Korona

1784 novih okužb s koronavirusom, umrlo 61 ljudi

Ljubljana, 04. 12. 2020 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
1130

Zabeležili smo največje število smrti zaradi covida-19 doslej. Umrlo je 61 oseb. Potrdili so 1784 novih okužb. Delež pozitivnih testov je 25,75. Prvi pogoj iz načrta sproščanja ukrepov, in sicer povprečno manj kot 1350 okužb v zadnjih sedmih dneh, še ni izpolnjen. To povprečje trenutno znaša 1487, je povedal Jelko Kacin.

Več videovsebin
  • Izjava namestnika generalnega direktorja policije Tomaža Pečjaka
    17:00
    Izjava namestnika generalnega direktorja policije Tomaža Pečjaka
  • Izjava inšpektorice Deane Potza
    14:10
    Izjava inšpektorice Deane Potza
  • Jelko Kacin o odgovoru vlade glede odločitve ustavnega sodišča
    02:40
    Jelko Kacin o odgovoru vlade glede odločitve ustavnega sodišča

V Sloveniji so v četrtek ob 6928 testih potrdili 1784 okužb. Najprej smo sicer poročali o 6853 testih, ker zaradi spremenjenega načina poročanja točnega podatka o številu vseh testov še niso imeli. Zato se je nekoliko spremenil tudi delež pozitivnih testov, ki je še nekoliko nižji, je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Ob prejšnjem številu opravljenih testov je bil delež pozitivnih testov 26,3-odstoten, glede na nove podatke pa je 25,75-odstoten. Umrlo je 61 oseb s covidom-19, kar je 16 več kot v sredo in največ do zdaj, je na novinarski konferenci povedal Kacin.

Bolnišnično oskrbo je v četrtek potrebovalo 1284 oseb s covidom-19, kar je pet manj kot v sredo. Na intenzivni negi je bilo 197 covidnih bolnikov ali eden manj kot v sredo. V bolnišnice je bilo sicer sprejetih 123 novih bolnikov, odpuščenih pa 86.

Od 61 umrlih s covidom-19 jih je 42 umrlo v bolnišnicah, 19 pa v domovih za starejše. Povprečno število okužb v zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev je 1487.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podatki za četrtek po besedah Kacina kažejo, da nobeden od pogojev za sproščanje ukrepov ni izpolnjen. Da bi bil, bi moralo povprečno število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh pasti izpod 1350 ali pa bi moralo biti število hospitaliziranih s covidom-19 nižje od 1200.

V UKC Maribor se je povišalo število umrlih in odpuščenih iz bolnišnice

Število vseh hospitaliziranih covid bolnikov v UKC Maribor ostaja 215 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 44 pacientov. Skupno število vseh umrlih se je v zadnjem dnevu ponovno povišalo, in sicer iz 161 na 172, skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov pa se je iz 568, kolikor je bilo odpuščenih dan prej, povzpelo že do številke 591.

Zaradi covida-19 (karantena, morebitni stik, okužbe, varstvo otrok ipd.) je bilo na UKC Maribor v sredo odsotnih 285 zaposlenih. Od tega 50 zdravnikov in 144 delavcev zdravstvene nege. Med 285 odsotnimi gre za 102 primera varstva otrok (šola na daljavo).

Delovni proces v montažnem delu pred Urgentnim centrom v Mariboru.
Delovni proces v montažnem delu pred Urgentnim centrom v Mariboru. FOTO: UKC Maribor

V DSO potekajo priprave na cepljenje

Število ozdravelih stanovalcev in zaposlenih v domovih starejših občanov (DSO) se veča,  pa je na današnji novinarski konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Posebno pozornost trenutno namenjajo zagotavljanju varnih obiskov v domovih. Potekajo pa tudi priprave na cepljenje.

Število ozdravelih stanovalcev DSO se povečuje. Teh je bilo v ponedeljek 227, v torek 133, v sredo 184, v četrtek pa 207, je pojasnil Uršič. Od začetka epidemije se je že več kot 3000 stanovalcev domov starejših občanov vrnilo iz rdečih in sivih con v bele. Povečuje pa se tudi število ozdravelih zaposlenih v DSO. Tako se je na delovno mesto v četrtek vrnilo 55 oseb, skupno že 1500.

Po drugi strani je bilo v četrtek na novo okuženih 199 stanovalcev in 89 zaposlenih. V domovih je umrlo 19 stanovalcev s covidom-19, od skupno 61.

Koronavirus v Sloveniji-1
Koronavirus v Sloveniji-1 FOTO: Bobo

Ministrstvo trenutno sicer posebno pozornost namenja zagotavljanju varnih obiskov v DSO. Kot je pojasnil Uršič, je december namreč mesec praznovanj in družin. Prvo pravilo pri zagotavljanju obiskov je zagotavljanje varnosti in zdravja stanovalcev in zaposlenih, drugo pravilo pa je "dom je dom".

"V domovih mora potekati življenje, ki je primerljivo z življenjem doma. Zato je treba na primeren način ohranjati in vzdrževati stike s sorodniki. Posebna komisija je priporočila obiske ena na ena. Zaščitno opremo stanovalci dobijo v domovih. Priporočilo ministrstva je, da se te ne zaračunava," je dejal.

Državni sekretar je kot primer dobre prakse izpostavil Dom Notranje Gorice, kjer stike omogočajo s pomočjo steklene pregrade med stanovalcem in obiskovalcem.

Uršič je predstavil tudi primer zunanje lokacije za omogočanje stikov na primeru Doma Danice Vogrinec Maribor, kjer je med 800 stanovalci 150 okužb. V bližnji telovadnici namreč omogočajo obiske bližnjih, prostor pa je tudi praznikom primerno opremljen.

Dom za starejše v času koronavirusa
Dom za starejše v času koronavirusa FOTO: Shutterstock

Po Uršičevi oceni pa zelo uspešno realizirajo ukrep financiranja dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih. Dodatnih 26 milijonov evrov je od oktobra omogočilo zaposlitev 367 ljudi, ki so prišli na pomoč obremenjenim zaposlenim v domovih. Študenti in dijaki so opravili 72.476 ur, z začasnim in občasnim delom pa so naredili 5096 ur. Prek javnih del je delalo dodanih 134 ljudi.

"Žal so to samo začasne rešitve, ne pa trajne," je ob tem spomnil državni sekretar. Pri tem je sicer spomnil še na finančne podpore, kot je 20-odstotni dodatek na osnovno plačo vsem, ki gredo iz ene ustanove v drugo. Na ministrstvu verjamejo, da so s temi ukrepi pomagali domovom, da na primeren način delujejo v dobro stanovalk in stanovalcev.

Državni sekretar je predstavil tudi izvedbo cepljenja v domovih starejših občanov. Zaposleni in stanovalci bodo poleg zdravstvenih delavcev prva skupina, ki bodo cepljeni. Prijave v DSO so že v teku. Cepljenje po njegovih podatkih ne bo obvezno. Uršič sicer verjame, da se bodo ljudje v čim večjem številu odzvali na možnost cepljenja.

Hitri test že potekajo v dobri polovici domov. Ob tem državni sekretar verjame, da bodo preostali kmalu sledili odredbi ministrstva. Stroški bodo po njegovih besedah povrnjeni iz državnega proračuna.

Uršič se je obenem zahvalil veleposlaništvu ZDA v Sloveniji za donacijo. Veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda Blanchard je danes v Državnem logističnem centru Roje državi izročila štiri aparate za dezinfekcijo prostorov z ultravijolično svetlobo in tako simbolično podprla prizadevanja naše države za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so sporočili z ministrstva za obrambo. Aparate so prevzeli državni sekretarji na ministrstvih za delo, za zdravje in za obrambo.

Kot je še pojasnil Uršič, je bil minister Janez Cigler Kralj v četrtek odpuščen iz bolnišnice in zdravljenje nadaljuje v domači oskrbi.

Spomnimo

Vlada je včeraj podaljšala veljavnost vseh do sedaj sprejetih protikoronskih omejitev, predstavila pa je načrt za sproščanje ukrepov s petimi fazami. Trenutno smo v črni fazi in torej veljajo ukrepi, kakršne imamo. Naslednja faza, rdeča, sledi, ko bo število okuženih v sedemdnevnem povprečju padlo pod 1350, število hospitaliziranih pa pod 1200.

Pristojni so v sredo opravili 6704 testiranja in potrdili 1772 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je bil tako 26,4-odstoten. V sredo je umrlo 45 ljudi. Hospitaliziranih je 1289 oseb, na intenzivni negi se jih je zdravilo 198. Iz bolnišnice so odpustili 76 bolnikov, je še včeraj  sporočila vlada.

V sredo so največ okužb z novim koronavirusom znova potrdili v Ljubljani (171) in Mariboru (82), v obeh občinah sicer manj kot dan prej. Najvišji delež trenutno okuženih so imeli znova v občinah Kobilje (3,119 odstotka) in Križevci (2,708 odstotka).

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.43

Vlada naj bi gradivo glede odločitve ustavnega sodišča obravnavala na sobotni dopisni seji

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se je odzvalo na odločitev ustavnega sodišča, da so ukrepi, povezani z izobraževanjem na daljavo, neveljavni. Zapisali so, da gradivo, s katerim se bodo odzvali na odločitev, še usklajujejo, vlada pa naj bi ga obravnavala na sobotni dopisni seji.

18.24

Ob vidnem izboljšanju epidemiološke slike že prihodnji teden odprtja nekaterih trgovin

V primeru izboljšanja epidemiološkega stanja v prihodnjih dneh, bi lahko začeli s sproščanjem nekaterih omejitvenih ukrepov, so se danes trgovci dogovorili na izrednem sestanku pri premierju. Že prihodnji teden bi tako lahko začeli z odpiranjem trgovin z oblačili in obutvijo, avtosalonov ter nekaterih storitvenih dejavnosti.

16.57

Počivalšek s predstavniki turizma o sedmem protikoronskem paketu

Na videokonferenci se je sestal strokovni svet za turizem, ki deluje pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Minister Zdravko Počivalšek je predstavil predlog novih ukrepov, ki jih ministrstvo načrtuje v prihajajočem sedmem protikoronskem zakonu, predstavniki panoge pa so pozvali k dodatni pomoči.

16.10

Delodajalci bodo obvestila o delu na domu pošiljali elektronsko

Šesti protikoronski zakon je med drugim prinesel tudi poenostavitev postopka obveščanja Inšpektorata za delo o nameravanem organiziranju dela na domu, in sicer z elektronskim obrazcem na portalu SPOT. Obrazec je na voljo od srede, 2. decembra. Zakon določa, da je pošiljanje obvestila o organiziranju dela na domu prek sistema SPOT (Slovenska poslovna točka) obvezno za delodajalce, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije.

15.52

Ministrstvo podaljšalo tudi veljavnost terminskih vozovnic za vlake

Ministrstvo za infrastrukturo je podaljšalo tudi veljavnost terminskih vozovnic za vlake Slovenskih železnic, ki jih potniki zaradi neobratovanja javnega potniškega prometa ne morejo koristiti. Že pred tem je minister Jernej Vrtovec s sklepom podaljšal veljavnost vozovnic integriranega javnega potniškega prometa IJPP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M teorija
05. 12. 2020 10.00
+1
Letos bo namesto Božička le Krečiček!?
M teorija
05. 12. 2020 09.56
V teh dneh zasneženih streh in ledenih kapnikov pazite na glave, ker vlada pada!?
zibertmi
05. 12. 2020 08.25
+2
precej znana športnica je objavila na svojem profilu dogajanja okoli verodostojnih,sigurnih testov.na nekem tekmovanju ,ki ga je bilo mogoče spremljati tudi po tv je bila pozitivna,oddelala karanteno,ponovni test,ki je bil negativen,let v slovenijo,test zopet pozitiven.po nekaj dneh ponovni test negativen in let v verjetno matični klub v turčiji,test zopet pozitiven,vse do testa ,ki je bil ponovno negativen ,da se človek lahko vrne na parket.koga vi non stop zavajate in hranite s testi ,ki niso odraz realnosti,da o hitrih testih ne govorimo,za katere imate tudi vi negativno mnenje.da o razlagi,da obstaja 10% možnosti okužbe od parnerja v postelji pa do filozofiranja kako ,da virus ostane v zraku zaprtega prostora par ur.a v postelji pa spimo na prepihu.pa kje se vi strokovnjaki šolate.a ste vsi na špecializaciji pri jajotu
hotchilipoper
05. 12. 2020 08.11
+2
Če bo tole še trajalo,nas slovencev do poletja ne bo več,ostali bodo le še migranti
SEHE
04. 12. 2020 21.57
+2
Dol janšizem, SVOBODA NARODU! Des nica je zanič in nesposobna, "levica" - skoraj vsa desna pa nima pojma!
Antoniozmaj
04. 12. 2020 21.57
+3
rekapaka
04. 12. 2020 21.56
Čehi so odprli pivnice in frizerske salone. ZS nekim Pakistancem sem zmenjen, da me prešverca čez češko mejo. V rikši je še prostor. Zainteresirani se naj javijo pod šifro Frizura in pivo sta zakon!
aviktora
04. 12. 2020 21.51
+1
Kdo ti je kriv, če imaš slab imunski sistem.
MaksiLopez
04. 12. 2020 21.49
Za te ki umirajo ni vladavine prava? Vazno da je enim kratena pravica...ce so pa to otroci z posebnimi potrebami je srce parajoce, se opozicija je tu socutna...
pomlad 2020
04. 12. 2020 21.45
+4
Twito in Beovićeva obvladata v nulo. Ukrepi so že nekaj tednov, pa imamo vsak dan več mrtvih. Popolna nesposobnost!
Et54678
05. 12. 2020 19.12
provni
04. 12. 2020 21.39
+5
Naj napišejo, koliko je umrlih zaradi covida in koliko umrlih zaradi drugih bolezni z covidom. Napisati je treba tudi ali so hitri testi za covid 50% točni ali manj.
magura
04. 12. 2020 21.22
+7
S kovidom in ne zaradi kovida !!!!!!! ..za trditev , da so umrli zaradi kovida bi bilo potrebno opravljati obdukcije , teh pa ne delajo !!!...
Bukovlist
04. 12. 2020 21.19
+5
Bodo vinjete za leto 2021 kaj cenejše? Pošteno bi bilo da vrnejo nakradeno za en mesec !
sandi101
04. 12. 2020 21.06
+4
Pa tudi ce bi se v vsaki 10 kleti druzilo po 30ljudi je nemogoce da bi v Sloveniji zaradi tega bilo toliko okuzenih...samo povem....DSO +bolnice vsaki dan,nanesejo 500+ okuzenih in pol smo navadna raja krivi
TamauPaTapriden
04. 12. 2020 20.24
+13
Kriminalna nesposobnost vlade, da ni znala izolirati DSO-jev. Zdaj so pa zabave krive, da je 60 mrtvih na dan...
Bukovlist
04. 12. 2020 21.22
+2
Bistvo problema in drzavne nesposobnosti so primer DSO. Odpovedale so službe in stroka. Zaposleni pa crkujejo od dela in skrbi v DSO...
Gemma 1961
04. 12. 2020 20.21
+8
Citiram : Kdor nima bolezenskih simptomov ni bolan in se ne sme avtomatski evidentirati v statistiko kot primer nove okuzbe .Masovno testiranje ljudi ki nimajo simptomov producira rezultat testov ,ki nic ne povedo.Vsak dan bolj se kaze ,da PCR test od politike zlorabljen instrument za sirenje panike,K temu sodi dejstvo da so testi tako kalibrirani da producirajo cim vec pozitivnih rezultatov
Lolita
04. 12. 2020 20.19
+3
Pa kaj delate paniko??! V vec kot 2.milijonski državi normalno da jih toliko umre. Cudno bi bilo ce ne bi noben. Samo psihirate narod.
TamauPaTapriden
04. 12. 2020 21.16
-1
Poglej takole: V Ameriki je prejšnji teden Covid postal 1. vzrok smrti, prehitel srčni infarkt, raka itd. Pri tem so imeli 1660 smrti na dan, kar je okoli 5 na milijon ljudi na dan. Pri nas smo pa trenutno na 30 mrtvih na milijon na dan, torej še 6x več kot v Ameriki! Tako je to, veš.
Bukovlist
04. 12. 2020 21.25
+1
Pozabil si povedat da so Americani eden bolj bolnih narodov na svetu. Posledično je umrljivost večja..
TamauPaTapriden
04. 12. 2020 21.28
+2
Ti si pa pozabil, da je pri nas umrljivost 6x večja kot v debeli bolani zdravstveno nezavarovani Ameriki. Razumeš?
TamauPaTapriden
04. 12. 2020 21.29
+4
No pa poglejmo takole: v Sloveniji je leta 2019 umrlo povprečno 60 ljudi na dan. V zadnjih dnevih jih toliko na dan umre samo od korone! Če se pa hočeš naresti ignoranta, rečeš, ja saj v povprečju v 2020 korona smrti ni tako veliko... Ogromno jh je! Najslabši na svetu smo po smrtih na milijon ljudi!
flojdi
04. 12. 2020 20.12
+12
. kje so podatki : koliko jih vsak dan odide BREZ KRONE
FRC-H
05. 12. 2020 08.25
+1
anabanana
04. 12. 2020 20.00
+6
Zarota, za vsakega okuženega in za vsakega umrlega se nekaj dogaja zadaj ("€€€"), ker so številke tako napihnjene, več mrtvih več denarja, 💯%, zakaj se ne objavi koliko jih umre za pljučnico, gripo, itd, vse korona z velikim❓
FRC-H
04. 12. 2020 20.09
+4
A statistika, ki kaže skoraj 2x povišano umrljivost v letošnjem novembru, proti novembrom v preteklih letih, tudi laže?
Samsvojmojsterjaz
04. 12. 2020 19.56
+3
Moj sosed je tudi umrl prejšnji teden a pa ne od korone, alu je on zraven pristet