Korona

V osmih regijah se v ponedeljek lahko odprejo terase gostinskih lokalov

Ljubljana, 14. 04. 2021 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, M.P., U.V., Špela Lobe
Komentarji
756

S ponedeljkom bo v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji spet dovoljena strežba na terasah in vrtovih, in sicer od 7. do 19. ure. Prišlo je tudi do spremembe pri dostavi hrane, ki je sedaj brez časovne omejitve. Vlada je sicer podaljšala večino koronskih omejitev, dopolnila pa je seznam cepiv, ki se upoštevajo kot izjema pri prehajanju meja. Po novem se upoštevata tudi cepivi Sputnik V in Johnson & Johnson.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek o odpiranju teras v osmih regijah
    09:48
    Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek o odpiranju teras v osmih regijah
  • Iz 24UR: Se epidemija umirja? Vlada pretresa ukrepe
    01:27
    Iz 24UR: Se epidemija umirja? Vlada pretresa ukrepe
  • Iz SVETA: Pretresanje ukrepov
    01:15
    Iz SVETA: Pretresanje ukrepov

S ponedeljkom se v osmih od 12 regij odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov, je na družbenih omrežjih sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Gostinci bodo po njegovih besedah tako "nekoliko lažje zadihali, spet smo korak bližje življenju, kot smo ga vajeni".

Terase se odpirajo v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji. Obratovanje bo dovoljeno med 7. in 19. uro, ob upoštevanju vseh higienskih navodil, je sporočila vlada. Pri tem bodo veljali enaki ukrepi, kot so veljali ob odprtju teras v oranžnih regijah pred 11-dnevnim aprilskim zaprtjem. Zaposleni in gostje bodo morali ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi, zaposleni se bodo morali enkrat tedensko testirati, strežba bo dovoljena izključno za mizami.

Da omogočijo vsem maturantom enakopravno opravljanje mature in razrešijo vse dileme okoli njene izvedbe, bo vlada maturantom ponudila cepljenje, je v oddaji Odmevi dejal zdravstveni minister Janez Poklukar. "Jutri bomo s pomočjo stroke ustrezno korigirali strategijo, tako da bi v naslednjem tednu imeli vse pripravljeno, da to tudi napravimo." 

Prišlo je tudi do spremembe pri dostavi hrane, saj je bila ukinjena omejitev gibanja oziroma policijska ura. Dostava je bila prej tako omejena na 21. oziroma 22. uro, sedaj pa te omejitve ni. "Osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih pa se sedaj dovoli tudi brez časovne omejitve."

"Ko naš resorni minister tako odločno stopi na stran gostincev, se zadeve morajo začeti premikati. To je pozitivni signal, a zgolj prvi korak na poti revitalizacije panoge, ki je zares v nezavidljivem položaju," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal predsednik sekcije gostinstva in turizma pri OZS Blaž Cvar. Želi si čimprejšnje odprtje tudi notranjih prostorov, "kajti gostilne in restavracije v teh negotovih vremenskih razmerah še ne bodo mogle zagotoviti strežbe hrane, na terasah je to še težko".

Počivalšek je ob tem poudaril, da ne gre zgolj za njegovo odločnost, temveč da vlada sledi semaforju ukrepov. Morebitni nadaljnji koraki bodo tako po besedah ministra tudi v drugih regijah sledili šele, ko bodo te regije dosegle oranžni nivo. V rumeni fazi pa se bodo tako lahko začele v omejenem obsegu odpirati tudi nastanitvene kapacitete, ki so jedro turistične ponudbe.

V osmih regijah se znova odpirajo terase gostinskih lokalov.
V osmih regijah se znova odpirajo terase gostinskih lokalov. FOTO: Bobo

Gostinci so danes sicer zahtevali popolno odprtje gostinskih obratov, ne zgolj teras. Do sedaj je bilo izgubljenih že 12.000 delovnih mest, opozarjajo. Zahtevali so subvencioniranje izplačila regresa za leto  2020. Obenem naj se uvede znižana stopnja DDV za storitve gostinstva in turizma, in sicer najmanj do konca leta 2022, so še pozvali vlado.

"Interventni zakon imamo pripravljen. Vprašanje je zgolj še, ali bomo to peljali skozi interventni zakon ali skozi deveti protikoronski paket," je dejal Počivalšek v oddaji 24UR ZVEČER. Gre za dva sklopa, prvi predstavlja podaljšanje in spremembo obstoječih ukrepov, torej povečanje univerzalnega temeljnega dohodka na 1500 evrov za samozaposlene, ki jim je promet upadel za več kot 70 odstotkov.  Za tiste, ki jim je promet upadel za 50-70 odstotkov pa bodo predlagali povišanje za 150 evrov.

Za samozaposlene predlagajo tudi nadomestilo za karanteno v višini 250 evrov ter povračilo dela fiksnih stroškov, prav tako ostaja subvencija čakanja na delo.

Samo za turizem pa predlagajo tri ukrepe. Za tiste, ki jim je promet upadel za več kot 10 odstotkov v interventnem zakonu predlagajo enkratno nadomestilo za izplačilo regresa. Na področju industrije srečanj pa nadomestilo plačila stroškov v višini 80 odstotkov v primerih, ki bodo prijavili svoje dejavnosti oziroma dogodke v obdobju od poletja dalje in jim bo država zaradi epidemioloških razlogov prepovedala izvedbo teh dogodkov. "Tretji je ukrep okoljskega ministrstva. Tiste, ki uporabljajo termalno vodo, bomo oprostili plačila nadomestila za vodo," je še pojasnil Počivalšek. 

Vlada na Brdu pri Kranju znova pretresa ukrepe.
Vlada na Brdu pri Kranju znova pretresa ukrepe. FOTO: Vlada RS

V Slovenijo poslej tudi s cepivoma Sputnik V in Johnson & Johnson

Vlada je danes znova spremenila odlok o pogojih vstopa v Slovenijo in na seznam izjem dodala cepljene z ruskim cepivom Sputnik V in cepivom ameriškega proizvajalca Johnson & Johnson. V Slovenijo je brez obvezne karantene ali brez dokazila o opravljenem testu na covid-19 že mogoče vstopiti s potrdili o cepljenju s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca, po novem pa tudi cepiv Sputnik V in Johnson & Johnson. Za slednji dve cepivi mora od prejema prvega odmerka miniti najmanj 21 dni.

Spremenili so tudi pogoje tranzita čez Slovenijo in čas podaljšali s sedanjih šestih na 12 ur. Med nujne razloge za vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu in brez negativnega rezultata testa pa so dodali "poslovne razloge".

Odpravili so starostno omejitev za dnevne šolarje, ki je bila doslej do 15. leta starosti, med izjeme so dodali osebe, ki prevažajo dnevne šolarje in se čez mejo vrnejo takoj po opravljenem prevozu. Doslej so te osebe namreč potrebovale negativni test, ki ni starejši od sedmih dni.

Nekoliko se je spremenil tudi rdeči seznam držav. Med državami članic EU ali schengenskega območja so spremembe pri Danski, Finski, Franciji, Italiji, Norveški in Španiji, s seznama pa je črtana Portugalska. S seznama tretjih držav pa je črtana Velika Britanija.

Izjemo za dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje so razširili tudi na njihove ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Spremembe so uvedli tudi glede potrebnega testa (PCR ali hitrega). Dnevni šolarji, starejši od 15 let, in osebe, ki jih prevažajo, testa ne bodo več potrebovali.

Po drugi strani ne bo več izjeme glede varstva in pomoči osebam, starševske skrbi in stikov z otroki ter vzdrževalnih del na zasebnem objektu ali zemljišču. Po novem bo za te kategorije oseb potreben negativni test, ki ni starejši od treh dni.

Test pa ne bo potreben za osebe, ki mejo prehajajo iz družinskih razlogov zaradi izvajanja starševske skrbi in stikov z otrokom ali zaradi vzdrževanja stikov z zakoncem, zunajzakonskim partnerjem, partnerjem iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, in se čez mejo vračajo v 72 urah po prehodu meje. Ta izjema velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in z največ tri dni starim negativnim testom se dovoli tudi državljanu članice EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz ene od teh članic, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vrača v 48 urah po prehodu meje.

V delu izjeme, ki se nanaša na opravljanje vzdrževalnih del na zasebnem objektu ali zemljišču, velja izjema tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Vlada je znova spremenila odlok o pogojih vstopa v Slovenijo in na seznam izjem dodala cepljene z ruskim cepivom Sputnik V in cepivom ameriškega proizvajalca Johnson & Johnson.
Vlada je znova spremenila odlok o pogojih vstopa v Slovenijo in na seznam izjem dodala cepljene z ruskim cepivom Sputnik V in cepivom ameriškega proizvajalca Johnson & Johnson. FOTO: Miro Majcen

Vlada zagotovila pravno podlago za samotestiranje

Vlada je sprejela tudi spremembe Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom, ki omogoča izvajanje samotestiranja za posebne skupine prebivalstva v Republiki Slovenije. V prvi fazi se v skladu z odredbo ministra za zdravje posebni presejalni program za samotestiranje načrtuje v okviru šolstva, in sicer za učence in dijake.

Skladno z omenjeno uredbo bo minister določil, katere skupine prebivalstva se bodo samotestirale, kako pogosto, določil bo tudi morebitne izjeme, pooblaščeno osebo za sporočanje negativnih rezultatov in druge podrobnosti. Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, se v prvi fazi samotestiranje načrtuje v šolstvu, in sicer za učence in dijake. Za slednje je bilo sicer predvideno že za petek, a so ga zaradi zamud pri dobavi testov preložili.

Logistično podporo za samotestiranje v šolstvu bo zagotavljala Civilna zaščita v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Samotestiranje z vidika javnega zdravja prinese velike prednosti, ker izboljšuje dostopnost do testiranja, zmanjšuje tveganje za prenos okužbe, zmanjšuje obremenitev zdravstvenih delavcev in zmanjšuje poklicno izpostavljenost zdravstvenih delavcev, rezultati pa so na voljo v relativno kratkem času, ugotavlja vlada v sporočilu po današnji seji. To po njenih navedbah omogoča pravočasno samoizolacijo in posledično zmanjšuje tveganje za prenos okužbe. V primeru samotestiranja je pomembno, da posameznik morebitni pozitivni rezultat sporoči svojemu izbranemu osebnemu zdravniku, ki ga napoti na test PCR za potrditev okužbe, je še navedeno v sporočilu.

Veljavnost vozniških dovoljenj se podaljša do 31. decembra 

Vlada je podaljšala tudi veljavnost vozniških dovoljenj voznikov začetnikov, teoretičnega dela vozniškega izpita in vozniških dovoljenj za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A, za podaljšanje katerih bi sicer morali vozniki opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov za kategorijo A2 ali A. Tista vozniška dovoljenja, ki bodo potekla od uveljavitve tega vladnega odloka do 16. maja 2021, bodo podaljšana do 31. decembra.

Podaljšali so tudi veljavnost več odlokov, ki prinašajo ukrepe za zamejitev epidemije covida-19. Do 25. aprila je tako podaljšala veljavnost odlokov o omejitvah pri izvajanju športnih programov, o prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, o omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o omejitvah in izvajanju prodaje blaga in storitev na področju voznikov in vozil, o omejitvah v javnem prevozu, o izvajanju preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav, o obvezni uporabi mask ter o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, je še navedeno v gradivih po seji vlade.

Po 11-dnevnem zaprtju ukrepi enotni za vso državo 

Potem ko je vlada zaradi poslabševanja epidemije za enajst dni močno omejila javno življenje, so od ponedeljka znova odprte šole in vrtci, trgovine in številne storitve, pa tudi muzeji, knjižnice in galerije. Znova je dovoljeno izvajanje verskih obredov s sicer močno omejeno navzočnostjo vernikov. Vrhunskim športnikom so dovoljeni treningi in tekme, vadba z določenimi omejitvami pa tudi rekreativnim športnikom.

Odpravljena je bila nočna omejitve gibanja, ob zagotavljanju ustrezne razdalje pa nošenje mask na prostem ni več potrebno. Še vedno pa je prepovedano zbiranje ljudi. Z nekaterimi izjemami ostaja tudi omejitev prehajanja med statističnimi regijami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova

​​​​​​​ 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (756)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Limona2021
15. 04. 2021 12.36
+1
mene pa zanima kako se počutijo JJ in njegovi podaniki ob tem ko so uspeli državo dobesedno uničit na prafktorje, jo razčlovečit, pustiti da gnije? a je to fetiš takih osebkov? kaj jih žene k temu?
dej no
15. 04. 2021 13.05
+4
Odkar smo mi desničarji prevzeli oblast, vse smrdi po korupciji, sumljivih poslih, žaljenju žensk in migrantov. Tako ne gre več naprej. Zato bom kot desničar na naslednjih volitvah volil Levico, resnico
KroškaTikev
15. 04. 2021 11.29
+3
Sedaj sem pa v dilemi, kaj si naj najprej naročim? Kava, pivo, .... ali pa kar vse naenkrat ...
Slovenec007
15. 04. 2021 11.29
+12
Prepozn...pr nas smo že garažo opreml s šankom...
KroškaTikev
15. 04. 2021 11.30
+3
Antoniozmaj
15. 04. 2021 10.53
+5
včeraj sem nekje prebral, da nam je pacient janša odredil toliko dni policijske ure, kolikor dni je bil on sam zaprt zaradi afere "patrija". Zgolj naklučje??
Entip?ek
15. 04. 2021 10.50
+5
se prav, da se pol lokalov ne bo odprlo, ker nimajo tako velikih teras....
indal
15. 04. 2021 10.48
+8
Se pravi, gre Kaco lahko dekonzervirat bazen?
saknukdhwkfnnkj
15. 04. 2021 10.43
+2
Osredna slovenska pa nima nič slabših rezultatov kot druge regije, ampak očitno to nekomu paše da je tko počivalšek???
User905768
15. 04. 2021 10.43
-3
Sedaj se gostilne odpirajo in zopet negativni komentarji....da vam res nikoli in nigdar nič ne paše. Gremo na teraso na pijačo in je kako je🙂☕
User2062886
15. 04. 2021 10.41
-1
Policija bo spet imela akcije da bo vse te pijance pravi cas ustavila.In prav je tako!
dej no
15. 04. 2021 13.07
+1
kaj pa tiste, ki si želimo samo dobro jesti ?
Roman M.
15. 04. 2021 10.36
+4
To je zadnji čas da se odpro lokali, terase, da ne bodo samo lastniki basali denar od državne podpore ampak da še narod - strežba kaj zasluži !!
zibertmi
15. 04. 2021 10.44
+3
marsikdo teras za en teden sploh odprl ne bo.je več stroškov kot korist.kar se pa zaslužkov tiče,verjetno misliš pomoči,ki je ni dala država temveč evropa v smislu naravne katastrofe.marsikdo zaradi zavajanja vlade za pomoč sploh zaprosil ni ali pa je svoj s.p. zaprl,ker ni videl finančnega izhoda iz tega-za povrh je pa včeraj bilo rečeno iz strani računovodstva,se pravi finančnega resorja.da so to nepovratna sredstva ,ki se ne vračajo.kot trdijo pristojni na in ob vladi,furs pa že domov pošilja ljudem odločbe o vračanju zaradi vseeno preseženega prometa glede na pogoje po poslovanju osnove iz leta 2019-samostojni podjetniki za svoje poslovanje odgovarjajo s svojim premoženjem in ne tako kot politiki,ki si trpajo lastne žepe,če pa že slučajno kdo komu kaj dokaže se pa pomete pod preprogo
User619199
15. 04. 2021 10.27
+2
Morajo Počivalšku malo ugleda povrniti.
Viktor Rosta
15. 04. 2021 10.20
+3
Jajotu tece voda v grlo,ker se preblizuje predsedovanje EU,nc ne bo janezek,ti in kompanija ste fjertik!ADIOS
Pingo99
15. 04. 2021 10.16
+4
KONČNO BO TREBA MALO ZAROPOTAT LJUDJE BOŽJI TAKO NE GRE VEČ NAPREJ, IZPLAČUJEJO SI DODATKE DA NAS JEB.... V GLAVO
dej no
15. 04. 2021 13.08
+1
samo 22.000 euro na mesec. kaj češ, da je to. ni niti omembe vredno.
Tri pisane marjetice
15. 04. 2021 10.07
+10
Kaj je fora, da moram v drugo regijo na kafe da se usedem na stol kot človek?
saknukdhwkfnnkj
15. 04. 2021 10.44
+1
V drugo regijo z pcr testom ali pa da si precepljen, drgač ne morš!
dej no
15. 04. 2021 13.09
inside1
15. 04. 2021 10.04
+1
Jv so s temi rezultati spet onemogocili. Do kdaj se....rezultati gredo gor in dol....pa lokali niso nikoli bili ti kjer se siri. Imajo prav zbiranje bo spet po vikendih in garazah..... Naj jih ze enkrat sreca pamet. Marsikdo za en teden ne bo odpiral, ker ni to tak enostavno. Rezultati pa se slabsajo....treba se opremo prodajat....
anabanana
15. 04. 2021 09.59
+9
Zdaj naenkrat se VSE odpira v "tretjem" valu, tu ful nekaj smrdi. Nekomu teče voda v grlo in ga zalivaaaaaa😲😲😲😲
Marky331
15. 04. 2021 09.56
-6
Zdaj pa akcija pohitite in nesite denar gostincem 1-10 vse kar spiješ 1zate 9 za gostinca pri nekatirih pa celo več pri sokovih in pa raznih drugih pijačah vi samo hitro , da gostincem nebo hudega
poper00
15. 04. 2021 10.31
+3
Maš malo problemov.Kaj to tebe briga kdo kam svoj denar nosi.
dej no
15. 04. 2021 13.11
+1
kam pa naj denar nosim, če mi ostaja. malo tu malo tam in tako se vrti ekonomija.
anabanana
15. 04. 2021 09.56
+0
Žeeeeeeeeeee se odpirajo terase, pa to ne verjamem, da se to zgodi v policijski državi😵
Walter Pravicek
15. 04. 2021 09.56
-3
KAVICA,ŠPRICAR ALI KRAHL-NA VRTU ALI TERASI OB GOSTILNI!A KAM NA WC,ČE JE"HIŠA"ZAPRTA?TEGA NE POVE NIHČE!MOREBITI V"HAUSTUR=VEŽO?E,PAMETNA VLADA,PAMETNI TISI,KI ODLOČATE TE REĆI!ZOPET BODO PRIMESTNE GOSTILNE OBISKOVANE BOLJ,KOT TISTE,V CENTRIH MEST ,KI IMAJO NA TRATOARJU MIZE IN STOLE!ZAKAJ?ZARADI LULANJA,.ALI ŠE VEČJE POTREBE!
Grozaje
15. 04. 2021 10.21
+1
Tratoar je za pešehode, ne pa za gostilne.
dej no
15. 04. 2021 13.12
nnnnnnnnnnn
15. 04. 2021 09.54
+7
Javna uprava si izplačuje dodatke za nevarnost delajo pa skoraj vsi od doma. Na koncu pa ti ljudje odločajo kako vse skupaj poteka. In potem se sprašujete zakaj je tako
dej no
15. 04. 2021 13.12
samo 22.000 na mesec in kaj češ, da je to. ni niti omembe vredno.