Korona

Državljani, ki se vračajo iz tretjih držav, v obvezno 14-dnevno karanteno

Ljubljana, 29. 05. 2020 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, Neža Pušnik
Komentarji
157

Vlada je brez predhodne najave ali sploh brez kakršnega koli obvestila dobesedno čez noč spremenila odlok o vstopu slovenskih državljanov, ki se vračajo iz tako imenovanih tretjih držav. Še do včeraj popoldne je veljalo, da obvezna 14-dnevna karantena ne velja za državljane RS in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v RS. Na nas se obračajo razočarani in jezni državljani, ki so šele ob vstopu v državo nepričakovano izvedeli, da je prišlo do spremembe odloka in da morajo v obvezno karanteno.

Državljani, ki so se danes vračali iz BiH, so šele ob vstopu v državo izvedeli, da morajo v obvezno 14-dnevno karanteno.
Državljani, ki so se danes vračali iz BiH, so šele ob vstopu v državo izvedeli, da morajo v obvezno 14-dnevno karanteno. FOTO: Bobo

Številni državljani Slovenije, ki se te dni vračajo domov iz Bosne in Hercegovine (ob tem ni nepomembno, da je bil v nedeljo največji muslimanski praznik, bajram), z ogorčenjem ugotavljajo, da je vlada dobesedno čez noč spremenila odlok o prehajanju meje za državljane iz tako imenovanih tretjih držav, med katere sodi tudi Bosna in Hercegovina.

Do spremembe je prišlo nedavno in danes je bila uveljavljena. Pričakujemo precejšnjo gnečo in veliko nejevolje pri tistih, ki so verjeli, da kljub temu, da imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji, lahko pridejo nazaj v Slovenijo brez karantene. Odslej velja, da bodo tudi oni morali v karanteno. vladni govorec Jelko Kacin

V uradnem listu z dne 25. 5. 2020 je namreč pisalo, da obvezna 14-dnevna karantena "ne velja za državljane RS in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v RS". Včeraj popoldan pa je vlada brez predhodne najave in sploh brez kakršnega koli obvestila – o tem nismo bili obveščeni niti mediji – obrnila ploščo: "Glede na oceno Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in skladno s tem odlokom je bilo včeraj določeno, da se 14-dnevna karantena ob vstopu v Slovenijo odredi vsem tistim osebam, ki v Slovenijo vstopajo iz tretje države (kar določa prvi odstavek 11. člena), ne glede na državljanstvo in bivališče, razen za izjeme, določene v 12. členu odloka," so nam zdaj sporočili z Ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Pa še to po našem vztrajnem spraševanju, kaj se pravzaprav dogaja na mejah – na nas se je namreč obrnilo več razočaranih in jeznih državljanov, ki so ob vstopu v državo nepričakovano izvedeli, da je za njih odrejena obvezna karantena.

Izjeme, za katere spremembe odloka ne velja, so: (1) osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in zapustijo RS v istem dnevu ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba; (2) osebe, ki izvajajo prevoz blaga v RS ali iz RS v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu in osebe, ki so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza in to izkazujejo s spričevalom za delavce v sektorju mednarodnega prevoza ali z drugo ustrezno listino, s katere je mogoče razbrati napotitev osebe s strani delodajalca; (3) osebe z diplomatskim potnim listom; (4) osebe iz tretjih držav, ki zagotavljajo storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko, zaradi neizvajanja teh storitev, zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode; (5) pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za RS, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog; (6) osebe, ki potujejo čez RS v drugo državo v istem dnevu; (7) osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje ali znanstveno raziskovanje in to izkazujejo z ustreznimi dokazili ter predložijo negativni izvid testa na covid-19, ki ni starejši od treh dni; (8) osebe, ki imajo dokazilo o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji.

Pisali so nam tudi iz slovenskega podjetja MK Team, ki se ukvarja z elektro-strojnim inženiringom. Uvodoma so zapisali, da v podjetju zaposlujejo delavce iz tretjih držav, ki imajo začasno bivališče v Sloveniji. "Od meseca februarja 2020 do 22. maja 2020 niso odšli iz Slovenije in svojih družin niso videli že kar nekaj mesecev. Dva delavca sta odšla prejšnji teden in sta se po štirih dneh vrnila brez omejitev. Glede na veljavni odlok, da delavcem ni potrebno v 14-dnevno karanteno, smo se odločili, da lahko odide še naslednja skupina, in sicer 28. maja, na kratki štiridnevni dopust," so razložili problem, ki je nastal po tem, ko je vlada čez noč spremenila odlok in uvedla 14-dnevno karanteno tudi v tem primeru. "Razumeli bi smiselnost odloka, če bi se povečevalo število obolelih v omenjenih državah ali pri nas. Rahljanje ukrepov na vseh nivojih, na drugi strani pa zaostrovanje, kljub temu, da so to delavci z začasnim bivališčem v Sloveniji. Turistom, ki prihajajo na dopust v Slovenijo, pa ni potrebno v karanteno," so izpostavili nesmiselnost ukrepa. 

Izpostavili so, da imajo v podjetju delo, zato je ostati brez skupine delavcev v teh časih nesprejemljivo. Prav tako pa so poudarili, da poskušajo skrbeti za zadovoljstvo delavcev, kar vključuje tudi to, da se ti vidijo s svojimi domačimi. "Navkljub virusu smo socialna bitja. Naša želja in cilj je ostati vitalno podjetje, ne še ena skupina ljudi, ki se bo prijavila na Zavod za zaposlovanje," so v koncu poziva, ki so ga naslovili tudi na NIJZ, MZZ, MNZ, MGRT ter vlado RS, zapisali.

Kacin: Vemo, da bo to povzročilo veliko nejevolje

Zjutraj smo se obrnili na novomeško policijo, pod katero sodi mejni prehod Obrežje, od koder so se nam javljali zmedeni državljani, ki so se vračali domov. Niti tam nam niso znali povedati, o kakšni spremembi neki poročajo državljani, ki prehajajo mejo. No, se je pa te teme naposled le dotaknil vladni govorec Jelko Kacin, ki je na novinarski konferenci povedal: "NIJZ ocenjuje kot neustrezno ureditev, da ob prihodu iz države, ki ni opredeljena kot "varna" država, osebam ni odrejena karantena. Tako se možnost vnosa bolezni bistveno poveča. Zato se je ministrstvo za notranje zadeve odločilo zaostriti izvajanje odloka o ukrepih na meji. Tako se 11. člen odloka razlaga ter izvaja v ožjem smislu. Karantena se odredi vsem osebam, ki prihajajo v Republiko Slovenijo iz tretje države in ne sodijo pod izjeme v 12. členu odloka, ne glede na državljanstvo ali bivališče."

Dodal je, da je do spremembe prišlo"nedavno in danes je bila uveljavljena". "Pričakujemo precejšnjo gnečo in veliko nejevolje, pri tistih, ki so verjeli, da kljub temu, da imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji, lahko pridejo nazaj v Slovenijo brez karantene, odslej velja, da bodo tudi oni morali v karanteno," je dejal Kacin. 

Po mesecih zatišja zaradi razglašene epidemije covida-19 je na ljubljansko letališče prispel prvi redni potniški let. Ob 9. uri je pristalo letalo srbske družbe Air Serbia, s čimer se vzpostavlja redno letenje na Brnik. Na letalu je bilo po podatkih Jelka Kacina 24 potnikov, 12 potnikom je bila odrejena karantena, a so se trije odločili  – prav zaradi spremembe odloka – da se raje vrnejo v Beograd.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Podlupo
29. 05. 2020 21.54
+3
Kaj takega..........
nick73
29. 05. 2020 21.41
+9
Naše podjetje pretežni delež prihodkov ustvari s tujino. Če nas bo vlada ovirala z nesmiselnimi karantenami in ne bomo mogli vzdrževati kontaktov s strankami, bodo konkurenčni ponudniki iz drugih držav zelo veseli, mi pa malo manj. Razen če potem zaposlenim namesto plače razdelim Počivalškove bone.
Uporabnik1893760
29. 05. 2020 21.39
wiki2000
29. 05. 2020 21.23
+7
in ne bote verjeli... spet sprememba karantenskega režima.............
Uporabnik1893760
29. 05. 2020 21.20
+10
E moj Janez skrivaš se za značko slovenije po drugi strani nas pa uničuješ s temi odloki.Sem po rodu Črnogorec ,pa sem vseno večji Slovenec od pol vas pajacov v vladi.
velikauharica
29. 05. 2020 20.41
+20
O, Marija. Do ljudi se obnašajo kot da so vreče krompirja.
manga
29. 05. 2020 20.27
+25
Sram vas bodi na takšen zahrbten način zafrkniti ljudi.
korintos25
29. 05. 2020 19.58
+18
Kacinu se je čisto zrolalo.
la-cucaracha
29. 05. 2020 19.31
+30
Dobrodošli v Severni Koreji - Janševi VUKOJEBINI to bi moralo pisati na vsaki zunanji meji naše države
la-cucaracha
29. 05. 2020 19.28
+30
To je to ko iz KLINIČNO MRTVE VLADE sestaviš VLADO ŽIVIH MRTVECEV ki ne vedo kaj delajo , kot kura brez glave skačejo kjer se jim zdi medtem ko glava leži v travi in kokodaka.... V glavnem čas je da Borut Pahor RAZPUSTI parlament, kar je v njegovi pristojnosti , razpiše nove volitve na tretji petek v septembru, ki naj bi bil dela PROSTI DAN. Volitve OBVEZNE, ker je dela prosti dan. Kdor ne pride na volitve iz UPRAVIČENIH razlogov , zaradi odsotnosti iz države ali bolezeni, bi moral plačati simbolično kazen 250 €... s tem bi se strošek volitev vsaj delon pokril. Obenem pa bi bilo potrebno TRAJNO ukiniti glasovanje NEDRŽAVLJANOV RS , ki v veliki meri živijo v ARGENTINI in po ostalih davčnih oazah
Andrej Volaj
29. 05. 2020 18.41
-3
a ni hrvaska tretja država...
Žac
29. 05. 2020 18.56
+7
A Slovenija bi morala biti v prvi skupini? Kje sta in kam sodita so vam Avstrijci pokazali v kratkem nazaj. Da ne omenjam Italijane. Še Mađari se delajo norca z vas.
scipio
30. 05. 2020 08.26
Vidiš, da nič ne veš. HR je osemindvajseta država v tej prvi evropski ligi. V drugi ligi jih je ostalo kar nekaj, tudi v naši soseščini, in nič lažje jim ne gre kot gre nam, če to pogledava. Pa ne samo glede korone, če veš, kaj mislim.
marveb
29. 05. 2020 18.37
+47
NIJZ zlorabljajo kadar in kakor jim zapase. Enkrat upostevajo oceno enkrat ignorirajo. Ta vlada je najbolj neprofesionalna in najmanj sposobna od vseh vlad do sedaj.
la-cucaracha
29. 05. 2020 19.30
+16
Žac
29. 05. 2020 18.06
+63
Vecina gradbisc v Sloveniji je samevalo ali komaj kaj delalo te dni. Zdaj pa se dva tedna bo moralo zaradi ukrepa sprejetega od nekoga kateri je imel 5 min. casa. Katero podjetje to lahko prenese? Ocitno to ne zanima nobenega v vrhu. Glavno da se bodo povecale stevilke na zavodu. Lahko jih zmerjate z juznjaki,balkanci in ostalo,ali vi Slovenci morata vedeti da so ti ljudi delali dela katere vi nocete delati. In kam to pelje?
txoxnxy
29. 05. 2020 18.05
-4
A Croatia tud spada med ta tretje države?
Žac
29. 05. 2020 18.57
-4
Če bi ti delal klasifikacijo. Ampak nobeden tebe in vas nič ne vpraša. Tako da psst.
Napilek
29. 05. 2020 18.02
+72
Dva dni meje odprte tri dni odprte delno,....14 dni karantena za tretje drzave,..... Mi lahko prosim nekdo razlozi kdo je tu nor?
odtvojebejbejebach
29. 05. 2020 17.54
+14
se pravi za vse razen Skandinavce, Fince in Islandce.
Žac
29. 05. 2020 17.49
+50
Ok,ce mora karantena biti,naj bo. Ampak na taksni podli nacin to narediti,ni prevec probavljivo. Prineso nakaksni ukrep kateri zacne veljati cez 1 uro. Pa kje to ima?
nimus
29. 05. 2020 17.39
+55
in potem pojdi nekam na dopust mirno brez stresa, čez noč spreminjajo marsikaj .
Killer999
29. 05. 2020 17.21
+50
Kamot me lahko date nekam na krk kamp hisico za 14 dni karantene in vi placate ;) a bi to slo?
peT99
29. 05. 2020 17.20
-33
Ja in ? Se pač ne bodo ovčke pekle vsak teden.....