Korona

Znanstveniki: Kavarne na prostem so varne

Dublin/London, 08. 04. 2021 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
246

Čeprav so maske na prostem spet obvezne, pa številni tega ukrepa ne upoštevajo več. Tudi raziskave so pokazale, da je tveganje za okužbo z novim koronavirusom na prostem zanemarljivo. Znanstveniki celo pravijo, da so kavarne in lokali na prostem varni, pomembno je namreč to, kar se zgodi po aktivnosti na prostem.

Vlada je skupaj s strokovno skupino odločila, da so maske na prostem spet obvezne, vsaj tam, kjer ne moremo zagotoviti primerne distance. Utrujeni od vseh ukrepov, ki se spreminjajo iz tedna v teden, številni teh sploh ne upoštevajo več. Hkrati pa tudi različne mednarodne raziskave kažejo, da je tveganje za okužbo s koronavirusom na prostem zanemarljivo. 

Raziskave z Irske namreč kažejo, da so od začetka epidemije do 24. marca letos od 232.164 okuženih zabeležili le 262 primerov okužb, kjer so se posamezniki okužili na prostem. To predstavlja 0,1 odstotka vseh okuženih. Po podatkih Nadzornega centra za varovanje zdravja (HPSC), ki spremlja število okuženih, se je 124 oseb okužilo na gradbiščih, 131 oseb med športnimi aktivnostmi in fitnesom, sedem oseb pa med zasebnim druženjem dveh družin.

Podobno sliko kažejo tudi študije iz drugih držav. Študija 1245 primerov na Kitajskem je pokazala, da so se na prostem okužili zgolj trije posamezniki, ki med pogovorom niso nosili zaščitnih mask.

Na univerzi v Canterburyju je profesor Mike Weed na podlagi 6000 različnih podatkov preučil 27.000 primerov covida-19. Ena študija je obsegala 7500 primerov na Kitajskem in Japonskem pred zaprtjem v obeh državah. Število primerov, povezanih z zunanjim prenosom, je bilo "tako majhno, da je nepomembno," je odkril.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Shutterstock

Ed Lavelle, profesor biokemije na Trinity College Dublin, je dejal, da so bile ugotovitve "res odlična novica in podpirajo veliko dokazov iz ZDA", ki kažejo, da so zunanje dejavnosti same po sebi varne. Dodal je, da glavno vprašanje ni aktivnost na prostem, ampak to, kaj se zgodi potem. "Odprte kavarne na prostem so zelo varne. Ključno je, kaj se zgodi po aktivnosti na prostem," je pojasnil.

Docentka na šoli za arhitekturo University College Dublin, profesorica Orla Hegarty, je dejala, da HPSC težko meri zunanji prenos, saj se gradnja in šport lahko izvajata tako zunaj kot znotraj prostorov. Dejala je, da je tveganje na prostem majhno, "če se ljudje držijo fizične razdalje, se izogibajo tesnim pogovorom in zelo pazijo, da so skupni prevoz in skupna stranišča zelo dobro prezračeni in da v njih ostanejo zelo kratek čas in nosijo maske". "Med špansko gripo so ljudem svetovali, naj se pogovarjajo drug ob drugem in ne iz oči v oči, kar potrjuje tudi to, kako so merili virusne delce, ki se gibljejo v zraku, ko ljudje dihajo in govorijo. Tveganje za okužbo na prostem je majhno, saj bo večino virusa verjetno odpihnilo in razredčilo v vetru kot cigaretni dim, razen če ste preblizu okuženega."

Profesor Chris Whitty, glavni zdravnik Združenega kraljestva, je dodal, da so dokazi zelo jasni in "da so zunanji prostori varnejši od zaprtih". Ne le, da svež zrak razredči virus, pomaga tudi pri izhlapevanju kapljic, v katerih se prenaša, poleg tega pa bi tudi ultravijolična svetloba morala ubiti kateri koli virus na prostem. 

Kljub temu pa to ne pomeni, da se virus na prostem ne širi. Ena študija je pokazala, da sta dva moška na Kitajskem, ki sta se vsaj 15 minut pogovarjala iz oči v oči, dovolj za širjenje virusa. Če je nekdo okužen – morda ne da bi se tega zavedal, ker nima simptomov – virus sprošča med dihanjem, še posebej, če kašlja. Nekaj ​​tega se bo preneslo v kapljicah, večina jih bo sicer hitro padla na tla, vendar bi lahko dosegle vaše oči, nos ali usta, če ste od njih oddaljeni približno dva metra. Zato ohranjajte primerno distanco.

Če greste mimo nekoga na ulici ali mimo vas nekdo teče, ste si blizu za največ nekaj sekund. Taka bežna srečanja zelo verjetno ne bodo dovolj dolga, da vas doseže dovolj virusa za okužbo. Profesorica Cath Noakes z Univerze v Leedsu pravi, da bi moral nekdo v trenutku, ko vdihnete, kašljati ravno pred vami, da bi se zgodila okužba. Opozarja pa, da prijatelji preživijo dolgo časa na prostem in domnevajo, da so popolnoma varni. Če greste z nekom na tek in za njim tečete 20 minut ali več, bi to že lahko bila težava, pravi. "Žalostno dejstvo je, da vaše največje tveganje predstavljajo ljudje, ki jih poznate."

In čeprav so znanstveniki ugotovili, da je v popolnoma odprtih prostorih tveganje za okužbo majhno, pa skrb vzbujajo območja, kjer ni zgolj gneče, ampak so tudi delno zaprta, kot so na primer stojnice na tržnicah ali avtobusna postajališča. Virus lahko namreč na površini preživi ure in ure. Raziskovalci v ZDA so virus našli na ročajih zabojnikov za smeti in gumbih na prehodih za pešce. Domnevajo, da je to lahko povzročilo okužbe na tem območju, čeprav je bilo teh razmeroma malo v primerjavi z drugimi načini širjenja virusa. Mnogi znanstveniki tudi mislijo, da bi bila količina virusa, ki bi na ta način verjetno ostala na površini, minimalna in bi se razpršila v eni uri ali dveh. "Možnost prenosa skozi nežive površine je zelo majhna," pravi profesor Emmanuel Goldman z univerze Rutgers.

Vsi dokazi pač kažejo na to, da se velika večina okužb s koronavirusom zgodi v zaprtih prostorih. Virus se prenaša s človeško interakcijo, še posebej, če so ljudje dalj časa skupaj. To pomeni, da se virus lahko širi na več različnih načinov. Okužene kapljice lahko pristanejo na ljudeh v bližini ali onesnažijo površine, ki se jih drugi dotaknejo. In če je v prostorih zatohlo, se lahko v zraku naberejo drobni delci virusa, ki jih vdihnemo. Po pregledu petih globalnih študij prenosa s Kalifornijske univerze je možnost, da bi covid-19 dobili v zaprtih prostorih, 19-krat večja kot na prostem.

Ob vseh teh raziskavah se tako upravičeno sprašujemo, zakaj so pri nas na prostem spet obvezne zaščitne maske, hkrati pa vlada nič ne investira v prezračevanje zaprtih prostorov, npr. šol, vrtcev, domov za starejših, kot je to naredila Nemčija? 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lustracija
08. 04. 2021 21.17
+1
Jst hodm u Murgl kofetkat. Lp
shonchek
08. 04. 2021 21.14
+1
Ob vseh raziskavah, ja to že, samo to niso ugotovili naši strokovnjaki, ki so edino kredibilni
HolaDWBH
08. 04. 2021 20.58
+1
Saj bo tudi ta vlada vlagala v prezračevanja, samo ima očitno težave z izvajalci..., dogovori, provizije, pa še vse kar spada zraven...
real....
08. 04. 2021 20.52
+1
navali narod naKofete..?!
amedeo
08. 04. 2021 20.46
+4
Za Janeza je vse kar sprošča in osrečuje ljudi nevarno in prepovedano!
bahattee
08. 04. 2021 20.45
+4
Sm vidu dons par ovc ki vozijo in so sami v avtomobilu z masko🐑
ni_mi_vse_eno
08. 04. 2021 20.26
+5
Ne morem verjet, to pravijo znanstveniki? Pri nas pa "strokovna skupina" odločila uporabo mask na prostem. Baje ti bo sveži zrak škodoval, hehe.
MojsterSplinter
08. 04. 2021 20.41
+2
Nekaj pač morajo spremeniti, da se dogaja. S toplejšimi dnevi bo tretji val do poletja izzvenel in strategija bo razglašena za odlično (in sploh - za obstoječo).
Uporabnik1175947
08. 04. 2021 20.23
+5
Od drugih držav povzemajo samo tisto, kar jim odgovarja in se potem sklicujejo na to, da je drugod po svetu enako.
afna
08. 04. 2021 20.01
+7
Že zdavnaj sem omenil, da naša vlada samo figurce prestavlja, brez kake strokovne podlage. Pač en dan prepove eno, drug dan nalednji ukrep, malo odprt frizerje, pa malo zaprt, pa malo druženja na verski praznik, pa spet ne.....Ni kaj, vlada dela!!
Startracker
08. 04. 2021 19.43
+1
Tole je glih za Slovence, vsak pobere iz članka tisto kar mu paše. Tista dva kitajca k sta se pogovarjala 15 min in prenesla virus npr. nihče ne omeni, ker nam ne paše, ni v kontekstu naših želja.
Vera Njezic
08. 04. 2021 18.44
+6
Koliko raziskav za nekaj ,kaj je samo po sebi razumljivo .Eni zdaj odkrivajo toplo vodo ,naši se polnkat ne znajo .Žalostno stroka in vlada ,se čudno da jih ni NASA ukradla koliko so pametni .
VelikoVedro
08. 04. 2021 19.00
+2
To, da je intuitivno ne pomeni nujno, da je pravilno. In to kar je intuitivno ni kvantitativno. Koliko je samo posebi razumljivo, da je dovolj velika razdalja?
Vera Njezic
08. 04. 2021 20.21
+2
Tudi pa ni mišljeno u kilometrih,zdrav razum brez panike in histerije.
Tanek_led
08. 04. 2021 18.17
+10
Za Slo seveda to ne velja. Mi smo že tak ene vrste S. Koreja.
Slava_Rusiji
08. 04. 2021 18.13
+10
Maske na prostem so političen ukrep!
VelikoVedro
08. 04. 2021 17.49
+5
Zakaj se torej še vedno sprašujemo o prostorskih in časovnih omejitvah gibanja, maskah in malicanju na prostem - če je debata samo kaj narediti v zaprtih prostorih? FFP2 maske v zaprtih prostorih naslednjih 14 dni, medtem porihtat navodila za zračenje prostorov, folku pa odpret terase lokalov, da lahko grejo na kofe in pijačo zunaj, z dobro medsebojno razdaljo.
Naiven_od_rojstva
08. 04. 2021 17.46
-4
Marsovčki pravijo, da virus sploh ni nevaren, če ga ne dobiš. A bo to kdo upošteval?
Naiven_od_rojstva
08. 04. 2021 17.45
-8
A ni zanimivo, da se vedno objavljajo neka manjšinska mnenja posameznikov glede COVID, ki nasprotujejo večisnkemu, predvsem pa ukrepov te vlade? Dejte no
Vera Njezic
08. 04. 2021 18.48
+2
A ne vidiš da je vse kontrproduktivno.Normalno da nasprotujejo ,a pohvalis ali sprejemas nekaj kaj ni vredu?
SEHE
08. 04. 2021 17.37
+8
Kaj tle neki, ni nevarno pa to... Če HOJS in TWITO rečeta da je, pol je! Kdo sploh upa dvomit??
Vera Njezic
08. 04. 2021 18.50
+4
afna
08. 04. 2021 20.04
+2
Če Twiti in Hojs rečeta, da je ob polnoči svetlo in sije sonce, bodo verniki verjeli in tudi sami trdili isto.
mokoiko
08. 04. 2021 17.31
-3
Bedni novinarji,vse kar nekdo izjavi,kar ni povezano s stroko,je za vas novica dneva.
juhej77
08. 04. 2021 20.18
+1
bedna je vlada i ti.samooklicany stroka...
Riko 33
08. 04. 2021 17.25
+11
Za našo stoko to ni dober dokaz. Gologlavi jastreb in druščina bodo naredili tako kot njim paše.
Jan zan 1234
08. 04. 2021 17.15
+10
Hojs in gargamel a znata brati...ce ne naj vam kdo to prebere...!! Barabe nas pa ze leto dni terorizirate...vse praznike ste unicili...!! Beovicka in Logarca takoj odpoved in jima vzet licenco...!! Naj wc pucata...za drugo nista!!