Korona

Epidemija podaljšana za 60 dni, dvolastniki zemljišč izjema pri prehajanju meje

Brdo pri Kranju, 13. 01. 2021 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
764

Vlada je z odlokom podaljšala epidemijo za 60 dni. Med izjeme za prehod meje je dodala dvolastnike zemljišč, ki prehajajo državno mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del, in sklenila, da se karantena na domu lahko prekine tudi s hitrim testom. Izdali so nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil ter za sedem dni podaljšali druge obstoječe odloke.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Epidemija podaljšana do 17. marca
    04:52
    Iz SVETA: Epidemija podaljšana do 17. marca
  • Iz 24UR ZVEČER: Kacin in Beovičeva o vladnih ukrepih
    11:52
    Iz 24UR ZVEČER: Kacin in Beovičeva o vladnih ukrepih
  • Iz 24UR: Daleč od rdeče faze
    03:55
    Iz 24UR: Daleč od rdeče faze
  • Iz SVETA: Sproščanja ukrepov najverjetneje ne bo
    02:41
    Iz SVETA: Sproščanja ukrepov najverjetneje ne bo
  • Kacin o (ne)sproščanju ukrepov
    01:10
    Kacin o (ne)sproščanju ukrepov

Vlada je na 48. redni seji izdala  Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije. Začel bo veljati 17. januarja in veljal 60 dni. V pojasnilu so napisali, da vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije. 

Izdali so tudi Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji. Ta prepoved ne velja za izvajanje: 

- nalog tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil,

- rednih in vmesnih pregledov cistern ter pregledov vozil za izdajo certifikatov ADR o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga ter

- postopkov in nalog v tahografskih delavnicah.

Tehnični pregled

Za vozniška dovoljenja velja, da se do 28. februarja 2021 podaljšuje veljavnost le tistih vozniških dovoljenj, ki so oziroma bodo  potekla v obdobju od 16. novembra 2020 do vključno 15. januarja 2021 in katerih imetniki zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji niso mogli oziroma ne bodo mogli opraviti predpisanih obveznosti za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja (program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika). Teoretični del vozniškega izpita oziroma njegova veljavnost se prav tako podaljšuje le tistim, ki jim veljavnost poteče v obdobju od 16. novembra 2020 do vključno 22. januarja 2021. 

Nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji med izjeme dodaja čistilnice, umika pa prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov. Drugih sprememb ni. 

Nova izjema za prehod meje za dvolastnike zemljišč, karantena se lahko prekine s hitrim testom

Vstop v Republiko Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 se dovoli za novo izjemo, in sicer:

- dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se čez mejo vrne takoj po opravljenem delu

Če oseba, ki jo policija ob vstopu v Republiko Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene opravi testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 po metodi PCR ali HAG in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Ni pa več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi (prej je veljalo, da peti dan po napotitvi v karanteno). 

Po novem je skrajšana veljavnost hitrega antigenskega testa, ki ga oseba predloži ob vstopu. Ta ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja.

Pri testih PCR ni sprememb. Še vedno velja, da niso starejši od 48 ur od odvzema brisa in so opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Vlada je na današnji seji sprejela tudi sklep o podaljšanju veljavnosti ukrepa izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka za verske uslužbence. Ukrep izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka, ki ga določa 111. člen Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19, se podaljšuje do 31. marca 2021.

Ostali veljavni ukrepi se podaljšajo za sedem dni, njihova vsebina pa ostaja nespremenjena.

Za prvo sproščanje moramo doseči manj kot 1350 okužb s koronavirusom v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov. Regijski pristop se bo začel uporabljati takrat, ko bo cela država po teh kriterijih v rdeči fazi. 

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je napovedala, da se bodo držali številk. Vlada naj bi pri tem gledala tudi trende, torej pričakovanja, kaj se nam obeta. Spomnimo, da se visoke številke novookuženih v bolnišnicah poznajo z zamikom, kar pomeni, da okuženi med prazniki bolnišnice še polnijo in tam ta val še čakajo. 

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (764)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nutijan
15. 01. 2021 12.37
-1
kam se je pa skril Potrčkalo ,ki je tudi veliko škode naredil ....
robespierre16
14. 01. 2021 14.43
to twitko,to mi deli....še mal pa bom dobil stavo.....manjka mi sam še en mesec.....😂😂😂😂😂😂
olafur
14. 01. 2021 14.30
+1
Zakaj karantena za cepljene in tiste, ki so preboleli za covid. Odgovor vlade: zato ker tako že od marca 2020 in kaj čmo sedaj spreminjat, če vse tako lepo teče.
brabusednet
14. 01. 2021 12.12
-1
Denar se mi nabira na računu pa ga ni moč zapravit.Dobro,da se je začelo cepit.Z zdravnikom sva že zmenjena,da sem rizični bom prej na vrsti.Pa še levičarji zavračajo cepljenje bom kmalu na vrsti.Potem bo breskrbno hodil na okoli.
zibertmi
14. 01. 2021 10.59
+0
rosvita je včeraj vprašala hojsa,kar sem bil kar malo presenečen,kako so si zamislili popravljat plačna nesorazmerja za javni sektor ,ko so ga sami z virantom dogovorili,kar mnogi tu govorimo že dalj časa in tudi zujf,kamor spada zamrznitev usklajevanja pokojnin,so dorekli takrat,kakega konkretnega odgovora seveda ni bilo.je pa izrekel nekaj ,kar samo sam verjame,da državljani podpiramo takojšnjo prekinitev stavke policistov.le kje jih jemlje
1955123
14. 01. 2021 10.09
+3
Največji heroji te krize je zdravstvo.T ise na žalost morajo iti maškarado .kakor že imenuje to izbranec ljudsva,tiste politične opcije ki najbolj nasprotuje vsemu kar bi bilo dobro.
zoran pušenjak
14. 01. 2021 10.07
+2
To pomeni konec za nas samozaposlene, kateri ne smemo delati. Saj državi je tako ali tako malo mar za malega človeka, ne vedo pa od koga imajo plačo.
1955123
14. 01. 2021 10.03
Kako bodo nekateri verjeli v virus ,če poslanec v parlamentu meče masko dol in histerično vpije ,da se ne gre maškarado.Njegove miselnost je med narodom mnogo preveč .Zato imamo tak parlament in nam tudi ukrepi ne delujejo.
Nimasmisla
14. 01. 2021 09.47
V sredo testiranih 11000 1700 okuženih ob 5000 testiranih približno 800 okuženih narod po navali na to testiranje kot pes na kost
SnowmanR
14. 01. 2021 09.46
+0
Ne dojemajo koliko migrantov se spusti čez mejo po 21.uri koje policijska ura, ne dojemajo koliko so nas oropal z uvedbo €uro valute, ne dojemajo da prihaja vojna ki bo uspela razedliti ljudi na bogate in revne, ne dojemajo da se bo po 6 mesecih cepivo izkazalo za nedelujoče. EU je Titanik ledena gora so politiki...
Enohp
14. 01. 2021 09.45
+1
S kisom bomo premagali to epidemijo!
Jak Tobim
14. 01. 2021 09.45
+3
zločin nad lastnim narodom je argumentiran z (1) odvzetjem zdravja (delujoče celotno zdravstvo, šolstvo in delovna mesta - kdorkoli kadarkoli to ustavi je izvedel zločinsko dejanje, ki se v praksi prej ali prej pokaže v povečani umrljivosti - vse to je dokumentirano v znanosti čez stoletja in je na straneh svetovne zdravstvene organizacije poudarjeno kot temelj vsega kar enačimo z zdravjem), (2) karantenizacijo, ki je v človeški družbi (človek je socialno bitje, rojeno svobodno) bila in bo aktivno povečanje smrti zaradi fizičnega in (še bolj) socialnega omejevanja posameznika - nikoli ni bilo in ne bo večjega morilca v človekovi družbi, kot je uvedba karantene (nepriomerno več smrti, kot bi jih povzročil sam bio-infektivni agens - smrti so direktne in še bolj posredne), (3) korupcijo politike in stroke, ki ena in druga neumrono lažeta, na neopisljivo pokvarjeni način o neštetih stvareh v zvezi z epidemijo, kot so npr: diagnostičnost pcr testa (test ne kaže bolezni, temveč le biljardinko majhen delček virusne dednine, RNK segment, če že hočete, ki je ali, pri tako hitro spreminjajočem se materialu kot je virusna RNK, ni specifičen, ne upošteva se katastrofalnih napak pri vzorčenju, ni validirane pojavnosti napačnega podvajanja do katerega lahko pride, ni kvantitativnosti drugače, kot pri številu replicakcij, ki je na koncu enormno norih 2 na 40,.. tega je znanstvena literatura pollna in znanstveniki niti slučajno niso tihi, samo slišati se jih noče, itd, itd, ) , zasedenost bolnic z res nujnimi primeri, plačah v času epidemije, politični popolni noristi policijskih ur, ki se jih nebi sramoval niti veliki vodja severne koreje, pa ne stalin, hitler ali tito v preteklosti,..itd. itd, (4), čeprav manj pomembna je tukaj še norost množice (od tega, da bolani skačejo okoli, do tega da sodelujejo pri norosti pribijanja na križ, linčanja, kurjena na grmadah,.. vseh, ki dvignejo glas v imenu razuma, znanosti in človečnosti),. ampak, vse to že vemo, civilnega poguma, da se zavzamemo za ponovno delovanje zahodne civilizacije kjer je otrok ravno tako važen, kot je dedek, pa ni več. dobesedno umorili smo prihodnjost otrok za laži stroke, politike in tuljenje lene množice.
dr_tony
14. 01. 2021 09.40
+6
Sedaj bojo številke počasi do Aprila oz. Maja padale....epidemija je potrjena še za 60 dni in z njimi neučinkoviti ukrepi, načrt precepljenosti rizičnih skupin bo izveden....to je načrt vlade.....to je vse kar zmorejo, posledica psihološkega, socialnega in ekonomskega zloma, ki ga državljani trpimo jim je pa deveta briga in po koncu epidemije, ker so nas tako onemogočili, pride še račun brezglavega zapravljanja, ki ga bomo lepo plačali državljani. To je veleumnost te vlade laž in totalitarnost.....
SnowmanR
14. 01. 2021 09.34
+3
Cepivo bo uspešno samo ko pacient umre...
breza182
14. 01. 2021 09.34
+5
na bruhanje mi gre, ko hočem tole brat.. enostavno ne morm, ker mi je slabo od tega k vidm kako nas nategujejo
hersonissos
14. 01. 2021 09.31
+8
Cela Evropa protestira, to mediji ne pišejo. Dosegli so rahlanje ukrepov. Mi smo edini, ki imamo in bomo imeli še dolgo časa vse zaprto!!!! Očitno nam ta diktatura paše, ker drugače bi nas bilo včeraj na protestih mnogo več!!!!!
Wolf031
14. 01. 2021 09.30
+8
Izgleda, da rabijo še 60 dni, da popolnoma izpraznijo državno blagajno.
nnanna
14. 01. 2021 09.33
+6
blagajna je že prazna, odslej je samo še zadolževanje!
Japa Jade
14. 01. 2021 09.36
+3
Tud evropsko praznijo v svoj žep, če še ne veš.
EnKandidatDosmrtniMandat
14. 01. 2021 09.39
+6
Tovariš Jansha je v zadolževanju že premagal maršala Tita. Ustvaril je večji dolg na prebivalca kot je bil v Jugoslaviji! S tem da je Jugoslavija s krediti gradila tovarne, šole, bolnišnice, ceste, železnice... komunistična SDS pa kupuje partijske hitre teste, orožje, kadrira, kupuje poslance... Tito je iz siromašne zemlje naredil proizvodnjo državo, komunistu Janshi bo pa uspelo obratno.
Peter Poto?nik 1
14. 01. 2021 21.35
TvojPrijatelj
14. 01. 2021 09.30
+1
Evo še mal pa imam spet novi posel sklenjen. Spet se bosta Češko in Merlak lahko samo slinla.
Nimasmisla
14. 01. 2021 09.29
-2
Viljuška kako hitro se boš cepil ko te v tvojo croejšo ne bojo spustili
SnowmanR
14. 01. 2021 09.32
+3
Bom ostal v Ljubljani, da vidim koliko jih bo sprejelo cepilni paralizator. Izsiljevanje bo do leta 2024 potem začne rasna, religiozna, materialna, finančna vojna. Tisti ki se boste cepili, vas bodo izključil iz sistema. Preprosto kot v Matrici. Boš dojel ampak bo prepozno...
nnanna
14. 01. 2021 09.28
+4
to so pa rezultati, ko je pacient tudi zdravstveni minister! počivalšek, kje imaš jajca?