Korona

Gantar: V Sloveniji sredi marca 281, ne 168 ventilatorjev

Ljubljana, 25. 05. 2020 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
426

Koliko ventilatorjev smo imeli v Sloveniji ob nastopu Janševe vlade? Ta je do zdaj zatrjevala, da jih je bilo 13. marca 168 – to številko naj bi minister Gantar prejel od predhodne vlade. A se je, kot je danes dejal v DZ, izkazala za napačno. Skupno je bilo v Sloveniji takrat 281 ventilatorjev. Na ministrstvu za zdravje pravijo, da je bila številka 168 ocena slovenskih bolnišnic, koliko ventilatorjev izmed 281 lahko v tistem trenutku namenijo za zdravljenje bolnikov s covid-19, medtem ko je Gantar dejal, da gre za oceno, koliko ventilatorjev Slovenija še potrebuje.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je danes v državnem zboru dejal, da 13. marca na ministrstvu za zdravje ni bilo podatka, koliko je v resnici na razpolago ventilatorjev. "Zato smo začeli zbirati informacije od direktorjev bolnišnic ter na drugi strani preko teh, ki so z njimi delali v enotah za intenzivno terapijo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob predaji je dobil informacijo, da jih je bilo 168, kar ni držalo, pravi Gantar. "Kasneje je bilo rečeno, da je bila to ocena, koliko bi jih še dodatno potrebovali. Kakorkoli, številka ni bila prava." Dodaja, da so bile tudi številke, ki so jih dobivali iz bolnišnic, zelo različne. 

Po do zdaj zbranih podatkih oziroma kot se je danes izrazil Gantar –"če lahko verjamem podatkom, ki mi jih je potem uspelo dobiti, predvsem od koordinatorja za intenzivno terapijo v času epidemije, je bilo v bolnišnicah sredi oziroma konec marca 281 ventilatorjev. Od tega jih je klinični center v marcu sam kupil šest," torej jih je bilo do konca marca 287. 

Tudi na ministrstvu za zdravje danes pravijo, da je bilo na dan 13. 3. skupno vseh ventilatorjev v Sloveniji 281, a ta številka vključuje tudi ventilatorje, ki niso primerni za bolnike s koronavirusom. Bolnišnice pa so ob tem ocenile, da lahko za zdravljenje bolnikov s covid-19 namenijo 168 ventilatorjev. 

"Ko so v mandatu prejšnje vlade pozvali bolnišnice, naj sporočijo, koliko ventilatorjev bi lahko namenili za zdravljenje bolnikov s covid-19, je bila kumulativna številka vseh uporabnih ventilatorjev 168," so zapisali v sporočilu za javnost. "Ob tem so bolnišnice izpostavile, da bi lahko bil del teh načrtovanih ventilatorjev zaseden tudi s pacienti zaradi drugih obolenj (števila katerih ni moč oceniti)." 

Konec aprila je bilo v Sloveniji na voljo 423 ventilatorjev. 

Spomnimo, da je sredi marca Gantar dejal, da imamo v Sloveniji 168 ventilatorjev, ki pa niso prosti – na razpolago naj bi jih bilo po takratnih besedah Gantarja verjetno le 20, 30. To številko je vlada v kasnejših tednih večkrat navajala. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (426)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
26. 05. 2020 16.24
-3
Dejstvo je, da nihče iz Serpentinškove vlade ni vedel koliko je v državi ventilatorjev in druge medicinske opreme.
FAUSTOS1
26. 05. 2020 15.10
+4
sds vojni dobičkarji bi kupovali ma miljarde mask in ventilatorjev saj pri vsakem poslu zaslužijo oz pokradejo na milijone državnega denarja -hrvati so pokupili enkrat več medicinske opreme in za vse plačali le 50 milijonov janša in sds 200 milijonov za pol manj medicinske opreme -totalna ropanje države.
ahim1225
26. 05. 2020 16.21
-2
FAU.....! Ti si verjetno računovodja, ker vse tako dobro veš, ha, ha, ha !!!
Opazujemvas
26. 05. 2020 11.06
+14
Kaj to pomeni, da je minister koalicije priznal, da so lagali? To pomeni, da tista ovadba , ki so mokre sanje Janše proti Šarcu pade v vodo in nima osnove, ker iz tega sledi dejstvo, da ni bilo tako katastrofalno stanje kot so lagali Janša in njegovi . Iz tega avtomatsko sledi vprašanje, komu in zakaj so kupovali tako veliko število ventilatorjev, ker ne verjamem, da niso vedeli, koliko je le teh res po bolnišnicah, kar pomeni, da so načrtno favorizirali eno firmo lastnika človeka, ki je blizu Janše, kar dokazuje tudi posredovanje Počivalška v korist te firme. Če že kdo zasluži kakšno kazensko ovadbo ni težko uganiti kdo, ker Počivalšek sam od sebe ne bi nikoli posredoval, če mu kdo tega ne bi naročil ali ukazal. Počasi bodo res padle vse maske, če je v tej aferi z medicinsko opremo vsaj 10% resnice mora kar nekaj vpletenih za zapahe.
Transformerji
26. 05. 2020 11.33
+1
To je tako ko s predlogom o zaprtju trgovin ob nedeljah. Mesec in Janša sta se s tem strinjala, vlada se pa ne strinja.
ahim1225
26. 05. 2020 16.27
-4
Za zapahe moraš ti, ki si natvezil kup laži, laž ima kratke noge, pa mehak nosek imaš.
nightifly
26. 05. 2020 10.35
-1
Missasolemnis 26.05.2020, 10:12:33 -2 Beseda avantura je zelo neprikladna//////////////////oh, missa , ali maša , skoraj ste napisal identitarsko mašo. Nimam casa analizirati vasega plonk dopisa, bi vam pa svetoval ,da se naucite se vsaj nekaj franko-germanskih jezikov ,kjer je beseda ´´avantura´´ pogosto uporabljena za opis necesa ,pa tuidi kot vezni pomen opisa dogodka . To je zelo prefinjena beseda , katero mora tisti ,ki jo uporabi zelo dobro pretehtati kaj in kako . .................vseeno pa mi dovolite vprasanje -kaksne zveze imate vi s srpom in kladivom ?
Malinha
26. 05. 2020 10.42
+1
Znak, oz. zvezda je dejansko leninistična. Kar pa ne pomeni, da se strinjam v celoti z leninizmom. Niti delno. Se pa strinjam s posamičnimi stavki, mislimi Lenina. Za današnji čas branja so ti stavki vedno bolj redki.
nightifly
26. 05. 2020 10.28
+5
Rad bi omenil se eno misel, ki mi vsake toliko skoci v ospredje . Znano je , da je clovek Jansa zelo rad postal clan KP Slovenije .Znano je tudi ,da je bil zvest aparatek tiste stranke in je zvesto izvajal ideologije te socialisticne kompanije .Ali se je tudi sam drzal smernic socializma ali ne ,tega ne vem .To pomeni,da bi moral biti popolnoma posten clovek , pa ne samo on -vsi clani te stranke . Kaj se je zgodilo v njegovi karieri ne vem ,niti nocem spekulirati o tem ,ker ni pomembno. Mene zanima samo eno . Zakaj tak clovek , ki ima v sebi prav gotovo nek potencial ,tega ne posveti napredku drzave ? Zakaj vse svoje sile uporablja za ustvarjanje razdora in slabitev moci slovenskega naroda ,obenem s tem tudi samega Slovenstva ,in ne nazadnje - gospodarskega ustroja cele drzave . Vsak srednje izobrazen clovek ve , da razdor slabi gospodarstvo in sam ustroj drzave .Kot da bi en konj vlekel kocijo neprej ,eden zadaj pa v drugo smer . Neenostnost je vedno opustosila vsako druzbo ,zvezo , vsak materialno telo ,in ne samo tega . Razbrazdana dusa naroda pomeni smrt za istega. In s temj je tudi konec naroda. Zakaj prav to nekateri pocnejo v vsakdanu slovenskega naroda ,zakaj unicujejo? Pri tem mislim na vse politicne in ideoloske barve slovenskega prostora . Za tak slab polozaj Slovenije ni kriv samo en clovek , to je cisto jasno .
mali.mato
26. 05. 2020 10.20
-10
Kakšna klobasa od članka. Šele na koncu vidiš, da smo imeli samo 168 ventilatorjev primernih za ta virus. Vse drugo je zavajanje.
janezpodre
26. 05. 2020 10.09
+10
Zdaj premetava številke, da zaslepi folk. Povej nam Gantar, kakšen je zaslužek pri "SDS ventilatorjih" brez dodatne /potrebne opreme za covid/ in kako ste si razdelili Počivalnikov vojni dobiček cca 15 milj. pri uvozu mask preko Acronija. Za ostalo pa bomo še počakali kakšen dan, da seštejete zaslužek pri komplet poslu.
nightifly
26. 05. 2020 09.55
+13
«Politični avanturist. To je madžarski premier Viktor Orbán. Oportunist, ki je sposoben vohati ljudsko slabo voljo, jo usmerjati v smer, ki mu ustreza. Sposoben uporabiti,izrabiti orodja demokracije, s tem,da jo zlorabi ,vse to s privolitvijo ljudstva ». Tako 73-letni Michael Ignatieff je zgodovinar s Harvarda - in nekdanji vodja Kanadske liberalne stranke v svoji državi - od leta 2004 rektor Srednjeevropske univerze ...............Pomislimo samo , kaksen je potem premier Slovenije , ki vzorno in slepo hodi po poteh tega madjarskega sovranista.
nightifly
26. 05. 2020 10.04
+10
...pardon , verjetno se za nomino -sovranist ,v Sloveniji uporablja izraz -identitarec . Kakorkoli , vse kar se disi po ozganih in na vetru bingljajocih korpusih brkota in mussota iz Italije v danasnji napredni Evropi in svetu nasploh nima kaj vec iskati . Te zblojene ideologije , ki se hranijo s sovrastvom in zanicevanje drugih in drugacnih , v ljudeh vzbujajo zarek umetne moci , vecvrednosti , in prav zato so zelo nevarne , ker vseh sort uzurpatorji zivijo in bogatijo prav na racun pritlehtnosti in neverjetne naivnosti cloveske duse . Ker pa je spomin cloveka zelo rahel in sklon pozabi ,se zlocini dveh svetovnih vojn razkrajajo v glavah ljudi , ki prav zato ,zelo hitro podlezejo nacionalisticnim in pogubnim pamfletom o nadvladi ene nacije . Dandanes to poceti je nesmisel in tudi poguba prav za take kljukce . Prav zanima me ,ce se razni Orbani ,Janse ,Salvini in ostali netilci ljudskega sovrastva sploh zavedajo kaj pocno .
Malinha
26. 05. 2020 10.12
-2
Beseda avantura je zelo neprikladna, cilja na pestrost dogodkovnosti, scenografijo, koreografijo imaginarnega dogajanja, kjer je vsaka globlja simbolika izključena, s tem pa je iz njenega scenarija trpljenje in smrt enostavno brisana, ker ne spada v 'avantnost'. Avantura tudi ne prenese tragičnega, komičnega, vsaka dramatičnost, ki zaobrne tok dogajanja nazaj vase, v refleksivnost, je nedobrodošla, tok dogajanja je usmerjen v sam potek dogajanj, globlje premise so enostavno prepovedane. Avtor Michael Ignatieff se tako distancira od človekove usode, golo teoretično nakladanje pokaže na njegovo stanje stvari, da mu je za človekovo usodo vseeno, v prvi vrsti naj bi časnikarsko nakladanje.
VolkBrenin
26. 05. 2020 10.13
+7
indentirci so v sđs ...mahnić je celo v parlamentu ponosno mahal z " neko " knjigo...
VolkBrenin
26. 05. 2020 10.15
+11
Avstrijci so to prepoznali že pred časom...v kleine zeitung je bil že lani 3.4.2019 članek ....Avstrijci kritični do Janševe podpore skrajnih identitarnih gibanjAvstrijski tisk je kritičen do stranke SDS in njenega predsednika, ki podpira skrajna gibanja identitarcev. Slednje namreč želijo v Avstriji prepovedati....
VolkBrenin
26. 05. 2020 10.16
+9
Malinha
26. 05. 2020 10.38
+1
Night, ali je bilo Michael Ignatieffu tako težko namesto politični avanturist napisati fa.šist? Bistvo bi dejansko bolje zadel, tudi obsodba bi bila ostrejša, tako pa par besed malce zvodeni celotnih par stavkov. Morda mu pa založnik ne dopušča tako direktnih pojmov.
dori243
26. 05. 2020 09.49
-8
Zgleda da če nisi levičar se niti pravilo obrnit ne moreš brez da te očrnijo u cajtngih.
Malinha
26. 05. 2020 09.46
+5
En del iz nekega dokumenta: ".. psihosocialna epizoda. Gre za psihično motnjo z epizodičnim potekom, to je s časovno omejenim potekom, glede na opis v zaključku tretjega ambulantnega zdravljenja z psihosomatsko motiviranostjo pacienta, za spremembe in psihodinamske osnove težav, pa je mogoče sklepati, da je mnenje o delazmožnosti temeljilo tudi na prisotni osebnostni motnji, ki pa je trajna in nespremenljiva. V dodatni medicinski dokumentaciji tako ni podatkov, ki bi pomembneje vplivali na že podane diagnoze. ... Sama psihosocialna epizoda pa tudi ne sodi v skupino psihičnih motenj, katere bi bilo mogoče uvrstiti v skupino s stresom povzročenih psihičnih motenj, sodi pa deloma v skupino psihoorganskih psihičnih motenj. ... Prof. dr. xy "
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.43
+24
kdaj bo opevana janševa vlada ovadila te nesposobneže in vojne dobičkarje....To je kriminal največjega ranga....in to se je dogajalo v času največje krize od kar obstaja Slovenija/ kot je " korono " opisal janša.. ...
zavetnik
26. 05. 2020 09.33
+25
Laž na laž, pa komu lahko še verjamemo v tej državi, pa ko tilaže predsednik vlade in države je to konec. Ali si res državljani ne zaslužimo nekaj normalnega in primernega za vodje?
Paskakvali
26. 05. 2020 09.37
+28
Ko se konvertirani komunist, ki so ga vrgli iz partije zaradi prevelike zagnanosti, dokoplje oblasti je vse mogoče........tudi rožnati sloni, ki letijo......
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.37
+25
orbanov vzorec...ni potrebe po pojasnilih...če pa je kdo do njega kritičen pa 5.let aresta....Za demokracijo gre ....Aja , janševi pravijo da se moramo obrniti k višegrajcem....torej proč od Avstrije , Nemčije...Nizozemske....etc
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.31
+22
a bo šla zdej ta lopovska banda lažniva v arest ....za vse rabote in še ker so vse to podtikali Šarcu....Upam , da jih Šarec toži direkt na esčp ....
ROGIBOS
26. 05. 2020 10.11
-12
Banda lažniva ste levaki, desetletja ste kradli, Šarec je bil le en vaš volk v ovčji preobleki, vsi skupaj pa samo krast in krast, pa je še premalo, še enkrat krast in lagat, pa si že lahko pripneš partijsko zvezdo.
Paskakvali
26. 05. 2020 09.29
+7
Netajkun si pa kavico kuha v modrem lončku z rumenimi pikicami.......
Paskakvali
26. 05. 2020 09.29
+7
Malinha
26. 05. 2020 09.30
+9
Po tistem, ko droben psiček veselo teka, se ustavi ob grmovju, dvigne nogo...
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.33
+7
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.27
+13
Do katerega datuma pa bo vlada uspela podati odgovore na skoraj 200 vprašanj v teh zadevah " nabave " s strani računskega sodišča.....
Malinha
26. 05. 2020 09.31
+9
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.34
+11
ja ...je hudič...Tomaž jim je postavil toliko vprašanj da ne vedo kaj naj lepijo skupaj in kaj narazen...
batom@pinkponk.com
26. 05. 2020 09.27
+0
javni sektor (in državna uprava) je itak u ku.... to ne deluje, rab pa use več gnarja. tist, k bo to zrihtu, da bo ta servis spet uporabn in koristn za ljdi, bo narodni junak. usi ta ostal, k jim je pa to nek izgovor, zakaj neki ne morjo narest, so pa sam še eni luzeri.
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.25
+17
a ni janša že na začetku povedal da vojnih dobičkarjev ne bo....???
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.25
+14
prašek 2.
26. 05. 2020 09.26
+14
bossanoga
26. 05. 2020 09.27
+13
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.29
+5
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.24
+24
kakšna vlada pa je to ...da v skoraj treh mesecih NI SPOSOBNA PREVERITI koliko aparatov je v državi ...s katerimi se REŠUJE življenja......
Paskakvali
26. 05. 2020 09.25
+30
Vlada ima delo ........trudijo se skopati čim večjo luknjo Šarcu......ne morejo zdaj še ventilatorje štet!
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.29
+9
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.22
+29
a je počivalšek že tvitnil da rešuje življenja....
Paskakvali
26. 05. 2020 09.23
+20
On vidi samo dobro opravljeno delo......karkoli naj to že pomeni......
prašek 2.
26. 05. 2020 09.24
+16
Talevi
26. 05. 2020 09.33
+16
On rešuje svoj stoĺček...upam da se ta stol kmalu polomi
VolkBrenin
26. 05. 2020 09.21
+20
a je janša že kaj tvitnil da zamujamo...
prašek 2.
26. 05. 2020 09.22
+13
Je, že včeraj, ampak velja tudi za danes!
Antoniozmaj
26. 05. 2020 09.25
+5