Korona

Omejitve zbiranja in gibanja ostajajo v veljavi, odpirajo se dodatne dejavnosti

Ljubljana, 05. 11. 2020 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Kralj, Mirko Vorkapić, Urša Zupan, STA
Komentarji
1636

V sredo so v Sloveniji potrdili 1685 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 30 ljudi. Čeprav so se začeli kazati prvi rezultati ukrepov za zajezitev širjenja virusa, je notranji minister Hojs sporočil, da se omejitve glede gibanja in zbiranja podaljšujejo. Je pa vlada sprostila nekatere storitvene dejavnosti, med njimi pedikuro, odpirajo se otroške trgovine ter trgovine s tehničnim blagom in motornimi vozili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Delno sproščanje ukrepov
    02:00
    Iz 24UR: Delno sproščanje ukrepov
  • Iz 24UR: Včeraj za covidom umrlo 30 ljudi
    03:11
    Iz 24UR: Včeraj za covidom umrlo 30 ljudi
  • Iz SVETA: Kaj se sprošča?
    01:31
    Iz SVETA: Kaj se sprošča?
  • Jelko Kacin o aktualni epidemiološki situaciji
    06:32
    Jelko Kacin o aktualni epidemiološki situaciji
  • Dr. Jereb o razmerah v bolnišnicah
    10:23
    Dr. Jereb o razmerah v bolnišnicah
  • Iz 24UR ZVEČER: Do kdaj podaljšanje ukrepov?
    07:08
    Iz 24UR ZVEČER: Do kdaj podaljšanje ukrepov?

Po podatkih covid sledilnika so v sredo potrdili 1685 novih primerov novega koronavirusa. Opravili so 5.991 testov, delež pozitivnih je 28,13. Hospitaliziranih je že 1025 bolnikov s covidom-19. Včeraj so v bolnišnice tako sprejeli novih 128 bolnikov, 60 so jih odpustili. Intenzivno nego potrebuje 161 oseb, sedem več kot včeraj. V bolnišnicah in DSO je umrlo 30 bolnikov s covidom-19, je sporočila vlada.   

Število okužb se je povečalo pri stanovalcih Domov za starejše – zaznana je 101 nova okužba, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Število aktivnih okužb med stanovalci znaša 1133. Med zaposlenimi se je število okužb povečalo za 44, aktivno okuženih je 561.  

Evropski komisar Janez Lenarčič je opozoril na zelo hude razmere po vsej Evropi, saj je "očitno po sproščenem poletju prišlo do zamude pri ponovnem sprejemanju protikoronskih ukrepov". Slovenija je 4. najbolj prizadeta država EU, je dejal.

Stanovalci  iz SVZ Hrastovec se v športni dvorani počutijo dobro

Po današnjih rezultatih testiranj je v SVZ Hrastovec okuženih 43 stanovalcev, od tega jih 5 potrebuje bolnišnično oskrbo. Okuženih je tudi 26 delavcev.  Včeraj popoldne so uspešno preselili zdrave stanovalce v športno dvorano v Voličini. S pomočjo civilne zaščite Lenart, nekaj prostovoljcev in zaposlenimi zavoda Hrastovec so poskušali stanovalcem pripraviti kar se da udoben in domač ambient vse v želji, da bivanje ne bi bilo preveč stresno in naporno. Prvo noč so preživeli dobro in so zadovoljni z bivalnimi pogoji. 

 V Termah Topolšica, kjer so ponudili prostore za nastanitev asimptomatskih okuženih stanovalcev iz domov starejših, pa je trenutno nameščenih več kot 60 okuženih iz domov v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi. Z okužbami z novim koronavirusom se spopadajo vsi večji domovi za starejše na Koroškem, v regijski bolnišnici imajo nov vdor virusa v belo cono. Trenutno sta za namestitev okuženih v Termah Topolšica na voljo wellness center Zala in objekt Mladika. V prvem je prostora za okoli 50 oseb, v Mladiki pa lahko sprejmejo okoli 65 oseb, je povedal direktor Term Topolšica Bojan Trifković.

Dr. Jereb: Stanje v bolnišnicah alarmantno

Prof. dr. Matjaž Jereb, vodja oddelka za intenzivno terapijo na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana, je na vladni novinarski konferenci pozval državljane, da upoštevajo priporočila, saj je pritisk na bolnišnice alarmanten: "Upamo, da smo že dosegli vrh drugega vala. V naslednjih tednih lahko pričakujemo porast bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo v bolnišnicah. Stanje glede razpoložljivih postelj je že danes alarmantno. Odpiramo nove postelje, a v nedogled to ne bo šlo."

Matjaž Jereb
Matjaž Jereb FOTO: POP TV

Primanjkuje tudi zdravstvenega osebja. V UKC Ljubljana je bilo od začetka septembra okuženih 525 zdravstvenih delavcev. Zdravstveno osebje je izčrpano in na robu zmogljivosti, je poudaril. "Kaže se tudi pomanjkanje določene medicinske opreme in imamo težave pri dobavi določenih zdravil," je opozoril.

Nova težava pa se odpira pri razpoložljivosti medicinske opreme, tu je Jereb izpostavil infuzijske črpalke. Kot je pojasnil, so kar se tiče opreme, v stalnih dogovorih z dobavitelji, del opreme bodo pridobili tudi z drugih bolnišničnih oddelkov, kjer so v trenutni situaciji ustavili elektivne dejavnosti in torej tovrstne opreme ne potrebujejo. 

Če je Jereb glede opreme vendarle optimist, pa ni tako glede zdravil za zdravljenje bolnikov s covidom-19. Ta zdravila po njegovih pojasnilih uporabljajo po vsej Evropi, zato je v trenutnih razmerah povpraševanje veliko. Trenutno se po Jerebovih besedah nakazuje, da bi lahko primanjkovalo glukokortikoida, sploh če bi število bolnikov neobvladljivo raslo. Težava je tudi z dobavljivostjo plina dušikovega oksida, ki se uporablja za zdravljenje kritično bolnih na intenzivnih terapijah. "Tu rešitve ni, saj je v EU samo en proizvajalec," je pojasnil Jereb.

Vrh  drugega vala v bolnišnicah v enem do dveh tednih

V UKC Ljubljana je hospitaliziranih 255 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 49 na oddelkih za intenzivno zdravljenje. V  drugem valu so v intenzivnih oddelkih v Sloveniji zdravili 383 bolnikov. Spomladi je bilo vseh teh bolnikov 72.

Dr. Jereb je ocenil, da bo pritok bolnikov s covidom-19 kritičen še vse do konca novembra, v decembru pa upajo, da se bodo razmere začele normalizirati.  Bolniki namreč prihajajo v bolnišnice z zamikom približno enega tedna, v takem razmaku se namreč lahko pojavijo novi zapleti v poteku bolezni. "Vrh števila hospitaliziranih lahko pričakujemo v enem do dveh tednih, v intenzivnih enotah lahko vrh še kasni. Do konca novembra bo vse jasno."

Danes bo znano, kako bo potekal pouk za najmlajše.
Danes bo znano, kako bo potekal pouk za najmlajše. FOTO: Dreamstime

Hojs: Omejitve zbiranja in gibanja se podaljšujejo 

Ukrepi na področju omejitev zbiranja in gibanja, ki so bili sprejeti z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa, ostajajo v veljavi, v odlok so vnesli le nekaj popravkov, ki pa vsebinsko ne prinašajo sprememb, je na popoldanski vladni novinarski konferenci pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Kot je dejal, mu je ob predstavitvah teh sprememb "kar malce nerodno". Ob tem, ko je na mizo dobil pripombe pravne službe, kaj je treba v odloku spremeniti, se je namreč najprej vprašal, "ali v Sloveniji še obstaja zdrava pamet in ali smo res zašli tako globoko v birokratizacijo, da moramo delati take spremembe". 

Skladno z vsemi navodili, ki jih policija ima, je bilo po ministrovih besedah v preteklem tednu v smislu nadzora izvedeno kar precejšnje število identifikacij, kaznovanj, bodisi predlogov zdravstvenim inšpektorjem. V odloku je zdaj dodano to, da da lahko poleg policije in zdravstvenega inšpektorata kontrolo nad prehodi izvajajo tudi občinska redarstva.

V določbi, ki ureja uveljavljanje izjem za ožje družinske člane, so po opozorilu varuha človekovih pravic vnesli spremembo pri otrocih. Prejšnja dikcija je vključevala navedbo zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve, po novem pa bo pisalo zgolj otrok. Bolj jasno so zapisali tudi dikcijo, ko gre za izjemo prehajanja občinskih meja zaradi prihoda na delo in z dela. Za tiste, ki vsakodnevno ves teden ali mesec hodijo na delo v drugo občino in imajo potrdilo delodajalca, pa posebej določajo, da jim ni treba vsakodnevno izpisovati izjave. 

Podaljšuje se tudi odlok glede prehajanja državnih meja. Edina pomembna sprememba po Hojsovih besedah je, da bo od ponedeljka na rdečem seznamu držav tudi Srbija. Ob tem pa je posebej opozoril, da enake omejitve kot za slovenske državljane veljajo tudi za tuje državljane, ki pri nas začasno ali stalno bivajo in imajo sorodnike v državah nekdanje Jugoslavije. V petek je namreč na Obrežju nastala štiri- do petkilometrska kolona, ker so mnogi mislili, da zanje omejitve prehajanja med občinami ne veljajo, in so na mejni prehod prišli brez izjav in potrdil o namenu potovanja. Kot je navedel Hojs, gre pretežno za prehajanje v BiH, ob tem pa je opozoril, da so Hrvaška, Srbija, BiH, Avstrija, manj Italija, globoko v druge valu epidemije in zato vsa nenujna potovanja odsvetujejo.

Ukrepi na področju omejitev zbiranja in gibanja ostajajo v veljavi.
Ukrepi na področju omejitev zbiranja in gibanja ostajajo v veljavi. FOTO: Bobo

Vlada dovoljuje pedikuro in odprtje nekaterih specializiranih trgovin

Je pa vlada na današnji dopisni seji spremenila odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v luči epidemije covida-19. "Vlada dobro razume stisko podjetnikov in tudi v pogojih epidemije vsakodnevno išče ravnotežje med zahtevami zdravstva in priporočili zdravstvene stroke ter omogočanja delovanja gospodarstva v varnih pogojih," je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman. Tako so potrdili sprostitev nekaterih dodatnih dejavnostih, pri katerih zaradi narave dela "obstaja zelo majhna možnost prenosa okužbe", je pojasnila. Delo bo lahko potekalo le pod določenimi pogoji.

Od petka bo dovoljeno izvajanje storitve pedikure, ki je "izjemnega pomena za preventivno nego starejših", je poudarila Cudermanova. Dovoljeno bo tudi delovanje specializiranih otroških trgovin, ki prodajajo opremo za male in mlajše otroke in doječe matere. Sprošča se tudi prodaja blaga v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, vrata bodo lahko odprle specializirane prodajalne motornih vozil in koles, prodajalne pohištva, storitve na področju fotografske dejavnosti, urarstva in zlatarstva ter fotokopirnice.

V vseh zaprtih prostorih bo sicer treba zagotavljati omejitev ene stranke na 30 kvadratnih metrov ali ene stranke na prostor, če je ta manjši od 30 kvadratnih metrov. V trgovskih centrih bo dodatno treba zagotoviti ločen vhod in izhod za stranke, razkuževanje rok za stranke ob vstopu in izstopu ter redno prezračevanje prostorov, v katerih se izvaja dejavnost. Tudi sicer morajo izvajalci upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo ter potrebno opremo za varno opravljanje dela.

Na vprašanje, kdaj se bodo lahko sprostile tudi druge storitve, denimo kozmetične ali okulistične, je Cudermanova odgovorila, da bo to mogoče šele "ob ugodnih pogojih". V zvezi s pedikuro pa je dejala, da "se ve, zaradi katerega pogoja je bilo to sproščeno". "Pedikura se sprošča izrecno in zgolj zaradi starejših občanov. Ti imajo stanja, ki so lahko potencialno resna in povzročajo dodatno obremenitev zdravstvenega sistema - otiščanci, vraščeni nohti, diabetična stopala. Pedikerji se odpirajo s tem namenom," je odgovorila na vprašanje, ali je torej pedikura dovoljena le starejšim.

Prihodnji teden pouk na daljavo za vse

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je na omenjeni novinarski konferenci sporočila, da bo prihodnji teden pouk za vse učence potekal na daljavo. V vrtcih bodo opravljali le nujno varstvo otrok. Ukrep je začasne narave in ga bomo prihodnji teden ponovno preučili, je zagotovila. 

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.14

Sprememba odloka o začasni delni omejitvi gibanja ljudi

S spremembo odloka izjava ni več potrebna za uveljavljanje izjeme za prihod na delo, odhod z dela in izvajanje nujnih delovnih nalog ter odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje. Posameznik pa mora s seboj še vedno imeti dokazilo, npr. potni nalog, pogodbo ali drugo ustrezno dokazilo, iz katerega izhaja, kje je zaposlen oziroma kje bo izvajal delovne naloge. Prekrškovni postopek bodo lahko vodili tudi občinski redarji.

19.08

Države, ki so po novem rdeče

Na seznam rdečih držav so na novo dodane Andora, celotna Avstrija, Bolgarija, Ciper, Hrvaška, Madžarska, Španija, Vatikan, San Marino, Italija (brez administrativne enote Kalabrija) in Srbija.

19.05

Okužene starostnike iz doma Talita Kum v Postojni preselili

Devet okuženih oskrbovancev iz doma starejših Talita Kum v Postojni so popoldne preselili v prostore Podjetniškega inkubatorja v Velikem Otoku pri Postojni. Večina okuženih nima težjih simptomov bolezni, težave pa je v tem, da so vsi dementni in je komunikacija težavna, je povedala direktorica Zavoda Talita Kum Marjana Mihelčič Bizjak. Ob tem je poudarila, da sta poleg devetih oskrbovancev okuženi tudi dve zaposleni in trije zunanji sodelavci. V domu sicer dela 22 redno zaposlenih in več zunanjih sodelavcev, zato še nimamo težav pri zagotavljanju oskrbe, je še povedala.

19.04

Po novem ena stranka na 30 kvadratnih metrov

V vseh zaprtih prostorih bo treba zagotavljati omejitev ene stranke na 30 kvadratnih metrov ali ene stranke na prostor, če je ta manjši od 30 kvadratnih metrov. V trgovskih centrih bo dodatno treba zagotoviti ločen vhod in izhod za stranke, razkuževanje rok za stranke ob vstopu in izstopu ter redno prezračevanje prostorov, v katerih se izvaja dejavnost.

19.03

Kaj pa ostale storitve?

Na vprašanje, kdaj se bodo lahko sprostile tudi druge storitve, denimo kozmetične ali okulistične, je Cudermanova odgovorila, da bo to mogoče šele "ob ugodnih pogojih".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1636)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
10. 11. 2020 08.43
Ne moreš razumet za teh 1000 bolnikov v bolnicah vsi so istrošeni do kraja,mislim medicinsko osebje,kaj bo pa takrat,če pride do res prave pandemije?
Common_sense
08. 11. 2020 13.10
UKC. 1.700 m2. Od leta 2007 več let ostajal nedokončan. Premier Janez Janša izzval slovenske gradbenike ali jim bo s hitro adaptacijo v manj kot 10 dneh uspelo zagotoviti potrebno število oskrbnih mest za covid bolnike. Rezultat: 28. oktobra so bili pripravljeni načrti za nujne začasne namestitve v takrat več let nedokončanih prostorih Diagnostično-terapevtske službe. 30. oktobra se je začelo z urejanjem prostorov. Prva na dolgem spisku potrebnih opravi so bila tla. S 1. novembrom se je začelo urejanje napeljav, že 2. novembra je sledilo urejanje elektrike in razsvetljave. 6. novembra so se opravljala le še zaključna dela in projekt je potekal po načrtu. Civilna zaščita je začela s sestavljanjem postelj, Dostavili so tudi sanitarne zabojnike civilne zaščite. In 7. novembra je sledilo le še dokončno opremljanje prostorov. VIDEO kako so dela potekala od ideje do izvedbe, poišči na spletu "DTS kronologija 7. 11. - YouTube". Kjer je volja, tam je pot.
Common_sense
08. 11. 2020 13.11
Začetna vrednost javnega naročila sprva 2.459.016,39 evrov. Po pogajanjih so z Remontom in Makro5 Gradnje so bila dela po pisanju UKC Ljubljana oddana Remontu, ki je prvotno ponudbo v višini 2.903.478 evrov znižal na 2.379.900 evrov. Kjer je volja, tam je pot.
Moncsa
06. 11. 2020 08.31
+4
"Od petka bo dovoljeno izvajanje storitve pedikure, ki je "izjemnega pomena za preventivno nego starejših", je poudarila Cudermanova." AHAHAHA ma koga imate vi za norca :D
hotchilipoper
06. 11. 2020 08.04
+2
Omejitve zbiranja in gibanja ,poostren nadzor prometa,preganjanje z vodnimi topovi,policajska ura,ni da ni ,vse za varnost državljanov
Velika marela 88
05. 11. 2020 21.59
+1
Stop Fajonizmu ⛔⛔.
Diabloss
05. 11. 2020 21.59
-1
Danes je bilo pa prvič da ljudje niso kar stali pa gledali kako jih vklepajo pa kazni pišejo
RDE?I KIP
05. 11. 2020 21.59
+4
Opozicija je dons fasala.
Velika marela 88
05. 11. 2020 21.58
+3
Janša še na mnoga leta 👍🇸🇮🇸🇮
Velika marela 88
05. 11. 2020 21.58
+4
Stop Fajonizmu ⛔⛔
Velika marela 88
05. 11. 2020 21.58
+4
Naj živi Janšizem 👍👍
junij66
05. 11. 2020 21.57
+5
Erik Brecelj o idiotskih Slovencih: Če ti gre Janša na živce, to ne more biti izgovor za neupoštevanje ukrepov, zaščitnega ravnanja
ironi
06. 11. 2020 08.35
+1
Dr. E.Brecelj, BRAVO, mnogi VAS podpiramo!!!
Velika marela 88
05. 11. 2020 21.57
+0
Podpora za vlado in SDS ✊🇸🇮
gripson
05. 11. 2020 21.56
+1
Prvič ko policaj začne jamrat, kako je slabo plačan in kako slabe čevlje nosi, ga bom poslal na Hojsov domači naslov, pa naj tam jamra.....
RDE?I KIP
05. 11. 2020 21.57
+0
mosqito
05. 11. 2020 21.58
prekmurec45
05. 11. 2020 21.55
+0
Ste opazili da vlada zaostruje ukrepe,:npr st na m2 z 20m2 na 30m2? Odpira pa... Tisto kaj zdaj ni potrebno... Sramota za vlado!!
Diabloss
05. 11. 2020 21.54
+1
14 dni so že ti ukrepi pa je vse isto s...
mosqito
05. 11. 2020 21.56
-1
Jenkec
05. 11. 2020 21.53
-3
Protesti so potekali super. Naslednjič nas bo 10x več zdaj ko vidimo da se gre zares! Vsaka čast
Velika marela 88
05. 11. 2020 21.56
+2
Naslednjič pride tudi Renato ,da ga spoznaš..👍
mosqito
05. 11. 2020 21.57
+1
MucaNeGrize
05. 11. 2020 21.57
+0
92ddt 1
06. 11. 2020 10.30
Nič ne bo še tisto kar je v parlamentu boste postavi pred vrata.
bogdajmir
05. 11. 2020 21.53
+3
hvala Cerarju za vodni top! pšššš pa ste vsi mokri - in brez džanki kleti na Metelkovi!
brillen
05. 11. 2020 21.52
+3
Bi nekaj napisal o objektivnosti, cenzuri ipd... sam bodo takoj zbrisali...
mosqito
05. 11. 2020 21.54
+2
bundy crocodile
05. 11. 2020 21.52
+5
"Čeprav so se začeli kazati prvi rezultati ukrepov za zajezitev širjenja virusa" Kje, kdaj, kdo, kako? Okužbe so napram testom enako, kje so torej ukrepi prijeli, kaj ste nori?! Ker si vlada zaželi, da narod ne ponori pa so ukrepi prijeli čeprav vse še vedno narašča?! Noro, kakšna zavajanja..
RDE?I KIP
05. 11. 2020 21.53
-3
RDE?I KIP
05. 11. 2020 21.52
+1
Velika zmaga za vlado.