Korona

Vlada predstavila načrt za sproščanje ukrepov, a tudi podaljšala veljavnost vseh obstoječih

Ljubljana, 03. 12. 2020 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Natalija Švab, Urša Zupan, STA
Komentarji
2110

Vlada je danes podaljšala veljavnost vseh do sedaj sprejetih protikoronskih omejitev, predstavila pa je načrt za sproščanje ukrepov s petimi fazami. Trenutno smo v črni fazi in torej veljajo ukrepi, kakršne imamo. Naslednja faza, rdeča, sledi, ko bo število okuženih v sedemdnevnem povprečju padlo pod 1350, število hospitaliziranih pa pod 1200.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Načrt sproščanja ukrepov
    03:00
    Iz 24UR ZVEČER: Načrt sproščanja ukrepov
  • Iz 24UR ZVEČER: Tomaž Gantar o rahljanju ukrepov
    02:10
    Iz 24UR ZVEČER: Tomaž Gantar o rahljanju ukrepov
  • Iz 24UR: Koliko zaradi zaprtja države izgublja proračun?
    01:31
    Iz 24UR: Koliko zaradi zaprtja države izgublja proračun?
  • Iz 24UR: Ukrepi še naprej ostajajo
    03:19
    Iz 24UR: Ukrepi še naprej ostajajo
  • Iz SVETA: Zaskrbljeni žičničarji
    03:10
    Iz SVETA: Zaskrbljeni žičničarji
  • Iz SVETA: Načrt sproščanja ukrepov 2. del
    00:59
    Iz SVETA: Načrt sproščanja ukrepov 2. del
  • Iz SVETA: Načrt sproščanja ukrepov
    01:41
    Iz SVETA: Načrt sproščanja ukrepov
Vlada je podaljšala ukrepe. A ustavno sodišče je razveljavilo sklepe vlade o šolanju na daljavo, vlada ima tri dni časa za ukrepanje.

"Na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine za covid-19 je vlada določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije. Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve," je sporočil premier Janez Janša, ko je predstavil načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covida-19.

Vladni načrt za sproščanje ukrepov zajema pet faz.
Vladni načrt za sproščanje ukrepov zajema pet faz. FOTO: Vlada RS

Po podatkih Sledilnika covid-19, ki beleži 7-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev, je ta v nedeljo (29. 11. 2020) znašala 1461,6, v sredo pa je bilo hospitaliziranih 1289 oseb. Ko je število okužb v sedemdnevnem povprečju večje od 1350, hospitaliziranih pa je več kot 1200 ljudi, velja črna faza. Glede na trenutno stanje torej vsi ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa ostajajo. 

Ko bo število okužb v sedemdnevnem povprečju padlo pod 1350 in bo hospitaliziranih manj kot 1200 ljudi, bomo prešli v rdečo fazo. V tej se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovoljene so frizerske storitve in storitve manikure/pedikure – vse ob upoštevanju ukrepov. 

Oranžna faza nastopi, ko število okužb v tedenskem povprečju, pa tudi hospitaliziranih, pade pod tisoč. Takrat nastopi odprtje servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev in šol za učence prve triade ter učence s posebnimi potrebami. Sprostijo se športne aktivnosti na prostem, vključno s smučišči, dovoljeno je zbiranje do desetih oseb, odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja v vseh regijah, ki dosežejo to stanje. 

Ko bo število okužb v sedmih dneh padlo pod 600 in število hospitaliziranih pod 500, bomo prešli v rumeno fazo. Takrat se bodo odprle osnovne šole, v srednje šole se bodo vrnili dijaki zaključnih letnikov, sledila bo odprava prepovedi prehoda občinskih meja v vseh občinah in odprava prepovedi gibanja v nočnem času. 

Zadnja faza, zelena, bo nastopila, ko bo število okužb v tedenskem povprečju padlo pod 300. Takrat sledi odprava vseh omejitev, še vedno pa bodo veljali splošni higienski ukrepi ter prepoved obratovanja barov in diskotek. 

Vsi ukrepi za zdaj ostajajo.
Vsi ukrepi za zdaj ostajajo. FOTO: Bobo

Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je sicer že  v sredo opozorila, da mora biti kakršno koli sproščanje protikoronskih ukrepov zelo previdno. "Z zdravniške strani ne moremo predlagati večjega odpiranja. Če pa se vlada odloči za odpiranje nekaterih varnejših dejavnosti z znanim tveganjem, je to seveda mogoče narediti," je dejala in pri tem izpostavila trgovine, ki so glede prenosa okužbe varnejše kot gostinski lokali, če so organizirane tako, da je v njih hkrati le malo ljudi.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ocenil, da pred večjim sproščanjem ukrepov potrebujemo rezervo v zdravstvenem sistemu. Relevanten podatek in glavni kriterij glede morebitnega sproščanja sta število zasedenih bolnišničnih postelj ter število bolnišničnih sprejemov in odpustov v domačo oskrbo, je povedal včeraj, preden se je vlada sestala s svetovalno skupino za covid-19.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je izjavil, da je "glede na številke očitno, da trenutni pristop k zajezitvi epidemije še ne deluje najbolj učinkovito in ne prinaša želenih rezultatov". Napovedal je, da bo zato pozval k razmisleku o spremembi strategije.

Po naših informacijah so danes vrtci dobili navodila, naj podaljšajo varstvo otrok za nujne primere. Šolska ministrica Simona Kustec je včeraj v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija dejala, da se bodo šolska vrata odprla takrat, ko bo to z vidika skrbi za zdravje absolutno varno. Vračanje v šole bo potekalo postopoma, je napovedala. Najprej bodo na vrsti učenke in učenci prve triade, potem pa učenci z učnimi težavami. Študenti se v tem koledarskem letu še ne bodo vrnili v predavalnice, je povedala Kustečeva, glede srednjih šol pa je dejala, da se bodo prvi v šole vrnili dijaki 4. letnikov.

Veljavnost bonov podaljšana do konca leta 2021, JPP visoko na listi aktivnosti, ki jih je treba sprostiti

Na popoldanski tiskovni konferenci je vladni govorec Jelko Kacin izpostavil, da se veljavnost turističnih bonov podaljšuje do konca prihodnjega leta. 

Sicer pa je bilo govora tudi o ponovnem odpiranju javnega potniškega prometa, ko bo to mogoče. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je pojasnil, da mora biti za sproščanje JPP hospitaliziranih manj kot 1200 bolnikov, število dnevno obolelih pa mora pasti pod 1350: "Zavedamo se, da je javni potniški promet še kako potreben za normalno delovanje gospodarstva in našega vsakdanjika. Prvi sklop sproščanja ukrepov bo tako zajel tudi javni potniški promet." Dejal je, da naj bi ta sprva deloval po počitniškem voznem redu. 

Kako bo s cepljenjem?

Pomemben del rešitve pri iskanju izhoda iz koronakrize je nedvomno cepljenje. To bo dostopno tudi tistim, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Tako sekretarka na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje, Doroteja Novak Gosarič

Kot pravi, so urejene tudi pravne podlage za izvedbo cepljenja. Prav tako bo s strategijo poskrbljeno za komunikacijo. "Kajti zaupanje prebivalcev v učinkovitost cepljena je povezano z dobro, odkrito komunikacijo," je dejala. Pri tej komunikaciji bodo sodelovali vrhunski strokovnjaki, je dodala. 

Prav tako so na izvedbeni ravni določili način določanja cepilnih centrov. Sprva bo cepljenje precej centralizirano. Ko bo imelo dovoljenje za promet prvo cepivo, bo cepljenje potekalo na osnovi prednostnih seznamov. Sprva je predvidenih 20 cepilnih centrov, ki bodo predvidoma v bolnišnicah, ko bo na voljo več cepiv, tudi tista, ki ne bodo potrebovala shranjevanja pri minus 80 stopinjah Celzija, pa tudi drugod. Sčasoma pa bodo cepili izbrani zdravniki ali – če bo treba – mobilne enote.

"Med prvimi bo cepivo na voljo stanovalcem in zaposlenim v domovih starejših občanov, zaposlenim v zdravstvu in dalje po prednostnih skupinah v kritični infrastrukturi. Dostop do cepiva moramo zagotoviti slehernemu prebivalcu Republike Slovenije. Denar za cepivo, za cepljenje in vso potrebno opremo ter logistiko bo zagotovljen iz proračunskih sredstev," je še dejala. 

Premišljeno odpiranje

"Ukrepe lahko sproščamo šele v trenutku, ko bomo zanesljivo vedeli, da bomo lahko v naših bolnišnicah zagotovili zadostno število postelj za paciente, ki bi potrebovali bolnišnično zdravljenje," pa je na popoldanski novinarski konferenci znova poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar. 

"Priznati moram, da sem od strogih ukrepov, ki smo jih sprejeli 16. 11., pričakoval boljše rezultate. Dosegli smo bistveno izboljšanje, kar se tiče eksponentne rasti okužb, a zasedenost bolnišnic vseskozi ostaja okrog 1300 pacientov," je bil jasen minister, ki ob tem pravi, da vse višje številke beleži tudi Evropa, čeprav se razmere v številnih državah izboljšujejo.

Glede odpiranja gostinskih lokalov bo vlada po Gantarjevih besedah počakala, da število okužb pade "krepko pod 300" dnevno v tedenskem povprečju. Šele ko se bomo približevali tej številki, bo vlada pripravila kriterije za odpiranje.

"Vse je odvisno od nas, od spoštovanja sprejetih ukrepov. Dovolj časa imamo, da rast okužb zaustavimo, da bomo lahko konec leta preživeli v bolj sproščenem vzdušju," je sporočil.

"Ukrepe bomo lahko začeli sproščati, ko bo povprečno število dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh padlo pod 1350 in število hospitaliziranih pod 1200. Najprej se sprostijo javni potniški promet v omejenem obsegu, muzeji, knjižnice, frizerji, pedikura ..." je še dejal. Za sprostitev paketov ukrepov bo po besedah ministra zadostoval en dosežen pogoj.

Potem sledi nadaljevanje sproščanj, ko bodo to dovoljevale številke. Glede odpiranja gostinskih lokalov bo vlada po Gantarjevih besedah počakala, da število okužb pade "krepko pod 300" dnevno v tedenskem povprečju. Šele ko se bomo približevali tej številki, bo vlada pripravila kriterije za odpiranje. "Žal je pač dejstvo, da so na podlagi izkušenj večine držav tudi gostinski lokali tisti, ki predstavljajo eno večjih groženj pri širjenju okužbe z novim koronavirusom," je dodal zdravstveni minister.

Vlada bo sicer razmere spremljala sproti, ne bo čakala na določen dan v tednu, da sprosti ukrepe, če bo to mogoče. 

Množično testiranje že kmalu

Gantar je pojasnil, da je svetovalna skupina za covid-19 pripravila dva scenarija množičnega testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Po enem scenariju bi testirali zaposlene v kritični infrastrukturi, drugi pa predvideva množično testiranje prebivalstva.

Testiranje v kritični infrastrukturi se je že začelo, a le v zdravstvu in v domovih. Po Gantarjevih besedah v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše, kjer se pojavi okužba, z množičnim testiranjem zaposlenih s hitrimi testi ugotovijo do pet odstotkov okuženih. Takšno testiranje bi lahko izvedli tudi med učitelji, v vojski, policiji, morda tudi v podjetjih.

Testiranje pa želijo približati tudi ljudem, saj naj bi bil v populaciji del okuženih, ki za svojo okužbo ne ve, ker nimajo simptomov ali pa jih še niso razvili in zato tudi niso v samoizolaciji, tako pa lahko virus širijo v okolico.

Na ta način bi lahko ljudi testirali s hitrimi antigenskimi testi, pri čemer ne bi potrebovali napotitve zdravnika, ki sicer napotuje na testiranje z molekularnimi PCR-testi ob pojavu simptomov, ki kažejo na okužbo.

Testiranja bi lahko opravili bodisi s podaljševanjem delovnega časa na testirnih mestih na vstopnih točkah, lahko bi tudi organizirali testiranja na različnih lokacijah, o katerih bi obvestili ljudi.

Kot je dejal, je njihov namen in cilj, da bi množično testiranje izvedli že v letošnjem letu. V vsakem primeru pa bi morali to opravljati zdravstveni delavci. Po njegovem mnenju bi lahko zagotovili ekipe z razpisom, ki ga bo pripravilo ministrstvo za zdravje, pri čemer bodo pogodbe, ki bodo sklenjene na podlagi tega razpisa, neobdavčene. Takšen predlog bodo vključili v sedmi protikoronski paket, je napovedal minister.

Da bi omogočili začetek množičnega testiranja še v letošnjem letu, so pripravili razpis za pol milijona hitrih testov po postopku pogajanj brez predhodne najave. Cena, ki so jo postavili, je pet evrov, vključno z DDV, pri čemer Gantar pričakuje, da bodo dosegli nižjo ceno, saj naročajo večje količine testov. Nato bodo po rednem postopku kupili še milijon testov, je dejal.

Gantar posameznih kriterijev, ki so vključeni v javno naročilo, ne pozna, saj jih je določala strokovna skupina. Če je pa kakšen kriterij sporen, bodo o tem razmislili in ga spremenili, je zagotovil.

Sicer pa je poudaril, da so po eni strani želeli dobiti stališče Evropske komisije glede smiselnosti množičnega testiranja s hitrimi testi, da jim ne bi kdo očital spornosti takšnega testiranja. Po drugi strani pa so morali, ker želijo to izvesti do konca leta, del testov kupiti po postopku pogajanj brez predhodne objave. Poudaril je, da gre pri tem vendarle za reševanje življenj.

Sneg ni izgovor za druženje

Je pa Kacin popoldne opozoril tudi na primere druženja ljudi in otrok na snegu. "Druženje je omejeno na člane istega gospodinjstva! To ne pomeni, da se lahko gremo čez vikend družit s starši, starimi starši, taščo ali prijatelji, na nedeljsko kosilo ali postavljanje božičnega drevesa. Gre za neodgovorno početje, ki virusu odpira priložnosti za širjenje."

"Četudi se počutite dobro, se ne družite. S tem ne spravljate v nevarnost le sebe, temveč tudi svoje najbližje. Možnost prenosa virusa na najranljivejše člane naše družbe je zelo visoka, kar povečuje tveganje za širjenje okužb, s tem pa tudi za polne bolnišnice," je še dodal.

TZS opozarja: Če se bo z odprtjem prodajaln odlašalo še naprej, bodo potrošniki izpostavljeni nesorazmernemu navalu 

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) podpirajo prizadevanja za zajezitev širjenja novega koronavirusa med ljudmi, so pa prepričani, da ukrepi niso ciljno usmerjeni, s čimer se povzroča neutemeljena gospodarska škoda. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ukrepi zajemajo tudi gospodarske dejavnosti, ki niso vir prenosa okužb. Tako so že več tednov zaprte tudi trgovine, kjer je mogoče zagotavljati ustrezno razdaljo med ljudmi ter dosledno upoštevati navodila in priporočila NIJZ.

Uradni podatki NIJZ o deležu potrjenih primerov okužb kažejo, da dejavnosti, ki jih opravljajo člani TZS, ki ne smejo obratovati, niso vir širjenja okužb. To potrjujejo tudi zadnji anketni podatki zbornice, saj so v obdobju med 19. in 30. novembrom zabeležili celo upad okužb v trgovini, in sicer z 1,9 na 1,4 odstotka. "Trgovina torej ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci," poudarjajo.

Da trgovina ni vir okužb, po navedbah zbornice nenazadnje pritrjuje tudi strokovna skupina za covid-19. "Obstoječe ukrepe je zato treba ponovno pretehtati in zagotoviti njihovo sorazmernost v primerjavi s pojavom okužb," so navedli v TZS. Dodali so, da so prodajalne z vladnim odlokom letos že drugič zaprte za več tednov, da pa se epidemiološka slika kljub temu ne izboljšuje. "To pomeni, da zaprtje dobršnega dela gospodarstva ni prineslo pričakovanih rezultatov," navajajo.

V zbornici so prepričani, da odlok, ki prodajalnam onemogoča poslovanje, povzroča nesorazmerno gospodarsko škodo in jih potiska na rob obstoja, ob tem pa nastaja ogromna gospodarska škoda na državni ravni. "Dokaz za to je že več kot 10.000 na novo prijavljenih oseb iz trgovinske dejavnosti na Zavodu RS za zaposlovanje," so navedli v zbornici.

Vlado so zato pozvali, naj čim prej sprejme ukrep, na podlagi katerega bodo podjetja iz trgovinske dejavnosti znova lahko obratovala. Zaradi prihajajočih predbožičnih nakupov je to po prepričanju zbornice treba narediti čim prej. "Če se bo z odprtjem prodajaln odlašalo še naprej, bodo potrošniki izpostavljeni nesorazmernemu navalu na prodajalne, s čimer se bo možnost okužb povečala," menijo.

Trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci, poudarjajo na TZS.
Trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci, poudarjajo na TZS. FOTO: Aljoša Kravanja

TZS je vlado tudi pozvala, da s ciljem vsaj delne ublažitve nastale gospodarske škode zaradi vladnih ukrepov v sedmi protikoronski zakon vključi ukrepe pomoči za nadomestilo škode, ki je tem podjetjem nastala in še nastaja. "To pomeni, da mora biti pomoč za zaprta podjetja ločena od pomoči, ki sta je deležna ostalo gospodarstvo in prebivalstvo, kar je tudi primerljiva evropska praksa. Pomoč naj bo ciljno usmerjena na dejavnosti, za katere je z odlokom prepovedano poslovanje in ki so tik pred propadom," navajajo.

Vsa trgovska podjetja so v času, ko so obratovala, spoštovala vse vladne ukrepe in stroge zaščitne ukrepe in priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja virusa med prebivalci ter jih bodo dosledno spoštovala tudi v prihodnje, zagotavljajo v TZS in dodajajo, da je tveganje za prenos okužb v trgovini zato majhno.

Pozivu so se ločeno pridružili tudi predsedniki uprav in generalni direktorji trgovskih družb, ki se sprašujejo, "zakaj vlada načrtno uničuje trgovino, ki je ključni generator potrošnje in rasti BDP v državi". Prav tako se sprašujejo, zakaj vlada "načrtno slabša socialno stanje v Sloveniji", saj da je bilo v letu 2020 samo iz trgovinske dejavnosti na zavodu za zaposlovanje na novo prijavljenih 10.000 oseb.

V imenu vodilnih v trgovskih družbah je zato TZS danes zahtevala sklic nujnega sestanka s predsednikom vlade Janezom Janšo ter ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom. V zbornici ga pričakujejo nemudoma.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.03

Spremembe na področju šolanja?

Ustavno sodišče razveljavilo sklepe vlade o šolanju na daljavo, vlada ima tri dni časa za ukrepanje.

19.02

Zdravstveni inšpektorat minuli teden izrekel 38 prekrškovnih sankcij

Zdravstveni inšpektorat in policija sta danes poročala vladi o opravljenih nadzorih glede ukrepov v epidemiji covida-19 v prejšnjem tednu. Zdravstveni inšpektorat in inšpekcijski organi so v preteklem tednu opravili skupno 2183 nadzorov. Izrekli so 38 prekrškovnih sankcij, 252 opozoril in 101 upravni ukrep, so sporočili po seji vlade.

17.28

Iz osebnega prevzema od ponedeljka izvzet alkohol

V okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa je vlada danes podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Pri tem je določila, da so iz osebnega prevzema blaga in hrane na prevzemnih mestih izvzeti alkohol in alkoholne pijače.

16.31

Druženje je omejeno na člane gospodinjstva

To poudarja vladni govorec Jelko Kacin. "Res je padel sneg, a to ne pomeni, da se lahko družimo. Gre za neodgovorno početje," je dejal - kot pravi v komentarju na fotografijo druženja otrok in staršev na nekem igrišču. Opozoril je tudi, da prava pot ni okraševanje drevesa ali peka piškotov pri sorodnikih. "Četudi se počutite dobro, ne družite se. S tem ne spravljate v nevarnost le sebe, temveč tudi svoje najbližje. Možnost prenosa virusa na najbolj ranljive člane naše družbe je zelo visoka, kar povečuje tveganje za širjenje okužb, s tem pa tudi za polne bolnišnice."

16.20

Ukrepi veljajo še naprej

Vlada danes podaljšala veljavnost vseh do sedaj sprejetih protikoronskih omejitev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jules33
10. 12. 2020 10.47
Št okužb < 1.350 ... na koliko opravljenih testov? A se vi za******te? To je tak BS ... da ni res ... in to na ravni države ...? Raparcelirat te pogoje na regije in NE na državo oz OBČINE! Z vsemi temi kazalniki se da zelo enostavno manipulirat ... kako je z ostalimi zdravstvenimi storitvami? Ljubljana, kjer je največ ljudi (bodimo realni) je incidenca nizka oz. se je drastično izboljšala; največ ljudi pomeni največjo potrebo po po ostalih zdravstvenih storitvah, ZD in ordinacije pa samevajo. Druge regije pa ... kaj naj vam rečem? A mislite da meni paše cele dneve doma ždet? Kakor pravi moj brat, dlje zdržim pod vodo kot doma ... in moram bit še kar doma ker se drugje po državi folk norca dela.
Blue Thunderstorm
04. 12. 2020 19.52
+1
Z njim se lahko obrisete zadnjico!
anabanana
04. 12. 2020 19.50
+1
Svojci do starostnikov v DSO ne smejo, v bolnico do bolnika ne smeš, VPRAŠANJE, kaj se tam vse dogaja, ampak vse se izve pa tudi čez nekaj let. Število umrlih vsak dan je nezaslišano, to so "čudne smrti", namensko ali........
anabanana
04. 12. 2020 19.44
+2
TO JE SAMO NORČEVANJE, KDAJ SE BOMO REŠILI TEH NESPOSOBNEŽEV, ki si na naš račun polnijo žepe
nimamkaj
04. 12. 2020 19.42
🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
bojer
04. 12. 2020 18.45
+2
V rdečem koraku se odpirajo galerije, muzeji,....potniški promet. Sedaj mi naj nekdo pove, komu je to namenjeno, če so občinske meje zaprte.
24bata
04. 12. 2020 18.05
+4
Politika je ukužena že 30 let
Uporabnik518700
04. 12. 2020 16.11
+7
Saj je vseeno kaj vlada predstavlja. Vse je protizakonito, vlada pa se podira kot hiša iz kart. V ponedeljek bomo lahko končno zadihali. Pričeti bo potrebno z obovo gospodarstva.
Kuku456
04. 12. 2020 12.56
+5
Zaprti bomo do marca 2021..diskace bomo vidl junija 2022
hotchilipoper
04. 12. 2020 11.50
+3
Pošta: paketi izpostavljeni snegu in dežju, pristojni pa nič
Red Bull
04. 12. 2020 11.14
+2
Cisto v črno nas je zavil Twitler in njegova "vlada" pa nič ne kaže da se bomo kmalu premaknili s tega območja, saj bo zdaj ko naj bi začeli z množičnim testiranjem po njihovem še trikrat več okuženih.
bublika
04. 12. 2020 10.45
+11
Pa kaj nas tolažite s sproščanjem ukrepov, če smo pa pri upoštevanju le teh na svetu najslabši !!!???
Er imem
04. 12. 2020 10.33
+13
Bogi starostniki v domovih
na22mor
04. 12. 2020 10.19
+12
glede na število obolelih julija ,avgusta in novembra,decembra a v tej državi res obstaja kakšen človek, ki misli da covid ni gripa
Antoniozmaj
04. 12. 2020 11.12
+10
...in a res v tej državi obstaja kdo, ki misli, da ta vlada dela dobro?
Trla baba lan
04. 12. 2020 09.05
+7
Predstavitev je slaba. Namesto absolutnih števil okuženih bi morali uporabiti relativna števila okuženih. Kajti število testiranih je vsak dan drugačno.
Carpediem32
04. 12. 2020 08.19
+10
Rumena cona mi ni jasna. V šoli bodo zaključni letniki srednjih šol, ostali doma. Torej bodo učitelji za zadnje letnike izvajali pouk v šolah , popoldan doma pa še za ostale preko spleta? Saj isti učitelji učijo tudi nižje letnike.
Andree
03. 12. 2020 21.45
+19
zgleda,da jim je ustavno sodišče z pokvarilo načrte.
gliser
03. 12. 2020 21.40
+14
pa kaj oni dejansko mislijo da ljudje nebodo šli na obiske decembra??? boli me pimpek za ukrepe, ne boste mi pokvarili praznikov.
Klavdija Kon?ina
03. 12. 2020 21.55
+2
Sej si jih boš sam, samo da boš to zvedel šele sredi januarja
zurbrigen
04. 12. 2020 10.21
Important notice
04. 12. 2020 10.35
+3
gliser: točno zato bomo januarja in februarja spet zaprti. 👏👏👏
Andree
03. 12. 2020 21.38
+1
članek iz medija,ki je zelo blizu vladi:Ukrepi vlade v 1. valu epidemije covid-19 rešili slovensko gospodarstvo in Slovenijo vrnili na svetovni zemljevid! 29. 10. 2020, 0:02  
VAREN
03. 12. 2020 21.35
-1
Moji ukrepi še niso bili niti začeti. Vi pa kar blebetajte o sproščanju.