Korona

2488 novih okužb. Janša: Ukrepi bodo podaljšani za teden dni

Ljubljana, 29. 10. 2020 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
2042

Ukrepi bodo podaljšani za teden dni, a lahko ob odgovornem obnašanju čez sedem do deset dni pričakujemo postopno sproščanje, je sporočil premier Janez Janša. V sredo je bilo potrjenih 2488 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 660 ljudi, v intenzivni enoti 109. Umrlo je 14 oseb s covid-19. Infektologinja Mateja Logar je povedala, da so vse postelje na intenzivni negi UKC Ljubljana zasedene.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kdaj bodo ukinili ukrepe?
    01:23
    Iz SVETA: Kdaj bodo ukinili ukrepe?
  • Iz SVETA: Bodo ukrepi podaljšani?
    01:22
    Iz SVETA: Bodo ukrepi podaljšani?
  • Tomaž Pečjak o pristojnostih policije
    01:11
    Tomaž Pečjak o pristojnostih policije
  • 'Nočni izleti nas lahko drago stanejo'
    00:37
    'Nočni izleti nas lahko drago stanejo'
  • Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata o izrečenih globah
    01:55
    Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata o izrečenih globah
  • Janez Cigler Kralj o stanju v domovih za starejše
    02:00
    Janez Cigler Kralj o stanju v domovih za starejše
  • Infektologinja Mateja Logar o imunskemu odzivu bolnikov na virus
    01:19
    Infektologinja Mateja Logar o imunskemu odzivu bolnikov na virus
  • Infektologinja Mateja Logar o pomanjkanju bolniških postelj
    01:50
    Infektologinja Mateja Logar o pomanjkanju bolniških postelj
  • Čakš Jagrova odgovarja na novinarska vprašanja
    08:15
    Čakš Jagrova odgovarja na novinarska vprašanja
  • Nuška Čakš Jager iz NIJZ o aktualnem stanju
    17:18
    Nuška Čakš Jager iz NIJZ o aktualnem stanju

"Število obolelih za Covid-19 bo glede na projekcije žal vsaj še nekaj časa naraščalo. Ukrepi bodo zato podaljšani za teden dni. A če bomo dosledni in bomo vsi z odgovornim obnašanjem podprli napore zdravstvenih delavcev, lahko čez 7 do 10 dni pričakujemo postopno sproščanje," je po posvetu ožje vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine na Brdu pri Kranju, kjer so razpravljali o podaljšanju dosedanjih in morebitnem sprejetju novih ukrepov sporočil premier Janez Janša.

Podrobnosti naj bi sicer po napovedih vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina pristojni ministri predstavili danes dopoldne na novinarski konferenci. Kot kaže, pa bodo tudi prihodnji teden veljale omejitve gibanja ponoči, omejitve prehajanja med občinami ter prepoved zbiranja nad šest ljudi. Kaj podaljšanje ukrepov pomeni za šolo, pa še ni jasno. Šolarji sicer, kot kaže, v šolske klopi po počitnicah ne bodo sedli, vprašanje pa je, ali bodo imeli pouk na daljavo ali jim bodo podaljšali počitnice. Neuradno naj bi sicer obveljalo slednje. 

V sredo 2488 novih okužb ob 7202 testih

Podatki za sredo kažejo, da so pri nas potrdili 2488 novih okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 7202 testa. Delež pozitivnih testov je bil tako podoben kot dan prej - 34,55 odstotka.

Žal je v bolnišnicah ali domovih za starejše umrlo 14 covidnih bolnikov. Kot je pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je pri nas aktivnih več kot 20.000 okužb. Največja težava pa je nedvomno vse večje število tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. 

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so doslej v Sloveniji potrdili 30.703 okužb z novim koronavirusom, medtem ko je trenutno aktivnih 20.016 potrjenih okužb. Število covidnih bolnikov, ki so umrli, se je povečalo na 292. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 955.

Od srede bolnišnično oskrbo potrebuje 660 covidnih bolnikov. Število v bolnišnicah se je povečalo, čeprav so iz bolnišnic odpustili 47 ljudi. Na intenzivni negi se zdravi 109 bolnikov s covidom-19. 

Glede okužb po občinah, Kacin pravi, da je bilo v Ljubljani v sredo potrjenih 337 novih okužb, v Mariboru 79. Še vedno je najhuje na Gorenjskem, kjer je bilo potrjenih kar 19,64 odstotka vseh okužb. V Kranju je bilo 132 novih primerov okužb, v Škofji Loki 66, v Tržiču 51, Radovljici 48, na Jesenicah 31, na Bledu 26, v Bohinju pa 19.

V drugih regijah izstopajo Velenje z 80 okužbami, Domžale s 63 in Celje s 40, pa tudi Kamnik, kjer je 36 novih okužb, Koper, kjer je novih okužb 37, in Žalec s 30 novimi okužbami.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zasedene so vse postelje na intenzivni negi"

V UKC Ljubljana se zdravi 163 bolnikov s covidom-19, 35 v enoti za intenzivno terapijo. V UKC Maribor pa je hospitaliziranih 93 covidnih bolnikov, 21 jih potrebuje intenzivno zdravljenje.

Razmere

Infektologinja Mateja Logar s klinike za infekcijske klinike UKC Ljubljana je na današnji novinarski konferenci opozorila, da so tako vse postelje za intenzivno terapijo bolnikov s covidom-19 zasedene, ogromna težava pa je tudi pomanjkanje kadra. 

Ustrezno usposobljenega kadra namreč ni mogoče dobiti v nekaj dneh. Tako že razporejajo zaposlene, tudi iz intenzivnih enot, kjer se zdravijo manj kritični bolniki.

Prav tako imajo v načrtu, da bodo dnevno povečevali število postelj, kader, ki ga bodo premeščali, pa bodo uvajali na že obstoječi enoti, nato jih bodo prestavili v nove enote. Tako v teh dneh dodatno polnijo postelje v Bolnici Petra Držaja, kjer bodo vzpostavili tudi 10 postelj za intenzivno terapijo.

Če bodo zapolnili postelje v Bolnici Petra Držaja, se pripravljajo tudi na nameščanje covidnih bolnikov na kliniki ORL, pripravlja se gradbena preureditev nedokončanega dela Diagnostično-terapevtskega servisa (DTS), kjer so danes predali gradbišče v delo. Upa, da bodo dela potekala po časovnici in bodo torej končana v desetih dneh.

Prostor, ki naj bi ga preuredili.
Prostor, ki naj bi ga preuredili. FOTO: POP TV

Na DTS bodo imeli prilagojene bolnišnične oddelke, ki bodo še vedno boljši, kot pa če bi bolnike morali nameščati v denimo telovadnice, je dejala Logarjeva. Ne bodo pa v teh prostorih organizirali oddelka za intenzivno terapijo.

Skupaj bi lahko vzpostavili okoli 100 dodatnih postelj za obravnavo bolnikov s covidom-19.

Če bodo ukrepi za omejevanje novega koronavirusa s 16. oktobra delno učinkovali, ukrepi z 20. oktobra pa polno in bodo uspeli zaustaviti širjenje epidemije, bi po projekciji Instituta Jožef Stefan število hospitaliziranih počasi upadalo po 4. novembru, na intenzivni negi bi počasen upad beležili po 10. novembru.

Ob tem je spet poudarila, kako pomembno je, da epidemijo čim prej ustavimo. "Stanje v bolnišnicah je resno, zmogljivosti kadra so tiste, ki omejujejo dodatno nameščanje bolnikov," je poudarila.

In tudi ko se bo epidemija med prebivalstvom umirjala, se bo pritisk na bolnišnice zmanjšal z nekajtedensko zamudo. Covidni bolniki namreč zdravstveno pomoč poiščejo v bolnišnici kakšen teden po prvih simptomih, zdravljenje v bolnišnici pa pretežno traja več tednov. "Blagodejni učinki ukrepov se bodo na bolnišnice pokazali pozneje. Če bi bili zdaj na vrhu epidemije, se bo učinek v stanju v bolnišnicah pokazal šele čez tri tedne," je pojasnila.

Komentirala je tudi smrti covidnih bolnikov v zadnjem času. Povedala je, da bi ti bolniki, če ne bi imeli covida-19, živeli še naprej, čeprav so imeli pridružene bolezni. "Ti bolniki umrejo zaradi tega, ker so se okužili z novim koronavirusom," covid-19 pa jim je poslabšala stanje pridružene bolezni.

Zakaj se na virus odzovemo različno?

Logarjeva je tudi pojasnjevala, zakaj virus pri različnih bolnikih povzroča zelo mnogotere težave. Kot je dejala, je virus kljub veliko raziskavam še vedno relativno nov, zato manjka veliko podatkov. Gre pa predvsem za povezavo med imunskim sistemom njegovim odgovorom na prisotnost virusa. "Verjetno je od posameznika do posameznika odvisno, kako se bo njegov imunski sistem odzval na virus in kako bo potem povzročal težave," je dejala.

V prvem tednu bolezni covida-19 se posledice virusa kažejo predvsem v delovanju na celice v dihalih in prebavilih. Od drugega tedna pa je odziv bolj odvisen od imunskega sistema. Zato pri teh bolnikih ugotavljajo, da je učinek zdravljenja z deksametazonom in drugimi glukokortikoidi zelo učinkovit, saj vpliva na odgovor bolnika oziroma ublažitev imunskega sistema. Pri večini se potem zdravstveno stanje po prejemu teh zdravil izboljša.

Cigler Kralj: Novi koronavirus je v dveh tretjinah domov starejših

S pojavom novega koronavirusa se srečujeta dve tretjini domov starejših, aktivno okuženih je 748 od okoli 19.000 stanovalcev v domovih, pa je na današnji novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Kot je dejal minister za delo, družino, socialno zadeve in enake možnosti, uspe domovom veliko večino okužb hitro omejiti, so pa nekateri bolj izpostavljeni in zato širjenje okužb težje preprečijo.

Vodstva vseh domov so pozvali, naj bodo posebej pozorni na prezračevalne sisteme. "V domu starejših v Loki pri Zidanem Mostu se je izkazalo, da je tako hitro širjenje okužbe zelo verjetno posledica prezračevalnega sistema. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da se okužba ni širila po oddelkih, temveč vertikalno po stavbi," je pojasnil.

Ponovno je poudaril, da se vlada zaveda velike obremenjenosti zaposlenih v domovih in si po najboljših močeh prizadeva za kadrovske okrepitve. "V zadnjih dveh mesecih smo s kadri okrepili 77 izvajalcev socialnega varstva. Na novo se je zaposlilo 118 ljudi, 114 se jih je vključilo prek javnih del, angažirali smo tudi upokojence in študente. Slednji so opravili skoraj 30.000 ur dela," je dejal.

Glede vzpostavljanja rdečih con je dejal, da je odziv številnih namestitvenih zmogljivosti velik. Objekte za te cone so med drugim ponudili Dom svete Agate, Dom paraplegikov v Pacugu, Dom dva topola v Izoli, nekatera zdravilišča in trboveljsko župnišče. "Število kapacitet bo tako zadostno," je poudaril.

Ob tem je ponovil, da presoja o ustreznosti zunanjih namestitvenih kapacitet, t. i. rdečih con, za stanovalce domov ni prepuščena subjektivnim mnenjem posameznikov. "Prostore vedno pregleda in odobri strokovna skupina koordinatorjev za obvladovanje covida-19," je zagotovil.

Minister meni, da uspe domovom veliko večino okužb hitro omejiti.
Minister meni, da uspe domovom veliko večino okužb hitro omejiti. FOTO: 24ur.com

Odslej bo na terenu več inšpektorjev, ki bodo nadzirali spoštovanje protikoronskih ukrepov

Popoldanska tiskovna konferenca pa je bila v veliki meri namenjena spoštovanju ukrepov. Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je povedala, da so od 19. do 25. oktobra skupaj spisali za več kot 68.000 evrov glob. Opravili so 1.420 nadzorov, izrečenih pa je bilo 141 prekrškovnih sankcij. 

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak pravi, da so policisti od torka do danes opravili nadzore na 4.342 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. "Skupaj smo izrekli 245 opozoril in izdali 118 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. V osmih primerih smo o kršitvi obvestili zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za ostale kršitve izven naših pristojnosti."

 Globalna travma

Vprašanja mentalnega zdravja pa se je lotila psihologinja Barbara Čibej Žagar. "Če smo prej otroke odvračali od elektronskih naprav, jih danes odvračamo od stika z vrstniki in potiskamo v virtualni svet," opozarja, posledice pa se bodo po njenem poznale šele čez leta. 

Stiki so postali grožnja, da bomo komu povzročili celo smrt. Situacija povzroča veliko stresa, dejstvo, da nimamo odgovorov pa odpira prostor teorijam zarote, pravi strokovnjakinja. Osamljenost, tesnoba, upor, vse to se poraja v ljudeh, še dodaja in izpostavlja, da so še posebej ranljivi otroci in starejši s šibko socialno mrežo ter vsi, ki se slabše spoprijemajo s stresom.

Kaj bo z ukrepi?

Večina sicer nestrpno pričakuje, kaj bo vlada odločila glede podaljšanja ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa. Ožja skupina ministrov se je namreč na Brdu pri Kranju pozno zvečer sestala in pregledala učinke do zdaj sprejetih ukrepov v močnem jesenskem valu epidemije. 

Odločitve bodo sicer znane jutri, pravi vladni govorec Jelko Kacin. Kot je povedal, se bo po zasedanju Evropskega sveta začel sestanek ožjega dela vlade, namenjen razpravi o nadaljnjem ukrepanju v zvezi z epidemijo. "Vse odločitve vam bodo pristojni ministri predstavili in pojasnjevali na jutrišnji dopoldanski novinarski konferenci," je dodal.

Objavili so posodobljen seznam odprtih vrtcev, ki zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni, in varstva ne morejo zagotoviti na drug način.

Premier Janez Janša je prejšnji teden ob uveljavitvi paketa omejevalnih ukrepov, ki med drugim prepoveduje zbiranje več kot šest ljudi, zapuščanje doma med 21. in 6. uro ter nošenje mask tudi zunaj, napovedal, da bo vlada po enem tednu preverila, ali ukrepe podaljšati, umakniti ali sprejeti dodatne. V nadaljevanju je sicer vlada z odlokom, ki velja od sobote, zaprla še nenujne dejavnosti, nato pa konec tedna spet uvedla še prepoved prehajanja občinskih mej z enakim naborom izjem kot spomladi. Prepoved je začela veljati v torek.

Vlada bo pretehtala učinkovitost sprejetih ukrepov.
Vlada bo pretehtala učinkovitost sprejetih ukrepov. FOTO: Miro Majcen

Med najbolj nestrpnimi so ravnatelji in starši šolarjev, ki jih zanima, kako se bo šolsko leto odvijalo v prihodnjih tednih. Kacin je ob tem delodajalce že včeraj pozval, naj bodo tenkočutni in razumevajoči do zaposlenih z majhnimi otroki. Vrtci so namreč večinoma zaprti, nekateri starši pa tudi ne želijo, da gre otrok v vrtec zaradi nevarnosti okužbe.

Po neuradnih informacijah naj bi sicer za en teden, torej do osmega novembra, podaljšali jesenske počitnice, kar predlagajo tudi ravnatelji. Ti si zaradi različnih epidemioloških razmer po šolah - ponekod imajo veliko okužb, drugje nič - želijo tudi več avtonomije pri odločanju o načinu izvajanja pouka.

Ker širjenja virusa še nimamo pod nadzorom, sproščanja ukrepov ni pričakovati, pravzaprav strokovnjaki opozarjajo, da učinki v tako kratkem času niti ne morejo pokazati učinka. Vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović je včeraj dejala, da je dejanske učinke ukrepov mogoče videti šele po 28 dneh.

Prav tako opozarja, da pravzaprav ni več veliko ukrepov, h katerim bi se še lahko zatekli, težava pa je, ker se ne držimo obstoječih. Ob tem je s prstom pokazala tudi na skupine ljudi, ki se – brez maske seveda – zbirajo ob pijači. Kot pravi strokovnjakinja, bi še lahko omejili javni promet, a ta trenutno niti ni zelo obremenjen. 

Slovenija sicer spreminja sistem testiranj, saj je dosedanji postal nevzdržen. Velik del PCR-testov bodo nadomestili antigenski testi. Ukrepi so pri nas vezani tudi na pojavnost novega koronavirusa v populaciji. Za prihodnje tedne pa Beovićeva pravi, da se bodo odločali predvsem na podlagi dogajanja v bolnišnici – torej na osnovi podatka, ki neizpodbitno priča o tem, v kako velikih težavah smo. 

Pasica koronavirus oktober

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.59

Vlada začenja razpravo o ukrepih za omejevanje epidemije

Ožja skupina ministrov na Brdu pri Kranju začenja večerni posvet o stanju epidemije novega koronavirusa v državi. Ministri in stroka bodo pretresali veljavne ukrepe za zajezitev epidemije. Med drugim je pričakovati odločitev, ali in kako se bo prihodnji teden začela šola. Na mizi je tudi predlog za podaljšanje šolskih počitnic še za teden dni.

20.24

Premier na videozasedanju Evropskega sveta

Premier se udeležuje zasedanja, kjer razpravljajo o boju proti novemu koronavirusu. "Voditeljice in voditelji bodo na zasedanju razpravljali o potrebi po okrepitvi skupnih prizadevanj za boj proti pandemiji, tudi v povezavi z zagotovitvijo bolj učinkovitega in hitrejšega testiranja s pomočjo antigenskih testov oz. t.i. hitrih testov," je ob tem povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

19.54

Koliko bo stala ureditev nedograjenih prostorov v ljubljanskem UKC?

Vodstvo UKC Ljubljana se je odločilo, da bo zaradi pomanjkanja prostorskih kapacitet izkoristilo prostore nedograjenega objekta Diagnostično-terapevtske službe. Po trenutnih načrtih bi tako pridobili kapacitete za okoli 150 postelj. Na podlagi primerljivih projektov je na podlagi končnega popisa začetna skupna ocenjena vrednost javnega naročila znašala 2.459.016,39 evrov. Po pogajanjih z več podjetji so bila dela oddana za 2.379.900 evrov podjetju Remont. Postopek je potekal s pogajanji brez predhodne objave, in sicer po 46. členu zakona o javnem naročanju, so zapisali na ljubljanskem kliničnem centru.

19.09

Neuradno: vlada naj bi za teden dni podaljšala jesenske počitnice

Vlada bo s strokovno skupino o ukrepih odločala nocoj, pričakovati je, da bo večino ukrepov podaljšala. Za en teden, torej do osmega novembra, naj bi neuradno podaljšala jesenske počitnice, kar predlagajo tudi ravnatelji. Ti si zaradi različnih epidemioloških razmer po šolah (ponekod imajo veliko okužb, drugje nič) želijo tudi več avtonomije pri odločanju o načinu izvajanja pouka.

19.08

Nove kapacitete tudi v bolnišnici Murska Sobota

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so odprli dve dodatni enoti za zdravljenje bolnikov s covidom-19, in sicer še v eni etaži na infekcijskem oddelku, preurejajo pa tudi pljučni oddelek. Po zadnjih podatkih imajo zasedenih vseh 61 postelj, od tega 10 bolnikov na intenzivni terapiji, so sporočili iz soboške bolnišnice. Glede na stalno povečevanje števila bolnikov sproti pripravljajo dodatne postelje. Do 12. novembra jih bodo v skladu z navodili ministrstva za zdravje zagotovili 95 za bolnike z akutno boleznijo in 12 postelj za intenzivno zdravljenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2042)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24kom
05. 11. 2020 19.12
+1
Kaj je zdej prav?Zgoraj,nad naslovom,kjer so podatki za 4.11. so cisto drugacne stevilke kot v clanku...
pyer
04. 11. 2020 17.07
+1
Koliko enih negativnih komentarjev na korono in vlado. Dajte folk najprej pri SEBI temeljito očistite naglavno podstrešje in svoj prag. Imate toliko dela da se z drugimi stvarmi ne boste utegnili ukvarjati...
ZLATKO JAKLIN
30. 10. 2020 10.59
+3
JANŠA GO HOME.
apodgra
30. 10. 2020 08.56
+5
Šele sedaj opremljajo respiratorje z manjkajočo opremo, ventilatorji, črpalkami , monitorji in vezno opremo. Kje so pa bi do danes. V sedmih mesecih niso uspeli oziroma niso videli potrebe po izpolnitve te opreme .Spali so več kot sedem mesecev. Kaj pomeni , če vlada dela pozno v noč, potrebne so akcije in hitri ukrepi . Blebetati in filozofirati , ne bo samo po sebi opremilo in namestilo manjkajočo opremo. Če kupiš televizor brez priključnega kabla ,m ne boš čakal ,da ti ga bo kdo podaril in celo namestil.
Redžepi
29. 10. 2020 21.51
-11
vlada dela pozno v noč med tem ko nekateri zganjajo rokovnjaštvo po forumih....bodite hvaležni za skrb, ki ga posvečajo naši voditelji in skrbijo za dobrobit celotnega naroda....tudi ta levih....
melhijad1
29. 10. 2020 21.53
+11
Bofur
29. 10. 2020 21.50
+12
Slovenski zunanji minister na turneji pri desničarskih kolegih v baltskih državah okuži voditeljico beloruske opozicije in tri zunanje ministre. Citiram turško tiskovno agencijo, ki je v tej zgodbi nevtralna. "Voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska in trije baltski zunanji ministri so v karanteni, ker so bili v stiku s slovenskim kolegom, ki je bil po obisku pozitiven na testu." Po opravljenem testu je minister odšel na sprehod po Narodni galeriji. Za vlado smo pa za širjenje virusa seveda krivi državljani, v slogu komunističnih revolucionarjev, po katerih se zgledujeta Janša in vlada.
komarec
29. 10. 2020 21.47
+12
Vlada se hvalila ob prvem valu okužb kako so uspešni. Kaj se pa sedaj dogaja?
User1964037
29. 10. 2020 21.54
-1
Si mislil, da se virus boji Ivana pa bo kar čez noč izginil?
Slobodan Cvijetinovic
29. 10. 2020 21.46
+1
Kam ste jih pa pocatlali? Al nudite brezplačne obroke,ovcam da se delajo bolane
Boombaar
29. 10. 2020 21.49
+3
A ja?, zdaj so že zdravniki v tej vsesvetovni teoriji zarote?? Haha kaj se boste še zmislil, da se sami prikljaplajo na ventilatorje za denar? A 5G omrežje pa mikročipi v cepivu ni več aktualna teorija zarot?
komarec
29. 10. 2020 21.45
+8
Ostrejše ukrepe kot vlada sprejema, več je okuženih.
User1964037
29. 10. 2020 21.53
+4
Če bi razumel, da se ukrepi poznajo šele po dveh tednih, bi lahko dosegel povprečni IQ.
extradeluxe
29. 10. 2020 21.58
+2
mjrc
29. 10. 2020 21.42
+4
Golaž je kul
Moncsa
29. 10. 2020 21.36
+13
Marija, ob 9 zvečer se lotijo odločanja... ni čudno, da padejo neumnosti...
MasteRbee
29. 10. 2020 21.39
-6
komarec
29. 10. 2020 21.47
+9
Moncsa
29. 10. 2020 21.53
+2
MasreRbee ti povem jutri. Itak izvemo, kaj so skuhal, šele popoldan, da bomo imeli časa ukrepati vse skupaj 2 uri časa, če si javni uradi vpleteni, se ta čas skrajša na 30 minut (glede na to, da ob petkih delajo do 13h).
polikarbonatka
29. 10. 2020 21.28
+2
Hvala vsem fb.strokovnjakom,antimaskerjem ,egoistom ,teoretikom zarote in ignorantom za ukrepe ki bodo prizadeli gospodarstvo in za prepolne bolnice.
Rothschild1
29. 10. 2020 21.38
+0
Pozabil si omeniti novinarjem in urednikom, ki so tem zlobnezem namenjali veliko medijske pozornosti in jih pri svojem pocetju se spodbujali
Boombaar
29. 10. 2020 21.51
-2
2 plusa imaš in 3 minuse Torej brezmaskarjev je več kot polovica Osebno kar vidim jih je 99% slovenije briga za kovid 3% Sicer zdaj ne več ko so kazni so stisnl, drgač še zmeraj nebi nosili
fairplayy
29. 10. 2020 21.07
+1
SMO SREDI SVETOVNE PANDEMIJE UKREPE MORAMO SPOŠTOVATI DO ODKRITJA CEPIVA DRUGE NI VSE OSTALO JE BENCIN NA OGENJ
komarec
29. 10. 2020 21.49
+7
Kot kaže nihče ne jemlje več vlado resno.
medopu
29. 10. 2020 20.50
+9
A ne bo nobenga tvita prej?
Krta?a 21
29. 10. 2020 20.45
+2
Sputnik8
29. 10. 2020 20.43
-6
Največji prenašalci virusa so osebe s blagimi vidnimi znaki okužbe. So največji ignoranti, ker se jim že poznajo posledice upada gena po samoohranitvi. Veliko jih je zasledi na spletnih omrežjih. Slepo sledijo nepopularnim pevcem in lokalnim posebnežem.
melhijad1
29. 10. 2020 20.49
+6
Rothschild1
29. 10. 2020 21.39
+5
Pa, daj ze pusti Murgelskega jajota. On se pred virusom skriva pod posteljo. Ze dolgo se ni pojavil v javnosti
periot22
29. 10. 2020 20.41
+9
Zaprite vse državo gospodarstvo uničite jedli bomo pa travo! A ja vi se ne sekirajte itak ne boste dolgo gor za sebe ste nabrali dost država bo pa zapufala za 20 let!
lustracija
29. 10. 2020 20.43
-5
Krta?a 21
29. 10. 2020 20.39
+1
Ihan je že najdu virus? Kolk cajt se bo še srebevedal? V tujini vodilni znanstveniki delajo pobuno proti tej prevari. Ne da se več skrit fantje, spokite kovčke, je samo še vprašanje kdaj in nič več ali.
fljfo
29. 10. 2020 20.41
+0
A lahko nam navadnim smrtnikom obrazložiš v čem je prevara?
Krta?a 21
29. 10. 2020 20.43
-1
fljfo
29. 10. 2020 20.56
-3
Sputnik84
29. 10. 2020 20.36
-4
Zdej kolesarji lahko odstopijo kako posteljo doma in nudijo pomoč pri begi bolnikov. Saj itak pravijo da virus sploh ni nevaren... bodo lahko človekoljubno pomagali šibkejšim. Fajonka ma baje štirisobno stanovanje in je sama... bo imela privat infekcijsko doma zastonj, saj je v komunizmu tak al tak cse zastonj, država pa ti je dolžna da ti da. Zlatko pa bo Zdravnik. On pozdravi vse. Če ne z lepa pa z grda in na silo... ja pravi reper
apodgra
30. 10. 2020 09.05
+4
Sputnik Niso kolesarji na ulici ustvarili sedanjo krizo. Ustvarila jo je vlada s prepočasnimi ukrepi v času, ko je bilo to še možno. Predolgo so Hrvaško umetno držali pri življenju in dovoli da smo mirno , kot turisti prihajali in odhajali okuženi z virusom domov . Vsak ,ki se je v tistem času se vračal kot turist iz hrvaške ,bi moral biti obvezno testiran in pika.
Krta?a 21
29. 10. 2020 20.35
-1
Fb zavedni slovenci proti korona fašizmu - skrolaj do dokumenta z vprašajem in klicajem. Gre verjetno za prevod plana ki ga je v Kanadi razkril nek vladnik. Pri nas je scenarij isti.