Korona

Janša: s prihodnjim tednom v devetih regijah delno sproščanje ukrepov

Ljubljana / Brdo pri Kranju, 20. 01. 2021 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Anja Kralj, D.L., Ti.Š.
Komentarji
703

Vlada je na redni tedenski seji, namenjeni epidemiji, odločala o tem, katere ukrepe bo podaljšala. Ker se epidemiološka slika v državi izboljšuje, Slovenija pa je na nacionalni ravni prešla iz črne v rdečo fazo, pa so nekaj ukrepov tudi sprostili. Kot je po seji sporočil predsednik vlade Janez Janša, se ukrepi deloma sproščajo v devetih od dvanajstih statističnih regijah - po predvidenem načrtu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sproščanje ukrepov po regijah
    01:31
    Iz 24UR: Sproščanje ukrepov po regijah
  • Iz 24UR: Globoko v epidemiji
    02:13
    Iz 24UR: Globoko v epidemiji
  • Iz 24UR: V rdeči fazi
    01:31
    Iz 24UR: V rdeči fazi
  • Iz SVETA: Katere ukrepe bo vlada sprostila?
    03:05
    Iz SVETA: Katere ukrepe bo vlada sprostila?

Prehod v rdečo fazo je prinesel odpravo nekaterih ukrepov v regijah z boljšo epidemiološko sliko. Kot je po vladni seji pojasnil predsednik vlade Janez Janša, se ukrepi s prihodnjim tednom deloma sproščajo v skladu s predvidenim načrtom v devetih od 12 statističnih regij. "Devet regij je prešlo mejo na sproščanje nekaterih ukrepov. Epidemiološka slika je sicer v Sloveniji še vedno izjemno resna," je navedel.

V devetih regijah se s ponedeljkom za vrtčevske otroke in učence prve triade osnovnih šol spet začenja pouk. Za v ponedeljek je predvideno najprej še testiranje šolnikov, pouk bo sledil s torkom.

Za delno sproščanje so se po njegovih besedah odločili tudi po predhodnem posvetu s svetovalno skupino. "Na nacionalni ravni smo za dobrega pol koraka prešli v rdečo fazo. Ni razloga za ne vem kakšno veselje, je pa napredek," je dejal premier, ki je sicer že pred dnevi poudaril, da - kljub temu, da je Slovenija 'stopila' iz črne v rdečo fazo - drastičnega sproščanja ukrepov ni pričakovati.

Blažji ukrepi bodo v veljavo stopili s prihodnjim tednom, o nekaterih drugih, ki še vedno ostajajo v veljavi, pa bo vlada odločala v prihodnjih dneh. Pri upoštevanju teh namreč - tako Janša - ni nobenih izjem. "Policija in zdravstvena inšpekcija bosta na tem področju še poostrili nadzor," je zatrdil.

Kot je že v torek dejal predsednik vlade Janša, drastičnega sproščanja še ni pričakovati. To je v izjavi po seji vlade nato tudi potrdil.
Kot je že v torek dejal predsednik vlade Janša, drastičnega sproščanja še ni pričakovati. To je v izjavi po seji vlade nato tudi potrdil. FOTO: Posnetek zaslona
Posavska, Jugovzhodna in Goriška regija glede na epidemiološko sliko ostajajo v črni fazi. Prehod ostalih v rdečo fazo pa pomeni, da se tam prihodnji teden odpirajo osnovne šole za učence prvega triletja po modelu C, odprejo se vrtci, zagnali naj bi denimo tudi smučišča in nekatere trgovine.

Je pa Janša med ukrepi, ki se sproščajo, navedel odprtje šol za učence prvega triletja in vrtcev po tako imenovanem C-programu, "kar pomeni, da so razredi manjši", otroci pa se s tem vračajo v šolske klopi. Za ponedeljek je sicer še predvideno testiranje zaposlenih v šolstvu, odhod najmlajših v šole pa za v torek.

A, kot je opozoril, samo šolniki sami tveganja za okužbe ne bodo mogli zmanjšati. "Odvisno je od vseh nas, da se skrajno zresnimo in te ukrepe upoštevamo," je posvaril.

Pristojni ministri bodo jutri sicer podrobneje obrazložili te sprostitve, a odstopanj od predvidenega načrta ni. "Ostajajo v okviru semaforja sproščanja," je dodal Janša.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po načrtu v rdečo fazo preidemo, ko se dnevno število okužb v povprečju v zadnjih sedmih dneh spusti na manj kot 1350 okužb na 100.000 prebivalcev, število hospitaliziranih pa na manj kot 1200.

Včeraj je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 1178 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje okuženih pa je bilo 1272 - to pomeni, da sta na nacionalni ravni izpolnjena oba kriterija, ki omogočata postopno sproščanje ukrepov v regijah z najboljšo epidemiološko sliko.

Ob 18. uri se je v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju na 50. redni seji sestala Vlada RS. Na seji so člani vlade razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni covid-19. Kot je izhajalo iz predloga, je bilo na dnevnem redu devet točk. Slovenija je s torkom sicer dokončno prešla iz črne v rdečo fazo. Ob tem pa se pojavljalo vprašanje glede ukrepov - se obeta sproščanje ali podaljšanje? Nazadnje se je izkazalo, da se je vlada pravzaprav odločila za oboje - podaljšanje enih in sproščanje nekaterih drugih.

Dan prej smo bili sicer že tik na meji - v ponedeljek je bilo v bolnišnicah hospitaliziranih 1200 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje okuženih pa je bilo 1327 - a je predsednik vlade Janše vseeno dejal, da drastičnega sproščanja še ni pričakovati.

Večje sproščanje ukrepov je po načrtu predvideno ob prehodu v oranžno fazo, ki nastopi, ko sedemdnevno povprečje okužb in število hospitaliziranih padeta pod 1000. Po besedah Janše bi se to glede na trenutne trende lahko zgodilo februarja.

Trgovinska zbornica pričakuje vnovično odprtje vsaj dela neživilskih trgovin

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je medtem izrazila pričakovanje po vnovičnem odprtju vsaj dela neživilskih trgovin. Ko bo možno, naj se omogoči opravljanje dejavnosti vsaj v regijah, kjer je epidemiološka slika ugodna. Poleg tega želijo tudi 100-odstotno kritje fiksnih stroškov.

Odprtje trgovin z oblačili po prvem valu okužb.
Odprtje trgovin z oblačili po prvem valu okužb. FOTO: Aljoša Kravanja

Zbornica je pozdravila vse ukrepe vlade za zajezitev epidemije covida-19, ob tem pa izpostavila "problem že skoraj šestmesečnega zaprtja neživilskih prodajaln, saj si vsi trgovci želijo opravljati svojo primarno dejavnost ob izvajanju vseh potrebnih zaščitnih ukrepov". Zaradi slabih epidemioloških razmer so namreč v državi lahko odprte le trgovine z nujnimi življenjskimi potrebščinami z nekaj izjemami.

Vlado so spomnili, da bo od ukrepov v osmem protikoronskem svežnju odvisno, ali bodo trgovci, ki ne smejo v celoti ali delno poslovati, lahko preživeli. Vlado so zato pozvali, da z odlokom v celoti ali deloma zaprtim podjetjem povrne 100-odstotni znesek fiksnih stroškov in vsaj delno povračilo izgube prihodka za vsak dan zaprtja vključno od dneva razglasitve epidemije.

"Povračilo fiksnih stroškov v celoti in izpad prihodka morata biti zagotovljena vsaj dejavnostim, ki bodo lahko odprte šele v oranžni fazi sproščanja ukrepov. Drži, da se z vladnimi ukrepi povrne vsaj manjši del omenjenih fiksnih stroškov, vendar to po mnenju trgovcev ne zadošča, prav tako so že počrpane vse njihove rezerve," so navedli.

Predsednica TZS Mariča Lah je ob tem dodala, da se zavedajo, da so kriteriji za sproščanje odvisni od epidemioloških razmer v državi, zato skrbno spremljajo te podatke tudi na zbornici ter že dalj časa opozarjajo na dejstvo, da so med regijami lahko velike razlike ter da bi bilo treba omogočati poslovanje trgovine na vseh blagovnih skupinah v posameznih regijah takoj, ko epidemiološki podatki to omogočajo.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (703)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
23. 01. 2021 14.42
JA, JA vi,vi - "NIMIUSEEN" je zelo iracionalno, da takšni pišejo insinuacije saj menda najbolj stigmatizira(te) sebe, ko se tudi v javnosti pokaže(te) ,da NE zna(te) logično razmišljati......saj v teh izrednih razmerah in v teh frdamanih coronacajtih bi morala zavladati sinergija -NE pa obrekovanje proti Vladi !!!
minnaema@yahoo.com
23. 01. 2021 14.36
NISEM prepričana, da bo to dobro, saj tudi otroci prenašajo Covid le oni bolezen lažje prenašajo in jo enostavno prebolijo, ker se ne smejo cepiti.
zemunac13
21. 01. 2021 13.17
+1
Nikjer ne pise da so za smucarijo obvezni testi !
Periot222
21. 01. 2021 09.57
+0
ODPRITE VSE ALI NIC!
farobasso
21. 01. 2021 09.49
+6
Nič, grem dva jajca na ocvirke zabrisat.. teli komentarji so živ dolgčas.
Nimiuseen
21. 01. 2021 09.48
+8
Najbolj nesposobna vlada v zgodovini na celem svetu.
calmato
21. 01. 2021 09.41
+10
Ne vem gdaj bo kaksna sprostitev za nas normalne drzavljane?Zalostno je da mi sosed ki stanuje v isti hisi ne more priti na obisk.Zakaj delate razlike med sprostitvami npr. Fitnes studiji, odprta smucisca samo za privilegirane katerim so placani celo hitri testi!Ne vem koliko bi jih slo na smucanje,ce bi sami morali placati test! Sprostitve morajo biti take,da imajo vsi drzavljani vsaj nekaj od tega!Pocasi imam ze poln kufer teh nekorektnih epidemijskih postopkov,ki ze trajajo od oktobra 2020.Z vsemi temi ukrepi se epidemijska slika ni obrnila bistveno na bolje!
AlternativeFacts
21. 01. 2021 09.40
+0
Včasih smo rekli, da je "Moj dežnik je lahko balon". Tudi gospoda so imeli umetelne dežnike, najraje črne barve, da s ni takoj videla umazanija....danes pa imamo zgolj neoliberalni klump, ki jim ljubkovalno rečemo marele in sokitajske izdelave...enkrat odpreš, pa jo lahko zavržeš...
Uporabnik1262524
21. 01. 2021 09.40
+6
A zato je odstavil Kacina, da se bo lahko sam več pojavljal 🤮 ... ta eni ljudje res nimajo nič sramu, da o vrednotah sploh ne govorim.
Marela.
21. 01. 2021 09.43
-2
Huggo
21. 01. 2021 09.36
+5
Američani posneli film SONGBIRD kjer je že coviid 23. Dogaja se v letu 2024 zanimivo a nas to vse caka?😃
DR.Fejsbuk
21. 01. 2021 09.38
+4
dule100
21. 01. 2021 09.35
+7
Zelo slaba, izsiljena odločitev! 🤔💣🆘
pal?ek1
21. 01. 2021 09.34
-1
A kdo ve kam se je skril lopovski klovn rrrrrjavec???
DR.Fejsbuk
21. 01. 2021 09.36
-1
DR.Fejsbuk
21. 01. 2021 09.36
-1
rimidalj
21. 01. 2021 10.25
+1
Lopov si si pa res dobro izbral,mislim da imaš tako izobrazbo,kot je za SDS zahtevana,moraš znat preklinjat ,bit proti partizanom in nič vedet,ali vsaj toliko in nič več kot tvoj gospodar
AlternativeFacts
21. 01. 2021 09.30
+1
Zadnjič so mi ukradli marelo, ker sem jo v trgovini odložil v za to postavljen koš..pa sem si mislil, na tako ti gre pa svoboda....marela v dežju je kot demokracija v državi...ko ti enkrat to ukradejo je konec svobode....
DR.Fejsbuk
21. 01. 2021 09.35
+4
DR.Fejsbuk
21. 01. 2021 09.30
-1
Šolanje na daljavo je že desetletja v rabi v Avstraliji, in na finskem, sedaj pa res ne vem, ali smo mi zaradi šol res na boljšem in umsko ter socialno bolj razviti od naštetih?
vonbongo
21. 01. 2021 09.31
+1
Marela.
21. 01. 2021 09.32
-1
Fanteku je mamica trajno naredila ,da je fantek lep..😁🐻
DR.Fejsbuk
21. 01. 2021 09.34
+2
vongo, boš trdil, da si zaradi šolanja v šoli (domnevajva, da si ga bil deležen), pametnejši od Avstralcev?
vonbongo
21. 01. 2021 09.42
+4
DR.Fejsbuk Vsi tvoji komentarji , kazejo na to , da se ti sanja ne , kak vpliv ima socializacija v soli na otroke ;) Tko kot sem ti ze nizje napisal , ukini DR. iz imena ;p
vonbongo
21. 01. 2021 09.43
+3
Marella88 Je jokala , ker ji je Janez napacne listke poslal 🤣
Hope2021
21. 01. 2021 09.27
+2
A zdej semafor velja za regije, prej niso tako rekli, kot jim paše. By by svoboda do volitev 2022.
marveb
21. 01. 2021 09.24
+5
Bolano..po 8 mesecih. Najbrz pricakuje se aplavz zaradi te poteze..
AlternativeFacts
21. 01. 2021 09.24
+0
Ravno toliko dežuje, da moraš imeti odprto marelo...še zime niso več to kar so bile....kaj šele vlada republike Slovenije...
DR.Fejsbuk
21. 01. 2021 09.31
+1
vlada republike slovenije je točno tisto, kar je bila zmeraj in tudi "včasih"!
AlternativeFacts
21. 01. 2021 09.36
+5
ja....baje da so knjige o Piki Nogavički dobre za treniranje funkcionalne pismenosti...ali pa gospod Ficko samo afne gunca....
Kukulkan
21. 01. 2021 09.23
-6
Gospod Janša, zadovoli leve in postavi režim kot v njihovem Pekingu, da majo razlog piskat. Ostali se držimo ukrepov kot večina v svetu
vonbongo
21. 01. 2021 09.25
+4
Janez nam uvaja komunizem , tudi 133clen iz Juge je vrnil ;)
Nimiuseen
21. 01. 2021 09.26
+4
Marela.
21. 01. 2021 09.30
+0
Fanteku mamica trajno dela ,da bo fantek lep ....😆🐻
Kukulkan
21. 01. 2021 09.33
+2
auuu-daaa? V Pekingu boš dobil po hrbtu in zakonito si boš sam bil kriv namest opozorila policaja. To pogrešate, stari dobri Yugo sistem
vonbongo
21. 01. 2021 09.44
+6
Marella88 Tebi ziher prihaja ,ko ima Janez govor 🤣
Nimiuseen
21. 01. 2021 09.45
+7
Frzenk
21. 01. 2021 09.19
+8
Evo spet mi posavci pozabljeni....sram te bod janša
ROGIBOS
21. 01. 2021 09.40
-4
Nimiuseen
21. 01. 2021 09.50
+2
Sheldon
21. 01. 2021 09.18
+10
Skratka nič novega...