Korona

Večina PCR-testov pri 'pozitivnih' kranjskih šolnikih negativna, otroci spet v šolo

Kranj / Ljubljana, 03. 02. 2021 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
151

Testiranje šolnikov v Kranju s hitrimi antigenskimi testi poraja nove dvome o zanesljivosti tovrstnega preverjanja oziroma potrjevanja prisotnosti okužb z novim koronavirusom. Vnovično preverjanje s HAT- in še dodatno s zanesljivejšimi PCR-testi je namreč pokazalo, da večina poprej 'pozitivnih' v resnici ni okužena. Najkrajšo pa pri tem potegnejo otroci, ki so zaradi tega en dan v šoli, nato dva dni ne, potem spet so, opozarjajo ravnatelji. "To ni ničemur več podobno," so jasni. "Mi moramo bolezen pregnati, a na tak način – sem prepričan – je ne bomo," je kritičen ravnatelj OŠ Stražišče Pavel Srečnik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 90 odstotkov lažno pozitivnih
    02:30
    Iz 24UR: 90 odstotkov lažno pozitivnih
  • Iz 24UR: Pozitivni, nato negativni
    02:52
    Iz 24UR: Pozitivni, nato negativni
  • Iz 24UR: Prva triada znova v šolo?
    01:57
    Iz 24UR: Prva triada znova v šolo?
  • Iz SVETA: Kaj prinaša nov teden za šolarje?
    02:10
    Iz SVETA: Kaj prinaša nov teden za šolarje?
  • Iz SVETA: Ignoranca ministrice Simone Kustec
    02:57
    Iz SVETA: Ignoranca ministrice Simone Kustec
  • Iz SVETA: Napačna statistika testov
    03:25
    Iz SVETA: Napačna statistika testov

 

Na ponedeljkovem testiranju v Kranju je bilo od 1090 zaposlenih v šolstvu pozitivnih kar 146 ljudi, a že prvi ponovljeni testi so pokazali, da so bili (tudi) tam rezultati lažno pozitivni.

Torkovo ponovno testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih na širšem območju Kranja, kjer je bilo v ponedeljek kar 13,4 odstotka testiranih na hitrih testih pozitivnih na novi koronavirus, prinaša večinoma negativne izvide tako ponovljenih HAT kot tudi PCR testov. Nekateri otroci so se tako danes že lahko vrnili v vrtce in šole.

Po nenavadno velikem deležu pozitivnih (več kot 13 odstotkov vseh opravljenih testov) so nato večino teh, pri katerih je testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAT) pokazalo pozitiven rezultat, napotili še na dodatno preverjanje.

Že prvi izvidi včeraj ponovljenega hitrega testiranja so dali negativne rezultate, pozneje pa so večji del kranjskih šolnikov na okužbo z novim koronavirusom testirali če s PCR-testi. Večina jih je izvide prejela že pozno sinoči, preostali danes zjutraj. In rezultat? Večji del testiranih je na okužbo z novim koronavirusom negativen. Kaj se torej dogaja?

Učitelji, ki so bili na hitrem testu najprej pozitivni, so bili pozneje na PCR-testu, ki je zanesljivejši, negativni. (Fotografija je simbolična.)
Učitelji, ki so bili na hitrem testu najprej pozitivni, so bili pozneje na PCR-testu, ki je zanesljivejši, negativni. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Aljoša Kravanja

V Zdravstvenem domu (ZD) Kranj, v katerem izvajajo množično testiranje prebivalstva s HAT, pa tudi zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, so o nenavadno velikem deležu obvestili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). "Oba ponedeljka smo testirali 1090 oseb. 25. januarja jih je bilo pozitivnih sedem, ta ponedeljek pa 146. Ko smo opazili odstopanja, smo obvestili pristojne," je za 24ur.com pojasnila direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura. Vsa hramba testov (gre sicer za teste dobavitelja Majbert Pharm), testiranje oziroma postopek izvedbe so bili po njenih besedah opravljeni korektno in v skladu z navodili. "Mi nimamo nobenega vpliva na samo testiranje, teste dobimo takšne, kot so na voljo, in postopki so bili z naše strani izvedeni korektno," je še zagotovila.

V kranjskem zdravstvenem domu hitro testiranje sicer nadaljujejo. Do 8.30 so izvedli 30 testov, podatka, koliko od vseh testiranih pa je bilo šolnikov, pa Gantar Žura nima.

Direktorica kranjskega zdravstvenega doma je medijem popolne po elektronski pošti poslala še dodatna pojasnila glede testiranja in nenavadno visokega števila pozitivnih testov, opravljenih pri šolnikih ta ponedeljek. "Dodaten hiter test in PCR testiranje sta pokazala bistveno nižji, primerljiv in običajen obseg z dosedanjimi številkami," so zapisali v ZD Kranj. Dodali so tudi pojasnilo o profesionalni izvedbi njihove ekipe, ki izključuje morebitne tovrstne pomisleke. *(Celotno sporočilo si lahko preberete v priponki na dnu članka.)

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj je popoldne nato v sporočilu za javnost še enkrat zagotovila, da testiranje izvajajo po predpisanem protokolu. Ministrstvo za zdravje jim dostavlja sete hitrih testov, ki pa jih je dobavljalo ločeno za testiranje širše javnosti in ločeno za hitro testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih.

"Hitre teste uporabljamo natančno po navodilih proizvajalca. Posebej pozorni smo na primerno temperaturo za pravilno delovanje reagenta, zato testiranje izvajamo v notranjih prostorih. Ocenjujemo, da v ZD Kranj kot izvajalci testiranja v ničemur nismo prispevali k visokemu številu neustreznih rezultatov testiranja v ponedeljek. Ista ekipa je na enak način izvedla testiranje tudi v torek in vse ostale dni doslej od 7. decembra 2020 naprej," je poudarila Gantar Žura. Dodala je še, da so vsa morebitna odstopanja zato lahko le predmet zanesljivosti testa.

Delež pozitivnih izidov testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je močno izstopal v Kranju, kjer je bilo v ponedeljek kar 13,4 odstotka pozitivnih -  146 od 1090 testiranih. A kot je kasneje izkazalo – velika večina lažno.
Delež pozitivnih izidov testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je močno izstopal v Kranju, kjer je bilo v ponedeljek kar 13,4 odstotka pozitivnih - 146 od 1090 testiranih. A kot je kasneje izkazalo – velika večina lažno. FOTO: Dreamstime

Irena Grmek Košnik iz Območne enote (OE) NIJZ Kranj je medtem povedala, da so bili rezultati torkovega ponovnega testiranja povsem drugačni od ponedeljkovega.

Natančne številke bodo razkrili šele v validacijskem poročilu prihodnji teden, je pa že zdaj jasno, da so PCR testi okužbo z novim koronavirusom potrdili pri manj kot desetih odstotkih tistih, ki so jim ponedeljkovi hitri testi pokazali okužbo.

Kot je povedala Grmek Košnikova, so v torek delali pozno v noč in so vse testirane že obvestili o rezultatih, ki pa jih morajo sami javiti ravnateljem. Tem je Grmek Košnikova tudi dala navodilo, da se lahko zaposleni z negativnim PCR testom vrnejo na delo.

'Ne želim oporekati stroki, a to ni ničemur več podobno'

Rezultate ponovljenega testiranja imajo zdaj tudi na Osnovni šoli (OŠ) Stražišče Kranj, od koder je prihajala večina 'pozitivnih'. Na ponedeljkovem testiranju s HAT so okužbo sprva namreč potrdili kar pri 22 njihovih zaposlenih. Že večina včeraj ponovljenih hitrih testov je bila nato negativna, kar je potrdilo tudi dodatno PCR-testiranje.

Na OŠ Stražišče, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju 22 zaposlenih pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom, jih je 20 prejelo negativne rezultate ponovljenega hitrega testa, 19 od njih pa tudi negativne rezultate PCR testa. Kot kaže, se bo vseh 20 pedagoških delavcev jutri lahko vrnilo na delo v šolo in vrtec. Ker so ti (vsi) rezultati prišli prepozno, so tisti oddelki, ki so morali po ponedeljkovem testiranju v karanteno, tudi danes ostali pri pouku na daljavo. Doma je ostalo 150 otrok prvega triletja in 77 vrtčevskih otrok, je še povedal ravnatelj Pavel Srečnik.

"Dobili smo podatke. Od 22 so PCR-testi okužbo potrdili zgolj pri eni osebi – gre za tehnično osebje na podružnični šoli," je danes pojasnil ravnatelj Pavel Srečnik. "Za eno osebo še čakamo odgovor, 19 pa jih je negativnih."  Kasneje pa je ravnatelj medijem sporočil, da je ponovno testiranje pokazalo dve okužbi - in sicer poleg nepedagoškega delavca še drugo pri učitelju predmetne stopnje (ta izvid so namreč še čakali - op.p.).

Danes bodo te informacije posredovali staršem, jutri se vsi otroci vračajo k pouku, kot je bilo to že v ponedeljek. Doma za zdaj ostajata še dva oddelka podružnične šole v Besnici, ki pa sta bila zaradi potrjene okužbe pri vzgojiteljicah že prej v karanteni in s tem testiranjem nimata nič. "Tudi ta karantena se izteče s petkom in tako bomo do konca tedna imeli vse otroke nazaj v šolah," pravi Srečnik. Njihovo šolo in tri podružnične sicer obiskuje več kot 1000 otrok, v vrtcu jih imajo dodatnih sto.

Določene informacije glede rezultatov dodatnega testiranja so prejeli že včeraj popoldne in zvečer, a ker vseh podatkov še ni bilo, so morali otroke pustiti doma še danes. Tako bo vsaj približno – tako ravnatelj – dovolj časa, da se spet pripravijo na pouk.

Ob tem so se pojavile polemike, ali se kljub negativnemu kontrolnemu PCR testu učitelji lahko vrnejo v razrede, saj je odločitev o tem prepuščena posameznim zdravnikom. "Zaradi nejasnosti sem v torek klical epidemiologinjo in jo prosil, naj pove, kako je s tem, da vemo, kako ravnati. Povedala je, da gre lahko, kdor je na PCR testu negativen, delat," je pojasnil Srečnik.

"A dejstvo je, da je takšno spreminjanje – danes v šoli, dva dni ne, potem malo spet, pa znova ne – milo rečeno katastrofa. Otrokom se s tem ne naredi nič dobrega, pa veliko slabega. Vse skupaj je ena sama 'zbrka', potrebujemo natančna navodila," je jasen Srečnik. Kot pravi, se ne bi želel spuščati v testiranje in zanesljivost hitrih antigenskih testov, "a kratke pri tem vlečejo otroci". "Nikakor ne želim oporekati stroki, a to ni več ničemur podobno. Šole pa smo tukaj vmes, kot tisti, ki organiziramo pouk in delo. Mi moramo bolezen pregnati, a na tak način – sem prepričan – je ne bomo," je kritičen.

Na vprašanje, kaj sledi, kako naprej, Srečnik odgovarja, da čakajo današnja navodila vlade. "Za zdaj smo prejeli okrožnico iz ZD Kranj, da se glede testiranja, ki bi moralo potekati v torek, še nič ne ve. Tako trenutno še nimamo informacij, kako bo drug teden."

Od 1090 v ponedeljek testiranih kranjskih učiteljev, vzgojiteljev in drugih šolskih delavcev jih je bilo na okužbo pozitivnih kar 146 (13,4 odstotka).
Od 1090 v ponedeljek testiranih kranjskih učiteljev, vzgojiteljev in drugih šolskih delavcev jih je bilo na okužbo pozitivnih kar 146 (13,4 odstotka). FOTO: Aljoša Kravanja
Tudi v Kranjskih vrtcih so v torek zvečer klicali starše številnih otrok, da se lahko danes vrnejo v vrtec. Zaradi ponedeljkovih pozitivnih rezultatov na hitrih testih pri 17 zaposlenih so v karanteno poslali 126 otrok v desetih oddelkih. Rezultati torkovega dodatnega testiranja pa so pri 13 zaposlenih pokazali negativen izvid in ti so se danes že vrnili v službo, je povedala ravnateljica Dolinarjeva.

Rezultate dodatnega testiranja so prejeli tudi v Kranjskih vrtcih. Tam so v ponedeljek s HAT namreč potrdili 17 pozitivnih. V karanteno pa so nato morali še njihovi najožji sodelavci, in doma je tako včeraj skupno ostalo kar 35 zaposlenih strokovnih delavcev, pa tudi 10 oddelkov vrtca.

"Tudi mi smo prejeli rezultate. Od 17 prvotno pozitivnih je pri 13 tako dodatno testiranje s HAT- kot PCR-testi negativno. Ti so se danes tako že vrnili v službo. Pri dveh zaposlenih je drugi hitri antigenski test negativen, na PCR-izvid še čakamo. Pri dveh zaposlenih pa se osebni zdravnik ni odločil za napotitev na dodatno testiranje," je za 24ur.com pojasnila ravnateljica Kranjskih vrtcev Tea Dolinar.

Šest vrtčevskih skupin so tako že sinoči obvestili, da lahko otroci že danes pridejo nazaj, za štiri se še čaka. "Verjetno bomo lahko še dva oddelka poklicali, da se jutri spet vrnejo, dva pa bosta morala zagotovo še ostati doma, ker tam delata osebi, ki ju zdravnik ni želel napotiti na dodatno preverjanje," pojasnjuje Dolinarjeva.

Otroci šestih od desetih oddelkov, ki so bili v torek zaprti, so se danes vrnili v vrtec, še za dva oddelka pa Dolinarjeva računa, da se bosta lahko vrnila v četrtek. Dva zaposlena sta imela drugi hitri test negativen, čakata pa še rezultat PCR testa in sta bila danes doma. Tako kot nekateri drugi posamezniki imata namreč težave pri pridobivanju informacije o izvidu testa. Dva zaposlena pa se dodatnega testiranja po odločitvi zdravnika nista udeležila, zato bosta dva oddelka ostala v karanteni.

Tudi ona pa opozarja na čedalje večje težave pa tudi stiske – tako otrok, njihovih staršev kot zaposlenih. "Ne morem niti opisati, kako nepredstavljiva, nenormalna situacija je to. Ne zaposleni, ne vodstvo, ne starši ne vemo, kaj bo. Vse se nam sproti ruši," izpostavlja. V petek so denimo tako postavili organizacijski načrt za ponedeljek, ki pa se jim je z novimi navodili razsul že okoli 14. ure. "Ko smo postavili nov načrt za sledeči teden, se nam je podrl že v ponedeljek. Cela ekipa vse dneve dela. In to ni normalno – od 6. ure zjutraj do 22. ure zvečer," opozarja Dolinarjeva.

Se pa ravnateljica ob tem zahvaljuje staršem njihovih otrok, ki so pokazali izredno razumevanje. "Vztrajamo, zaradi otrok in okoli 3000 staršev, ki so izjemno potrpežljivi in razumevajoči," še sklene.

V OŠ Matije Valjavca Preddvor, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju 12 pozitivnih, so se - podobno kot v OŠ Stražišče - posvetovali z epidemiologinjo. Pomočnica ravnatelja Petra Lesjak je zaenkrat prejela negativne izvide PCR testov za 10 izmed njih, dva pa še čaka. Na podlagi v torek zvečer prejetih rezultatov so danes že nazaj v šolskih klopeh in vrtcih vsi oddelki vrtcev in podružničnih šol, trije oddelki na matični šoli pa zaradi čakanja na rezultate danes še ostajajo v karanteni.

"Iz dneva v dan ravnatelji, učitelji, starši in otroci do večera čakamo, ali bo pouk v šoli ali ne bo. To je norišnica in tako ne gre naprej," je izpostavil Srečnik. Da je takšno stanje nevzdržno, je opozorila tudi Dolinarjeva.

V OŠ Šenčur so bili vsi zaposleni, ki so bili na ponedeljkovem testiranju pozitivni, na torkovem negativni. Tako so vsi štirje razredi in dva oddelka v vrtcu, v katerih je skupaj okoli 140 otrok, ki so bili zaradi ponedeljkovih testov poslani v karanteno, danes znova odprti.

Kot je dejala ravnateljica šenčurske šole Majda Vehovec, podpira testiranja, da se otrokom zagotavlja varno vrnitev v šolo, vendar pa ne z nezanesljivimi testi, saj se v tem primeru naredi več škode kot koristi.

"Ne gre samo za stres pri zaposlenih, ki so bili lažno pozitivni in so vsi zagotavljali, da so se držali vseh preventivnih ukrepov, temveč gre tudi za njihove družine, ki so bile prav tako včeraj doma, za otroke, ki so bili doma in tudi njihove starše, ki imajo za seboj delodajalce," je opozorila.

Ravnatelji pa si ne predstavljajo še enega takšnega ponedeljka in torka, zato upajo, da bo država poskrbela za ureditev razmer. Poleg tega jih sedaj skrbi še, da bi zaradi lažnega preplaha, ki so ga je povzročili ponedeljkovi izvidi, na Gorenjskem zaprli šole in bi se tudi prvo triletje vrnilo k pouku na daljavo. Visoko število ponedeljkovih pozitivnih testov, ki so se sedaj večinoma izkazali za lažno pozitivne, je namreč glede na Sledilnik za covid-19 epidemiološko sliko Gorenjske, ki je bila prej stabilno na sredini rdeče faze, skokovito dvignila na mejo s črno fazo.

Nekaj drugega je, če je HAT pozitiven pri osebi, ki je že v karanteni, kot pa pri asimptomatskem obolelem. Hitri antigenski testi so vseeno izredno pomembni, to je edini način, da umaknemo okuženo osebo umaknemo iz populacije. Vse pa je odvisno od testa – kakovost, serija. Neda Hudopisk, predstojnica OE NIJZ Ravne na Koroškem

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala tudi Neda Hudopisk, predstojnica Območne enote (OE) NIJZ Ravne na Koroškem.

Navezala se je tudi na hitre antigenske teste - veliko rezultatov je lažnih. Kako torej na Koroškem dodatno preverjajo izvide, in kako se HAT, ki so sprva dali pozitiven rezultat, kasneje pa so PCR testi to zavrgli, zavedejo v statistiko? Se to kasneje za popravlja za nazaj ali ostane v sistem vnesen prvi, torej pozitivni rezultat, ki pa je očitno lažen?

Grmek Košnikova iz kranjske enot NIJZ je medtem zagotovila, da se bodo podatki lažno pozitivnih hitrih testov izbrisali iz statistike, ki zaradi njih kaže poslabšanje epidemiološke slike na Gorenjskem. Kot je izpostavila, je ključno, da podatki ponovnega testiranja kažejo na umirjene razmere. Kaj je bilo narobe pri ponedeljkovem testiranju, bo po njenem mnenju težko ugotoviti. Osebno ocenjuje, da je verjetno šlo za nestabilnost reagentov. "Vsekakor pa bo treba za naprej sprejeti neke kolektivne ukrepe, da se kaj takega ne bo več ponovilo," je poudarila.

Kot je dejala, je sama regijska epidemiologinja, tukaj je govora o sistemskih odločitvah. "Kar se regije tiče, uporabljamo tudi hitre antigenske teste, kjer pa neke hude problematike na tem področju ne opažamo. Zaenkrat so odstopanja prej izjema kot pravilo," je ponazorila. Tudi izvajanje hitrega antigenskega testiranja pa je po njenih besedah zelo pomembno z javnozdravstvenega vidika. "Gre za usposobljene ekipe, ki to izvajajo, s tem pa se poveča dostopnost. Pomaga torej, da čimprej identificiramo pozitivno osebo in jo umaknemo iz javnega življenja."

Na vnovično novinarsko vprašanje, kdo je torej odgovoren za 'popravljanje' statistike – ta ima namreč zelo veliko težo, sploh za sproščanje oziroma zaostrovanje ukrepov – pa je Hudopiskova še enkrat ponovila, da so tukaj potrebne sistemske rešitve. "Te tudi mi nujno potrebujemo v regijah, da bomo lahko delali usklajeno. Mi (NIJZ - op.p.) smo zadnji del te verige - dobimo rezultate in jih obravnavamo. Konsenz mora biti sklenjen na državni ravni."

Na dodatno vprašanje, kaj točno s tem misli, je predstojnica OE NIJZ Ravne na Koroškem, dejala, da to pomeni, da potrebujejo algoritme, kako bodo postopali v teh primerih. "Pri tem pa morajo sodelovati še drugi strokovnjaki," je še navedla ter dodala, da te stvari, ker kompromis (še) ni sklenjen, tako težko komentira.

Kaj sploh vpliva na tolikšne odklone, kje je težava? Tudi dodatni PCR testi kranjskih šolnikov so večinoma negativni.
Kaj sploh vpliva na tolikšne odklone, kje je težava? Tudi dodatni PCR testi kranjskih šolnikov so večinoma negativni. FOTO: Shutterstock

Na problematiko HAT pa se je navezal tudi direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. Na novinarsko vprašanje, ali vlada vztraja na stališču, da so testi enakovredni, je zagotovil, da so PCR testi bistveno bolj zanesljivi kot HAT. "Hitri antigenski testi so, kot je znano, manj zanesljivi tudi zoper ostale bolezni. HAT je terenski presejalni test, s katerim na nivoju populacije omejimo nekaj, kar je ušlo izpod nadzora. PCR so zanesljivejši, a so draži in dlje časa traja, da dobimo rezultat," je povedal.

Na Gorenjskem je bilo v ponedeljek sedemdnevno povprečje okužb pri 116, včeraj pa pri 134. Tudi na račun lažno pozitivnih hitrih antigenskih testov.

Na Kliniki Golnik so hitre antigenske teste zato uporabljali zelo malo, imajo namreč lasten zelo dober mikrobiološki laboratorij, s katerim so - tako Rozman - obvladovanje okužb temeljili na PCR testih. "Ves čas govorimo, da je natančnost pri HAT od 70 do 80 odstotna. Vemo, kaj je v ozadju, kako potekajo in sama tehnologija pač ne zmore več kot toliko. Bistvenega pomena in standard je PCR test. Če pa govorimo o tem, da je treba na hitro testirati veliko populacijo, za omejitev okužbe, ki je ušla izpod nadzora, je to smiselno," je še ponazoril.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težava s hitrimi testi pri šolnikih: bo celotna gorenjska regija 'talka' lažnih rezultatov?

Kot prikazuje zgornji infogram, smo v ponedeljek v Sloveniji skupno opravili 37.299 testiranj (4536 PCR in 32.763 HAT). Pri tem je bilo potrjenih 1619 novih okužb z novim koronavirusom - pozitivnih je bilo 911 PCR-testov (delež pozitivnih pri tem načinu testiranja je bil torej 20,1 odstotka) in 708 hitrih antigenskih testov (teh je bilo pozitivnih 2,2 odstotka) - skupno to pomeni 4,3 odstotka vseh opravljenih testov.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 dejala vladna govornica Maja Bratuša, se je v ponedeljek (s hitrimi antigenskimi testi) testiralo tudi 18.080 šolnikov, od tega so okužbo potrdili pri 240 osebah - pozitivnih je bilo 1,3 odstotka testov. Testiranje je po njenih besedah potekalo brez težav.

V nekaterih regijah je bilo po navedbah Bratuše opaziti trend poslabševanja epidemiološke slike - najopaznejše na Gorenjskem, kjer je po vladnih podatkih sedemdnevno povprečje okužb na 1. februar znašalo 134, dan pred tem pa po objavljenih podatkih še 116. (7-dnevno povprečno število okužb je bilo na nacionalni ravni sicer 1218.)

Kot je dejala Bratuša, to kaže na slabšanje epidemiološkega položaja v gorenjski regiji. "Ob številnih pozitivnih testih gorenjskih šolnikov se je v enem dnevu precej poslabšala epidemiološka slika Gorenjske, ki se je tako znašla na meji med rdečo in črno fazo," je poudarila vladna govornica.

Iz zemljevida regij in faz, v katerih se nahajajo, ki ga je objavila vlada, pa izhaja, da mora biti sedemdnevno povprečje okužb na Gorenjskem (ob doseganju sedemdnevnega povprečja okužb na ravni celotne države, ki velja za prehod iz ene v drugo fazo) za prehod v oranžno fazo to število 100, za prehod v črno pa 136.

Tako se je celotna regija znova znašla na meji da 'počrni', ob dejstvu da so za nastalo situacijo oziroma epidemiološko sliko pravzaprav krivi rezultati opravljenih hitrih antigenskih testov, ki pa so (dokazano) lažni.

Koronavirus pasica november
ZD Kranj - Pojasnilo testiranja učiteljev in vzgojiteljev
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Et54678
04. 02. 2021 12.21
pod vsemi starimi članki so zbrisali sliko faz sproščanja!!!!!
Klagi
04. 02. 2021 11.44
+2
100 %, da ne objavijo rezultatov, ker je premalo okuženih..
Mahmud
04. 02. 2021 11.41
Morda so preveč cocte popili!
lookaaa
04. 02. 2021 11.39
+3
Naj se testira sam tester brez briza, pa da vidimo, ce so testi pozitivni!!! Vedno vec se suslja, da so kontaminirani s kovidom!
lookaaa
04. 02. 2021 11.36
+5
tudi v Celju je bilo isto, vsi pozitivni na zdravstveni, ki so se testirali še s PCR so bili negativni. pa to niso osamljeni primeri.
kick.your-ass
04. 02. 2021 14.14
rekapaka
04. 02. 2021 11.06
+5
Podmladek SDS je uvozil okužene testerje s pozitivnimi rezultati. Te uporabljene in pokvarjene testerje so kupili verjetno po 1 cent/kos in jih prav drago prodal Sloveniji,,,,,,,
Jan zan 1234
04. 02. 2021 10.34
+7
In koliko gospodarske skode je povzrocil Jansa z temi testi...samo v tem primeru...???? Koliko bolniskega staleza....koliko starsev doma zaradi tega...?? Koliko dusevnega miru...??? Katastrofa je ta clovek...!!
borec91
04. 02. 2021 10.26
+5
ce bi bilo v sekti sds in kvixlingih sms trunka postenja bi te teste porinili v rit tem pokvarjenim drogeraskim lenuhom ki hodjo smrkat snegec v mehiko
LeviPretepac
04. 02. 2021 09.59
+9
V normalni državi bi zaradi take zadeve odstopila vlada... Njihov podmladek uvoža neke kvazi teste, ki ne delujejo in na podlagi teh testov potem zapirajo državo. #butale
borjac
04. 02. 2021 09.33
+7
Kako globoko je padel Janez Janša, zaradi dobička svojih SDS podmladka, ki so dobavili nezanesljive teste, je Janša žrtvoval propad šolskega sistema.
joz2
04. 02. 2021 09.01
+6
Poziv novinarjem: prosim raziščite strošek države in gospodarstva zaradi lažno pozitivnega hitrega testa v vzgoji in izobraževanju! Samo na hitro: pozitivna učiteljica = 20 otrok v karanteni = 20 staršev doma = subvencija 80 % plače * cca 70 € bruto/dan = 56 € * 20 = min 1120 €/dan*8 dni karantene = 8960 € = strošek države za vsak lažno pozitiven test + stroški gospodarstva (izpad proizvodnje itd....). Se pravi stošek države skoraj 9.000 € za napačen rezultat testa za katere smo se pogajali ali bo cena 1,91 ali 1,96 €!!!!! Vse to bomo plačevali še leta oz. desetletja!
robert.74
04. 02. 2021 08.38
-6
Ali ni zanimivo, da so testi lagali samo na nekaj šolah? Kolikor vem morajo biti testi na toplem, saj v nasprotnem primeri pokažejo pozitiven izvid! Očitno so testi prišli s hladnim vozilom, zato so pokazali napačen izvid!
atx007
04. 02. 2021 09.11
-3
Kar kaže, da je verjetno težava s samim postopkom testiranje, drugače bi bil problem povsod.
rekapaka
04. 02. 2021 11.08
Robert ti to resno Goveji možgani iz mesnice, ki jih uporabljaš so bili na toplem namesto na hladnem v hladilnici
CIGU MIGU
04. 02. 2021 08.38
+4
zdaj nam je jasno zakaj je menjal glavnega statistika,zdaj prihaja še rubrika,,bolani,već bolani,ponarejevalci,,uničevalci slo narada,
EnKandidatDosmrtniMandat
04. 02. 2021 08.29
+7
Kaj pa kaj pravi pristojni minister? FDV diplomiranec iz obramboslovja? Ima kakšen strokovni komentar? Sem pozabil, da je govora o starem komunistu. Koga je stari prd.ec obtožil, da je kriv za te teste, maršal Tito ali Soroš?
Buba Švaba
04. 02. 2021 08.28
-1
Zanesljivost PCR testov je tudi "po naročilu". 1 uro po Bidnovi prisegi SZO znižala cikle amplifikacije, tako da so se ZDA zdaj v par tednih praktično rešili epidemije
lookaaa
04. 02. 2021 08.24
+8
isto je bilo na celjski zdravstveni 6 pozitivnih na hitrih in potem 6x negativni na PCR. Ista zgodba v enem celjskem vrtcu! KATASTROFA!!!! po to je 100% fail.
Dejan Matvoz
04. 02. 2021 08.06
+12
Koliko krat bo treba vedno znova ugotoviti, da nam s pomočjo preplačanih namerno kupljenih pokvarjenih testov uničujejo življenja na dolgi rok!
SEJBOBOL
03. 02. 2021 21.42
+3
To je pa že mal podobno bedarijam .com ....
User300173
03. 02. 2021 21.07
+13
Ti hitri testi so prinesli dodatno zmedo in to ne majhno. So nesigurni in kvalitetno sporni. Vso to testiranje ukiniti in v prihodnje testirati samo tiste, ki kažejo znake obolenja. Zakaj vso to testiranje, ko pa ne moremo slediti okužbi? Denar in čas vržen stran, da o živcih ljudi ne govorimo. Vlada naročila , milijona novih testov od istega dobavitelja? Lepo, samo tako naprej, važno da se koristi stekajo v "blagajno" SDS in prisklednikov. Ukiniti vse prepovedi, samo maske, distanca in osebna higiena naj ostane. Sedaj je tudi dokazano, da vsi ti "napoleončkovi" ukrepi ne delujejo, kvečjemu škodujejo. Dokaz za to so sosednje države, katere so imele krajše prepovedi in imajo veliko boljšo sliko. Več kot takšen dokaz res ne potrebujemo, le "veliki meštar" mora to razumete, v kar dvomim...
vezuv_
03. 02. 2021 21.13
+6
on hoče biti: tako bo kot bom jaz rekel, upam, da ne bo več dolgo
vezuv_
03. 02. 2021 21.06
+1
Dobre novice iz Tanzanije: Pandemija se je končala s 27 milijoni evrov! Tanzanijski predsednik John Magufuli je našel način, kako končati pandemijo. Od takrat se življenje spet normalizira. Edini predpogoj za zaključek vseh ukrepov korone je bilo samostojno razmišljanje. Tanzanija je EU prezentirala konec pandemije. Potem ko je Evropska unija afriški državi nakazala 27 milijonov EUR pomoči v boju proti pandemiji korona virusa, jo je država hvaležno sprejela in takoj zatem razglasila, da v državi ni več korona virusa ter s tem končala pandemijo. Pravzaprav je bilo 27 milijonov EUR pomoči namenjenih Tanzaniji iz solidarnostnega sklada EU za boj proti pandemiji kovid-19. Tanzanija bi jo morala uporabiti za nakup zaščitne opreme in vlaganje denarja v razvoj cepiv ali zdravil, plačala pa naj bi tudi teste in druge ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Tanzanijski predsednik John Magufuli je že maja lani bil skeptičen, ko je opazil povečanje števila lažnih primerov korona virusa. Od takrat naprej je bil nezaupljiv do Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), zato se je odločil, da bo trditve raziskal sam. Lastna odkritja so ga pripeljala do zaključka, da je pandemija zrežirani načrt. Magufuli je WHO poslal dokaze (Wochenblick je o tem poročal), da so koze, papaje in prepelice pozitivne na korona virus. Zaradi bojazni, da predsednik Tanzanije ne bi našel posnemovalcev, ki bi prav tako podvomili o uporabnosti testov PCR, je SZO šele pred nekaj dnevi spremenila merila glede PCR testov, tako da lažno pozitivni rezultati ne bodo več v središču pozornosti. Faktencheckerji govorijo o "nedokazanih informacijah". Tako imenovani faktencheckerji seveda zelo želijo novice iz Tanzanije razglasiti za lažne ali "nedokazane". A v tej afriški državi jim ni lahko - tam so z zakonom prepovedani. Dopustniki pripovedujejo o občutku sprostitve in miru v Tanzaniji, ter da se tam počutijo zelo prijetno. Očitno na njihovih ulicah ni nikjer nakopičenih mrtvecev. Odkar je Tanzanija razglasila konec pandemije, v njihovem tisku ni bilo opaziti nikakršnih poročil o dramatičnih smrtnih scenarijih. Nasprotno, Tanzanija se je normalizirala. Ostane nam le še pohvala: "Gospod, dobro ste opravil!" (Vir: publishwal)