Korona

PCT tudi za obisk zdravnika: 'Če gre za akutno stanje, brez zadržkov poiščite pomoč'

Ljubljana, 13. 09. 2021 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
2164

Od srede dalje bo pogoj PCT veljal praktično povsod, celo za obisk pri zdravniku. A kot je izpostavil državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, med izjeme ne spadajo le nujni primeri na urgenci, temveč tudi v zdravstvenih domovih, če bo medicinsko osebje pri vhodu ocenilo, da gre za akutno stanje in da je obisk pri zdravniku nujen. Presejalno samotestiranje, ki ga zaposleni opravijo enkrat tedensko in s tem zadostijo pogoju testiranja za opravljanje dela, ni dovolj za pridobitev QR-kode in ne omogoča dostopa do drugih storitev.

Vladni mega odlok, ki ga je vlada čez vikend sprejela brez kakršnih koli pojasnil, temeljito spreminja PCT-pravila za vse zaposlene v državi in tudi uporabnike storitev. Na današnji novinarski konferenci sta pred novinarje stopila državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, ki sta ponudila nekaj dodatnih pojasnil. Pod črto pa: brez pogoja PCT, če ste stari več kot 12 let, praktično ne boste mogli skoraj več nikamor.

Franc Vindišar
Franc Vindišar FOTO: POP TV

Vindišar je uvodoma povedal, da je "epidemija dinamičen proces, ki od vseh nas zahteva veliko prilagajanja". Da pa drugih možnosti nimamo več, je dodal. "Reagirati moramo odločno in zaščititi človeška življenja," je poudaril. "Epidemija nas ne sme deliti, mora nas povezovati," je še dodal in hkrati vse prebivalce pozval k doslednemu spoštovanju ukrepov. 

Da je pri prebolevnikih nastala sprememba (status prebolevnika namreč po novem velja le šest mesecev), ker so želeli poenotiti s pravilom, ki velja "v večini držav EU", je nadalje pojasnil Vindišar. "Ob neizpolnjevanju pogoja PCT lahko delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, predpisom, ki ureja delovna razmerja, in kolektivnimi pogodbami dejavnosti," je povedal.

Vindišar je poudaril, da presejalno samotestiranje, ki ga zaposleni opravijo enkrat tedensko in s tem zadostijo pogoju testiranja za opravljanje dela, ni dovolj za pridobitev QR-kode in ne omogoča dostopa do drugih storitev. V primeru samotestiranja delavcev sredstva za testiranje sicer zagotovi delodajalec oz. oseba, je še dodal.

Pogoj PCT je nujen, je še izpostavil državni sekretar, saj si ne moremo več privoščiti prenatrpanih bolnišnic in izgorelega kadra. 

Katere so (redke) izjeme?

 

Še naprej velja, da otrokom, mlajšim od 12 let, pogoja PCT ni treba izpolnjevati nikjer, starejši pa boste brez pogoja lahko šli:

  • v živilske trgovine, drogerije, lekarne, ki niso v trgovskih centrih,
  • v zdravstvene ustanove, če je vaše stanje nujno,
  • v vrtec, če spremljate otroka,
  • v osnovno šolo, če spremljate učenca prvih treh razredov,
  • v glasbeno šolo, če spremljate učenca do vključno drugega razreda,
  • v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, če spremljate učenca,
  • k zdravniku, če spremljate otroka do 15. leta, ali osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter
  • na vožnjo z javnim potniškim prometom, če ste učenec ali dijak.

V vseh primerih je obvezna maska.

Kako pa je z izpolnjevanjem PCT-pogoja za obisk zdravnika? Da ta načeloma velja, je odgovoril državni sekretar. Je pa izpostavil, naj posameznik, če gre za neko akutno stanje, torej če se znajde v situaciji, ko takoj potrebuje zdravniško pomoč, "brez zadržkov" pride k zdravniku. "Oseba bo na vstopni točki povedala, zaradi kakšne zdravstvene težave prihaja v zdravstveno ustanovo. Če bo ocenjeno, da to sodi med njune storitve, bo ta storitev tudi opravljena. Nikakor to ne velja samo za urgenco," je pojasnil.

Kakšna potrdila zadostujejo? Potrdila morajo biti verodostojna, je odgovoril Vindišar. Po njegovih besedah to pomeni, da morajo biti opremljena z osebnimi podatki in datumom prebolevnosti, cepljenja ali testiranja, tako da je razvidno, ali je potrdilo veljavno ali ne. Kot je še dejal, SMS-sporočilo ne spada med verodostojna potrdila, zato pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT ne velja.

Glede mladoletnikov, ki bi se želeli cepiti, a starši temu nasprotujejo, je Vindišar spomnil, da je 15 let tista meja, ko lahko otroci samo odločajo o svojem zdravljenju. Po njegovi oceni je prav, da se otroke, ki izražajo željo, da bi se cepili in tako pomagali pri obvladovanju epidemije, upošteva.

Najnovejši semafor ukrepov pa pristojni trenutno še usklajujejo. Ko ga bo vlada sprejela, ga bodo tudi prestavili javnosti, je napovedal državni sekretar.

Bencinski servisi niso izjema, torej za njihov obisk potrebujete potrdilo PCT, pa je med drugim povedal državni minister na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Kaj vse torej v sredo stopi v veljavo?

Vlada je na sobotni dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. S 15. septembrom bo pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

V soboto sprejeti odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 določa, da morajo pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršni koli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost.

Za opravljanje dela se pogoj PCT izpolnjuje tudi s presejalnim testiranjem s hitrim antigenskim testom za samotestiranje, ki se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. V tem primeru sredstva za testiranje zagotavlja delodajalec oziroma oseba, ki samostojno opravlja dejavnost, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ob neizpolnjevanju pogoja PCT delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, predpisom, ki ureja delovna ali uslužbenska razmerja, in kolektivnimi pogodbami dejavnosti, so dodali.

Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur.

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi vsi uporabniki storitev in udeleženci izvajanja dejavnosti. Stroške testiranja v tem primeru krijejo sami.

Pri tem odlok navaja nekaj izjem. Pogoja PCT tako ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami veljajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V obeh primerih kot izjema ne štejejo prodajalne v trgovskem centru.

Pogoj PCT se dokazuje z dokazilom o negativnem testu, z dokazilom o prebolelosti ali z dokazilom o cepljenju. Prebolevnik ta pogoj izpolnjuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni.

Odlok določa, da preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela.
Odlok določa, da preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. FOTO: Aljoša Kravanja

Glede zaščitnih mask je vlada določila, da je uporaba obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih. Prav tako je obvezna na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra, pa tudi v osebnih vozilih. Maska pa ni potrebna, če gre za člane istega gospodinjstva in je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb, če je v osebnem vozilu le ena oseba ali več članov istega gospodinjstva, in prav tako ne na odprtih javnih krajih, kjer se upošteva pogoj PCT.

Odlok določa tudi izjeme pri uporabi zaščitne maske. Med temi so otroci do dopolnjenega šestega leta starosti, osnovnošolci do vključno petega razreda, kadar so v matičnemu oddelku, učenci glasbene šole do vključno drugega razreda, vzgojitelji ter višji in visokošolski učitelji, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Maska ob ustrezni razdalji prav tako ni potrebna za govornike v zaprtih javnih krajih ter pri športni vadbi. Izjema so še gosti v gostinskih lokalih, če sedijo za mizo, osebe s posebnimi potrebami, nastopajoči na javnih kulturnih prireditvah ter učenci, dijaki in študenti pri pouku športne vzgoje, plesa, baleta in določenih inštrumentov.

Vlada je izdala tudi spremembe odloka o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2, kjer pa vsebinskih sprememb ni. Od sredine avgusta je začasno prepovedano zbiranje več kot 50 ljudi.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saknukdhwkfnnkj
15. 09. 2021 13.38
+1
Lani smo se ____dili k je lock pa je blo vse ok!? a zdej k je pa pogoj PCT pa vsi glasni..samo v vednost v AT je isto pa noben ne zganja panike, v IT bo še hujše - obvezno cepljenje bo...! Res ko berem te vaše "anticepilske" komentarje si res včasih želim da sprejmejo tudi v SLO obvezno cepljenje!!!
VoxP
14. 09. 2021 18.25
+3
Pravzaprav lani ko še ni bil nihče cepljen pa tudi testov niso zahtevali so bila VRATA ORDINACIJ ZAPRTE dohtarčki pa so kasirali covid dodatke. To je tisto kar jim manjka letos. Imeti izgovor, da se ponovno pridobi covid dodatke. Rekorder 27.000 everov
Kostorog
14. 09. 2021 12.51
+1
Za trola is58, necepilci ne po puščamo, ampak se pripravljamo boš morda doživel, cepit se je šlo pa še par labilnih SDS ovčic, ki so popustili pod pritiski, glej da ne boš jokcal potem.
IS58
14. 09. 2021 09.53
+2
Ob takšnem vremenu in zapravljati čas, čakati v dolgih vrstah na cepjenje, je res sizisovo delo. Končno so nekateri že spregledali, vsaki dan jih bo več. Ne zamerim jim, so pač bili zavedeni.
Razumnež
14. 09. 2021 09.42
-1
Če me bo pred vhodom nekdo želel testirati se ne bom upiral.... Plača naj jasno zavarovalnica. Sam bom šel pa zanalašč jutri k zdravniku in zahteval obravnavo !!
IS58
14. 09. 2021 09.44
+1
Razumnež, seveda se ne boš, pa tudi naprej ne boš mogel. Vredu?
IS58
14. 09. 2021 09.41
+1
Stvari se premikajo v prid cepljenja. Včeraj dolge vrste za cepljenje. Necepilci že popuščajo. Do volitev bomo vsi precepljeni. A ni to napredek?
Biker 333
14. 09. 2021 09.36
+4
Cepljen ali necepljen od vseh država fajn kasira sam načini so drugačni...
rcarlos
14. 09. 2021 09.29
+7
Zanimivo mi je, da se cepljeni sprijaznete s tem, da morš za vstop kamorkoli sploh kaj pokazat... No s tem je edina moč, da si kao nad necepljenim, ampak če pa pozabiš potrdilo pa vseeno tam izpadeš kot neka črna ovca... Problem je samp nadzor, ki ga izvajajo nad celotno populacijo, zgleda da se eni sprijaznete s tem 🙂
bimmbolina
14. 09. 2021 09.46
-1
Poglej, lani tak čas, oziroma kak mesec kasneje, se je vse zapiralo. Šole, športne dejavnosti, velik del storitvenih dejavnosti. Pa smo preživeli, kajne. Malce smo godrnjali, pa se konec koncev znašli po svoje in je šlo. In če sem realna, meni osebno ni problem kazati potrdilo 50x na dan, če te dejavnosti ostanejo odprte.
VoxP
14. 09. 2021 18.17
+1
rcarlos to je bistvo - nadzor nad posamezniki kam gredo kaj delajo, kaj jedo, koliko goriva porabijo ... to so vsi podatki, ki naj bi kratili čovekove pravice za katere smo se borili sedaj pa je za ''ovčice'' postalo samoumevno da kažejo ''potrdila'' z osebnimi podatki vsakemu ki je tam na vhodu za nakup v trgovini in na pumpi za gorivo. A ni to grozno.
saknukdhwkfnnkj
15. 09. 2021 13.41
Vox: Za nas poštene ljudi ni to nič spornega!
mužik
14. 09. 2021 09.28
+2
če ste zdravi zakaj bi šli k zdravniku ??? tako da ne nakladajte preveč !!
AlexReal
14. 09. 2021 09.13
-13
Kaj antivaxerji hodite k zdravniku in se sedaj sekirate , kako priti do njega ? Pa saj ne zaupate ne njim niti stroki , ostanite doma !
dr.mr
14. 09. 2021 09.15
+10
cepljeneni in necepljeni stopimo skupaj. ne bo dobro za nobenega danes jaz jutri ti. tudi tebi cepljenemu bodo odvzeli vse kot meni. ko boš zbolel in imel posledice ob 5 dozi cepiva se boš spomnil tega maila ko še imaš možnost da ustavit to tiranijo...
Bofur
14. 09. 2021 09.17
+2
Zakaj ? Jaz ne zaupam vladi, sploh pa ne zaupam prvemu na tej vladi, ampak zaupam zdravstvu ... Sem se cepil. In moram priznati, da me več pandemija ne skrbi.
rcarlos
14. 09. 2021 09.22
+8
Škoda, da ne vidita širše slike... Kaj boš naredil Bofur, če se okužiš in še zaradi korone odležiš par dni?... Pa ti ne privoščim, zanima me pač... Ker poznam par takih primerov pa jim ni več do tretje doze 🙂
rcarlos
14. 09. 2021 09.23
+3
Je pa razlika med klasičnim obiskom zobozdravnika, zlomom roke, noge ipd.... v primerjavi s korono in cepivom, razvitim pred letom dni in še netestiranim... Samo če ne veta kak sploh poteka proizvodnja cepiva, lahko s takimi vn sekata, v tem primeru vaju razumem 🙂
Vera Njezic
14. 09. 2021 09.23
+6
Nisem za tiranijo ,vas podpiram ampak sem cepljena in osebno podpiram cepljenje .Spostujem tudi pravice in odločitve tistih ,ki se niso in nočejo cepiti.
dr.mr
14. 09. 2021 09.28
+5
stopimo skupaj ker nam bodo vse odvzeli... cepit se boš moral stalno. v naši službi so 4 polno cepljeni zboleli... cepivo je v testni fazi dolgoročne posledice niso znani. verjemi niso traparije sam veš da je temu tako.... sam se pa odloči katero tveganje vzameš.... ni potrebna znanosti, kmečka pamet... želim ti vse dobro pa še najmanj posledic cepljenja....
IS58
14. 09. 2021 09.48
+0
Bofur, točno tako, verjamem samo stroki. Sem brez skrbi. Ostali se pa cepite. Ne bo vam žal. Pustite vlado, oni vas ne bodo rešili pred Covidom, ki vam prihaja nasproti. Sam si pomagaj in vlada ti bo pomagala.
VoxP
14. 09. 2021 18.20
AlexReal ali za zdravniški poseg rabiš potrebo po PTC testu?
janezek67
14. 09. 2021 09.09
+8
Tole z zdravniki je pa neumnost. Jat kot starš lahko brez PCT-ja spremljam otroka do 15 let npr, k zobozdravniku. Otrok, ki je dopolnil 12, pa PCT mora imeti. Mislim, da če je namen preprečitve okužb, bi morali biti pred vhodom hitri samotesti. Za vse.
Bofur
14. 09. 2021 09.11
-5
Mislim, da tinktura arnike dovolj pomaga, proti vsemu ... zakaj sploh k zdravniku, če verjamete temu, da to isto zdravstvo manipulira s cepivom in da so v testih sonde ???
Bofur
14. 09. 2021 09.08
-9
Drugače, če proti-cepilci ne-zaupate znanosti, farmaciji glede cepiv, zakaj potem zaupate zdravstvu na sploh ... Zakaj, če zbolite, greste k zdravniku, ki vam predpiše zdravila, ki jih izdelujejo farmacevtske tovarne, v katerih proizvajajo tudi cepiva proti covidu-19 ??? Torej potem se zdravite z arniko in kamilcami, če se poškodujeta pa si na rano nanašajte plesniv kruh in mušje ličinke ...
rcarlos
14. 09. 2021 09.24
+3
Ne razumeš žal... Upam sam da ni to posledica cepiva 😂
IS58
14. 09. 2021 09.58
-2
rcarlos, bojim se ,da tvoje razmišljanje ni ravno na dobri poti. Bofur ti je lepo napisal, da pomaga arnika in kamilice. Probaj, nič ne stane, kaj pa če pomaga?
Bofur
14. 09. 2021 09.05
-13
Zdaj, ko cepivo je, in je na voljo, je kar precej neumno in poniglavo in samodestruktivno, da nekdo umre ali hudo zboli zgolj in samo za to, ker se ni želel cepiti in je nasedel internet anti-cepilnim mazačem
zzzzzzzzz
14. 09. 2021 09.04
-12
Še vedno živimo v državi, ki z zelo milimi ukrepi nadzoruje epidemijo. Dvomim pa da bodo taki ukrepi dolgoročno dovolj.
leon1309
14. 09. 2021 09.01
+0
V čem je potem smisel druge alineje 2. odstavka 6. člena Odloka?
leon1309
14. 09. 2021 09.08
+3
"– za dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT iz drugega odstavka prejšnjega člena, če se je uporaba storitve oziroma udeležba ali prisotnost pri izvajanju dejavnosti ali okoljih v Republiki Sloveniji začela v 48 urah od odvzema brisa." Drugi odstavek prejšnjega člena pa govori o PCT pogojih z auporabnike storitev. Glede na napisano v Odloku naj bi se z opravljenim samotestiranjem lahko izkazovalo, v roku 48 ur po testu, izpolnjevanje PCT pogoja. Kako? Tako kot piše v prvem odstavku 6. člena Odloka. Zdaj ne vem ali jaz ne znam več funkcionalno brati ali ne Vlada in očitno tudi ne mediji ne vejo kaj so sprejeli? Vsi govorijo da samotestiranje ni olj za izpt pogoja za uporabo storitev, hkrati pa je v 6. členu Odloka izrecno napisano drugače. Ali pa si jaz narobe razlagam vse skupaj.
Z0r98xyw
14. 09. 2021 09.00
+9
Samo zdravi k zdravniku,zdravstvo je v lasti brezmadežnega pacienta
Nik911
14. 09. 2021 08.58
-8
Še en teden nazaj so bili za vas vsi zdravniki lažnivci in nevem kaj še vse... Ne vem zakaj zdej panika
Diabloss
14. 09. 2021 08.54
+6
500 k eur dnevnega zaslužka ni več dovolj
forlan
14. 09. 2021 08.53
+11
Vprašanje za vse cepljene. Kolikokrat se boste cepili,preden boste rekli dovolj je? 1x,2x,15x?
Vera Njezic
14. 09. 2021 08.54
+7
Nik911
14. 09. 2021 09.00
-8
Kolk časa boš ti še nevuloze prodaju predno se cepiš... Forlan
zzzzzzzzz
14. 09. 2021 09.01
-7
4krogci
14. 09. 2021 08.50
+6
Jst nosim se izpis iz zemljiske knjige, da vidijo da ni črna gradnja!