Korona

Ministrstvo za zdravje: 90 ventilatorjev Siriusmed R30 se obdrži, 20 se Geneplanetu vrne

Ljubljana, 04. 05. 2020 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.V., STA, Ti.Š.
Komentarji
257

Vlada bo predvidoma končala obravnavo poročila pristojnih ministrstev o dobavah zaščitne opreme za potrebe epidemije covida-19, ki jo je začela že na sredini seji. Na ministrstvu za zdravje pa so se izrekli tudi o razvezi pogodbe za dobavo ventilatorjev, ki jo je zavodu za blagovne rezerve predlagalo podjetje Geneplanet: 90 ventilatorjev Siriusmed R30 se obdrži, 20 se Geneplanetu vrne, pogodba za dobavo preostalih 110 ventilatorjev pa se prekine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj so prekinili pogodbo z Geneplanetom?
    07:26
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj so prekinili pogodbo z Geneplanetom?
  • Iz 24UR ZVEČER: Erik Brecelj: Počivalšek ne more biti več minister
    03:10
    Iz 24UR ZVEČER: Erik Brecelj: Počivalšek ne more biti več minister
  • Iz 24UR ZVEČER: Sodelavci podpirajo Knaflja
    02:38
    Iz 24UR ZVEČER: Sodelavci podpirajo Knaflja
  • Iz 24UR: Prekinitev pogodbe z Geneplanetom
    03:51
    Iz 24UR: Prekinitev pogodbe z Geneplanetom

Vlada naj bi danes končala obravnavo poročila o dobavah zaščitne opreme, ki so po nastopu 'žvižgača' Ivana Galeta v javnosti dvignile veliko prahu. Opozicija je vložila interpelacijo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Sprva so opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB sicer napovedovale interpelacijo "najmanj zoper Počivalška, če ne zoper celotno vlado". K čim prejšnji, a verodostojni razjasnitvi okoliščin je pristojne institucije pozval tudi predsednik republike Borut Pahor, razkritje domnevno spornih poslov pa je kljub prepovedi zbiranja sprožilo celo proteste.

Ob začetku epidemije so bili ventilatorji zelo iskani, sedaj pa zdravstveni minister zatrjuje, da jih ima Slovenija dovolj.
Ob začetku epidemije so bili ventilatorji zelo iskani, sedaj pa zdravstveni minister zatrjuje, da jih ima Slovenija dovolj. FOTO: POP TV

Vlada je na to odgovorila s pripravo poročila, ki so ga pristojni resorji pripravljali konec aprila in po začetku obravnave na vladi nanj oddali tudi pripombe. Po potrditvi na vladi je predvidoma tako še danes pričakovati javno objavo poročila.

Medtem pa je Geneplanet, ki za državo dobavlja ventilatorje, po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah v soboto zavodu za blagovne rezerve predlagal sporazumno razvezo pogodbe, da bi zaščitil svoje dobro ime.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Razvezo pogodb je predlagalo podjetje Geneplanet po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme. S tem po besedah direktorja tega podjetja Marka Bitenca želijo zaščititi svoje dobro ime. Zavodu za blagovne rezerve so predlagali razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih respiratorjev po dobavni ceni in razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene.

Počivalšek, ki uživa podporo premierja Janeza Janše, je še isti dan pozval ministrstvo za zdravje, naj poda mnenje o potrebnosti ventilatorjev, ki jih je že oziroma jih je po pogodbi še dolžan dobaviti Geneplanet. Zdravstveni minister Tomaž Gantar zato od zavoda za blagovne rezerve pričakuje podatke o tem, koliko ventilatorjev je že bilo dobavljenih in koliko naj bi jih v Slovenijo še prišlo, katerega tipa, kdaj in po kakšni ceni.

Je pa Gantar že pridobil mnenje strokovne skupine, v kateri je za področje ventilatorjev zadolžen zdravnik Marko Noč. Po njihovih podatkih imamo v državi skupaj s tistimi, ki jih je dobavil Geneplanet 423 ventilatorjev, kar da je v tem trenutku dovolj, je pojasnil minister.

Ministrstvo za zdravje predlaga prekinitev pogodbe za dobavo 110 Geneplanetovih ventilatorjev

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, pa je strokovna skupina, ki jo vodi profesorica Bojana Beović, zdaj podala predlog, da se 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki so že bili razdeljeni bolnišnicam, obdrži pod pogojem, da se zagotovi vse ustrezne in potrebne dodatke za njihovo delovanje. Predlog je MZ posredovalo direktorju zavoda za blagovne rezerve. 20 ventilatorjev istega tipa in proizvajalca, ki so v skladišču CZ v Rojah, pa se Geneplanetu vrne. Obenem se prekine pogodba z Geneplanetom za dobavo preostalih 110 ventilatorjev, so še sporočili z MZ.

Ministrstvo za zdravje je odločilo, da se 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je Geneplanet dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdrži, ob zagotovilu ustrezne dodatne opreme. Medtem pa bodo 20 tovrstnih ventilatorjev, ki so v skladišču v Rojah, vrnili. Pogodba za dobavo preostalih 110 ventilatorjev se prekine, so sporočili z ministrstva. (Slika je simbolična)
Ministrstvo za zdravje je odločilo, da se 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je Geneplanet dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdrži, ob zagotovilu ustrezne dodatne opreme. Medtem pa bodo 20 tovrstnih ventilatorjev, ki so v skladišču v Rojah, vrnili. Pogodba za dobavo preostalih 110 ventilatorjev se prekine, so sporočili z ministrstva. (Slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Svojo plat zgodbe o nabavi ventilatorjev Siriusmed R30 pa so predstavili tudi v podjetju Geneplanet. Med drugim so zapisali, da omenjene ventilatorje uspešno uporabljajo v številnih evropskih državah, denimo v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem.

"Ventilatorji ustrezajo strokovnim zahtevam, imajo vse ustrezne certifikate in so poleg tega preizkušeni in potrjeni v praksi. Kot je danes potrdil tudi dr. Tomislav Mirkovič z UKC Ljubljana, je ta tip ventilatorjev primeren tudi za obravnavo bolnikov s covidom-19, če imajo kompresor, ogrevane cevi in vlažilec. Vsi dobavljeni ventilatorji imajo že vgrajen kompresor, prav tako pa smo tudi sami ponudili nadgradnjo z aktivnim vlažilcem z dvojno ogrevanimi cevmi. Za večino covid-19 pacientov pa je ventilator primeren tudi v obstoječi različici," so sporočili v pisnem odzivu.

Kot pravijo, so do danes zavodu za blagovne rezerve dostavili 110 tovrstnih ventilatorjev, ki da so bili dobavljeni v različne slovenske bolnišnice, prav tako je v večini že bilo izvedeno izobraževanje. "Prispeli ventilatorji so bili na lokaciji sestavljeni in preizkušeni s strani strokovno usposobljenega kadra, ki ima dolgoletne izkušnje pri upravljanju tovrstnih naprav. Za vse ventilatorje je bil izveden vizualni in funkcionalni pregled, opravljene električne meritve, preverjeno delovanje aparata in njegova celovita tehnična brezhibnost, kar dokazujejo instalacijski zapisniki," pojasnjujejo v Geneplanetu.

Kot je razvidno iz gradiva, ki so ga priložili sporočilu za javnost, njihove ventilatorje uporablja 12 slovenskih bolnišnic, od tega oba univerzitetna klinična centra ter Splošne bolnišnice Celje, Murska Sobota, Ptuj, Nova Gorica, Trbovlje, Slovenj Gradec, Izola in Brežice. V bolnišnicah so izvedli tudi usposabljanje za uporabo, je razvidno iz gradiva.

Dodajajo še, da so v družbi Geneplanet tako pri sklepanju poslovnih razmerij kot tudi pri izvajanju sprejetih obveznosti ves čas ravnali zakonito, skrbno in v skladu z dobro poslovno prakso.

Geneplanet je z zavodom za blagovne rezerve sklenil pogodbo za dobavo 220 ventilatorjev, do sedaj so jih dostavili 110. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je pri zavodu za Geneplanet posredoval za 100-odstotno predplačilo, še preden je bila izdana bančna garancija. Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov evrov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo.

Direktor podjetja Marko Bitenc je sicer v pismu za javnost že pred tem navedel, da je "zaradi pomanjkanja zaščitne in medicinske opreme v Sloveniji zavod za blagovne rezerve tudi z družbo Geneplanet kot zanesljivim dobaviteljem sklenil več pogodb."  Zapisal je še, da so se kasneje "v medijih pojavile informacije o domnevnih nepravilnostih glede poslovnih razmerij" med zavodom in Geneplanetom. Ta poslovna razmerja pa so po njegovih besedah postala "podlaga za številne politična in strokovna obračunavanja v medijih".

Ostre obsodbe groženj zdravniku Rihardu Knaflju

Zdravniška zbornica Slovenije medtem ostro obsoja grožnje zdravniku Rihardu Knaflju, ki jih je bil delež po pojasnjevanju strokovnega stališča o kakovosti naročenih ventilatorjev. Ker so mu grozili tudi s smrtjo, v zbornici policijo pozivajo, da takoj ukrepa in ga zaščiti ter sproži preiskovalne postopke.

Knafelj kot eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, med drugim namreč trdi, da ta ventilator, ki ga je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet, ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19.  S tem, ko se je javno izpostavil, je v javnosti požel veliko hvale, a tudi javne napade in grožnje.

Knafelj je grožnje že prijavil policiji. Ljubljanski policisti so potrdili, da so v zadnjih dneh prejeli prijavo groženj preko družbenih omrežij. "Policija v okviru svojih nalog izvaja aktivnosti za zagotavljanje varnosti vsem državljanom, še posebej če je življenje oseb kakorkoli ogroženo," so pojasnili. Podrobnosti pa zaradi varovanja osebnih podatkov na policiji niso razkrili.

Zdravniška zbornica obsoja grožnje zdravniku Knaflju in poziva k policijski zaščiti. Knafelj je grožnje že prijavil policiji.
Zdravniška zbornica obsoja grožnje zdravniku Knaflju in poziva k policijski zaščiti. Knafelj je grožnje že prijavil policiji. FOTO: Miro Majcen
Zaradi poslov, povezanih z nakupi zaščitne opreme, je bila danes vložena tudi interpelacija proti ministru Počivalšku. Po oceni vlagateljev interpelacije je namreč politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oziroma podjetij, povezanih z nakupi opreme.

Kot so opozorili v zdravniški zbornici, se je v Sloveniji nasilje, ki so ga deležni zdravstveni delavci, v preteklosti prepogosto jemalo premalo resno, zato je že prihajalo do najbolj tragičnih dogodkov, kar pa se ne sme več ponoviti.

Tudi prebivalce so pozvali, da kriza zaradi koronavirusa in z njo povezano dogajanje ni in ne sme biti povod ali opravičilo za to, da bi postali nestrpna in celo nasilna družba. "Dostojna, spoštljiva komunikacija je osnovni pogoj za svobodno izražanje mnenj in upoštevanje stroke, brez katere zdravljenje covida-19, pa tudi vseh drugih bolezni, ne bo uspešno," so še zapisali v zbornici.

Zdravniška zbornica pa je prejela tudi opozorila o neprimernih stališčih, ki naj bi jih v preteklosti na družbenih omrežjih objavil oziroma delil Knafelj. Za razjasnitev morebitne kršitve kodeksa zdravniške etike bo zadevo obravnaval odbor za pravno-etična vprašanja zbornice, so napovedali. Knafelj se je medtem že opravičil za objave, če je z njimi koga užalil.

Medtem so se oglasili Knafljevi sodelavci s Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana, ki so mu javno izrazili podporo. "Verjetno smo prav mi, njegovi dolgoletni sodelavci, tisti, ki lahko z največjo mero odgovornosti pričamo o njegovi visoki strokovnosti, predanosti bolnikom in o njegovih neoporečnih etičnih odločitvah pri vsakodnevnem skupnem delu," je zapisal sestrski, administrativni in zdravniški kolektiv oddelka.

Ena od podpisnic pisma podpore Knaflju, zdravnica Miša Fister je medtem za oddajo 24UR ZVEČER dejala, da je Knafelj izjemen zdravnik, človek in kolega, ter jih je zelo prizadelo širjenje neresnic o njem. "Povedal je predvsem mnenje celotne komisije in zdi se mi prav, da se ve, kaj se je odločila strokovna komisija," je dejala.

Zdravniške organizacije: Medsebojno obtoževanje lahko vodi v ogrožanje javnega zdravja

Zdravniške organizacije zagovarjajo ničelno toleranco do korupcije, zato pričakujejo, da bodo zgodbe glede nabave opreme dobile epilog s strani za to pooblaščenih institucij. "Medsebojno obtoževanje lahko vodi v ogrožanje javnega zdravja in manj učinkovito obravnavo hudo bolnih, zato takšna ravnanja obsojamo," so zapisali v današnjem sporočilu.

V javnosti se je odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30.
V javnosti se je odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (257)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
05. 05. 2020 19.38
ventilatorjev imamo več kot 20 milijonske države,že zdavnaj ni prav nobene potrebe po novih a sds pač deli denar svojim-posebej ti r30 bodo obležali v kleteh in jih bomo čez nekaj let lepo odpeljali na odpad,kot smo operacijske mize v ukc lj.
Sputnik8
05. 05. 2020 09.14
+1
JJ Redno grozijo s smrtjo. Predvajano na RTV, grafiti, zapisi na FB. Policija že ukrepa?
Hachi
05. 05. 2020 09.47
+0
omega _v6
05. 05. 2020 08.54
+3
Levanuhi sedaj pa mi povejte kako je laho 90 ventilatorev v redu ostalih 20 pa zanič?? Točno se vidi,da je krivo izključno to,da ventilatorjev niso izdobavili vaši LEVI posredniki in bi politiki na ta račun služili tako kot ste z žilnimi upornicami in z vsem ostalim!!
boris tavcar
05. 05. 2020 08.59
+2
Desnonuh pa ti povej zakaj je potrebna nadgradnja in za kaj laži dednonuhov, da so de uporabljali v Celju za predihavanje COVID pacientov če se niso ?
Hachi
05. 05. 2020 09.13
+4
Tocno se vidi,da ne ves kaj govoris oz. si slep,gluh in ne ravno bister,da ze 1000 krat napisano se vedno ne razumes. Tiste,ki jih bodo obdrzali,bodo nadgradili,da bodo ustrezni,torej dodstno nabavili vlazilnike z ogrevanimi cevmi.zaenkrat ima R30 samo kompresor. Ce se vedno ne razumes,pa se obrni na strokovno pomoc.
hotchilipoper
05. 05. 2020 08.44
-1
A počivalšek že počiva?
vinogradnik33
05. 05. 2020 08.40
+0
Gantar je skrbno zamolčal , da ventilatorji , ki jih je nabavil Geneplanet Siriusmed R30 taki , kot so niso primerni za zdravljenje bolnikov s covid 19 , ker bi morali imeti še dodatno opremo in zakaj je to zamolčal , zato , ker se boji za svoj stolček in raje potepta prisego ! Stranki SMC in DESUS se zavedata , če pade vlada gredo kot stranke na smetišče zgodovine , sedaj pa so s pristopom v Janševo vlado pridobili vidne pozicije za nagrado !
Hachi
05. 05. 2020 08.34
+5
Sam vprasam,a se Janezek in Urska doma ne pogovarjata,da ona posilja maile naokoli? Ker tole je res ne samo komedija, ampak burleska.
mali.mato
05. 05. 2020 08.18
+1
Zakaj ne napišete, da je Knafeljc pomagal pri pisanju zdravstvenega programa Šarcu in je bil kandidat LMŠ za zdravstvenega ministra?
Hachi
05. 05. 2020 08.37
+2
Zakaj ti ni jasni,da je komisijo sestavljal dr.Noč (SDS),ki govori tudi na novinarskih konferencah vlade je prav vse,kar je povedal Knafelj tudi sam potrdil.opranoglavci,zacnite enkrat gledati s svojimi ocmi in razmisljati s svojo glavo,ne pa bit polovicarski in natolcevat samo to,kar vam mesija servira na nova24tv.
grumf
05. 05. 2020 08.56
+2
mato, je kje kdo od pravih strokovnjakov mogoče postavil Knaflja na laž oz. oporekal njegovemu strokovnemu mnenju? Jaz tega nisem zasledil. Celo zbornica mu stoji ob strani.
boris tavcar
05. 05. 2020 09.01
+4
Tudi če je pomagal komerkoli STROKOVNJAK JE PA ŠE VEDNO.
Walter Pravicek
05. 05. 2020 08.17
+3
Če bi bilo Dr.Gantarja kaj v "hlačah"bi udaril po mizi in dejal:JAZ SEM MINISTER ZA ZDRAVJE,PREKO NAS BODO IZVRŠENI VSI NAKUPI NA KITAJSKEM!TAKO se SEDAJ DOGAJA:RESPIRATORJI NISO PRIMERNi-BODO,KO JIM TO DODAMO,A NAJPREJ DOKUPIMO.20 NAZAJ UVOZNIKU+RAZVELJAVITEV POGODBE.O VIŠINI CENE ŠE NIČ-KOLIKO"LONČKOV"SO PRITAKNILI RAZNI "STRICI"IZ OZADJA?NE IZ MURGELJ-TAM SO JANŠEVE BLODNE MISLI-OBTOŽBE.SEDAJ SE PA GANTAR (Dr.UROLOGIJE ZA PROSTATE")BUSA" V PRSI-O PULMOLOGIJI PA NIMA POJMA.
igy02
05. 05. 2020 08.15
-4
Levaki se lahko opravičijo, desni pa ne. Zanimiva filozofija. Grozljivo je, da tako ravnajo tudi uradne institucije.
Uporabnik113189
04. 05. 2020 21.50
-3
Potem ko se vsi politiki vmešavajo v delo tistih, ki so operativno pristojni in zaposleni na ustreznih službah se je s to afero jasno izkazalo kako velike težave ima naša država. Politika pač sprejema zakone in odločitve o sistemu birokracije, ki naj bi na kar najcenejši in učinkovit način reševal zadeve, ki so skupne za vse državljane. Na primer strokovnjaki za ceste naj bi izdelovali ceste, strokovnjaki za zdravje naj bi skrbeli za zdravljenje državljanov in nabavo medicinske opreme, zavod za blagovne rezerve pa za spošne rezerve, ki jih država predpiše z zakonom in tako naprej.. Kaj hoče Gale razložiti tem vernikom stranke SDS, ki imajo povsem zgrešene predstave o državi, sanjajo velikega diktatorja, ki zna in zmore vse, je pač namestnik Boga na zemlji in ne dela nobenih napak. Gale pravi za sebe da je paragrafar in da je njegov cilj vzeti politikom iz rok pravico, da posegajo v državni denar. To pomeni, da naj državna birokracija opravlja svoje delo skldno s pristojnostmi in dela z denarjem, ne pa da na primer pridrvi članica SDS na policijo in ukazuje koga naj policaj sledi in zapre.. Ali pa neka političarka, ali tista "vplivna", žena nekoga samo "predlaga" nekega svojega znanca za nabavo opreme. Poznamo kaj se zgodi, če njenega predloga ne poslušajo, kaj kmalu ne opravlja več svoje službe dobro in jih zamenja "boljši" kader. Poznamo grožnjo direktorici policije, ki se je v kratkem tudi uresničila. Skratka, v resnici je dolžnost politikov, da "popravljajo" sitem birokracije v državi, da ta dela strokovno, poceni in uspešno z denarjem države in da se politka vmešava le na način da svoje posege izvrši preko zakonov in predpisov. No, če živiš pa še v dobi tlačanov in si polpismen, potem si želiš vladavine z dekreti, po sistemu Orbana.. Niso vsi narodi dovolj razsvetljeni in izobraženi, da imajo demokracijo. V demokraciji se delo delegira, razporeja in zahteva od podrejenih odgovornost, politika pa samo pazi da kolesje teče v smeri njihovega videnja sveta. No, za stranko SDS je tipično, da jih dober sistem ne zanima, v takšnem sistemu ni možno preferirati svojih prijateljev, sorodnikov, znancev in jim omogočati lepe provizije na poslih. Navadni zaslužkarji pod krinko politike. Potem se zgodi na primer pogodba za ventilatorje, ki pač niso tisti, ki bi jih kupilo zdravstvo ( ker so mešetarili vsi drugi samo pristojni ne) in se zgodi afera.. Na koncu pride celo do na videz poštenega predloga, ventilatorje podjetje želi vzeti nazaj in vrne državi že plačan denar.. Sam se s predlogom kar strinjam, navsezadnje imamo ventilatorjev preveč in sedaj ko je zgodba še vroča jih bodo gotovo uspeli prodati naprej za višjo ceno. V dobro vseh nas, ker so drugi scenariji slabši. Bi pa opomnil na neko malenkost, sam bi bil zelo vesel, če bi mi prijatelji uredili, da dobim denar vnaprej, si kupim polno zalogo ventilatorjev, jih prodam naprej ( v tujino) za precej višjo ceno kot smo se sicer dogovorili v državi, potem denar ( za ta podvig) vrnem državi nazaj in z državnim denarjem naredim lep dobiček. Ali pa mogoče tudi ne, to kar bi rad omenil je, da je kup državnega denarja (ki ti pade v naročje po posredovanju strankarskih prijateljev) lepa poslovna priložnost za velik zaslužek.
Uporabnik113189
04. 05. 2020 21.59
-2
Če se bo zgodba nadaljevala v tam smislu, potem pričakujem, da bo Godčeva prišla kričat v UKC in učit kirurge, kako naj operirajo, sice jih bodo zamenjali..
Aijn Prenn
05. 05. 2020 08.02
+2
Eh, dohtarji znajo umiriti zelo humano. Raje bi videl, če bi šla kričat nad veterinarje... :-))
Walter Pravicek
05. 05. 2020 08.18
-1
Walter Pravicek
05. 05. 2020 08.24
-2
fizičarka+učiteljica,ki igra vlogo knjižničarke je bolj"kilava"učiteljica,važno da je v SDS,da je popljuvala vso zdravsto,ter ŠE KOT POSLANKA POISKUSILA ,DA DOBI OD KOLAČA ŠE MALO PODJETJE JTBD iz HongKonga-KAM VSE NE RAZTEGUJEJO MLOVKE politikov?
Domendo
04. 05. 2020 21.35
-4
Koliko ima kaj premoženja gantar?
Bojan-F
04. 05. 2020 21.26
+7
Tako na hitro ... imam obcutek, da se je zdravniski ceh zbudil ... da so spoznali, da so le orodje v rokah Vlade ...
Walter Pravicek
05. 05. 2020 08.25
+0
Že povedal:minister Dr.GANTAR je "ŠVOHOTEN "člen te Vlade-ZATO Z NJIM RAVNAJO,KOT COKLO!
iga_biba
04. 05. 2020 21.15
-3
pa ne sedaj prekinjat pogodbe, ko je janša našel ustreznega strokovnjaka, ki je potrdil ustreznost ventilatorjev.
Mali medo
04. 05. 2020 21.13
+4
k se imamo za tako pametne samo pri nas in v bosni težave okoli nabave ,Hrvati so boljše kupili po 13700 eur
OrodniK
04. 05. 2020 21.27
+18
Ja, a pozabljaš da na Hrvaškem Kitajci gradijo most Pelješac, v sloveniji pa nič, ker nas bogato molze Petričev Kolektor. Temu primerna je tudi "radodarnost" kitajskih dobaviteljev....
vezuv_
04. 05. 2020 20.59
+6
Zakaj ne zadržijo samo 20 in vrnejo 90, če niso v redu in za njihovo uporabo je potrebno kupiti še dodatne stvari?
dreka?1
04. 05. 2020 21.05
+12
Dr.Mirkovič,tudi avto bo vozen-upraben,če bo imel še volan,kolesa,in motor.
OrodniK
04. 05. 2020 21.27
+8
Ker drugih do drugega leta ni mogoče dobiti!
Walter Pravicek
05. 05. 2020 08.27
+1
Ja,ker bodo zopet iskali tiste dele,ki bodo izpopolnili te aparate-kitajci pa majhnih količin ne pošiljajo freeshiping!KUPILI BI DRAEGER.je-TAM NI MITE-POSLČUJE SE Z UVOZNIKOM DRŽAVNIM!
Walter Pravicek
05. 05. 2020 08.30
+2
res,takšne vidiš z papirnatimi registrskimi tabljicami-na avtocesto ne upajo,ker bi vinjata(letna)stala za ceno pol avtomobila-prodajalci so oni iz Kosova-ti pa takoj reče:JAZ SEM SLOVENSKI DRŽAVLJAN!!!MOJ ODGOVOR:DA,AMPAK NATURALIZIRAN!
Hachi
05. 05. 2020 08.58
+0
Kolikor je Bitenc povedal,tudi dodatna oprema ni dobavljiva.me zanima,kdaj bo?!
Hachi
05. 05. 2020 09.09
-1
Golf je povsem vozen,ni pa primere za tezke razmere kot je recimi reli po makadamu,ker nima za to prirejenega podvozja,sasije,motorja,ustreznih gum,... Torej je golf z osnovno opremo za take razmere popolnoma neuporaben.mogoce bo eni zdaj bolj jasno, zakaj R30 niso ustrezni.
evasle
04. 05. 2020 20.56
+9
Ali so slovenski strokovnjaki že napisali pritožbo Siriusmedu o neuporabnih ventilatorjih?? Kakjo pa to, da še ne?? Mogoče zato, ker lažejo in lahko pokasirajo še kakšno tožbo o klevetanju.
Hachi
05. 05. 2020 09.00
+1
Sam Bitenc je povedal,da morajo imeti dodatno opremo,kompresor,vlazilnic z ogrevanimi cevmi.dobavljen sami kompresor, ostalega ni,ker ni dobavljivo,torej za predihavanje bolnikov s covid19, NEUSTREZNO IN NEUPORABNO.
Stajerc56
04. 05. 2020 20.55
-3
No kaj a zdaj ste pa Levnuhi ugasnil. Tito in Jansa sta ZAKON in lahko recem sta kontuiteta stare in nove dobre oblasti. Slovenci ne nasedajte Levnuskim kapitalistom, le ti izkoriscajo delavvce
omega _v6
04. 05. 2020 20.54
+12
Čudi me,da jih bodo 90 obdržali in 20 vrnili!! Ne vem jih bo teh 90 v redu le 20 ni uporabnih!! Levičarje je postalo sram,da bi vrnili dobre ventilatorje katere vse države poptrebujejo!!
nemo1
04. 05. 2020 20.40
+2
Walter Pravicek
05. 05. 2020 08.30
-1
nemo1
04. 05. 2020 20.39
+8
Naši kradejo ,pred krizo v krizi po krizi in kadarkoli, značilno. Ma kaj smo mi en narod suženjščadi že z pamtiveka, nepomembneži ki hočemo zdaj z jame v Mercedeza in to nam je tako močno uklesano v psihi , da počnemo vse kar je možno da dosežemo naš potlačen cilj... biti podobni Nemcem ali Nizozemcen ali bogatašem........ držmo skupaj sočustvujmo malo več, poslušajmo en deugega in probajmo skupaj dosežt cilj ki bo ne za tebe ali samo mene temveč za oba lepo
OrodniK
04. 05. 2020 21.30
+6
Ko kradejo levaki v času konjukture je vse v redu, ko pa desnica kupuje medicinsko opremo v najtežjih časih pomanjkanja na trgu pa jih obtožujejo kraje in nestrokovnosti.... Perverzno...