Korona

Vdova kitajskega žvižgaškega zdravnika v Vuhanu rodila njunega sina

Vuhan, 12. 06. 2020 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
6

Vdova kitajskega zdravnika Lija Venlienga je rodila njunega sina. Li je umrl v začetku februarja le nekaj dni po tem, ko je začel kazati simptome covida-19, velja pa za enega izmed osmih žvižgačev, ki so želeli opozoriti svet na izbruh novega koronavirusa. Njegova smrt je med kitajsko javnostjo povzročila ogorčenje, pojavile pa so se tudi številne kritike na delovanje oblasti.

Kitajski Litchi News poroča, da je vdova kitajskega zdravnika Lija Venlienga v vuhanski bolnišnici rodila dečka. "Ali lahko vidiš iz nebes? Zadnje darilo, ki si mi ga dal, se je rodilo. Zagotovo bom dobro skrbela zanj,"  je zapisala na kitajskem družbenem omrežju WeChat. 

Spomnimo, 34-letni Li je 30. decembra svojim kolegom prek že omenjene aplikacije WeChat namignil, da je sedem njihovih pacientov zbolelo za skrivnostno boleznijo, podobno sarsu. V le nekaj urah so njegova opozorila postala viralna, policija v Vuhanu pa ga je hitro prijela zaradi domnevnega širjenja napačnih informacij. Podpisati je moral izjavo, da je storil prekršek, in obljubiti, da ne bo nadaljeval z nezakonitimi dejanji. Nato se je vrnil na delo (bil je oftalmolog), kmalu pa je tudi sam zbolel za virusom, saj je zdravil okuženega bolnika. 

Venliengu se je stanje hitro poslabšalo. Na testu je bil pozitiven 1. februarja, umrl pa je manj kot teden dni kasneje. Ob njegovi smrti so se pojavile različne informacije. Iz bolnišnice v Vuhanu so sprva sporočili, da je zdravnik doživel zastoj srca, a so ga uspeli ohraniti pri življenju. Potem so vendarle potrdili, da je res izgubil bitko s koronavirusom. 

Kitajske oblasti so sicer že od vsega začetka želele nadzorovati informacije o izbruhu. 1. januarja letos so v povezavi s tem "sprejeli pravne ukrepe" proti osmim ljudem, ki so z "objavo in deljenjem govoric na spletu povzročili škodljive vplive na družbo". "Vsa nezakonita dejanja izdelovanja, širjenja govoric in motenja družbenega reda bo policija po zakonu kaznovala z ničelno toleranco", so se glasila opozorila oblasti. Policijsko obvestilo je bilo po vsej državi predvajano kar na CCTV, kitajskem državnem radiu. 

A Lijeva smrt je na Kitajskem med ljudmi sprožila jezo in žalost. Pojavili so se številni očitki na delovanje kitajskih oblasti, ki so priznale, da se na koronavirus niso pravočasno odzvale. Čeprav je izražanje v državi pogosto cenzurirano, se je ogorčenje ljudi prebilo tudi skozi to. Na spletu sta se pojavila dva ključnika: ' oblasti so dr. Liju Venliengu dolžne opravičilo' in 'hočemo svobodo govora'. Po poročanju BBC-ja so na družbenem omrežju Weibo morali izbrisati več kot 100.000 komentarjev s podobno vsebino. Eden izmed njih se je glasil: "To ni smrt žvižgača, to je smrt heroja." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
13. 06. 2020 12.05
Vsaj poskušal nas je opozoriti na smrt,ki je takrat prihajala v svet... Bile so to tragične spremembe na katere nismo bili pripravljeni...
bikoborec69
12. 06. 2020 18.39
+1
Vi pa res izgleda nimate kaj pametnega za objavljat
jakec1575
12. 06. 2020 18.28
+23
ocitno je bil umrjen.
Supervillain
12. 06. 2020 19.09
-7
pomlad14
12. 06. 2020 18.15
-10
Glede na to, da naj bi ta virus bil prisoten že avgusta. Je to svarilo bolj jalovo.
motorist_mb
12. 06. 2020 18.01
+33