Korona

Covid-19 uvrščen v 1. skupino nalezljivih bolezni: bo cepljenje res obvezno?

Ljubljana, 07. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
277

Umestitev covida-19 v prvo skupino nalezljivih bolezni, kar je vlada storila z odlokom, ki je začel veljati v začetku septembra, je v javnosti dvignila nemalo prahu. Očitke, da gre za manever, s katerim želijo uvesti obvezno ali celo prisilno cepljenje proti covidu-19, na pristojnem ministrstvu zavračajo in poudarjajo, da vse odločitve sprejemajo po posvetovanju s stroko. Mikrobiolog dr. Alojz Ihan pravi, da na Komisiji za cepljenje o tem sicer niso razpravljali, a hkrati miri, da je strah glede obveznega cepljenja odveč. Zakaj torej ta vladni odlok in kaj pomeni za državljane?

V Uradnem listu je bila 3. septembra objavljena sprememba vladnega odloka, po kateri velja, da "prijavljanje nalezljive bolezni covid-19 poteka na način, ki ga Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB) in Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni določata za kugo ali virusno hemoragično mrzlico po povzročiteljih iz 1. skupine nalezljivih bolezni". Ob vsesplošnem nezaupanju med ljudmi je to vnovič povzročilo precej razburjenja (in kar nekaj žolčnega razpravljanja na družbenih omrežjih). Preverili smo, zakaj je vlada sprejela takšen odlok in kaj ta v resnici pomeni za državljane.

Samo visoka smrtnost ni razlog za uvrstitev bolezni v 1. skupino

"Sprememba odloka ni v nikakršni povezavi s cepljenjem in tudi ne vpliva na odločitve v zvezi s tem," trdijo na Ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Tomaž Gantar.
"Sprememba odloka ni v nikakršni povezavi s cepljenjem in tudi ne vpliva na odločitve v zvezi s tem," trdijo na Ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Tomaž Gantar. FOTO: Damjan Žibert

"Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 30. 1. 2020 zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasila globalno nevarnost za javno zdravje. Ker je šlo za povsem nov virus, ki povzroča novo nalezljivo bolezen, ZNB določa, da lahko Vlada RS s sklepom določi, da se za to novo bolezen uporabijo ukrepi iz ZNB in o tem obvesti Državni zbor. Vlada RS je tak sklep sprejela že 13. 2. 2020. S sklepom z dne 3. 9. 2020 se za covid-19  jasneje določa zgolj način prijave nalezljive bolezni iz 1. skupine,"  so povedali na pristojnem Ministrstvu za zdravje (MZ).

Covid-19 je bil tako uvrščen v skupino bolezni, v kateri so še davica, gnojni meningitis, hemoragična mrzlica, kolera, kuga, ošpice, otroška paraliza, rumena mrzlica, steklina in vranični prisad. "Bolezni so različne glede na hitrost širjenja, način prenosa, vpliv na javno zdravje ... Samo visoka smrtnost ni razlog za uvrstitev bolezni v 1. skupino. Za vse te bolezni pa velja, da jih je treba čim hitreje prepoznati in o tem obvestiti epidemiološko službo, ki predlaga nadaljnje ukrepe za zamejevanje širjenja okužbe," so pojasnili na MZ in zatrdili, da "sprememba odloka ni v nikakršni povezavi s cepljenjem in tudi ne vpliva na odločitve v zvezi s tem".

"Vsi predpisi, ki jih sprejema vlada, so predhodno usklajeni s stroko," so še dodali.

Med ljudmi se je razširilo prepričanje, da so v tako imenovani prvi skupini le tiste nalezljive bolezni, pri katerih je smrtnost višja od 45 odstotkov in da je cepljenje proti njim (če cepivo seveda obstaja) obvezno. A to, kot zatrjujejo na MZ, ne drži.

Ihan: Na Komisiji za cepljenje o tem nismo razpravljali

A kdo je ta stroka, s katero se vlada dejansko predhodno posvetuje? Bojana Beović, vodja strokovne skupine za covid-19 pri MZ, nam je – v sicer zelo kratkem odgovoru – pritrdila, da je seznanjena z omenjenim vladnim odlokom. Enako kot MZ je tudi ona poudarila, da se s tem "ne izenačuje bolezni covid-19 z drugimi iz iste skupine, ampak samo njen način prijave".  Kot je še dodala, za te "prijave skrbi NIJZ, zato je bil odlok pripravljen v dogovoru s to institucijo".

Da širše razprave med zdravniško stroko o uvrstitvi covida-19 v prvo skupino nalezljivih bolezni ni bilo, nam je potrdil mikrobiolog in imunolog dr. Alojz Ihan. "Tudi na Komisiji za cepljenje o tem nismo razpravljali," je dejal. 

Po njegovih besedah je umestitev covida-19 v prvo skupino verjetno posledica rigidnosti Zakona o nalezljivih boleznih, ki "ne predvideva, da bi se lahko pojavila nova bolezen ali postala epidemiološko pomembna kakšna nalezljiva bolezen, ki doslej to ni bila". In prav to, česar ZNB torej ne predvideva, se je s pojavom bolezni covid-19 zgodilo. "Zato je bila vlada verjetno pred dilemo, ali za ustrezne epidemiološke ukrepe (prijavljanje, karantena) spremeniti celoten ZNB ali 'za silo', s pomočjo dodatnega odloka, umestiti covid-19 v obstoječi ZNB tako, da bodo mogoči ustrezna prijava in epidemiološki ukrepi. Sklepam, da so se v pomanjkanju časa odločili za drugo rešitev," nadaljuje Ihan.

Je pa medtem prišel v javno razpravo predlog novega ZNB, ki predvideva, da se lahko pojavljajo tudi nove nalezljive bolezni ali se obstoječim spreminja epidemiološki pomen. Po tem predlogu bi minister (na predlog stroke) lahko prilagodil umestitev nalezljivih bolezni sprotni epidemiološki situaciji. "V tem primeru bi bil covid-19 verjetno, glede na trenutne razmere, umeščen med 'nalezljive bolezni in okužbe, ki predstavljajo veliko grožnjo za zdravje ljudi zaradi visoke obolevnosti ali smrtnosti'," meni sogovornik.

Ali cepivo sploh bo in če bo, koliko in za koga bo?

"Cepivo, ki bi relativiziralo pravila uvajanja novih zdravil v EU, bi lahko povzročilo ogromno škodo pri zaupanju v sistem registracije  novih zdravil, terapij in cepiv in to je prevelik zaklad, da bi ga bilo vredno s čimerkoli ogroziti," poudarja mikrobiolog dr. Alojz Ihan.
"Cepivo, ki bi relativiziralo pravila uvajanja novih zdravil v EU, bi lahko povzročilo ogromno škodo pri zaupanju v sistem registracije novih zdravil, terapij in cepiv in to je prevelik zaklad, da bi ga bilo vredno s čimerkoli ogroziti," poudarja mikrobiolog dr. Alojz Ihan. FOTO: Bobo

Ihan hkrati miri, da je strah glede uvedbe obveznega cepljenja proti covidu-19 odveč. "In to ravno zaradi rigidnosti sedanjega ZNB. Še manj možnosti za obvezno cepljenje pa je iz praktičnih razlogov – če cepivo sploh bo, ga verjetno ne bo dovolj niti za tiste, ki bi ga najbolj potrebovali; to so zaposleni v zdravstvu in domovih za starejše, pa starejša populacija v izpostavljenih poklicih, kot so učitelji, prodajalci, natakarji," meni profesor in predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo na ljubljanski medicinski fakulteti. Poleg tega, dodaja, se poraja tudi vprašanje, ali bo cepivo pri starostnikih sploh učinkovito.

Kot je v intervjuju za našo spletno stran izpostavil že pred časom, je skepsa v zvezi s cepivom proti covidu-19 sicer absolutno potrebna. Tehnologije, ki se uporabljajo pri razvoju tega cepiva, so namreč "skoraj vse po vrsti revolucionarno nove, a tudi še slabo preizkušene", poudarja. "Naša pozornost mora veljati doslednim pravilom, ki so del tradicije EMA (Evropska agencija za zdravila, op. a.) in po katerih se v Evropski uniji ne more za uporabo registrirati cepivo, ki ne izpolni vseh, že desetletja formaliziranih postopkov registracije. Cepivo, ki bi relativiziralo pravila uvajanja novih zdravil v EU, bi lahko povzročilo ogromno škodo pri zaupanju v sistem registracije novih zdravil, terapij in cepiv in to je prevelik zaklad, da bi ga bilo vredno s čimerkoli ogroziti," je še izpostavil Ihan.

V SD na ministra naslovili poslanko vprašanje, odgovor še čakajo

V zvezi z omenjenim vladnim odlokom je poslansko vprašanje na pristojnega ministra naslovil poslanec stranke SD Dejan Židan. "Stanje v zvezi s širjenjem covida-19 je izjemno zaskrbljujoče. Kot je zaskrbljujoča in sila nevarna tendenca Vlade RS, da epidemiološko stroko, ki bi morala imeti prvo in zadnjo besedo pri sprejemu ukrepov in priporočil za zajezitev širjenja okužb, odriva na stran. Še huje, vlada si poskuša stroko podrediti na način, da je ta ali samo delno vključena v odločitve vlade ali pa vlada stroko uporabi le kot priročen alibi za sprejemanje svojih političnih odločitev," je prepričan Židan. Na poslansko vprašanje odgovora sicer še ni prejel.

Kot je še dodal, so v stranki vlado že večkrat pozvali, naj bo epidemiološka stroka tista, ki narekuje nadaljnje ukrepanje pri spopadanju s covidom-19. "Žal pa vsa dejanja vlade kažejo, da je njena agenda povsem drugje, zato bomo v stranki SD in tudi sam, v okviru svojih pristojnosti, ki jih imam kot poslanec in državljan, opozarjali na ta problem. Med drugim sem prejšnji teden na skupni seji odbora za zdravstvo in šolstvo na politiko naslovil apel, da se ta samoomeji ter omogoči prednost stroki, saj sem prepričan, da je situacija s covidom-19 preresna stvar, da bi se na njej nabiralo politične točke," je zaključil Židan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arhimedius
29. 11. 2020 18.14
+1
Samo omejen lahko da kugo in gripo v isti koš, ali skupino. Škoda denarja za šolanje režimskih zdravnikov.
MNajram
08. 10. 2020 20.43
+1
Možgane si naj cepijo. Mene nikoli
MariaAna
09. 10. 2020 18.32
+1
pepi bolcev
07. 10. 2020 21.59
A inekcije proti tetanusu tudi stran pomecemo?
pepi bolcev
07. 10. 2020 21.58
-1
A pri crnih kozah smo mel na izbiro?
pika73
05. 11. 2020 13.24
+1
pepi bolcev
07. 10. 2020 21.58
+1
Predlagam, da se ukine vsa cepiva! In, da se vrnemo v srednji vek.
Stoti
07. 10. 2020 20.55
-10
Vse nasprotnike cepljenja in prippročil javnega zdravstva je potrebno popisat in v primeru iskanja pomoči zavrnit oz. naj bo samoplačniško !! Teh pametno neumnih ne mslim plačevat JAZ
PredsednikPepe
08. 10. 2020 17.06
-2
Kdor se ne cepi, naj ne dobi zdravniške pomoči. Pa pojdimo v srednji vek. In "strokovnjake" (Werner, Potrč, Tanja Ribič, Zlatko, ......)na prisilno delo v bolnice, kjjer se zdravijo okuženi ...
Arhimedius
29. 11. 2020 18.18
+1
Eno so priporočila javnega zdravstva drugo pa delovanje režimskih zdravnikov pri širjenju corona panike. Razen tega plačeval si zdravljenje proti meningitisu ker je samoplačniški pa je veliko bolj nevaren kot usrana gripa.
big_foot
07. 10. 2020 20.52
+7
Enkrat se bo enemu snelo in bo te tam v vladi s čem drugim cepil. Bolj trajno.
janezov uč
08. 10. 2020 08.11
Stoti
07. 10. 2020 20.47
-2
Covid 19
07. 10. 2020 20.17
+9
Strah je odveč pravijo..kakšen strah neki,ga ni boga,da me lahko v kaj prisili..to bi bila revolucija,pri slovencih mislim,da kar vsesplošna vstaja..
EANkoda
07. 10. 2020 19.33
+16
Od mojih ne bo noben cepljen.
PredsednikPepe
08. 10. 2020 17.09
-5
Potem pa tvoji nimajo kaj iskati v vrtcih, šolah, kulturnih prireditvah .... Naj bodo s teboj vred v izolaciji. Pa naj ne hodite k zdravnikom.
Moncsa
07. 10. 2020 19.32
+12
Cepivo, ne cepivo... a to nobenega ne zanima, za kaj do vraga so uvstili to gripco med dejansko nevarnimi bolezni???
pika73
05. 11. 2020 13.26
+3
zato da imajo podlago za vse sprejete ukrepe
ni_mi_vse_eno
07. 10. 2020 18.27
+5
Bomo pa tako kot pri svinjski gripi prepričali Pahorja, da se cepi. Takrat je Miklavčič je prepričal Pahorja, da je cepljenje nujno, tudi, če se počuti zdravega. Pahor se je cepil, večino kupljenih cepiv pa smo kljub temu vrgli v smeti. (H1N1)
druga Švica
07. 10. 2020 21.43
ni_mi_vse_eno
07. 10. 2020 18.26
+5
Upam, da ne bo obvezno. Živela svoboda izbire. Smo ljudje, ki se odločamo in sprejmemo posledice naših odločitev, živela svoboda. Će kdo želi aluminij v kri, ki bo šel naravnost v možgane, vam lahko dr. Exley pomaga z izsledki raziskave. Demenca, Alzheimer in avtizem. Živela svoboda izbire.
trolololol
07. 10. 2020 19.51
+6
Aluminij je v cepivih že ob 1930. Tudi rodimo se z aluminijem že prisotnim v telesih. Aluminij omogoča boljši in močnejši imunski odziv na bakterijo oz. virus. Aluminij je tudi v vodi, ki jo pijemo, hrani ki jo jemo, zraku ki ga dihamo.
Stoti
07. 10. 2020 20.51
-1
ŽIVELA SVOBODA IZBIRE ?! VENDAR NE MED TISTO VEČINO, KI SE BO CEPILA IN V SKLADU JAVNEGA ZDRAVSTVA. KO BOŠ NA POTI K MATILDI NE PROSI JAVNEGA ZDRAVSTVA SA TI POMAGA. JAZ TE NE BOM PLAČEVAL !!
pika73
05. 11. 2020 13.34
+1
aluminij, ki ga dobimo oralno, se iz telesa izloči, aluminij, ki ga dobimo s cepivi intramuskularno pa se nalaga v možgane in je dokazano povezan z demenco, Alzhaimerjevo boleznijo in avtizmom, kot pravi ni_mi_vse_eno...Ja v cepivih pa se ga uporablja kot adjuvans-pospeševalec imunskega odziva. Ampak aluminij ni edina svinjarija v cepivih...
bojer
07. 10. 2020 18.11
+8
Neverjetno...nič znanega, praktično nič znanstveno dokazanega in takoj "dekret" o cepljenju. Daleč, daleč je, ko je bilo še "fajn".
Absurdistan
07. 10. 2020 18.05
+10
Haha proti gripi se ne cepim, tudi proti temu se ne bom
cirenij
07. 10. 2020 17.50
+8
S kakimi ukrepi me lahko prisilijo, da se cepim? Sem proti. Tudi proti gripi se ne, čeprav se večina mojih najbližjih in znancev. Niti proti klopu. Izgleda, da je vse naštimano tako, da bo farmacija še bolj cvetela.
cirenij
07. 10. 2020 17.52
+6
Imam sorodnika, ki že leta v tej "korporaciji " kao razvija neko novo zdravilo, ne vem za kaj že. Pa nič od tega. Plača pa famozna.
RamzesII
07. 10. 2020 16.03
+2
Ne vem zakaj nisem presenečen, očitno agenda v ozadju drži, nadzor populacije z AI. Tretja vijačnica DNK, itd.
trolololol
07. 10. 2020 20.12
Ne rabijo nas nič nadzirat z AI, pa se it genetike. Avtomatizacija nas bo slej ko prej vse nadomestila. Kar poglej, samovozeči avti, bencinske brez osebja, samopostrežne blagajine v štacunah... avtomatizacija je tisto česar bi se moral bat, ne pa da nam bojo DNK spremenil s cepivom. Tega namreč zanesljivo niti še ne znajo/mo. Znamo pa delat hudo dobre robote, ki so specializirani za eno stvar - poglej avtomobilske linije.
nikhrast
07. 10. 2020 16.01
+5
Posledice ali stranski učinki so vsepovsod, samo poglej koliko folka ne sme v usta dati arašide. Zdravila imajo tudi stranske učinke, samo to ne pomeni da jih ne uporabljamo. Pamet v roke, cepljenje ni za tiste ki imajo kakšne zdravstvene probleme.
Moncsa
07. 10. 2020 19.29
+5
"cepljenje ni za tiste ki imajo kakšne zdravstvene probleme" - ta zdravi pa odpravijo kovid z levo. Komu je pol sploh namenjeno cepivo?
Berta1
07. 10. 2020 15.43
+1
Rusi imajo že 5 vrst vakcin. Naročilo 1 miliard doz iz več kot 100 držav. Če ta kovid tako grozen- kaj čakjo? Naj rešijo nacijo in kupijo vakcino!? Ampak tega ne bojo naredili, ker pač Rusija. In ta denar bi rajše porabili za raziskavo vakcine, ki že obstaja.
kure bedne
07. 10. 2020 14.45
+15
Bo narod cepil politike. Ampak ne z iglami. Daj ne serite in ne strašite folka. Mediji ste največji virus.