropska direktiva o paketnih potovanjih.

Potrošniki, ki zavrnejo sprejem vrednotnice, morajo torej na vračilo vplačanega denarja počakati 12 mesecev od razglasitve konca epidemije.

Če se potrošniki odločijo za vrednotnico, mora biti po zakonu unovčljiva 24 mesecev in se glasiti na prinosnika, kar pomeni, da jo lahko unovči vsak, ne le potrošnik, kateremu je bila izdana. Potrošnike pa opozarjajo na izredno omejitev, ki jo določa zakon – če potrošnik izdane vrednotnice ne unovči v 24 mesecih od izdaje, lahko v 14 dneh po preteku tega obdobja od organizatorja potovanja zahteva, da mu v 14 dneh od prejema zahtevka vrne znesek, na katerega se glasi vrednotnica. To določbo bi lahko turistične agencije tolmačile na način, da potrošnik izgubi pravico do vračila denarja, če jo ne uveljavlja v roku 14 dni po poteku veljavnosti vrednotnice, svarijo na ZPS.

ZPS potrošnikom svetuje:

- naj skrbno spravijo vsa dokazila o opravljenih plačilih in vso pisno korespondenco z agencijo;

- pri svoji odločitvi med sprejemom vrednotnice ali vračilom denarja upoštevajo tudi, koliko posamezni turistični agenciji zaupajo in kakšen je bil dosedanji odnos agencije do njih;

- če ne želijo vrednotnice, naj turistično agencijo pisno obvestijo, da vrednotnice ne sprejemajo in zahtevajo vračilo vplačanih zneskov;

- če se strinjajo z vrednotnico, naj preverijo, ali izpolnjuje zakonske pogoje in naj pazijo na rok veljavnosti, saj morajo zahtevek za izplačilo njene vrednosti uveljavljati najkasneje v roku 14 dni po preteku veljavnosti vrednotnice;

- če so predhodno že pristali na ponudbo turistične agencije, ki ne izpolnjuje novih zakonskih pogojev in je potrošnikom v škodo, naj od agencije zahtevajo spoštovanje novih zakonskih določil.

Ker se nove zakonske določbe o vračilu vplačil izrecno nanašajo na situacijo, ko pogodba o potovanju ni izpolnjena zaradi neizogibnih in izrednih okoliščin, na ZPS menijo, da se v primeru, če je potrošnik odstopil od pogodbe iz drugih razlogov v skladu s splošnimi pogoji organizatorja potovanja, morajo spoštovati določbe Zakona o varstvu potrošnikov (57 f. člen, 8.odstavek), ki nalagajo organizatorju potovanja vrnitev vplačil, razen odstopnine, v roku 14 dni po odstopu od pogodbe.

"Naše stališče je, da so sprejete zakonske določbe v nasprotju z veljavno evropsko direktivo o paketnih potovanjih, ki državam članicam ne dopušča uporabe pravil, ki niso skladna z vsebino direktive . Zato bomo potrošnike redno obveščali o odločitvah, ki bodo sprejete na ravni EU, prav tako pa bomo spremljali, kako turistične agencije izvajajo nova zakonska določila v praksi," še zaključujejo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

džonborno
15. 05. 2020 21.21
-2
Distanca 1,5 m na plaži je na kožo pisana nam Slovencem, ki tako imamo radi svoj košček česarkoli, do milimetra ograjen in nedostopen za tujce. Idealna prilika za kreganje s sosedi, ki bodo vogal brisače lahkomiselno pustili čez mejnik. Ne vem pa, ali bodo tožbe padale v Reki ali v Ljubljani.