Korona

'Slovenska epidemiološka krivulja je unikatna'

Ljubljana, 03. 02. 2021 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
705

"Slovenska epidemiološka krivulja je unikatna," je na današnji konferenci dejal direktor klinike Golnik Aleš Rozman. Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo, je medtem opomnil, da v ponedeljek pričakujemo cepivo AstraZenece, in pojasnil, da bomo v Sloveniji ubrali drugačno strategijo od nekaterih držav EU ter cepivo uporabili tudi pri starejših od 65 let. Povedal je še, da cepiva proti covidu-19 nudijo daljšo zaščito, kot so sprva mislili.

"Do včeraj je bilo v 3. klinični fazi preizkušanja 20 različnih cepiv, od tega je osem takih cepiv, ki že imajo pogojno dovoljenje, dve pa imata dovoljenji za popolno uporabo, to sta cepivi na Kitajskem in v Rusiji," je na današnji tiskovni konferenci uvodoma povedal Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.

Kot je pojasnil, so bila štiri cepiva iz raziskav umaknjena. "Iz Queenslanda zaradi nastanka neoptimalnih protiteles. Družba Merck je umaknila dve cepivi, ker je učinkovitost manjša kot učinkovitost po preboleli bolezni. Še eno cepivo pa so umaknili v Angliji, ker imajo tam že kar nekaj podjetij, ki razvijajo cepivo," je dejal in povedal še, da klinične študije čedalje pogosteje vključujejo tudi mlade. 

Opomnil je, da v ponedeljek pričakujemo cepiva AstraZenece. "Cepivo AstraZenece ima dobro, 70-odstotno učinkovitost, oziroma od 60- do 90-odstotno, odvisno od starosti, od tega, kje je bila študija narejena, in od količine prvega odmerka. Če primerjamo s cepivi proti sezonski gripi, je 70-odstotna učinkovitost dobra," je prepričan.

Znano je, da so nekatere države EU izbrale strategijo, da bodo s cepivom AstraZenece cepili le mlajše od 65 let. "V Sloveniji smo se odločili, da bomo to cepivo uporabili tudi pri starejših, še posebej v primerih, ko bo potrebno cepljenje na domu, saj je to cepivo stabilno," je dejal Štrukelj in dodal: "Če posameznik ne more k cepivu, mora cepivo k posamezniku."

Koronavirus cepivo
Koronavirus cepivo FOTO: Shutterstock

Cepivo Sputnik V že v obravnavi agencije za zdravila EMA. Blizu odobritvi še dve cepivi

Cepivu AstraZenece je podobno tudi cepivo Sputnik V, zato sta se obe družbi odločili za skupen razvoj in skupno klinično testiranje kombinacije cepiv v Ukrajini. Kot je pojasnil Štrukelj, se bo študija zaključila marca. "Pri vprašanju, zakaj ne uvozimo cepiva Sputnik V, če je podobno cepivu AstraZenece, se moramo zavedati, da so vsa cepiva z novo tehnologijo podvržena centraliziranemu postopku registracije, kar pomeni, da ga lahko za območje EU registrira le Evropska agencija za zdravila," pojasnjuje.

Družba, ki proizvaja cepivo Sputnik V, je že zaprosila za registracijo in predala dosje agenciji za zdravila EMA. "Ker so cepljenje s tem cepivom začeli že v 2. fazi kliničnega testiranja, pa je dvom glede dokumentacije na mestu," je dodal. Obstaja sicer možnost, da posamezna država članica uvozi katero koli cepivo, ampak v tem primeru vso odgovornost prevzame ministrstvo za zdravje, na osnovi odobritve državne agencije za zdravila.

Za to možnost se je odločila Madžarska, ki je o nakupu cepiva z Rusijo že sklenila dogovor, čeprav v Evropski uniji še ni odobreno. "Madžarska je z Rusijo sklenila dogovor o nakupu velike količine cepiva Sputnik V v treh fazah," je pred dobrima dvema tednoma sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Madžarska vlada je bila tudi večkrat kritična do Evropske komisije zaradi počasnih postopkov odobritve cepiv in zamud pri naročilih.

"Pridobili smo tudi rezultate 2. faze testiranja zdravila Ivermectin (ki se sicer uporablja proti parazitom), ki je pokazala sicer nekoliko lažji potek bolezni, a ne toliko, kot se je pričakovalo," je dejal Štrukelj.

Blizu možnosti odobritve sta tudi cepivo NovaVax, ki je klasično cepivo, in cepivo Johnson & Johnson, ki je vektorsko DNA-cepivo. "Klinična testiranja obeh so pokazala različno učinkovitost pri testiranjih v ZDA, Veliki Britaniji, Južni Ameriki ali Afriki, kar je verjetno posledica prisotnosti mutiranih sevov na posameznih območjih. To pomeni, da je hitro cepljenje nujno, da preprečimo hitre mutacije," trdi Štrukelj. 

"Mutacije spremljamo in se jih tudi že vgrajuje v različice cepiva, tako da bodo na voljo, če bi bila potreba," je dejal. Pravi, da so vsi enoverižni RNA-virusi iz skupine koronavirusov podvrženi mutacijam, vendar ne tako močno, kot vidimo pri virusih sezonske gripe ali HIV. "Trenutne mutacije so obvladljive s trenutnimi cepivi," meni.

Pogosta vprašanja glede cepljenja

"Tudi po 2. cepljenju lahko zbolimo za covidom, a je to redko," je dejal Štrukelj. Predvsem gre za bolnike s pomanjkljivim imunskim sistemom ali bolnike, ki jemljejo močne imunosupresante. Taki bolniki lahko v laboratorijih testirajo, ali so bila razvita protitelesa in so zaščiteni, je razložil. Če smo zboleli po 1. odmerku, se še vedno lahko cepimo z 2. odmerkom – čeprav naj bi po preboleli bolezni imeli svoja protitelesa, to z vidika cepiva namreč ni nekompatibilno.

Glede kombinacije dveh različnih cepiv je razložil, da bi bilo teoretično sicer možno kombinirati cepivi na RNA- ali DNA-osnovi, a da to odsvetujejo, predvsem zaradi sledljivosti. 

Glede imunosti po cepljenju pa: "Zaenkrat kaže, da cepiva nudijo daljšo imunost, kot se je predvidevalo na začetku, ko se je govorilo o enem letu, in daljšo imunost kot po preboleli bolezni. Seveda pod pogojem, da ne pride do bistvenih mutacij virusa."

Spregovoril je še o zdravstvenih težavah, kot so glavobol in bolečine, ki jih mnogi opažajo po drugem odmerku cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, in pojasnil, da to ni nič nenavadnega. "Slišimo dejansko, da je lahko drugi odmerek intenzivnejši v smislu učinkov. Bolečina na mestu vboda je samo znak, da so se začela tvoriti protitelesa. To pomeni, da je naš imunski sistem začel delovati," je dejal.

Kot pravi, so lahko bolečine precej močne, a izzvenijo v 24 do 36 urah. Nikakor pa po njegovih besedah ni enako kot pri prebolevanju bolezni. "Ne gre za isti potek, so pa simptomi na začetku enaki. Antigen, ki nastaja po cepljenju, je enak antigenu, ki predstavlja sam virus, zato naš organizem burno reagira. Močneje kot imunski sistem reagira, več protiteles nastaja in bolje je," je sklenil.

Aleš Rozman: Slovenska epidemiološka krivulja je unikatna

"Čuti se rahel upad števila okuženih, v naši bolnišnici je prišlo do izboljšanja oziroma normalizacije situacije, imamo tudi več prostora na oddelku, nekaj manj na intenzivnem oddelku," je medtem dejal direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman.

Kot je pojasnil, čredno imunost lažje dosežemo z uporabo cepiv kot prekuženostjo. Dodal je, da moramo to narediti čimprej, saj tako virus nima časa preskakovati in se prilagajati. "Cepiva prihajajo prepočasi, zato je nujno, da se še naprej držimo vsaj nujnih preventivnih ukrepov, s katerimi se bomo morali navaditi živeti," je prepričan. 

"Poleg tega je vedno več znakov, da čredna imunost ne prinaša tega, kar si predstavljamo. V Braziliji, kjer naj bi to dosegli, ko je bilo ponekod 70 odstotkov ljudi okuženih, se pojavlja nov močan izbruh zaradi mutacije virusa," je dejal in pojasnil, da s hitrim cepljenjem zmanjšamo možnost, da virus razvije uspešne mutacije po vsem svetu in se širi naprej. "Moramo prehiteti tempo virusa. Angleški sev se le širi hitreje, a so cepiva učinkovita, za brazilski in južnoafriški sev pa tega zagotovila še nimamo," pravi.

"Moje osebno mnenje glede strategije za naslednje kratkoročno obdobje, da se vsaj pri nas virus močno omeji, je, da se število potovanj močno omeji, da se mutantske variante virusa ne raznaša," je še dejal in dodal, da ne smemo obupati, da potrebujemo strateško razmišljanje, dolgoročni plan. "Naša družba bo v bodoče drugačna, ne bo slabša, ne bomo vedno v maskah, otroci pa doma, najti pa moramo način, kako to vzpostaviti," je sklenil.

Pod streho osmi protikoronski zakon z ukrepi za dodatnih 320 milijonov evrov

DZ je potrdil osmi protikoronski zakon, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov za ukrepe za blažitev posledic epidemije covida-19. Ključna sta subvencioniranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, v zakonu pa so zapisane tudi globe za preskakovanje vrstnega reda pri cepljenju.

"Pomagamo ohranjati delovna mesta, pomagamo ranljivim skupinam, še posebej podpiramo oskrbo starejših in zdravstvo. Zahtevne čase bomo skupaj prestali. PKP 8 sprejet," je po glasovanju v DZ sporočil minister za delo Janez Cigler Kralj. 

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.09

Epidemiološki podatki pošteno zamujali: 1560 novookuženih, 23 oseb umrlo

Končno so znani podatki o novih okužbah z novim koronavirusom, potrjenih smrti zaradi covida-19, povprečju oziroma incidenci in morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov, ki se sprejemajo na podlagi tega, a so danes pošteno zamujali. Ti zdaj kažejo, da so pristojni včeraj skupno opravili 15.946 testiranj, 1560 testov je bilo pozitivnih. Umrlo je 23 covidnih bolnikov. Natančen vzrok poznega sporočanja podatkov še ni znan, naj pa bi na NIJZ imeli tehnične težave. Ugiba se tudi o tem, da bi te lahko bile povezane z lažno pozitivnimi hitrimi antigenskimi testi.

13.56

Slovenski raziskovalci namesto cepiva raje razvijajo tehnologijo za cepljenje

Sintezni biolog s Kemijskega inštituta, ki je s svojo raziskovalno skupino lani razvil cepivo proti covidu-19, Roman Jerala, je pojasnil, da njihovo cepivo najverjetneje ne bo klinično testirano, torej ne bo testiranja na ljudeh. Zato so se osredotočili na razvoj tehnologije, s katero bi cepili posameznika z razpršilom v nos ali usta.

12.26

"Slovenska epidemiološka krivulja je unikatna"

"Slovenska epidemiološka krivulja je unikatna," je dejal Rozman. "Kar se tiče glede odpiranja in zapiranja gre za pogajanje z virusom. Na nas kot na družbi je, da število okuženih znižamo in takrat si lahko več dovolimo. Če gremo predaleč in zdravstveni sistem kolapsira, se lahko odrečemo zdravstveni oskrbi," je dodal.

12.18

PCR-testi veliko bolj zanesljivi kot HAT-testi

"PCR-test je veliko bolj zanesljiv, HAT-testi pa so znano manj zanesljivi. Gre za terenski presejalni test, kjer dobimo informacijo, ki je relativno zanesljiva, vendar ne absolutna. PCR-testi so medtem zahtevnejši, trajajo dlje in so dražji," je dejal Rozman.

12.16

Število hospitaliziranih pada

"Čuti se rahel upad števila okuženih, v naši bolnišnici je prišlo do izboljšanja oz. normalizacije situacije, imamo tudi več prostora na oddelku, nekaj manj na intenzivnem oddelku," je dejal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (705)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
04. 02. 2021 11.05
+1
SLO krivulja je unikatna, vendar žal v negativnem smislu, ne pozitivnem. Seveda smo po mnenju velikega vodje krivi mi narod, ne pa vlada... Kadar se pokaže kakšna trenutna pozitivna malenkost glede razpleta covida, je zaslužna vlada in se zahvaljuje sama sebi s preleti dragih tujih vojaških letal, ko pa vidimo vsakodnevne negativne razplete glede covida, pa smo krivi mi, "butast narod" , "ljudje streznite se že končno!", itd...
rissp
04. 02. 2021 11.02
+1
Astrazenca je po raziskavah pri starejših učinkovita le nekaj odstotno... Poleg tega bo VB EU dobavila za več kot polovico manj od obljubljenih doz cepiva. Zato so politiki čez noč preklicali že lani spomladi podpisano pogodbo, da se države članice EU ne smejo pogajati z Rusijo ali Kitajsko glede dobave cepiv in bo (poleg Madžarske, ki se dogovora že v defaultu ni držala in je že prejela prve doze ruskega cepiva) rusko cepivo naročila tudi Nemčija. Zato zdaj mediji kar naenkrat ne pljuvajo več po ruskemu cepivu, do sedaj smo namreč lahko videli le popolno igrnoriranje, kot da sploh ne obstaja, občasno pa pljuvanje, češ kako je slabo, nevarno,itd. ( v istih člankih pa hvaljenje Astrozence, Pfitzerja in Moderne). Zdaj pa so mediji kar pozabili na svoja lastna "mnenja" in je rusko cepivo kar naenkrat "dobro, 91%učinkovito, brez stranih učinkov,itd.".. Popolna dvoličnost in enostranska propaganda, ki ustreza trenutni politiki gospodarjev je vedno bolj očitna...
mungus
03. 02. 2021 21.55
+1
Od kar fura vse skup kaplar je vse unikatno ...samo v negativnem smislu..
Divjajagoda
03. 02. 2021 21.53
+1
Tudi idiotizem v nekaterih državnih inštitucijah je unikaten, pa se nihče ne hvali s tem.
arctic
03. 02. 2021 21.50
+2
A nismo ze dovolj unikatni ker mamo celavega? A je treba se to?
Bojan58J
03. 02. 2021 21.32
+0
Mislim, da se je v Sloveniji razvil nov kul polit kolesarski virus (angleški), samo zato je slovenska epidemiološka krivulja unikatna.
Et54678
03. 02. 2021 21.08
+2
zanimivo da so vsi zdravniki, ki pridejo in smejo do besede v teh časih - “stroka”, vsi bili tudi politično že aktivni... bi se človek vprašal po interesih, kdo jih je izbral se pa itak ve (janša).
trgft
03. 02. 2021 20.44
+1
Slovenija je res unikatna,samo še teh neunikatnih se rešimo in bo!
miki67
03. 02. 2021 19.58
+5
"Če posameznik ne more k cepivu, mora priti cepivo k posamezniku." Pazi ti, da moj dedi ne bo prišel k tebi in te cepil, pametnjakovič unikatni.
piron
03. 02. 2021 19.54
+11
Od na snegecu dobaviteljem hitrih testov zaupa le ena svetovna vlada. Je hkrati tudi edina na svetu, ki ima za PM pravnomočno obsojenega.
piron
03. 02. 2021 19.57
+6
Naključno izbranih 10 ljudi iz ulice namesto JJ kovid profijev bi bolje spedenalo kovid. Nekateri od njih -na direktorskih mestih, niti % ne znajo računat.
Mb-on
03. 02. 2021 19.51
+5
Zanima me, ali bodo poskušali strokovno ugotoviti, zakaj je unikatna?
anabanana
03. 02. 2021 19.44
+4
Znano je, da so nekatere države EU izbrale strategijo, da bodo s cepivom AstraZenece cepili le mlajše od 65 let. "V Sloveniji smo se odločili, da bomo to cepivo uporabili tudi pri starejših, še posebej v primerih, ko bo potrebno cepljenje na domu, saj je to cepivo stabilno," je dejal Štrukelj in dodal: "Če posameznik ne more k cepivu, mora cepivo k posamezniku." KO PA TO IZUSTI ŠTRUKL, KAKO NAJ ZAUPAMO UNIKATOM!!!
Dmg. 0
03. 02. 2021 19.40
+1
A kakšne nove laži o uspehu celjenja v Izraelu pa nič, številke že par dni kažejo drugače, po parih dneh so spet tam kot so bili v locku pa še poštemplani🤨
anabanana
03. 02. 2021 19.37
+1
A je Štrukl dohtar, na kateri kliniki dela❓in kaj dela? 🤔 "bister" unikat
Debely
03. 02. 2021 19.35
+6
Imamo unikatnega predsednika vlade in njegove pajdaše.
anabanana
03. 02. 2021 19.31
+7
Šrukl, Rozman, fanfangl, beovič in vlada so unikatni v slo, takih ne najdeš več, pa kdo bi jih sploh iskal😶
jutri_pa_res
03. 02. 2021 19.21
+10
Tudi naši ukrepi od oktobra naprej so unikatni. V začetku oktobra smo imeli podobno stanje okužb kot sosednje države, danes pa imamo 5 do 10 x slabše stanje. Torej bi po kmečki logiki morali sklepati, da so naši ukrepi najbolj nesmiselni, celo kontraproduktivni. Ampak ne, naši odločevalci žal ne premorejo kmečke logike, ampak so tako pametni, da bomo seveda s takšnimi ukrepi nadaljevali do propada večine storitev in polovice gospodarstva ter dokler otroci in mladina do konca ne ponorijo. Čez mejo pogledati, ne, to pa ne, stokovni ego naše stroke je previsok.
marston
03. 02. 2021 19.18
+12
Slovenija je tudi unikatna v tem, da umetno vzdržuje lock down s hitrimi testi, namesto da bi čimprej znižala okužbe, jih hoče vzdrževati....vsaj do junija, do predsedovanja EU
marston
03. 02. 2021 19.15
+6
kje je obrazložitev, da edino Slovenija uporabi cepivo AZ pri starejših od 65 let, vsa EU pa le do leta 65, Nemci celo priporočajo do 45 let???
anabanana
03. 02. 2021 19.32
+2
Arabella111
03. 02. 2021 19.35
+2
Gremo mi po svoje. Potem pa jok in stok kako nihče ne sodeluje. O krivdi pa nič. Se spomnite kaj so naredili Italijani diktatorju.
Defragment
03. 02. 2021 19.14
+2