Korona

'Stroka glede ventilatorjev Sirius R30 precej enotna'

Ljubljana, 04. 05. 2020 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tomislav Mirkovič, vodja oddelka za intenzivno terapijo na UKC Ljubljana, je na vladni izjavi za javnost pojasnil aktualno stanje v zvezi z ventilatorji. Kot je pojasnil, v UKC niso uporabljali novih ventilatorjev, ampak tiste, ki so jih imeli že od prej. Za ventilatorje Sirius R30, ki so jih nekateri ocenili kot manj primerne, je povedal, da so za bolnike covid-19 primerni le ob dodatni dobavi kompresorja in cevi. Meni, da ima stroka o njih "kar enotno" mnenje.

Uvodoma se je obregnil ob 'ponarodelo' uporabo izraza respirator za ventilatorje, ki jih uporabljajo pri reševanju kritično ogroženih bolnikov, nadalje pa pojasnil: "Obstaja več vrst ventilatorjev, ki pa se javnem govorjenju, kot ste verjetno opazili, primerjajo z mercedesi in z golfi. Sigurno si za svoje bolnike želimo čim boljše ventilatorje, kajti ventilatorji na koncu imajo tisto dodatno vrednost, kar je omogočati dejansko varno ventilacijo pri bolniku."

Mirkovič: Želimo si čim boljše ventilatorje

Ob tem je opozoril, da ventilator ob nepravilni uporabi lahko dodatno poškoduje pljuča. "Tega si seveda ne želimo, zato bi radi to najboljše območje varnega predihavanja ugotovili in tako naprej zdravili naše bolnike."

Kot pravi, se je v tej krizi govorilo, da bodo ljudje umirali, ker ne bomo imeli dovolj ventilatorjev, na katere bi lahko priklopili prizadete bolnike. 

prof. dr. Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana
prof. dr. Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana FOTO: 24ur.com

"Zato je bila takrat velika zmešnjava v Sloveniji in je tudi klinični center šel skupaj z določenimi posamezniki v Sloveniji v razvoj slovenskih ventilatorjev. Razvili smo dobre ventilatorje. Seveda pa je do njihove klinične uporabe še dolga pot. Posebej pomemben je obsežen proces certificiranja teh ventilatorjev, ampak nekje so pripravljeni, da bi jih ob eventualni novi krizi, ki bi lahko nastala, ne vemo, kako se bodo stvari razvijale, lahko v hudi stiski tudi uporabili. Namen pa je, da uporabljamo že certificirane ventilatorje, kar tisti, ki zdaj prihajajo v Slovenijo, že so."

"Govori se, da so eni boljši, drugi slabši, kar dejansko je res," priznava. "Zato tudi vem, da je UKC Ljubljana šel v samostojno nabavo tega. Od tega je 50 zelo dobrih ventilatorjev in 54 mogoče malo slabših ventilatorjev. Vse v tej domeni, da se lahko bolniki predihavajo. Podatkov, koliko je ventilatorjev v Sloveniji, trenutno nimam. Vem, da je te podatek zbiral profesor Noč, ki je bil za to zadolžen. Nisva pa govorila, zato podrobnosti ne poznam."

Komisija pregledala več kot 90 ventilatorjev različnih tipov

 

Kot je razvidno iz podatkov, ki jih je objavil UKC Ljubljana, so 12. marca sklenili dogovor o nakupu 50 ventilatorjev Hamilton C6 (dobavitelj Framed) po ceni 44.890 evrov plus DDV, dva dni pozneje pa dogovor o nakupu 54 ventilatorjev Sternmed Vento 62, (dobavitelj Geneplanet diagnostika) po ceni cena 39.500 evrov plus DDV. Sredi marca so se dogovorili še o nakupu treh ventilatorjev Lowenstein Elisa (dobavitelj Ram2) pa skupni ceni 91.322 evrov plus DDV. Do 24. aprila je bilo dobavljenih 13 ventilatorjev Sternmed Vento 62 in trije ventilatorji Lowenstein Elisa.

Glede ventilatorjev, ki so bili na razpolago, pravi, da je komisija, ki je bila s tem namenom ustanovljena v kliničnem centru, pregledala 90 ventilatorjev različnih tipov. "To pomeni, da dobite samo brošuro in iz te brošure si lahko predstavljate, kaj vam ta ventilator lahko nudi. Seveda so dostikrat pomembne stvari v drobnem tisku, ki pa ga po navadi v brošurah ni."

Pred epidemijo covida-19 so ventilatorje, preden so se za kakšen tip odločili, najprej preizkušali na pacientih. "Dobro smo se seznanili in kasneje podali mnenje in šli v nabavo," pojasnjuje. 

"A zdaj je bila situacija drugačna, v kratkem času je bilo treba po prejeti dokumentaciji pregledati veliko število ventilatorjev. Komisija, ki jo je vodil profesor Noč, je podala mnenje in 13 ventilatorjem z različno stopnjo prioritete dodelila možnost, da se jih uporablja pri covid pacientih."

Bolezen prizadene pljuča, pri nekaterih bolj, pri drugih manj, in nekaj odstotkov jih pristane na ventilatorjih. Težava je predihavanje v varnem območju, nekateri ventilatorji imajo to opcijo, da lahko ugotovijo to območje, pri nekaterih pa je to težje. 

"Pravilna je bila razvrstitev ventilatorjev, nekateri ventilatorji, ki so bili tudi na tej shemi, pa so bili sprejemljivi ob zahtevi po dodatnem materialu, kot so kompresor in cevi za ogrevanje."

Stanje z ventilatorji ob umirjanju epidemije je ocenil za zadovoljivo. 

Mirkovič o ventilatorju Sirius R30

Na vprašanje, kako komentira ventilator Sirius R30, je Mirkovič povedal: "Skripte, ki smo jih dobili, dokumentacija v zvezi s tem ventilatorjem v primerjavi z drugimi kaže, da ima veliko dodatnih opcij, modusov predihavanja, ki jih je treba dokupiti. O tem se kot stroka nismo pogovarjali. Mnenje naše komisije, UKC, pa je, da je ta ventilator mogoče uporabljati ob dobavi kompresorja. Kompresor služi temu, da se lahko v primeru pandemije, ko zmanjka stenskih napeljav, ventilatorji postavljajo v okolje, ki ni bilo prvotno mišljeno za intenzivno zdravljenje."

Mirkovič: Stroka je glede nabave ventilatorjev Siriusmed R30 kar precej enotna. (slika je simbolična)
Mirkovič: Stroka je glede nabave ventilatorjev Siriusmed R30 kar precej enotna. (slika je simbolična) FOTO: POP TV

Po njegovem je torej tak ventilator primeren za covid-19 bolnike ob dobavi kompresorja, ogrevanih cevi,  vlažilca za ogrevanje.

'Stroka glede nabave ventilatorjev Siriusmed R30 kar precej enotna'

Vprašanje, zakaj je znotraj stroke toliko različnih mnenj o uporabnosti teh ventilatorjev,  težko komentira. "Verjetno mislite Bolnišnico Celje, čeprav težko komentiram, ker ne poznam njihovih utemeljitev, vendar kolikor vem, so dobili ventilatorje Sirius Medic, ki imajo to opcijo, torej kompresor in vlažene cevi. Mislim, da je stroka, kar se tiče nabave teh ventilatorjev, kar enotna". 

Uporabo ventilatorjev v Splošni bolnišnici Celje je komentiral tudi vladni govorec Jelko Kacin. Bolnišnica je ventilatorje, o katerih je govoril Mirkovič, prilagodila in aktivno uporabljala, Kacinove besede povzema STA. Ob tem, da se jim je zgodilo veliko žarišče v Šmarju pri Jelšah, je bila bolnišnica prisiljena celotno intenzivno dejavnost preusmeriti in na novo zagnati, ker so celotni intenzivni oddelke zasedli bolniki s tega območja, je dejal.

"Ne v covid oddelku ne v delu, kjer so predihavali druge bolnike na intenzivnem oddelku, ni umrl nihče," je poudaril Kacin. Na oddelku, na katerem so uporabljali novi tip ventilatorja, so po njegovih besedah uspešno ventilirali 18 bolnikov, še piše STA.

UKC Ljubljana uporablja ventilatorje Hamilton

V UKC Ljubljana za zdravljenje bolnikov s covidom-19, ki rabijo predihavanje, po Mirkovičevih besedah uporabljajo ventilatorje, ki so jih imeli že pred epidemijo. Gre za ventilatorje, ki jih obvladajo in so po njihovem mnenju dobri. Glede na trenutne razmere in upad števila bolnikov s covidom-19, ki so odvisni od ventilatorja, tudi ni drugačne potrebe.

"Glede na to, da imamo v UKC še vedno covid enoto, ta enota uporablja ventilatorje, ki so bili last UKC že prej. Zaenkrat ni bilo potrebe, da bi uporabili nove ventilatorje. Uporaba takih je na bolnikih, ki prihajajo, težavnejša. Raje uporabljamo te, ki so doma in so preizkušeno dobri," je še pojasnil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (386)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

32635554
07. 05. 2020 19.18
+1
..seveda v UKC LJ nabavljajo sami... naj nekdo pogleda te dobavitelje..
iga_biba
04. 05. 2020 21.23
+1
Halo? nabavljeni ventilatorji za covid-19 so primerni le ob dodatni dobavi kompresorja in cevi. kdo se je obogatil? pa se še bo z dobavo kompresorja in cevi?
resnicaosvobaja
04. 05. 2020 21.10
+2
Kupili smo golfe, ki so stali kot Mercedesi. Vozni pa bodo, ko dokupimo glave motorja. Je res bolje imeti plačane nevozne golfe na dvorišču ali neplačane nedostavljene Mercedese. 80% Slovencev je odgovorilo drugače kot Počivalšek
resnicaosvobaja
04. 05. 2020 21.06
+3
Ali je kdo pomislil v vladi , da lahko pomagajo , ne da bi se okoristili...?
politik70
04. 05. 2020 19.44
+4
Kacin Lagal. V Celju niso ventilatorji uporabljali niti ga ne uporabljajo za bolnike z covid 19. Pa to je res višek arogance Kacin. Da ga ni sram.
iga_biba
04. 05. 2020 21.25
+2
Zakaj pa ga je Janša nastavil? Vsi ki ne govorijo kot Janša misli so odstopljeni, ali pa poniževani, zaničevani, nadlegovani pa še kaj se najde.
32635554
07. 05. 2020 19.11
+1
..že 1 mesec vsak dan govorijo, da so v Celjski bolnici uporabljali Siriusmed R30... ti pa zopet - niso ga uporabljali... ali imaš rdečo mreno na očeh..
politik70
04. 05. 2020 19.39
+1
Kacin danes spet lagal celi sloveniji
kg1
04. 05. 2020 19.11
+0
Bom verjel vse o ventilatorjih ko bo nazaj teh 10mio prišlo od mask...še kar nič od tega pa tako hudo nesposobne policije tudi nimamo
kg1
04. 05. 2020 19.13
+1
Aja seveda sem pozabil omenit da je tudi policija v desnem žepu jj suknjiča...nič...10mio je izpuhtelo...nič ne vemo nič se ne spomnimo...
INAZ
04. 05. 2020 18.48
+4
Pozabili so povedati, da tisti mercedesi, ki so jih naročili v UKC LJ še sedaj niso dobavljivi.
Opazujemvas
04. 05. 2020 18.12
-2
No pa imamo neuporabne golfe, Počivalšek raje odstopi sam, lahko te je sram, tako tebe kot to celotno vladno združbo, da vas ni sram kriminalci.
inside1
04. 05. 2020 18.10
+5
R30 so dobavili osnovno varianto, zaračunali pa možno da polno. Ma vsi so kr naenkrat zavedni državljani in so hoteli pomagati...... Denar nima nobene vloge tukaj.......... 1. april je že bil :))
Mr.
04. 05. 2020 17.51
+7
No na koncu vsi skupaj ugotavljajo, da nikoli ne bi rabili toliko ventilatorjev, kot so jih dobavili.... kaj šele naročili... provizije so tiste ki dvigujejo številke tako v količini kot na bančnih računih... če pa to dejansko potrebujemo pa ni pomembno!
retropil
04. 05. 2020 17.46
+0
Najbolj pri vsem skupaj pa mi je zanimivo, da se tisti zagrizeni "Golfarji" nič ne pritožujete, da vam vaš ljubi avto Počivalšek tako grdo blati na TVju in po novicah. :)
anatomija
04. 05. 2020 17.39
+6
Janša je rekel , da so za njegove ritoliznike dobri tudi golf brez motorja . Samo , da je volan obrnjen na desno .
Roninax
04. 05. 2020 17.32
-12
dandanes je stroka ze en bebec ki se nastavi kameram
poper00
04. 05. 2020 18.10
+4
Za tebe so vsi neumni ,ki povejo kaj proti politkomisarju.Govoriš o ljudeh ,ki so strokovno,intelektualno,človeško ter potencialno razviti sto krat bolj kot pripadnik trde šole iz Kumrovca.Če nisi v življenju nič dosegel vsaj ne pljuvaj po ljudeh ,ki to so in to brez politike temveč s svojo pametjo in sposobnostimi.
kaktusar1
04. 05. 2020 17.25
+6
dva dni ni okužbe..že prej so bile okužbe prenapihjene bili so vzorčeni drugič, tretjič....recimo...ne bo okuženih "na novo" še do konca maja...bosta pa še dva, trije 80 letniki na respiratorju..a bo pol po tem takem še vedno 70% države stal in hodol naokrog v maskah?
fafajonka
04. 05. 2020 17.30
+5
v zaprtih prostorih po vsej evropi še vsaj eno leto ali več do odkritja cepiva se bo treba sprijazniti s tem
kaktusar1
04. 05. 2020 17.37
-2
kaj pa če ne bo cepiva, pa je vse to samo še en virus v obdobju človeštva....pa recimo, da tud polet ne bo nobenega okuženega...se prav, maske bomo pač moral nosit, ker so jih kupili za 2 leti naprej...da se roba proda...nikjer več kekovih in od unga iz berlina par sto tisoč, milijon mrtvih......pa bojana je prav tako že nehala, kot grims iskat unih 10 000 še okuženih....
RupniK
04. 05. 2020 17.24
+6
Najprej bi morali naredit maketo takega ventilatorja. Potem bi pa šlo skoz. 😂
mackintosh
04. 05. 2020 18.19
+1
janez jih kar 1:1 nabavlja . z maketam bi premalo zaslužil :)
fafajonka
04. 05. 2020 17.22
-5
menda pravijo v ukc da je bil dr. radan bolj učinkovit od teh ventilatorjev
kaktusar1
04. 05. 2020 17.39
+3
mogoče mu pa prideš kdaj v roke..pa še predstav se mu....rad bi te videl...
Rok Karantanski
04. 05. 2020 17.18
+8
Izjava Mirkoviča. "Ventilatorji Sirius r30, ki so bili dobavljeni SB Celje imajo zraven kompresorje in cevi." - še kak pameten, da so brez?
mackintosh
04. 05. 2020 17.20
+1
mackintosh
04. 05. 2020 17.20
+3
Rok Karantanski
04. 05. 2020 17.23
+1
SB Celje je prvič in zadnjič prejela te ventilatorje ravno iz te kvote. Si bo treba kaj novega izmislit...
retropil
04. 05. 2020 17.40
-2
SB Celje nima teh spornih ventilatorjev. Ima drug model od istega proizvajalca. Poleg tega ti ventilatorji niso bili pojem debate, niti niso nikoli bili označeni za nezadostne. Bili so pa ti drugi, ki brez dodatkov nimajo kaj iskat pri zdravljenju nalezljivih bolezni.
mackintosh
04. 05. 2020 18.11
-2
roj NE NISO iz te kvote pa se svečko lahko na treoalnice postaviš. ti bomo ploskal a ventilatorji v celjski bolnišnici NISO iz te kcite 220 r30
fafajonka
04. 05. 2020 17.18
+2
ti ventilatorji so dobri v opciji je tudi kabel
Rok Karantanski
04. 05. 2020 17.19
-6
mackintosh
04. 05. 2020 18.13
+4
pa ohišje in še nekaj drobnarij :) rok saj vemo kaj si tudi če ne oddajaš značilnih zvokov :))))
fafajonka
04. 05. 2020 17.15
+15
ne vem zakaj vse poka po počivalšku ko je bi pa pred tem minister pa nič
kaktusar1
04. 05. 2020 17.21
+0
RupniK
04. 05. 2020 17.22
+0
Tako se komunjare maščujejo. Ne znajo drugače.
fafajonka
04. 05. 2020 17.25
+7
zato ker je izdal lmš in šel v janševo vlado
kaktusar1
04. 05. 2020 17.41
+0
karieristi...tud jansha kot bivši komunist vedno iščejo opcije da so in.....izdajalci so bili in bodo..to vi najbolj veste in vaša nora tv vam je pri tem samo v oporo...