Korona

Posebni dodatki za upokojence, zaposlene in starše, kritje fiksnih stroškov za podjetja

Ljubljana, 19. 12. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab, STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
1630

Vlada je sprejela načrt za PKP7, ki ob dodatni pomoči za gospodarstvo vnovič prinaša enkratni krizni dodatek najbolj ranljivim skupinam prebivalstva - upokojencem, študentom, zaposlenim z najnižjimi plačami, pa tudi staršem in verskim uslužbencem. PKP7 prinaša spremembe na področju urnih postavk za tiste, ki delajo v rizičnih pogojih ter na področju kritja fiksnih stroškov za podjetja. Vrednost tokratnih ukrepov je 550 milijonov evrov, je povedal finančni minister Andrej Šircelj.

Več videovsebin
  • Novinarska vprašanja za ministra Širclja
    10:28
    Novinarska vprašanja za ministra Širclja
  • Minister Šircelj o sedmem protikoronskem paketu
    08:20
    Minister Šircelj o sedmem protikoronskem paketu
Sestanek vlade na Brdu.
Sestanek vlade na Brdu. FOTO: Twitter

"Socialna komponenta tega paketa je precejšnja," je dejal minister za finance Andrej Šircelj in poudaril, da verjamejo, da bodo dodatki izboljšali socialni položaj tistih, ki so ga najbolj potrebni. 

Upokojenci bodo deležni posebnega dodatka, kot so ga bili deležni že spomladi, ko je bil sprejet PKP1. Vsi upokojenci, katerih pokojnina znaša do 510 evrov, bodo prejeli dodatnih 300 evrov, tisti, katerih pokojnina znaša do 612 evrov, bodo prejeli 230 evrov, tisti, katerih pokojnina zanaša do 714, pa 130 evrov. Dodatek bodo prejeli skupaj z decembrsko pokojnino. 

Dodatek bodo dobili tudi zaposleni, ki imajo manjšo plačo kot znašata dve minimalni plači. Dodatek v višini 200 evrov bo zaposlenim izplačalo podjetje, in sicer že z decembrsko plačo v januarju. Podjetja bodo nato na Furs skupaj z dokazilom, koliko zaposlenim so dodatek izplačali, poslala ustrezna dokazila. 

Študentje bodo dobili dodatek v višini 150 evrov, enako kot spomladi na podlagi enostavne prijave, izplačal pa ga bo Furs. 

Starši, ki se nahajajo v prvem do petem dohodkovnem razredu, bodo dobili za vsakega otroka 50 evrov dodatka. Starši, ki imajo tri ali več otrok, bodo dobili poseben dodatek, in sicer 100 evrov tisti s tremi otroki in 200 tisti, ki imajo štiri ali več otrok. 

Upravičenci do enkratnega solidarnostnega dodatka 150 evrov so nosilci in člani kmetije, starejši od 65 let, ki niso hkrati prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence in katerih obdavčljivi dohodki za 2019 niso presegli 591,20 evra na mesec.

Izredno pomoč bodo prejeli tudi starši novorojenčkov, in sicer v višini 500 evrov, za dvojčke 1000 evrov. 

Verski uslužbenci bodo dobili temeljne dohodke v znesku 700 evrov. Država jim bo krila tudi plačilo prispevkov. 

Vpliv koronavirusa na gospodarstvo

Zvišanje urne postavke za tiste, ki delajo v rizičnih pogojih

Tistim, ki delajo v posebno rizičnih pogojih, kot tudi tistim, ki delajo v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov. Do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije so upravičeni javni uslužbenci v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer v višini 30 odstotkov urne postavke njihove osnovne plače.

Država bo plačala hitre teste

Kot je dejal minister Šircelj, bodo sredstva za izvedbo množičnega testiranja zagotovili iz proračuna RS oziroma sredstev EU. Ocene, koliko bo to stalo državo, minister še nima.

Kritje fiksnih stroškov za podjetja

Najbolj prizadeta podjetja bodo dobila posebne kredite javnega sklada za podjetništva, jamstva bo deloma dala država. "To pomeni, da bodo ta podjetja, ki so danes večinoma zaprta, pridobila dodatna obratna sredstva, da bodo lahko preživela, obstala na trgu in ko bo kriza minila, z velikim zagonom začela znova poslovati," je dejal Šircelj.

PKP7 prinaša tudi spremembe na področju kritja fiksnih stroškov za podjetja - 1000 evrov mesečno na zaposlenega, če so prihodki od prodaje upadli za 30 do 70 % in 2000 evrov mesečno na zaposlenega, če so prihodki od prodaje upadli za več kot 70 %.

Sprva je bilo načrtovano, da bo predlog sprejela že v sredo, vendar takrat predloga ni obravnavala, saj predsednik DeSUS Karl Erjavec ni prišel na sestanek predsednikov koalicijskih strank, predlog pa ob več odprtih vprašanjih tako ni bil usklajen.

V zakonskem besedilu je po Šircljevih besedah zapisana tudi rešitev za najemnike poslovnih prostorov, ki niso v lasti države ali občin in jim zato v primeru upada prihodkov zaradi epidemije ne pripada oprostitev plačila najemnine.

V enem od osnutkov sedmega protikoronskega zakona, ki je pred časom krožil v javnosti, je bila zapisana tudi zamrznitev minimalne plače. "V danes sprejetem predlogu zakona te določbe ni," je zagotovil Šircelj. Sam meni, da bi se morali o tem vprašanju dogovoriti delodajalci in delojemalci sami.

Izteka se čas za oddajo vlog

V kratkem se izteče rok za oddajo vloge za pridobitev pomoči po zadnjih protikoronskih zakonih. Še do konca decembra je čas za uveljavljanje mesečnega temeljnega dohodka, povračila izgubljenega dohodka zaradi karantene ali varstva otrok, povračila fiksnih stroškov ter poenostavljenega plačila davčnih obveznosti, so medtem spomnili na Fursu.

Do mesečnega temeljnega dohodka so v skladu s petim protikoronskim zakonom upravičene samozaposlene osebe, ki se v epidemiji covida-19 soočajo s težavami pri poslovanju. Dejavnost morajo opravljati najmanj od letošnjega 1. septembra, pogoj pa je padec prihodkov v letu 2020 za 20 odstotkov glede na lani.

Tisti samozaposleni in družbeniki, ki izpolnjujejo pogoje, bodo za oktober, november in december prejeli temeljni dohodek v višini 1100 evrov. Za samozaposlene v kulturi, ki jim država že zdaj plačuje prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je ta znesek določen v višini 700 evrov na mesec. Kmetje, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, lahko prejmejo 940 evrov na mesec.

Izjavo je mogoče oddati zgolj prek sistema Finančne uprave RS (Furs) eDavki, bodisi preko računalnika ali mobilne aplikacije. To je treba storiti najpozneje do 31. decembra. Furs upravičencem mesečni temeljni dohodek tudi izplačuje.

Samozaposleni, družbeniki in kmetje lahko na podlagi petega protikoronskega zakona zaprosijo za delno povračilo izpada prihodkov zaradi odrejene karantene ali obveznosti varstva otrok. Vrednost tega ukrepa je od 250 do največ 750 evrov mesečno, vendar se izključuje z ukrepom mesečnega temeljnega dohodka. Tudi ta obrazec je na voljo v eDavkih.

Na podlagi šestega protikoronskega zakona lahko pravne in fizične osebe z vsaj enim zaposlenim, ki so bile registrirane najpozneje do 1. septembra, pa tudi samozaposleni ter družbeniki ali delničarji gospodarske družbe oziroma ustanovitelji zadruge ali zavoda, ki so poslovodne osebe, zaprosijo za pomoč države pri plačilu fiksnih stroškov.

Tudi ta ukrep velja za zadnje tri mesece tega leta, rok za oddajo vloge prek sistema eDavki je prav tako 31. december. Finančna uprava bo pomoč izplačala v enkratnem znesku do 20. januarja 2021.

Za to pomoč lahko zaprosijo tisti, ki jim bodo prihodki v zadnjem letošnjem četrtletju upadli za vsaj 30 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Višina pomoči je odvisna od zmanjšanja prihodkov - v primeru več kot 70-odstotnega upada prihodkov znaša 1,2 odstotka letnih prihodkov od prodaje za posamezni mesec, v primeru 30- do 70-odstotnega upada pa 0,6 odstotka.

Šesti protikoronski zakon poslovnim subjektom ponuja milejše pogoje za obročno plačilo in odlog plačila davkov. Ukrep za zdaj velja do konca leta 2020, vendar ga lahko vlada še za šest mesecev podaljša. Tudi ta obrazec je na voljo v eDavkih.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1630)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
28. 02. 2021 10.38
+1
ja do kam nas boš še skupaj z liderjem zapufal.denarja ni.kar nekaj ga je šlo v privat žepe.filate upokojence,katerim ste že v preteklosti ukrojili višino in usklajevanje pokojnin zaradi volilne baze
PALASUS
29. 12. 2020 11.06
+1
Obljubili so, da bodo dodatke pri pokojnini izplačali danes 29.12.2020 skupaj z decembrsko pokojnino in zjutraj pogledam SMS od banke. NIČ, Samo tista uboga 2%, v zdravstvu pa naj bi se jim urna postavka dvignila celo do 65%. Res je, da so v tej krizi oni najbolj na udaru in delajo prekomerno. Strinjam se, da jim plačajo tih 65% ampak samo za prekomerno delo, torej nadure, nedelje in praznike, kot je bilo nekoč davno cca. 40 - 50 let nazaj. Nadure 50% višje, nedelje isto. Kdor je delal ob nedeljah je imel 50% višjo urno postavko nadure pa celo do 150%. To sedaj seveda ni več možno, vendar se strinjam, da dobijo samo za nadure do 65% več
Jože Kramar
29. 12. 2020 10.16
Do novembra sem imel pokojnino 712,90€ danes pogledam in vidim znesek 726,20€ Tako da dodatka 130€ ne bom dobil tako kot prejšnjič .Zal sem pač naredil nekaj praznikov več kot ostali da imam pokojnino za nekaj evrov višjo.
PALASUS
29. 12. 2020 11.14
+1
Jaz sem tudi pričakoval danes ta denar, zdaj pa slišim, da v januarju, vendar nihče ne ve niti približnega datuma ....... spet se igrajo z nami. Če mislijo dati je za njih vseeno ali danes ali 15.1.2021 ali pa 29.1.2021, nam pa ni vseeno !!!
juni22
21. 12. 2020 16.41
+1
Kdaj mora biti rojen otrok, da se prejme enkratna pomoč ob rojstvu otroka v višini 500 eur?
dante
21. 12. 2020 11.57
+1
NWO pripravlja zakone, prvi ukrep že poznamo, to jeRESET narodov po celem svetu, al nekje v etiopiji ali finski ali v čilu ali rusiji, ni izjeme, za vse enaki pogoji in zahteve, pravico imamo ubogat
zibertmi
21. 12. 2020 09.28
+4
no vsi ravno nismo farji,da bi nam denar po suhem letel v denarnice.roko na srce tudi vi,še posebej vaš lider, niste ne vem kašni kristjani.sem kar prepričan ,da vas na koncu vaše poti ne bo zeblo.tudi bog vse in vsem ne oprošča.pokora bo prehuda,da bi izbrisala vse njegove grehe,vi ste pa tako malo zavedeni ,malo vam je pa za oprostit.bog odpusti jim saj ne vedo kaj delajo
PALASUS
29. 12. 2020 11.09
+1
Odlično napisano, še posebej konec. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
misslollypopsi
21. 12. 2020 09.13
+2
Me zelo zanima,če res bom dobila tistih 200eur v januarju.
Uporabnik1884443
21. 12. 2020 08.06
+4
s prisilno upokojitvijo mi bodo onemogočili dvig že tako minimalne pokojnine za 9 %. Z ZPIZ 2 so najprej znižali pokojnine za cca. 30 %, zdaj pa še to. In to ne za teh par mesecev korone, ampak doživljenjsko. Sramota!!!! Se bom pa znal pravilno odločati na naslednjih volitvah, tudi doživljenjsko!!!!
zibertmi
21. 12. 2020 12.36
+1
no pa v vladah od osamosvojitbe in do 98 leta je bil janša na vladi,tudi petrletovo je rušil takoj po volitvah.takrat se je zmanjšal procent od plač za pokojninski sklad in pod njegovo taktirko se je nižal procent pokojnine pri manj kot 60%.z ničemer ne more tega popravit,dodal je še zujf,zamrznitev usklajevanj pokojnin
zibertmi
20. 12. 2020 18.59
+2
no vsi ravno nismo farji,da bi nam denar po suhem letel v denarnice.roko na srce tudi vi,še posebej vaš lider, niste ne vem kašni kristjani.sem kar prepričan ,da vas na koncu vaše poti ne bo zeblo.tudi bog vse in vsem ne oprošča.pokora bo prehuda,da bi izbrisala vse njegove grehe,vi ste pa tako malo zavedeni ,malo vam je pa za oprostit.bog odpusti jim saj ne vedo kaj delajo
junij66
20. 12. 2020 18.31
-4
Leve vlade z desusom vred so nam namenile take pokojnine kot so v sloveniji. Vztrajno so nižale višino pokojnin v % glede na povprečno plačo in zato smo zdaj tam kjer smo. Vsa leta so samo govorili govorili govorili razpravljali kaj bilo potebno naredit glede pokojnin,zdravstva,domovih upokojencev,zdr.delavcev a nikoli se niso nič dogovorili in leta pod njihovo oblastjo so šla v nič. Kupe denarja oz.več kot 100 milijonov evrov so zmetali v zdravstvo glede znižanja čakalnih vrst a efekta ni bilo .Še slabše je. Kje je končal potem ta denar???
zibertmi
20. 12. 2020 19.06
+2
da je procent ,ki se odvaja za pokojnine tako majhen so krive vse vlade ali pa vsaj tista ,ki je to sprejela.lahko se pogleda na spletu ,kdo je bil pri koritu.da pa pokojnine zaostajajo je pa kriv vaš janez ,ki je uvedel zujf,po katerem so se pokojnine zamrznile in upokojenci smo letno v povprečju ob 400 eu.na ta znesek vsako leto daj uskladfiterv ,ki ga ni bilo.številke bi bile kar malo večje.tudi v džavni blagajni bi imeli več denarja,če janez z nezavarovanimi krediti in tajkunizacijo nebi bil kriv za bančno luknju.ali je cifra 5 miljar prava ali ne tako nima veze,nekdo je to izračunal in potrebno je bilo pokriti,kot bomo morali teh 7 miljard plus kredit.janez je rekel nekje do 2050.po moje bomo morali bit precej pridni,pa janez se bo seveda za to moral čisto odstranit.pa še ne vem .če nam bo uspelo
zibertmi
20. 12. 2020 19.40
+2
če malo pobrskamo po zgodovini pokojnin,se je režim procenta ,ki se odvaja od plač spreminil med 91 in 97 letom in takrat je bil v vseh vladah navzoč tudi janez janša.pa tudi ukrep po katerem se odmeri pokojnina v procentih se je takrat spremenil.tako imajo danes ljudje manj kot 60 % .lepa je naša slovenija.na tak način bo še lepša
Klavdij Volk
20. 12. 2020 18.28
-3
Vem,da ta stran ni za to vprašanje.Ma bom vseeno probal:če mogoče kdo ve,kje ima facebook pisarno v Sloveniji?Se vam lepo zahvaljujem za odgovor.
LeDuc
20. 12. 2020 18.23
-1
Kaj pa brezposleni??? Oni ne rabijo pomoči?!
Cervantes Saavedra
20. 12. 2020 18.14
+2
za Mi Po (20.12.2020, 13:20:05): »...takšen kot si pa za vlado ne bi bil primeren, premalo misliš in premisliš, si le tak kot neki naši neizvoljeni politiki, ki sedaj solijo pamet izvoljenim!” (tvoj citat) - Nekaj si hudo zamešal. A po tvojem Nekdo v vladi, ki je čestital Trumpu za zmago že po 1/5 preštetih glasov, zdaj pa pravi, da je prezgodaj za zmago Bidnu, pa je »primeren, veliko misli in premišljuje«? Ter se mu zdi primerno hkrati izjaviti, da bi bil Biden eden najšibkejših predsednikov ZDA v zgodovini. - In Taisti (na državnem proračunu že 30 let) je že kar 25 let (!!!) v opozicijiin od tam je solil pamet izvoljenim. Mislim, da bi ti moral čimprej v to vlado, saj si samo za take primeren s svojimi enako premišljenimi izjavami. Bo Šlo? Da ne? Mmm? Muu?
srecnii
20. 12. 2020 17.57
-2
JJ ne podpiram, ampak je ravno on največ dal....vse bivše vlade so samo jemale, ljudje pa od tistga niso dobil centa
Kazimir Plemeniti
20. 12. 2020 18.02
+3
Ja seveda, JJ je dal😂. Eni ljudje ste res zaplankani do konca, zato pa se lahko take stvari dogajajo.
zibertmi
20. 12. 2020 19.08
+2
janez nikoli ni nič dal.za nazaj je škoda govorit ker nekateri se nočete spomnit ,kaj ste včeraj jedli.smo pa za 7 miljard v minusu in imamo zeloooo veliko pufa.to pa je dal janez.pa nase ni pozabil.ni še nikoli,odvetniki niso zastonj,da vse zastara
Mejduš
20. 12. 2020 17.40
-2
Me zelo moti tisti ki dobijo pokojnino do 510€ bodo dobili300€ če ima 511€ dobo230€ ne razumem da so takšni na visokih stolčkah sedijo da ne znajo izračunati po procenti
aleksandar1964
20. 12. 2020 17.37
+6
Ne razumem zakaj pomoč verskim uslužbencem. Kaj je država Vatikan do sedaj naredila za njih in to ena od najbogatejših držav sveta. Če jim že nasa država daje potem ko se vse konca naj vrnejo v naravi katero jim.je država vrnila.razni gozdovi, posestva itd. Denar kateri jim država deli je naš. Pa se nekaj nisem videl niti enega župnika ali nune da čaka v vrsti pred rdečim križem za topli obrok...
Malin3
20. 12. 2020 17.30
+3
Vlada ne pada! Hvala božicnico.
OrodniK
20. 12. 2020 17.28
+7
Čimveč dnarja razdelit med med čimveč ljudi! Tudi na račun zadolževanja! Ga bo vsaj za krast manj ostalo. Pa ljudem dat čimveč proračunskega, EU sredstva za katere je poraba transparentnejša pa pustit za naprej, če pridejo delirični levaki spet na oblast, da ne bodo mogli tako lahkotno krast!🤣🤣🤣 EU sredstva levaki niso nikol maral- preveč nadzora nad porabo!
babica54
20. 12. 2020 17.27
+2
Levaki niso nikoli zadovoljni jaz pa pravim vlada hvala
Klavdij Volk
20. 12. 2020 18.25
+0
Tudi janša je bil včasih levak in nisi nič dobila.
gongash
20. 12. 2020 16.32
+7
Vlada je naredila eno pravilno potezo in sicer da je prisilila kvazigospodarstvenike izplačati 200€ dodatka za zaposlene z mizernimi plačami. Če ne ceniš svoje zaposlene potem tudi oni ne bodo cenili tebe raje zapri in odpeketaj v tri krasne.