Korona

Na angleški sev testirali 877 vzorcev, od tega je bilo 16 pozitivnih

Ljubljana, 27. 01. 2021 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
826

Angleški sev v Sloveniji po oceni Tjaše Žohar Čretnik, direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, kjer so opravili analizo vzorcev, "še ni zelo razširjen". Od 877 vzorcev sta bila pozitivna slaba dva odstotka. "Še vsaj mesec dni bomo pri 10 odstotkih vseh pozitivnih brisov ugotavljali tudi prisotnost angleške variante virusa," je povedala. Vlada se bo popoldne na seji na Brdu pri Kranju seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami in odločala o morebitnih spremembah ukrepov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 16 potrjenih primerov
    03:06
    Iz 24UR: 16 potrjenih primerov
  • IZ SVETA: Do zdaj 16 primerov angleškega seva
    02:54
    IZ SVETA: Do zdaj 16 primerov angleškega seva

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je na dopoldanski novinarski konferenci povedala, da so v soboto prevzeli donacijo testnih kompletov, namenjenih odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa SARS, ki lahko pomenijo, da gre za t. i. angleški sev. Donacija slovaške vlade je zadoščala za izvedbo 1200 testov.

Testni kompleti so bili v nedeljo razdeljeni na šest lokacij NLZOH, in sicer v Maribor, Celje, Ljubljano, Kranj, Novo mesto, Koper in laboratorij inštituta za mikrobiologijo in monologijo medicinske fakultete v Ljubljani. Do ponedeljka popoldne so v vseh laboratorijih skupaj testirali 877 vzorcev in pri 16 vzorcih dobili pozitiven rezultat.

Za zdaj kaže, da se angleška različica novega koronavirusa še ni zelo razširila po Sloveniji, vnosov je bilo sicer več.

Osem pozitivnih rezultatov je pridobil njihov laboratorij v Ljubljani, štiri inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, dva so zabeležili v Novem mestu, po enega pa v Mariboru in Kranju. Med 16 pozitivnimi vzorci je bil prvi sprejet v laboratorij v Mariboru 11. januarja, odvzet pa je bil v Murski Soboti. Naslednja dva pozitivna sta bila sprejeta 16. januarja, in sicer je bil eden zabeležen v Ljubljani, drugi na Gorenjskem.

Kot je pojasnila Žohar Čretnikova, na podlagi teh rezultatov ni mogoče sklepati, ali so pacienti, ki jim pripadajo ti pozitivni vzorci, med seboj epidemiološko povezani, saj ne razpolagajo z njihovimi epidemiološkimi podatki. Zaenkrat pa po njenih besedah kaže, da se ta različica virusa ni zelo razširila, glede na razporejenost po Sloveniji pa je bilo vnosov očitno več.

Ob tem je poudarila, da s testom delajo šele dobrih 72 ur in da bodo bodo pozitivne rezultate še potrjevali s sekvenciranjem. Izvedli bodo sekvenciranje celotnega genoma, da bi potrdili prisotnost vseh genetskih sprememb, ki so značilne za angleško različico virusa. Uporabljeni slovaški test je po njenih besedah neke vrste presejalni test, o potrjenih primerih pa bo mogoče govorili šele po rezultatih sekvenciranja. Da pridejo do njih, običajno lahko traja od enega tedna do 14 dni.

Pri tem je pojasnila, da so se dogovorili, da s presejanjem desetih odstotkov vzorcev, pozitivnih na novi koronavirus, nadaljujejo vsaj še kakšen mesec, zato si prizadevajo izbrati test, s katerim bodo delali naprej.

Glede na to, da je uvajanje novih testov precej zahtevna naloga in si ne želijo prekinitve v testiranju, po njenih besedah menijo, da bi v prvi fazi poskusili nadaljevati s slovaškim testom. V tem času pa bodo skozi sekvenciranje ugotovili, ali res deluje tako dobro, kot navaja proizvajalec. Hkrati pa raziskujejo trg glede razpoložljivosti drugih podobnih testov. Kot je dodala, pa se ti testi šele sedaj zares pojavljajo na trgu.

Tjaša Žohar Čretnik
Tjaša Žohar Čretnik FOTO: POP TV

Epidemiologinja Čakš Jagrova: Delež obolelih v domovih za starejše ostaja nizek

V torek so sicer opravili 5418 PCR-testov, pozitivnih je bilo 1430 oziroma 26,4 odstotka. Poleg tega so opravili še 10.528 hitrih testov, 420 je bilo pozitivnih oziroma štiri odstotke. Umrlo je 19 oseb. Podatki kažejo, da se epidemiološke razmere slabšajo v večini regij.

Delež obolelih med stanovalci domov za starejše ostaja nizko, povečuje pa se delež obolelih med splošno populacijo. S porastom okužb se sooča goriška regija, je na današnji novinarski konferenci povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager.

Po oceni NIJZ je v državi 17.824 aktivnih primerov okužbe. Povprečje potrjenih okužb v zadnjih 14 dneh znaša 841, v zadnjih sedmih dneh pa 1245, kažejo podatki, predstavljeni na vladni novinarski konferenci.

Povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa v zadnjih sedmih dneh znaša 59,3. Najvišje sedemdnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev ima goriška regija, kjer so zabeležili 85 okužb na 100.000 prebivalcev. Poleg goriške se v črno fazo sproščanja ukrepov uvrščajo še posavska (81,8), jugovzhodna (73,8), zasavska (72,5), obalno-kraška (68,9) in pomurska (64,7). Ta pogoj za oranžno fazo pa izpolnjuje koroška regija, kjer so zabeležili 37,5 primerov.

Po viru okužbe še vedno vodi delovno mesto, v zadnjem tednu se je na delovnem mestu okužilo 18,2 odstotka bolnikov. Na zasebnih druženjih se je najverjetneje okužilo 7,82 odstotka, v domovih za starejše in socialno-varstvenih zavodih 2,47 odstotka, v bolnišnicah 1,79 odstotka in v trgovinah 1,42 odstotka. Še zmeraj pa velik del okuženih v pogovoru z epidemiologom ne zna povedati, kjer se je najverjetneje okužil. Takšnih je kar 33,13 odstotka.

Nuška Čakš Jager
Nuška Čakš Jager FOTO: POP TV

V svetu je bilo sicer potrjenih več kot 94 milijonov potrjenih okužb s koronavirusom, umrlo je več kot dva milijona ljudi.

Od 31. decembra do konca drugega tedna januarja je bilo v Evropski uniji in Evropskem gospodarskem prostoru prijavljenih več kot 17,9 milijonov okužb z novim koronavirusom in 425.618 smrti.

Število potrjenih primerov se je v drugem tednu januarja v primerjavi s prvim zmanjšalo v Luksemburgu, Cipru, na Hrvaškem, Danskem, Finskem, Švedskem, v Liechtensteinu in Litvi. V ostalih evropskih državah pa se število primerov povečuje. V povprečju v državah Evropske unije beležijo 28,9 odstotno povečanje potrjenih okužb. V Sloveniji je bilo v tem obdobju število 31,6-odstotno povečanje potrjenih okužb.

Čakš Jagrova je prebivalce znova pozvala, naj pokličejo zdravnika in opravijo PCR test, če imajo simptome. "Oboleli so kužni že dva dni pred nastopom prvih simptomov. Če imate simptome, ne hodite na hitre teste," je dejala. Pozvala je tudi k upoštevanju ukrepov, nošenju mask, higieni rok in prezračevanju prostorov. Ti ukrepi pomagajo tako pri preprečevanju širjenja izvornega virusa kot tudi angleške variante virusa.

Pojasnila je, da je pri angleški varianti virusa opažena večja prenosljivost virusa, ni pa znakov, da povzroča resnejše bolezensko stanje. A zaradi večje prenosljivost povzroča večjo obremenitev bolnišnic. Epidemiološko ukrepanje je pri bolnikih enako ne glede na varianto virusa. Dodatna epidemiološka obravnava se pri posameznikih z angleško varianto ne izvede.

V EU so sicer do 21. januarja zabeležili 1300 primerov angleške variante novega koronavirusa v 23 državah.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.03

"Po do zdaj znanih podatkih novi sev še ni zelo razširjen"

Po besedah direktorice NLZOH, kjer so opravili analizo angleškega seva v Sloveniji, po do zdaj znanih podatkih ta sev v Sloveniji "še ni zelo razširjen".

12.02

Na novi sev testirajo 10 odstotkov pozitivnih brisov

"Še vsaj mesec dni bomo pri 10 odstotkih vseh pozitivnih brisov ugotavljali tudi prisotnost angleške variante virusa," je napovedala Žohar Čretnikova.

11.50

16 pozitivnih vzorcev

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.40

Testne komplete prejeli s Slovaške

Slovaška vlada je Sloveniji donirala testne komplete, namenjene odkrivanju angleškega seva, je uvodoma povedala Tjaša Žohar Čretnik iz NLZOH. "Sprejeti testni kompleti zadoščajo za analizo 1200 vzorcev," je dodala.

11.37

"Šole so po WHO prioriteta"

O odpiranju oziroma zapiranju šol je Čakš Jagrova dejala, da stališče NIJZ ostaja nespremenjeno. Kljub novemu sevu so vladi priporočili odprtje za najmlajše učence in vrtce. "Šole so po WHO prioriteta," je še dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (826)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karel Car
31. 01. 2021 08.23
no pa so govorili kako se ne shranjujejo DNK vzorci,sedaj pa jih za dva tedna nazaj spet testirajo,kdo zdaj spet laže ?
123soba
29. 01. 2021 14.39
Lahko bi zaprli meje z angleži s 1.1.2021, ker so izstopili iz EU, živijo na otoku, torej seva v EU ne bi smeli imeti. NOVEMBRA SEM TU GORI PISAL DA JE TREBA DRŽAVO ZA EN MESEC ZAPRET PA NIČ. JO BOSTE RAJE ZA ENO LETO Z VAŠIMI UKREPI.
123soba
29. 01. 2021 14.36
+1
Kolk imamo pri nas enih strokovnjakov in govorcev o tem kovidu. A se je krek že obril, ker menda maske bedancev ne zaščitijo dovolj???
Periot222
28. 01. 2021 09.22
Dokler bodo vse firme lavfale CORONE ni!!!!!!!
zstavba
27. 01. 2021 20.19
+1
Najbolje da se vse firme trgovine šole itd. Zaperejo pa ostanemo doma, tako bo najmanj tveganja okužbe. Pa da vidimo koliko bo jih takrat pozitivnih.
Uporabnik1948590
27. 01. 2021 19.09
Ja hitr se skrijmo
HŽV
27. 01. 2021 19.00
+1
Materemi, ta angleski sev smo pri nas odkrili se pred anglezi... Pa mi zivimo komedijo :)
Milka5
27. 01. 2021 18.15
+8
Zamislite kako naumno more biti :zaradi virusa kateri v 80% moreš iti na test da veš da ga imaš je zaprt celi svet. Pa kdo je tukaj nor. Ljudje ne testirajte se več in bodo številke izginile.
jbtjbt
27. 01. 2021 18.18
+5
Ma kje boš naše 🐑 v to preprical,slovencljnji
jbtjbt
27. 01. 2021 18.10
+5
Janishi v bosno poklič,da te podučijo kako zmanjšati okuzene,vajenc
Milka5
27. 01. 2021 18.08
+4
Sramota kako nas zapirajo in strašijo. Takoj odpreti vse. Želim da jaz in moji otroci svobodno živimo ne pa v arestu. Ni leto 43 in Slovenija ni Birkenau. Ali pač?!
User1563571
27. 01. 2021 18.01
-3
Tisti,ki lepite minuse, zagotovo ves dan počnete le to. Morda vam vojska in več ukvarjanja s fizičnim delom ne bi škodila, da mislite še na kaj drugega. Ne le, kako otroke učiti raziskovati samega sebe. Ste morda iz Roga ušli?
Hitri78
27. 01. 2021 19.00
-1
LOVELIFE
27. 01. 2021 17.59
+5
Predlagam tudi npr. medvedji sev, al pa recimo kamelji sev, teh še nismo imeli....🤨
An ban pet podgan
27. 01. 2021 17.59
+4
Čudno da ni Bill Gates sev
Milka5
27. 01. 2021 17.58
+3
Tale kumrovški komunist J. J se nas dolgo misli imet v zaporu? Samo vprasam
LOVELIFE
27. 01. 2021 17.56
+4
Naslednji sev bo iz Nemčije, potem iz Italije, pa Afriški sev itd. Vedno bo neki sev.....
McGregor---
27. 01. 2021 17.55
+4
Komaj čajam na Uzbekitanski in Armenski sev Covid-a 😂 Takrat bo šele štala. JJ komaj čaja, da lahko vsr zapre 😏
zibertmi
27. 01. 2021 17.49
+3
26.01.2021 - Slovenija bo izdala 60-letno obveznico | Delo....Bravo vlada, to bodo zanamci veseli...in to na 10 milijard minusa pufa do uradno 2050 pa še kaj.bravo vlada,vaš jansha je ob osamosvojitvi obljubljal drugo švica.sedaj edino švicamo,kako preživet mesec in družino
snifff
27. 01. 2021 17.38
+4
Uperite pozornost v Claus Schwab-a, on zna zelo lepo povedat kaksna prihodnost nam bi radi naredili,kar njega preberite oz. poglejte pa se vam odprlo nadaljnje zivljenje, jasno seveda, ce bomo todopustili. Je pa interesantno da ga pri nas mediji ne omenjajo, res priznam to je zelo zanimivo. 4 rajh je pred vrati!!!
5axis
27. 01. 2021 17.33
+3
Koncno na kitajskem analni testi.. ko bojo pr nas se bom usak dan testiral...
Cmrlek
27. 01. 2021 17.20
+7
Kaj nam delajo, noro...