Korona

Velika Britanija po Španiji karanteno uvedla tudi za Francijo

London, 14. 08. 2020 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
22

Ne samo tisti, ki prihajajo iz Španije, v 14-dnevno karanteno na Otoku bodo po novem morali tudi britanski državljani, ki se vračajo iz Francije in Nizozemske. Ukrep je nujen za zajezitev okužb z novim koronavirusom, pravijo oblasti, zaradi naglo sprejete odločitve pa je pričakovati velike gneče na letališčih. Francija je medtem napovedala podoben ukrep za Veliko Britanijo.

Ukrep, ki bo v veljavo stopil v soboto ob 5. uri zjutraj po našem času, bo veljal tudi za Britance, ki bodo domov pripotovali iz Monaka, Malte, otočja Turks in Caicos in Arube, je sporočil britanski minister za promet Grant Shapps. 

Odločitev britanske vlade, da zgoraj omenjene države umesti na rdeči seznam, je posledica večjega porasta novih okužb v omenjenih državah v zadnjih dneh, poroča BBC.

Prekinitev tako imenovanih "potovalnih koridorjev", ki omogočajo gibanje med Združenim kraljestvom in drugimi državami, je nujna za preprečitev prenosa bolezni covid-19, so sporočili z Ministrstva za promet. Kot so pojasnili, je Francija zabeležila strm porast okužb, saj so v zadnjem tednu zaznali za 66 odstotkov več novih okužb na 100.000 prebivalcev. Podobno je bilo na Nizozemskem, na Malti pa so zabeležili kar 105-odstotni porast.

Shapps je povedal, da je ukrep karantene potreben, saj so se močno trudili, da se njihove številke ne bi povišale. "Ne moremo si privoščiti, da bi to zdaj pokvarili z uvoženimi primeri." 

Francija je Veliki Britaniji že napovedala povračilne ukrepe.
Francija je Veliki Britaniji že napovedala povračilne ukrepe. FOTO: Dreamstime

Francija je že sporočila, da odločitev britanske vlade obžaluje, državni sekretar Clement Beaune pa je na Twitterju odgovoril, da bodo ukrepali podobno. Kot je dodal, upa, da se bodo zadeve kmalu vrnile v normalne tire.

Lord Llewellyn, britanska veleposlanica v Franciji, je pojasnila, da se zavedajo, da je sprejetje ukrepa neugodna novica za Britance, a je hkrati poudarila, da lahko nadaljujejo s počitnicami, če bodo ob vrnitvi domov upoštevali ukrepe in se samoizolirali. 

Na ukrep so se že odzvale različne letalske družbe, ki so sporočile, da gre še za en hud udarec letalski industriji, ki je že tako ali tako v najhujši krizi v zgodovini svojega obstoja.

V Franciji naj bi bilo trenutno okoli pol milijona britanskih turistov. Ker se bodo želeli izogniti karanteni, gre pričakovati, da bo odločitev povzročila množično vračanje domov in gnečo na letališčih. 

V Združenem kraljestvu so doslej potrdili 313.798  okužb, umrlo pa je 41.347 ljudi.

Francosko podjetje Eurotunnel, ki upravlja predor pod Rokavskim prelivom, se že zdaj sooča s veliko zasedenostjo, vozovnice za vlake so po besedah Johan Keefeja, tiskovnega predstavnika družbe  Getlink, bolj ali manj razprodane. "Enostavno nimamo dovolj prostora za vse, ki bi se naglo hoteli vrniti," je dejal in pozval Britance, naj se na spletu prepričajo, kako je z vozovnicami, preden pridejo na terminal. "Ljudje morajo razumeti, da se ne bo enostavno vrniti v Združeno kraljestvo," je dodal. 

Sodeč po podatkih podjetja Statista, so prebivalci Združenega kraljestva lani v Franciji opravili 10,35 milijona obiskov. Gre za drugo najbolj priljubljeno počitniško destinacijo med Britanci, za Španijo z 18,12 milijona obiski. 

Britanske oblasti so enak ukrep za Španijo sprejele 25. julija, tudi takrat pa je to izzvalo burne reakcije.

Airbnb uvaja omejitve, da bi preprečil množične zabave

Spletna platforma Airbnb je sporočila, da bo v Veliki Britaniji, Franciji in Španiji omejila možnost najema celotnih domov mlajšim od 25 let, ki živijo v bližini. S tem želijo preprečiti prirejanje večjih zabav, pri katerih je možnost širjenja okužb s koronavirusom veliko večja. 

Prepoved ne bo veljala za nepremičnine, ki imajo vsaj tri pozitivne ali nobene negativne kritike, poroča Guardian. "Omejitev je namenjena zaščiti lokalnih skupnosti, mladi pa še vedno lahko najamejo hišo zunaj svojega lokalnega območja," so pojasnili.

Podoben ukrep so sicer že sprejeli tudi v ZDA in Kanadi. "Airbnb je zavezan k temu, da sodeluje s skupnostjo in ta odločitev je eden od ukrepov, s katerimi želimo preprečiti kršenje socialne distance in prirejanje nedovoljenih zabav," so še dodali.

V Avstriji število na novo okuženih prvič po več mesecih preseglo 200 

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število na novo okuženih prvič po več mesecih preseglo 200. Minister za zdravje Rudolf Anschober je pojasnil, da je veliko število novih okužb posledica večjega števila žarišč, povezanih s potovanji. Povedal je še, da se je v Avstriji v zadnjem času precej spremenila starostna struktura okuženih. Na začetku pandemije so tako med okuženimi z virusom sars-CoV-2 prevladovali starejši, je zdaj na testih na novi koronavirus pozitivnih največ mladih med 15. in 24. letom. "V Avstriji je povprečna starost 33,7 leta," je še dejal.

Posebnosti izbruha covida-19 so po njegovih besedah trenutno še, da je več manjših žarišč, velik, 24-odstoten delež asimptomatskih okužb ter relativno veliko okužb, povezanih s potovanji. Razvoj dogodkov v zvezi s pandemijo po njegovih besedah sicer ni nepričakovan. Je pa povedal še, da so v Avstriji doslej izvedli že več kot milijon testiranj na novi koronavirus. "To kaže, da smo na tem področju zelo aktivni." 

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število na novo okuženih prvič po več mesecih preseglo 200.
V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število na novo okuženih prvič po več mesecih preseglo 200. FOTO: Shutterstock

Sicer pa je danes Avstrija zaradi naraščanja števila uvoženih okužb z novim koronavirusom iz Hrvaške pozvala svoje državljane, naj se nujno vrnejo iz te države. Poleg tega od ponedeljka odsvetujejo vsa nenujna potovanja v to državo, so povedali na avstrijskem zunanjem ministrstvu.

Mehika in Peru potrdila že več kot pol milijona okužb 

Mehika in Peru sta v zadnjem dnevu presegla mejnik pol milijona okužb z novim koronavirusom. V Peruju so od začetka pandemije covida-19 do četrtka potrdili 507.996 okužb z novim koronavirusom, v Mehiki pa 505.751. S tem se državi po številu okužb uvrščata na šesto in sedmo mesto na svetu. 

V Mehiki, kjer živi okoli 130 milijonov ljudi, so doslej potrdili 55.293 smrtnih žrtev covida-19. Samo v ZDA in Braziliji imajo več mrtvih v pandemiji. V Peruju pa so v zadnjem dnevu predvsem zaradi popravljene metodologije beleženja žrtev potrdili kar 3658 smrti, skupno pa 25.648.

Oblasti v Peruju so zaradi slabšanja razmer uvedle ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, potem ko so odpravile karantenske ukrepe konec v začetku julija. Predsednik Martin Vizcarra je v sredo napovedal ponovno uvedbo prepovedi gibanja na prostem ob nedeljah in prepoved zbiranja v zasebnih krogih. V Mehiki, kjer nikoli niso uvedli stroge karantene, so se medtem sicer v omejenem obsegu odprle številne trgovine, restavracije in druge storitve.

Na Novi Zelandiji so bili več kot sto dni brez lokalnega prenosa okužbe, s tem je bila država ena najbolj uspešnih v pandemiji covida-19. To jim je uspelo predvsem zaradi strogih ukrepov, ki so jih uvedli zelo zgodaj. Od začetka pandemije so potrdili 1602 okužb, umrlo je 22 ljudi.

Medtem se razmere slabšajo tudi v Kolumbiji, kjer so doslej potrdili 433.805 okužb in 14.145 mrtvih. Okoli tretjino vseh primerov so potrdili v prestolnici Bogota.

Latinska Amerika in Karibsko otočje je trenutno najhuje prizadeta regija v pandemiji. Potrdili so več kot 5,8 milijona okužb in tretjino od 750.000 smrti.

Nova Zelandija podaljšala ukrepe v Aucklandu 

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je napovedala 12-dnevno podaljšanje karantenskih ukrepov za metropolo Auckland. Omejitve so uvedli v sredo za tri dni, potem ko so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri štirih članih družine, skupno pa so do danes potrdili 30 okužb. Skupno bodo karantenski ukrepi za metropolo veljali 14 dni. "Sedaj odpraviti omejitve in imeti potem eksplozijo novih primerov bi bilo najslabše za Auckland in naše gospodarstvo," je povedala. 

Število potrjenih okužb je v petek naraslo s 13 na 30. Okužene so namestili v posebne oddelke za preživljanje karantene, enega bolnika zdravijo v bolnišnici. Skoraj vse nove okužbe so potrdili v povezavi z družino, pri kateri so potrdili prvi primer. Za enega okuženega pa še preverjajo stik. Glede na analizo seva virusa je ta drugačen od tistih od začetka pandemije. To pomeni, da gre za nov vnos v državo, je pojasnila Ardernova. Glede na trenutne raziskave žarišče ni povezano s kakšnim od primerov potnikov, ki so v karanteni.

V Aucklandu so zaprte šole in vse nenujne trgovine in storitve. Prebivalce so pozvali, naj ostanejo doma. V drugih delih države pa so prepovedani dogodki z več kot sto ljudmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
17. 08. 2020 20.50
EU je vsakič, ko pride do težav, popolnoma nesposobna organizacija držav, ki nimajo, razen katoliške vere, prav nič skupnega.
kure bedne
14. 08. 2020 18.06
+3
Tale bioterorizem je res katastrofalno zaznamoval leto 2020. Vlade in farmacija pa so na to dali samo piko na i. Navaden človek v tem svetu ne pomeni več nič. Če se ne bomo zbudili smo ga naj........
Roxy79
14. 08. 2020 14.06
-1
he he.. Francija je že napovedala povračilne ukrepe. Pa dobro... al smo v EU al nismo? Pred tem se je vse govorilo v imenu EU... danes pa EU.. vsaka država diktira po svoje. So mar ljudje na S evrope kaj bolj drugačni kot na Jugu..Vzhodu...ali Zahodu Evrope? Vsi se vozjo z avtomobili... vsi uporabljajo pri jedi žlico, vilice in nož..............Ampak za korono pa je 210 različnih pravil......
borec91
14. 08. 2020 11.03
+3
lopovi unicujejo vse po vrsti zaradi kvazi virusa gripe
hotchilipoper
14. 08. 2020 13.06
-1
mackon08
14. 08. 2020 10.44
+15
Kakšen beden napis turisti obupani ,halo tudi jaz ne bom šel nikamor, ker mi je onemogočeno zaradi bedakov pa nisem obupan. Eno leto brez dopusta pa bom že preživel.
Žac
14. 08. 2020 10.40
-5
Trenutno so na naslovni strani 2 clanka kje lahko zlivate gnojnico po njimi. Ta clanek nema nikaksne zveze z njimi. In se to ni za dosti. A berem tukaj"samo se o Hrvaski pise,sam mislil da sam na Hrvaski,pa spet isto". Pa vidita da ce jih ni vi jih sami isceta. Ne morera brez njih da ji vse povsod ne vidita. Bogi sta. Pa res.
zigajan11111
14. 08. 2020 09.56
+16
Eni drugim vracajo z ukrepi,navadni ljudje pa trpijo. REVOLUCIJA SE BLIZA!! Dol s to fasisticno politiko EU.
najvsivedo
14. 08. 2020 09.58
-1
vidiš ..pri tej bolezni res ni pravice ...takšne bu...kot si ti te ne doleti.
Misty2
14. 08. 2020 09.48
+12
Zakaj jih sploh spustite v EU te britancke ki se imajo za bogove
Ahil0
14. 08. 2020 09.47
+30
Aja, pa še dobro je da je JJ na oblasti je meja neprodušno zaprta za begunce. Le kje vraga pridejo v državo, da tolčemo rekorde pri iegalnih prestopih
Ahil0
14. 08. 2020 09.45
+7
Naša vlada pa dela le za druge intrese, na svoj narod in deželo pa pozablja. Naša je bolj Hrvaška, kot Slovenska vlada.
Pan1
14. 08. 2020 13.02
+3
Ne bluzi. Če bi meje zaprli, bi bila državljanska vojna.
borjac
14. 08. 2020 09.41
+38
Vse vlade branijo in skrbijo za zdravje v svoji domovini, le Slovenska SDS-ova vlada NE, njim je pomembnejši Hrvaški izkupiček, lažni domoljubi.
Misty2
14. 08. 2020 09.50
-7
Ceferinko in 24ur sta rekla cemu taka crnoglednost Jansa, ti pa sedaj trdis obratno.,.levica nima pojma kaj govori in pise
proofreader
14. 08. 2020 09.39
+28
Kdaj bo karantena za Hrvaško, da lahko za 14 dni podaljšamo dopust?
medus
14. 08. 2020 09.55
+19
vremenko
14. 08. 2020 09.33
+52
Glede na število vnešenih okužb bi morala biti Hrvaška na rdečem seznamu v Sloveniji že najmanj en mesec.
vrtnar01
14. 08. 2020 09.33
-2
kaj pa za Slovenijo in rvatsko?
felix59 drugič
14. 08. 2020 09.31
+19
Samo poglejte Britance kako so načelni , striktni in dosledni , ne pa naše bande, ki leze v RIT hrvatiji in se jih boji dati na RDEČI SEZNAM !!!
DKR
14. 08. 2020 09.36
+17
Aha, Felix, če bi pa naša vlada sprejela tak ukrep,pa bi čivkal o fašizmu, ne?
BountyHunter123
14. 08. 2020 09.46
+8