Korona

'Vsi starejši, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, so ga dobili'

Ljubljana, 27. 05. 2020 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V., V.L., STA
Komentarji
410

Vsi oskrbovanci domov za ostarele, ki so bolnišnično zdravljenje potrebovali, so ga tudi dobili, so na novinarski konferenci zatrjevali pristojni. Beovičeva je poudarila, da je bolnišnično zdravljenje smiselno le, ko lahko oboleli tam dobi zdravljenje, ki ga drugje ne more prejeti. A tudi zdravljenje v bolnišnici ima svoja tveganja. "Premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronavirusom, ni smiselno," je dejala. V domovih za starejše je umrlo 52 odstotkov vseh smrtnih žrtev koronavirusa v Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Oskrba starejših ustrezna?
    03:28
    Iz 24UR: Oskrba starejših ustrezna?
  • Iz SVETA: Očitki o diskriminaciji
    02:28
    Iz SVETA: Očitki o diskriminaciji

 

V torek smo v Sloveniji potrdili dve novi okužbi s koronavirusom, smrtnih žrtev ni bilo. Osem ljudi se še vedno zdravi v bolnišnicah, izmed teh sta dva pacienta na intenzivnem oddelku. Opravljenih je bilo 809 testiranj.  

Gantar: Velike težave smo imeli le v treh domovih za ostarele

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je na novinarski konferenci dejal, da je bila Slovenija pri obvladovanju epidemije uspešna ter da smo dosegali nadpovprečne rezultate. "Žal mi je, da se pojavljajo dvomi v strokovnost opravljenega dela, predvsem v domovih za starejše." 

Pravi, da sta bila v času epidemije izpostavljena prav sistema zdravstva ter domov za ostarele, ki pa sta bila že pred krizo najbolj kritična, predvsem glede pomanjkanja kadrov ter prostorske stiske."Med 18.800 oskrbovanci DSO je bilo le 1,7 odstotka okuženih, kar je odličen rezultat. Velike težave smo imeli le v treh domovih. Reševali smo jih na optimalen način," pravi Gantar, ki dodaja, da je sejanje nemira glede oskrbe stanovalcev neupravičeno in krivično, predvsem do zdravstvenih delavcev, ki so delali v domovih. 

Beovičeva: Premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronavirusom, ni smiselno

Da se v medijih pojavlja podatek, da je v Sloveniji umrlo v domovih 70 odstotkov vseh umrlih, s čimer se želi pokazati, da je bilo premalo stanovalcev premeščenih v bolnišnice, pa je dejala vodja strokovne skupine, Bojana Beovič. Pravi, da je zdravljenje v bolnišnici smiselno le takrat, ko se tam lahko nudi zdravljenje, ki ga doma bolnik ne more biti deležen, pa ga potrebuje. Poudarja, da za koronavirus ni specifičnega zdravljenja, ki bi zmanjšalo bolezen, izboljšalo preživetje – tega zdravljenja nimamo ne v bolnišnici ne zunaj nje. 

Beovičeva pravi, da ni smiselno premeščati obolelih v bolnišnico zgolj zato, ker so okuženi s koronavirusom.
Beovičeva pravi, da ni smiselno premeščati obolelih v bolnišnico zgolj zato, ker so okuženi s koronavirusom. FOTO: POP TV

"Soočiti se moramo z dejstvom, da med starostniki, zlasti med oskrbovanci domov za ostarele, živi veliko ljudi, ki se jim življenje počasi izteka. Tudi pri njih premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronavirusom, ni smiselno. V bolnišnico takih stanovalcev ne premeščamo tudi v primeru drugih okužb, ki se pogosto pojavijo ob koncu življenja." Dodaja, da je tudi zdravljenje v bolnišnici tvegano, saj zlasti starostnike poleg bolnišničnih okužb in vseh zapletov intenzivnega zdravljenja ogroža tudi t. i. hospitalizem. "Številni starostniki se po premestitvi v bolnišnico psihično močno spremenijo, saj se težje prilagajajo tujemu okolju, in to je zanje pogosto usodno." 

V domovih za ostarele je do 20. maja umrlo 52 odstotkov vseh smrtnih žrtev, ki smo jih zabeležili v Sloveniji, dodatnih 20 odstotkov predstavljajo smrti stanovalcev, ki so umrli v bolnišnicah. Beovičeva opozarja, da so primerjave s številkami in podatki iz tujine težavne, saj iz teh podatkov ni razvidno, ali gre za oskrbovance domov v celoti ali za tiste, ki so umrli v domovih. Le za Francijo Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni navaja, da je od 13 500 umrlih stanovalcev DSO v njih umrlo 9500 ljudi, v bolnišnicah pa dobrih 3000 ljudi.

Med stanovalci domov za starejše je bila v Sloveniji smrtnost v celoti 26-odstotna, med tistimi, ki so bili premeščeni v bolnišnico, pa 57-odstotna, "kar govor v prid temu, da kljub premestitvi v bolnišnico vsem ni bilo mogoče pomagati", dodaja Beovičeva. 

Rozman: Domovi niso namenjeni temu, da se v njih obvladuje epidemija

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman pa je poudaril, da so vsi, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo, to tudi dobili. "Domovi niso namenjeni temu, da se v njih obvladuje epidemija, niti osebje ni za to izurjeno," je dejal. Predstavil je primer doma v Metliki, kjer so naredili posebno strategijo za obvladovanje epidemije. Med drugim, da so dobili dovolj zaščitne opreme. "Metlika je uspešna zgodba, kjer so epidemijo uspešno zajezili. Edino, kar rešuje življenja v DSO, je, da tja okužba ne pride." 

"Če samo odvažamo obolele v bolnišnice, nekateri okuženi še vedno ležijo v DSO in se okužba lahko tam še vedno širi. Zato smo skovali strategijo za razdelitev DSO v 3 področja: kjer bivajo zdravi, tisti, ki so bili v kontaktu, in oboleli brez težkih simptomov." Kar 70 odstotkov starejših po njegovih besedah koronavirus preboli brez težkih simptomov. Če pa virus napade pljuča, so ti bolniki premeščeni v bolnišnico, "ampak tudi tam za te bolnike izhod ni bil posebno dober". 

Dejstvo je, da izidi v bolnišnici pogosto niso bili dobri, je izpostavil Rozman. 

'Žarišča so bili samo nekateri domovi za starejše'

Domovi za starejše so za stanovalce njihov dom, prostor, kjer se počutijo varno, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Mateja Ribič. Vsi zaposleni se trudijo, da jim naredijo približek domu. Teh domov je v Sloveniji 102. V 90 odstotkih domov okužb ni bilo. Žarišča so bila samo v nekaterih domovih, je dejala sekretarka. Se pa stanje umirja. 

Vse aktivnosti zdaj usmerjajo v prihodnost. Izhajali bodo iz praks, ki so se izkazale za učinkovite. Pripravljajo delovno skupino, katere ključna naloga bo priprava načrta za primer drugega vala. Pripravljene bodo smernice, kako bodo delovali izvajalci. V največji možni meri želijo normalizacijo v domovih za starejše, poudarja državna sekretarka. "Slediti moramo zdravstveni stroki, ki ima ključno vlogo." 

Domovi niso namenjeni temu, da se v njih obvladuje epidemija, niti osebje ni za to izurjeno.
Domovi niso namenjeni temu, da se v njih obvladuje epidemija, niti osebje ni za to izurjeno. FOTO: Aljoša Kravanja

"Veliko bolezni, kljub napredku medicine in vloženemu naporu, ne moremo premagati. Paliativna oskrba pomaga bolniku čim bolje živeti z neozdravljivo boleznijo," je poudarila Mateja Lopuh, državna koordinatorica razvoja paliativne oskrbe. Dodaja, da smo se v primeru epidemije koronavirusa soočili tudi s situacijo, ki je za zdaj vzročno ne moremo pozdraviti, "znotraj že obstoječe paliativne oskrbe imamo še novo paliativno situacijo, tudi v tem primeru je pomemben pogovor z bolnikom in nekateri ne želijo bolnišničnega zdravljenja"

'Liste za odstrel'? Pristojni ostro zanikajo te navedbe

V preteklih tednih so se v javnosti pojavile tudi informacije, da je ministrstvo za zdravje uvedlo vnaprejšnje razvrščanje starostnikov v domovih za starejše, da bi določili, katere bodo v primeru okužbe poslali na zdravljenje v bolnišnico in kateri bodo ostali v domu.

Vsi pristojni so navedbe ostro zavrnili. "Tega ne poznam, da bi bilo kakršno koli navodilo, da bi bilo v vseh domovih treba opraviti triažo v dveh dneh," je dejala Beovičeva. Naročen naj bi bil zgolj kratek popis vseh preteklih diagnoz in zdravstvenega stanja oskrbovancev za pomoč zdravnikom. 

Kot je poudarila Lopuhova, ta mnenja niso bila v nobenem smislu namenjena "odstrelu določenih stanovalcev", ampak kot pomoč za hitrejše in boljše odločanje zdravnika, da mu ni bilo treba pregledati celotnega kartona posameznega bolnika, če je denimo sredi noči prišlo do nenadnega poslabšanja stanja.

Vindišar, ki je tudi koordinator za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialno varstvenih zavodih za območje celjske regije, je pojasnil, da so v šmarski dom konec marca po sklepu kriznega štaba napotili konziliarno ekipo, ki je po pregledu za oskrbovance izdelala mnenje glede napotitve v bolnišnično oskrbo. Šlo je za nezavezujoče mnenje, odločitev o nadaljnji lokaciji zdravljenja oskrbovanca pa je sprejela domska zdravnica v sodelovanju s svojci, je dodal.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

13.04

Opozorilo slovenskim državljanom: če vam je potekla veljavnost potnega lista ali osebne izkaznice, to preverite in uredite. 1. junija začnejo območne enote z delom!

13.01

Kam se obrniti, če bi radi obiskali sorodnike/prijatelje v drugi državi? Močnik: Obstaja kar nekaj info točki, tudi na MZZ, na Policiji. Če gre za bolj oddaljeno državo, potem pa kar na njihova pristojna veleposlaništva. Vse informacije, ki jih imamo (tudi o tretjih državah) pa so objavljene na spletni strani Policije.

13.00

Močnik: za Hrvaško vem, da je tehnični dogovor usklajen, se pa intenzivno pogovarjamo tudi z Avstrijo in Madžarsko

12.58

V katere države gremo lahko Slovenci? Vse pristojne službe si prizadevamo za skupno in sorazmerno rešitev - tako kot imamo rešeno s Hrvaško. Take rešitve si želimo tudi z Avstrijo, Madžarsko in Italijo.

12.46

Vstop tujih državljanov v Slovenijo: gre za preverjanje pogojev vstopa, preverja se dokumente (tudi na pametnih telefonih), postavljanje čisto osnovnih vprašanj - koliko časa, kam ste namenjeni

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (410)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
28. 05. 2020 13.19
+0
KORONA PANDEMIJA JE NATEG TEGA STOLETJA. BI BILO DOBRO, ČE BI TO ŽE ENKRAT SPREGLEDALI....
janez502
28. 05. 2020 12.51
+3
V vsakem domu so naredili spisek katerih ne bodo poslali v bolnišnico.To so odločitve kot v vojnih razmerah.To je genocid.
Grunf TNT
28. 05. 2020 12.28
+1
Po njihovi statistiki je Slovenija najboljsa v EU. Vendar prva po številu okuženih v domovih za ostarele, prva po procentih umrlih v domovih, prva po številu obolelih zdravstvenih delavcev.... Čim prej dvigniti obtožnico proti tej oblasti in Beovičevi....
FAUSTOS1
28. 05. 2020 12.03
+6
Laž+laž+laž-prvih dva meseca so bolane zaprli v posebne sobe ,kjer so umirali,v ljutomeru so komaj aprila iz murske poslali prve zdravnike,ker delavci v teh domovih negovalce niso bile ustrezno zaščitene jih je več kot pol zbolelo-a bo sedaj sds statistični urad to prikazal kot uspešno delovanje čeravno je od umrlih več kot 80% iz teh domov-ta sds strahovlada laže in laže.
bela marjetica
28. 05. 2020 11.46
+6
bela marjetica Karkoli zdaj nakladate, na tem izpitu ste padli! Škoda pri oskrbovancih v domovih je nepopravljiva. Psihično ste jih ubili.
zavetnik
28. 05. 2020 08.29
+18
Zdaj že doktorji lahko javno lažejo no saj so vedno, toliko je vredno življenje starostnika, ki je delal in se odpovedoval dohodku, da ga zdaj popišejo in dajo na seznam za odhod, joj dragi politiki in zdravniki in vsi odločevalci tudi vam zvoni?
amedeo
27. 05. 2020 21.23
+23
Vsaj polovica bi jih preživela, če bi jih zdravili pravočasno v praznih bolnišnicah!!!
gekados
28. 05. 2020 11.41
-2
Malo morgen, starostnike lahko pobere že navadna gripa, če primerjamo covid in gripo je torej covid ne varnejša oblika gripa, predvsem za starejše plus tiste, ki imajo še kaksne pridružene bolezni, kopb, srčna insuf rt etc etc, tudi zdravniki niso bogovi v belem z aparatutami, se manj pa brez njih.
Mungos2
27. 05. 2020 20.35
+20
Bojana, zelo slabo izgledaš, kot Kacin in Krek !!!!!!!!!
zavetnik
28. 05. 2020 08.31
+14
Kaj ni bila Biljana ali je tisto njena dvojnica dr. Biljana Beovič? Ali se sramuje svoje identitete ali zakaj spreminja ime?
Dovolj je
27. 05. 2020 20.33
+23
Del mene je hvalezen zdravstvu, del mene ga pa prezira....ne glede na leta, vsako zivljenje je dragoceno!!!!
anatomija
27. 05. 2020 19.59
+21
Nekaj ni dobro s številkami . Pred 1 tednom so povedali , da je v domovih umrlo 80 ljudi . Ali to pomeni , da je v resnici z koronavirusom umrlo 160 ljudi ? Ali pa sedaj lažejo in prirejajo rezultate ? 52% za 20 maj pomeni 53 ljudi
lukeeeeeec
27. 05. 2020 19.13
-9
In kdaj bo LEVICA vložila interpelacijo zoper bolnišnico PTUJ! A so to sami njihovi podporniki. A vas je kaj sram, in sedaj je vlada kriva ker niso zdravili starostnikov. Pa zakaj ne vzamemo v petek KREPELC?
bojer
27. 05. 2020 21.42
+8
Kakor se spomnim ptujska bolnišnica v tistem trenutku, ko so želeli premestiti starostnike, sploh ni imela pogojev, sploh ni bila pripravljena na tako situacijo. In to so tedaj tudi pojasnili. Morda ne bi bilo nič drugače ali celo slabše, ker bi bili še drugi bolniki izpostavljeni.
zavetnik
28. 05. 2020 08.33
+12
Na Ptuju so večina v bolnici člani SDS in prešnji direktor je bil v vodstvu stranke?
Mungos2
27. 05. 2020 18.30
+19
Kako je pa odreagirala ptujska bolnišnica ??????
Lumpx
27. 05. 2020 19.00
+4
Podlo levnuharsko ... zavrnili so zdravljenje bolnim slovencem in slovenkam ki so delali po 40 in vec let.
Geres
27. 05. 2020 18.29
+34
"Vsi starejši, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, so ga dobili". Ena sama beseda: laž.
lukeeeeeec
27. 05. 2020 19.14
+19
ja na PTUJU ga niso dobili. GANTAR ni hotel pogrevati zadeve. Res je. LAGAL je!
zibertmi
27. 05. 2020 17.28
+31
dobro je rekla.verjetno nehote ,da se jim je čas iztekel pa smo jih žrtvovali.kako te ni sram
Lumpx
27. 05. 2020 17.27
-29
Naj levicarji se tako nabbijajo in lazejo resnica je. Da so starejsi v domovih umirali zato ker je Sarce cincal in ni pravocasno zaprl Italijanske meje in ker ni poslal vracajocih se smucarjev v karanteno. navsezadnje je bil predsednik vlade in tudi ce tega ni nardil namerno je bil odgovoren za svoje podrejene ... ki so posiljali zdravnike ki so zeleli v samo karanteno delat!
srebrnibreg
27. 05. 2020 18.05
+25
Tako je. Tudi v Avstriji za njihove umrle je kriv Šarec, pa v Ameriki, pa v Rusiji...
lukeeeeeec
27. 05. 2020 19.15
-16
O mucek, ali as REZKAR! ja SERPENTINŠEK je zahebal. zakaj pa niso novinarji vprašali, zakaj ŠABEDER ne dovoli korespondence. Ni čudno, saj si tudi ti v žlahti z jERICO! Kanede.
Prima
27. 05. 2020 17.13
+14
Jasno, prej so umrli, preden so prišli do bolnice, sami so krivi !
Lumpx
27. 05. 2020 17.28
+10
Tud ti prides na vrsto. Sam upam da ne prehiter ceprav velikokrat velja stari slovenski pregovor, da: "Kdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade".
domin
27. 05. 2020 17.02
+25
Ampak in to zelo veliki ampak, Beovićeva je pred kratkim izjavila, da smo bili zelo zelo uspešni, saj smo z ukrepi preprečili marsikatero smrt, ampak kot sedaj, vidimo ti naši epidemiologi tudi še sedaj kar lepo biksajo. Mater jim, politična epidemiologija jih zgleda mantra. Hrvati so glede smrtnosti povozili naše epidemiologe po celi črti. Lastna hvala cena mala. Spokajte se na smetišče zgodovine.
Lumpx
27. 05. 2020 17.01
-32
Dejstvo je da so starejsi v domovih umirali zato ker je Sarce cincal in ni pravocasno zaprl Italijanske meje in ker ni poslal vracajocih se smucarjev v karanteno. navsezadnje je bil predsednik vlade in tudi ce tega ni nardil namerno je bil odgovoren za svoje podrejene ... ki so posiljali zdravnike ki so zeleli v samo karanteno delat!
VolkBrenin
27. 05. 2020 17.17
+31
PRAVA DEJSTVA ....Šarec je odstopil 27. januarja 2020 ....Državni zbor se je z odstopom seznanil 29. januarja, s čimer je celotni vladi potekel mandat........ ...( 26. 2 . 2020 je pahor URADNO podelil mandat za sestavo vlade - janši ....) ... .3. marca 2020 ga je nasledil janez janša...( 28. 2. 2020.....janša objavi družinsko fotografijo s smučanja ... Zraven je zapisal: »Najboljši shod danes.« Tudi na Nova24.si so takoj zatrdili, da je bil Janša na smučanju prav tisti dan....) ..... Predhodna testiranja v Sloveniji Med 7. januarjem in 3. marcem 2020 je bilo izvedenih 313 testiranj, vsa so bila negativna............Virus se je prvič pojavil na Kitajskem decembra lani. ........Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Evropi so zabeležili v Franciji 24. januarja......Prvega bolnika s covidom-19 v Sloveniji so diagnosticirali 4. marca 2020, in sicer je šlo za moškega, ki se je prek Italije vrnil s potovanja po Maroku........... Danes poznan prvi primer bolnika s simptomi nove koronavirusne bolezni covid-19 je s 1. decembra 2019 in ni bil izpostavljen veletržnici Huanan ali kateremu drugemu bolniku iz prvotne skupine 40 bolnikov, pri katerih so najprej prepoznali novo koronavirusno bolezen. ........ sredini januarja 2020 se je covid-19 razširil v druge kitajske province, k čemur so pripomogle tudi migracije ljudi zaradi praznovanja kitajskega novega leta.....20. januarja 2020 so na Kitajskem poročali o okoli 140 novih bolnikih v enem dnevu, vključno z dvema primeroma v Pekingu in enim v Šenženu.....Skupno je bilo 20. januarja 2020 na Kitajskem že prepoznanih 6.174 bolnikov s simptomi covida-19. SZO/ WHO je COVID-19 11. marca 2020 uradno razglasila za pandemijo.
VolkBrenin
27. 05. 2020 17.18
+22
Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Evropi so zabeležili v Franciji 24. januarja......Prvega bolnika s covidom-19 v Sloveniji so diagnosticirali 4. marca 2020, in sicer je šlo za moškega, ki se je prek Italije vrnil s potovanja po Maroku.
VolkBrenin
27. 05. 2020 17.20
+22
aja ...ok ...da povzamem Šarca....opravičujem se janši ker sem verjel info o njegovem smučanju na novatv , ki je v službi resnice . Obljubim da informacijam , ki jih objavlja medij novatv nikoli več ne bom nič verjel...
Hasan
27. 05. 2020 16.55
+27
Cvetka dneva-Nova24 nam je spet postregla z bonbončkom: anketo, na katero je odgovorilo vsaj 2800 uporabnikov, so med glasovanjem spremenili. Odgovor, ki je kritiziral vlado, je bil reformuliran tako, da ji izraža podporo: ne glede na to, kaj izberete, na koncu vlado podpirate!
tofsy2
27. 05. 2020 16.50
-8
Prav smilite se mi vsi ki pišete komentarje. Komu od vas je kdo v domu umrl pa da je bil prej zdrav? Kaj pa bi izboljšali če bi tiste,ki so na žalost že prej bili zelo bolni, premeščali v bolnice. Roko na srce bi pridobili ali celo izgubili kakšen dan. Kdo je že rekel" Le čevlje sodi naj kopitar" ?
Lumpx
27. 05. 2020 17.26
+4
slovenc59
27. 05. 2020 19.54
+14
Bolnice so bile prazne, če ne veš in bolnice so zato da zdravijo ljudi, če nd veš, pa ni važno ali je iz doma, ali ne, ali je star ali mlad !!! Pri nas ket so vsi uber pametni je bilo rsvno obratno !!@@@