Korona

V šempetrski bolnišnici odkrili 20 bolnikov s covidom-19 na internističnem oddelku

Ljubljana, 13. 01. 2021 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
939

V torek je bilo po podatkih Sledilnika covid-19 opravljenih skupno 11.943 testov, na novi koronavirus je bilo pozitivnih 2092 oseb. Umrlo je 17 oseb. So pa v šempetrski bolnišnici odkrili nove bolnike s covidom-19 na internističnem oddelku, ki so jih že premestili na covid oddelek. Vlada bo na seji na Brdu pri Kranju preučila epidemiološke razmere, a kakšnih večjih sprostitev glede na vladni načrt sproščanja in trenutne podatke ne gre pričakovati.

Več videovsebin
  • Direktor zdravstvenega doma Kamnik dr. Sašo Rebolj o okužbah in cepljenju na območju Kamnika
    08:20
    Direktor zdravstvenega doma Kamnik dr. Sašo Rebolj o okužbah in cepljenju na območju Kamnika
  • Dr. Marta Grgič Vitek o poteku cepljenja v Sloveniji
    13:30
    Dr. Marta Grgič Vitek o poteku cepljenja v Sloveniji
  • Dr. Nuška Čakš Jager o stanju epidemije v Sloveniji in svetu
    09:20
    Dr. Nuška Čakš Jager o stanju epidemije v Sloveniji in svetu

Po testiranjih v nedeljo, ponedeljek in danes so na internističnem oddelku šempetrske bolnišnice odkrili 20 bolnikov, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, vse so že premestili na covidni oddelek. Zbolelo je tudi 15 zaposlenih v zdravstveni negi, pet obolelih je tudi med nezdravstvenimi delavci, dva pa sta iz vrst tamkajšnjih zdravnikov.

Večina bolnikov, pri katerih so odkrili okužbo z novim koronavirusom, ima asimptomatsko obliko bolezni oziroma le nekaj blagih znakov bolezni.

"Zelo si želimo, da bi bila okužba že omejena. Prav zato smo naredili strogo ločitev kadra, ki ostaja v beli coni bolnišnice, da ne bi prišlo do mešanja kadra med belo in sivo cono. Zato tudi testiramo vsak drugi dan vse bolnike na internističnem oddelku kot tudi vse tamkaj zaposlene, prav tako takoj testiramo tiste, ki dobijo povišano telesno temperaturo in okuženega takoj premestimo na covid oddelek," je v izjavi povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Zaradi manjšega števila razpoložljivega strokovnega kadra je bila potrebna reorganizacija dela v bolnišnici. Okrepiti so morali število zaposlenih v zdravstveni negi na covidnem oddelku zaradi večjega števila bolnikov. Internistični oddelek je trenutno zaprt za nove bolnike, ki bi potrebovali sprejem v bolnišnico.

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca v Šempetru
Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca v Šempetru FOTO: Ervin Čurlič - Regijski štab CZ za severno Primorsko

"Potreben bo še vsaj teden dni, preden se bodo oddelki v petem nadstropju bolnišnice sčistili, da bomo nato prihodnji teden lahko nadaljevali z normalnim delovanjem," je povedala strokovna direktorica.

Vse kirurške bolnike iz internističnega oddelka so prav danes prestavili v šesto nadstropje bolnišnice. Tako so sprostili nekaj medicinskih sester, ki so jih začasno prerazporedili na covid oddelek.

"Čeprav zdravniki ostajamo bolj zdravi kot je trenutno ostalo osebje, se je operativna dejavnost skrčila zgolj na urgentne operacije. Tako naj bi bilo vsaj teden dni, zato smo vse naročene bolnike za druge operacije že obvestili, da bodo prejeli nov datum operacije. Odpovedali smo tudi vso nenujno diagnostiko, na nivoju specialistične ambulantne dejavnosti ta teden ne bomo imeli popoldanskega dela, nasploh se bo zmanjšalo tudi število ambulant," je predstavila bolnišnično delo Savnik Winklerjeva.

V torek potrdili 2092 novih okužb

V torek je bilo po podatkih Sledilnika covid-19 opravljenih skupno 11.943 testov, na novi koronavirus je bilo pozitivnih 2092 oseb. Pri opravljenih 6193 PCR-testih je bilo potrjenih 1765 okužb, opravljenih pa je bilo tudi 5750 hitrih antigenskih testov, pri čemer so potrdili 327 novih okužb. Umrlo je 17 oseb. 

Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo pozitivnih 28,5 odstotka PCR-testov ter 5,7 odstotka hitrih testov. Število aktivnih primerov je 23.864.

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1668, je na novinarski konferenci navedel vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Število potrjenih primerov okužb na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa je 1129,9.

Največ okužb je v posavski regiji, kjer povprečje v zadnjih 14 dneh znaša 2037,3. Sledi ji jugovzhodna regija, kjer povprečje znaša 1500,1. Najboljše je stanje v primorsko-notranjski regiji, kjer povprečje znaša 772,2.

Kacin je poudaril, da pogoji za sproščanje ukrepov proti širjenju koronavirusa še niso izpolnjeni.

Glede na število okužb po občinah izstopa občina Nova Gorica, kjer so potrdili 49 okužb. V Ajdovščini so potrdili 41 okužb, v Kopru 37, v Celju 52 in v Velenju 51. V Žalcu so potrdili 35 okužb, v Sevnici 33, v Slovenskih Konjicah 20 in v Cerkljah na Gorenjskem 19. V Radovljici so zabeležili 32 okužb, v Tržiču 21, v Kranju 63, v Ljubljani 194 in v Kamniku 25. V Domžalah so potrdili 24 okužb, v občini Ig 22, v Grosuplju 20 in v Novem mestu 48. V Krškem so zabeležili 36 primerov, v Črnomlju 27 in v Mariboru 85.

Praznični čas je prinesel širjenje okužb na zasebnih druženjih. "Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po spolu in starostnih skupinah kaže sliko druženja in gibanja predvsem mlajše populacije, v starosti med 25 in 54 let, kar je pokazalo tudi večje število primerov znotraj te starostne skupine," je pojasnila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Nuška Čakš Jager
Nuška Čakš Jager FOTO: 24ur.com

Še vedno je okoli 30 odstotkov anketiranih povedalo, da so se najverjetneje okužili v družini oziroma skupnem gospodinjstvu. Močno je zrasel delež tistih, ki ne poznajo izvora okužbe, pa tudi tistih, ki so priznali, da je bil vzrok zasebno druženje. Prvih je bilo 35 odstotkov, slednjih pa 15 odstotkov.

Zato je Čakš Jagrova pozvala ljudi k previdnosti. "To, da nekdo nima simptomov, ne more biti garancija, da ni morda okužen. Sploh če je bil v visoko rizičnem kontaktu," je poudarila. "Mehurčki naj ostanejo mehurčki tistih, ki živijo v istem gospodinjstvu, ne pa da jih širimo," je dodala.

V svetu večjih sprememb glede stanja epidemije ni zaznati, še zmeraj po deležu potrjenih pozitivnih primerov izstopata Evropa in Severna Amerika.

Večina držav EU je v božično-novoletnem času beležila dokaj stabilne ali celo padajoče deleže pozitivnih primerov na 100.000 prebivalcev in precej stabilen sprejem in zasedenost bolnišnic in intenzivnih oddelkov. Še vedno pa je povsod visoko število novih primerov okužb. "V zadnjem tednu v primerjavi s predprejšnjim tednom beležimo ponovno 1,3-odstoten porast števila primerov v Evropi," je povedala.

Dr. Sašo Rebolj, direktor zdravstvenega doma Kamnik, je povedal, da na območju Kamnika prednjačijo po deležu pozitivnih testov na novi koronavirus. V DSO so imeli do sedaj okuženih 119 stanovalcev, trenutno pa imajo samo še dva aktivno okužena stanovalca in enega zaposlenega, kar pomeni, da se je stanje zelo umirilo. Dodal je še, da so se skoraj vsi stanovalci v DSO Kamnik, ki okužbe še niso preboleli, cepili. "Z odzivom smo zelo zadovoljni. Zanimanje je zelo veliko, stranskih učinkov pa ne beležimo." Ta teden so dobili 245 doz cepiva, s cepljenjem pa nadaljujejo danes.

Sproščanja ukrepov ni na vidiku

Glede na dopolnjen vladni načrt bi bilo treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, da bi se lahko v posameznih regijah začeli sproščati ukrepi.

Ko bo to doseženo, je v regijah z ugodnejšo epidemiološko situacijo predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, izvajanje nujnih laboratorijskih vaj za študente, odprtje muzejev, knjižnic in galerij, dovoljeni bodo brezkontaktni športi na prostem. Vrnitev ostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb na dan kot število hospitaliziranih padlo pod 1000.

Maske na prostem

Predsednik vlade Janez Janša je v torek za TV Slovenija povedal, da bomo morali z omejitvenimi protikoronski ukrepi –  blažjimi ali strožjimi – živeti najmanj do pomladi.

Odpiranje šol bo potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah in ob uporabi hitrega testiranja. Večje odpiranje šol pa bo v prihodnjih mesecih odvisno od tega, kako dobro se bo v šolstvu obneslo hitro testiranje, je dejal.

Pasica koronavirus oktober

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.23

Hitre teste mora v podjetjih izvajati zdravstveno osebje

Podjetja lahko v skladu s sedmim protikoronskim zakonom od države dobijo pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na novi koronavirus. Na ministrstvu za delo ob tem pojasnjujejo, da mora biti testiranje izvedeno na strokovno sprejemljiv način in ga mora opravljati usposobljeno zdravstveno osebje.

17.21

Izbruh covida-19 na internističnem oddelku šempetrske bolnišnice

Po testiranjih v nedeljo, ponedeljek in danes so na internističnem oddelku šempetrske bolnišnice odkrili 20 bolnikov, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, vse so že premestili na covidni oddelek. Zbolelo je tudi 15 zaposlenih v zdravstveni negi, pet obolelih je tudi med nezdravstvenimi delavci, dva pa sta iz vrst tamkajšnjih zdravnikov.

15.12

V nekaterih domovih brez okužb

Curk je povedal še, da v domovih starejših v Postojni in Ilirski Bistrici nimajo okužb, nekaj posameznih je še v Domu upokojencev v Sežani in v Domu na Krasu v Dutovljah. V sežanskem domu so covid-19 preboleli skoraj vsi oskrbovanci in večje število zaposlenih. V Domu na Krasu pa so trenutno s oboleli trije stanovalci in prav toliko zaposlenih.

13.13

Novi koronavirus znova vdrl v dom starejših Cerknica

Na območju Notranjske in Krasa so v zadnjem tednu zaznali manjše število okužb z novim koronavirusom. Kot je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk, je prišlo do ponovnega vnosa virusa v Dom starejših Cerknica, a verjame, da jim bo uspelo hitro zajeziti njegovo širjenje.

12.18

V ZD Kamnik prejeli 245 novih doz cepiva

direktor ZD Kamnik, Sašo Rebolj je povedal, da so se skoraj vsi stanovalci v DSO Kamnik, ki okužbe še niso preboleli, cepili. "Z odzivom smo zelo zadovoljni. Zanimanje je zelo veliko, stranskih učinkov pa ne beležimo." Ta teden so dobili 245 doz cepiva, s cepljenjem pa nadaljujejo danes.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (939)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koronaskeptik
14. 01. 2021 12.39
+1
Severna Koreja
Bananistanec
14. 01. 2021 08.34
Da ne bi kdo zidanice omenjal, promorci imamo namreč kleti !
Banion
14. 01. 2021 08.17
Kdaj bo kacin povedal v kateri zidanci so ga pili da so se okužili. V kolikor je virus v bolnico prineslo osebej to ni vredno komentarja
Eva14
13. 01. 2021 21.11
+3
Pa to ne mores verjet kaksno vlado imamo mi, pa da o novinarjih raje ne izgubljam besed. Vse vas je treba teleportirat na mars
vicente
13. 01. 2021 20.31
in zakaj so jih odkrili sedaj jih zebe reveže naj jih takoj pokrijejo da ne bodo slucajno zboleli za pljučnico.
RAZOČARAN2
13. 01. 2021 20.28
+2
V tej bolnišnici je bilo vse dobro, do prihoda zdravstvenega ministra brez listnice. Od takrat naprej, poročajo o naraščanju virusa.
VAREN
13. 01. 2021 20.11
+3
Če se hoče kdo okužit, naj gre na kak pregled ali pa za par dni ležat v katero od naših bolnic. Okužba je garantirana. Potrjena v praksi. In koga bi bilo potrebno najprej cepit. Pa ne 2x temveč 4x.
Petur
13. 01. 2021 19.56
+1
ce hočejo denar od nekje,morajo prijavit i toliko okuženih...janez ni bil tam,ker ga skrbi za primorce!
myphone
13. 01. 2021 19.47
+6
Janša je 31.12.2020 obiskal bolnišnico v Šempetru. Na in evo virus vdrl v bolnišnico.
nebanebo
13. 01. 2021 19.18
+1
predlog za preimenovanje: bolezen testipa; prenašalec - testik virus; vektor - testi; zdravilo - sredinček
MaksiLopez
13. 01. 2021 19.07
-1
Narod ne ve kje se je okuzil. Pac tko je, res bog ti vedi kje. Ko kacin kaj rece pa vik in krik, uzaljenost....
mr1924
13. 01. 2021 18.55
+7
V bolnici Šempeter imajo pa ja zdravnika paliativca, ki pravi, da je corona minoren problem. Zdaj ga naj zaposlijo, da porabi svojo energijo.
svetskicovek3
13. 01. 2021 19.06
-6
ti pejdi pomagat ce je hudo! Jst vedno rad pomagam kjer je hudo, sam me nocejo pravijo, da nimam vstopa🤷‍♂️se ponujam brez opreme na lastno odgovornost 🤷‍♂️
defodil
13. 01. 2021 19.09
+5
tako je, dr. Matjaž Figelj, verjetno so ga sedaj prerazporedili na kovid oddelek
RockRoller
13. 01. 2021 18.52
+4
20 oseb v bolnici na internem oddelku nismo okužili mi,ampak zaposleni.....in spet smo pri odgovornosti zdravstvenih delavcev.....kot zobozdravniki,ki so imeli zabavo kljub prepovedi,pa so sedaj vsi v Karanteni,ker je bila ena pozitivna...Zobarja v tistem ZD trenutno ni.....a bo kdo odgovarjal???? Vsaj enkrat???!!!!
kokicas
13. 01. 2021 18.39
+3
O spet gospod Rebolj se je vrnil v medije po vmesnem molku in kako se je v februarju delal norca z virusa da mi pa nebomo zapirali države in da je mala gripa. Sedaj pa imamo kar imamo žalostno stanje kjer je največ okuženih po bolnišnicah in domovih za starejše. Vodilni pa gledajo statistiko in obtožujejo vse povprek z vsemi prazniki po vrsti
MihaGrozny
13. 01. 2021 18.36
+9
..odkrili 20 bolnikov... Kod so se pa skrivali? V omari, kuhinji, na wc, v kantini....?
RamzesII
13. 01. 2021 18.56
+2
To so očitno praktično vsi, ki so tam bili, zaradi česa pa ni znano, no, zdaj je važen le covid.
pojtrarara
13. 01. 2021 18.29
+17
spet virus v bolnici in dsojih - krivi so pa splošni prebivalci, ki tja sploh nimajo vstopa... krasno res...
hirajem
13. 01. 2021 18.53
-4
Tudi bolniki so splošni prebivalci kateri v bolnico pridejo iz zunanjega sveta al kaj?
simeoni
13. 01. 2021 18.28
+12
Sigurno so prišli iz zidanice direktno na oddelek, vprašajte Kacina, kako to poteka. Kacin se pa samo heca.
Uporabnik1542745
13. 01. 2021 20.37
Kacin že ve kako se pride iz zidanice,saj ima tudi svoj "klanec"
dark horse
13. 01. 2021 18.27
+3
Res čudno da zbolevajo tisti ki so se cepili. Aja potreben je še 2 odmerek da si potem varen. Če ne 2 pa 3 itd. Če še to ne pomaga potem bodo umirali zaradi starih bolezni ki jih zadnje leto ne poznamo
hirajem
13. 01. 2021 18.53
-5
kitzbill
13. 01. 2021 18.23
+2
neka dr. ki je zaposlena v šemp. bolnici dostkrat obišče nono v drugi regiji, je to omogočeno, ostali pa ko kekci doma. lp