Korona

'Opreme je dovolj, stiske, kot je bila v začetku prvega vala, ne bo'

Ljubljana, 18. 06. 2020 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
250

Domnevno sporna nabava zaščitne opreme, predvsem mask in ventilatorjev, v času epidemije še vedno ni dobila svojega epiloga, pa čeprav je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek uspešno prestal interpelacijo. Pojasnjevanja glede nabav se tako nadaljujejo. Na tiskovni konferenci je minister za zdravje Tomaž Gantar povedal, da je opreme trenutno dovolj. Glede različnih podatkov o številu ventilatorjev in domnevnega presežnega nakupovanja pa je dejal, da gre za zlonamerne interpretacije.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je zavrnil očitke, da naj bi vlada in ministrstvo za zdravje prikrivala podatke o številu ventilatorjev, namenjenih covid bolnikom, s tem pa domnevno nekaterim omogočala kovanje dobičkov. Priznal je sicer, da so v javnosti krožile različne številke. "Zlonamerne interpretacije, da naj bi kupovali več kot potrebujemo in nekomu ustvarjali dobičke, zavračam," je dejal Gantar.

"Bili ste priča različnim podatkom, obrazložitev pa je dokaj enostavna. Že pred začetkom ministrovanja sem v DZ omenjal število 168. To je podatek, ki smo ga takrat imeli in ga dobili od predhodne vlade. Izhaja iz obdobja, ko se je pripravljalo na začetk epidemije. Na tem podatku smo bazirali. V primeru slabšega scenarija bi potrebovali okrog 400 respiratorjev, je bila ocena stroke," je povedal zdravstveni minister. Do razlike v podatkih je po njegovem prepričanju prišlo zaradi dnevnega zbiranja podatkov po posameznih bolnišnicah. Gre za različne načine poročanja, po tipu, namembnosti in starosti, je povedal.

Ob tem je vodja Sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofno medicino na ministrstvu za zdravje Darko Čander dejal, da ventilatorji niso oprema, ki bi jih bolnišnice imele na zalogi. Čander, ki je funkcijo opravljal tudi v času predhodne vlade, je dejal, da so se na začetek epidemije že začeli pripravljati v začetku februarja. 

Trenutno razpolagamo s 680 respiratorji, za pomoč pri zdravljenju bolezni covid-19 pa je primernih 439, je dejal minister. Skupno je država nabavila 185 respiratorjev. Stanje pred začetkom epidemije je bilo 495 respiratorjev, od tega 168 primernih za covid-19 bolnike, "to je podatek za katerim lahko stojimo," je pojasnil Gantar. Kardiolog Marko Noč iz UKC Ljubljana pa je dejal, da za zdravljenje covida niso primerni transportni ali otroški respiratorji. "Morajo biti specifični." Zmede glede štetja po njegovem mnenju ne bi smelo biti, če bi obstajali registri o stanju opreme.  

Noč, ki v strokovni skupini za covid-19 pri ministrstvu za zdravje skrbi za koordinacijo intenzivnih enot, je dodal, da je kmalu po vključitvi v skupino po razglasitvi epidemije prejemal "klice z različnih strani glede možnosti in ponudb posameznih respiratorjev". Po njegovih navedbah je drugi dan to postalo že neobvladljivo, zato je 15. marca poslal strokovne zahteve glede karakteristik ventilatorjev zavodu za blagovne rezerve, na osnovi katerih bi lahko presejali ponudbe. Nato je ustanovil komisijo, ki je pregledala 109 ponudb ventilatorjev in ugotovila, da je 13 strokovno ustreznih.

Kardiolog Marko Noč.
Kardiolog Marko Noč. FOTO: Bobo

Med njimi so bili na dnu lestvice tudi ventilatorji, ki jih je dobavilo podjetje Geneplanet. Ti bi bili za zdravljenje bolnikov s covidom-19 ustrezni ob predpostavki, da bi nabavili ogrevane cevi, je povedal Noč. Odločitev, prekinjeno pogodbo z Geneplanetom za polovico naročenih ventilatorjev, dodatnih 20 pa so jih še vrnili podjetju, so po Nočevih besedah sprejeli tudi na podlagi takratne epidemiološke slike, saj se je stanje umirjalo.

Ministrstvo za zdravje je takrat tudi odločilo, da bodo 90 ventilatorjev obdržali ob zagotovilu dodatne opreme. Naknadno so na zavodu za blagovne rezerve pojasnili, da bodo morali dodatno nakupiti to opremo, saj da ni bila del prvotne pogodbe. 

Noč je povedal, da je del težave tičal tudi v tem, da slovensko zdravstvo v zadnjih letih ni obnavljalo zalog respiratorjev. Ob tem je Gantar povedal, da je veliko število respiratorjev starejših od 15 ali celo 20 let. "Vprašanje je, koliko je resnično primernih za dobro delo. Gre za težek zalogaj, če bomo skušali vse težave glede pomanjkanja opreme odpraviti." 

K sreči se ni zgodil scenarij iz Italije in se ni zgodila preobremenitev zdravstva, je nadaljeval. Ko so opazili, da je najhujše že za nami, so znova analizirali potrebe po ventilatorjih. "V prvi fazi se ni vedelo, kaj bo," je dejal.

Gantar je zatrdil, da danes, pred mogočim drugim valom, razpolagamo z veliko večjo količino zaščitne opreme. "Ne bo nas doletelo, da bomo prišli v takšno stisko, kot v začetku prvega vala." 

Sicer pa je po Gantarjevih besedah trenutno težava tudi v tem, da ima Slovenija na voljo le 257 postelj za intenzivno nego (te so opremljene z ventilatorji, infuznimi črpalkami, monitorjem itd.), kar je trikrat manj v primerjavi s primerljivimi državami. Zmogljivosti so želeli povečevati s pripravo polintenzivnih postelj.

Odziv LMŠ: Odgovornost se širi na celotno vlado

Na izjave ministra za zdravje so se odzvali v stranki LMŠ, kjer so sicer že pred dnevi sporočili, da je vlada Janeza Janše pred dnevi zavajala glede števila ventilatorjev.

Robert Pavšič
Robert Pavšič FOTO: 24ur.com

Poslanec Robert Pavšič je povedal, da izjave dokazujejo tisto, kar so pobudniki interpelacije že dokazali. "Če ministrstvo potrebuje več kot tri mesece, da pridobi relevantne podatke, potem kaže na stihijo vpletenih," je povedal Pavšič.

"Ni bila potrebna samo interpelacija gospodarskega ministra, ampak se odgovornost širi na celotno vlado. Kakšni bodo nadaljni postopki, v tem trenutku ne morem napovedati," je dejal in nadaljeval, da je nekdo ob tem moral veliko zaslužiti, saj je bilo govora o zneskih, ki so bili tudi do trikrat večji od nabavne cene.

Aktulna oblast je sprva zatrjevala, da jih je bilo v slovenskih bolnišnicah 13. marca letos 168. V stranki trdijo, da to ne drži in da jih je bilo takrat na voljo 404. Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj se je v času trenutne vlade ustvarjal vtis, da nujno potrebujemo ventilatorje in zakaj so bile porabljene velike vsote državnega denarja, ko pa je bilo opreme kot kaže dovolj.

Kot so zapisali na Twitterju UKC Ljubljana, je skupno število ventilatorjev v osrednji bolnišnici 289, po oceni stroke pa je primernih 171. 13. marca jih je bilo v ljubljanskem kliničnem centru 243. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CtrlDelete
18. 06. 2020 21.56
+1
Še dobro, da Zdravko ni nabavil sobne ventilatorje ali wc ventilatorje ob njegovem znanju angleščine.
yanay
18. 06. 2020 20.42
+1
Ob drugem valu menda ne bo poniknilo toliko državnega denarja, ampak se bojim, da si bodo že kaj izmislili.
INAZ
18. 06. 2020 21.52
+3
Veliko denarja (po nekaterih ocenah 400 mio letno) je poniknilo, ko je zdravstvo samo nabavljalo opremo. Sploh ne vedo kaj imajo in koliko, ker se je nabavljalo zaradi provizij in ne zaradi potreb.
SLObunkeljn
18. 06. 2020 15.37
+11
Vojni dobičkarji so že v nizkem startu, ljubljeni vodja pa samo čaka, da nas lahko ponovno zapre in utiša. Sicer jim kar sami pomagamo, saj nihče več ne upošteva niti osnovnih higienskih ukrepov, kaj šele neko spodobno distanco.
mak0521
18. 06. 2020 15.00
-17
LMŠ - luzerji majo šale
Ost1234
18. 06. 2020 15.12
+17
Slaba šala! Kaj drugega od svečk ni pričakovat. Pluvanje, zavajanje, laganje, zlepljanje , ponarejanje podatkov, ... Same vrline neke sprijene ideologije dr. Prištinskega ....
kmkm
19. 06. 2020 08.21
zvizi
18. 06. 2020 14.51
+10
Ker rešujete turizem, boste krivi za vsako žrtev corone...
FAUSTOS1
18. 06. 2020 14.51
+18
KER je večina te opreme neustrezne,se bo po tihem vozila na odpad tako milijone mask kot ventilatorjev teh smo imeli že na zalogi 118 nabavili pa smo jih še tristo a od 118 smo jih uporabili le 38 za vse bolnike in zapravili 200 milijonov-primer hrvati za količinsko 2,5x več robe le 50 milijonov in janšisti sds trdijo da je bilo vse ok ukradeno.
Antropozofija
18. 06. 2020 14.48
-19
Vlada Marjana Šarca in ostala levica odkrito podpira proteste in grozi s smrtjo. Črnosrajčniki že paradirajo po ljubljanskih ulicah z črno rdečimi zastavami Antife. Zgodovina se ponavlja, tako, kot so črni fašisti hodili že po Sloveniji. In smo jih uspešno pregnali.. Pregnali bomo tudi Antifa fašiste.
Ost1234
18. 06. 2020 15.10
+6
Smrt janšizmu je grožnja neki osebi ali neki sprijeni ideologiji?
Jenkec
18. 06. 2020 15.26
+6
Vi ste se skrivali v kleteh domobrancki prav tako kot se zdaj
SLObunkeljn
18. 06. 2020 15.33
+6
Ja pa kdo tebi uboga trolska para grozi? Samo sam sebe ogrožaš s svojo neumnostjo in vodljivostjo , samo to!
kmkm
19. 06. 2020 08.25
+1
smrt janšizmu po 135 členu kazenskega zakonika ni kaznivo dejanje za črnosrajčnike pa bi se lahko vprašal s katere strani prihajajo in po čigavem naročilu delajo zdrahe!
IgorGorenc
18. 06. 2020 14.48
-8
To je vse vnaprej splanirano in vse svetovne vlade delajo skupaj... Določeni nismo več mentalne opice in produkti javnoizobraževalnega sistema, ki je ateistična debilarna... Trenutno se v Ameriki nadgrajujejo, preizkušajo in kalibrirajo industrijski Wifi sistemi, Wigig sistemi in 5g sistemi za oddajanje na frekvenci 60 GHz. To se zdaj dogaja v šolah, univerzah, hotelih, križarkah, letalih, avtobusih, vlakih stadionih, tematskih parkih in vsej preostali infrastrukturi, ki je zaklenjena. Naslednja faza je načrtovana potem, ko bo ta množična vaja ubila ogromno število zdravih otrok in mladih. Ključna sestavina učinkovitosti njihovega orožja bo ciljanje posameznikov zlasti glave in odprtin za dovod zraka skozi nos in usta. Brezžične naglavne garniture, kot so brezžične slušalke in blue tooth naprave so vojaško usmerjeni sistemi, ki omogočajo, da se ti 60GHz oddajniki zaklenejo na te brezžične naprave in oddajo snop, ki tvori oboroženi 60-GHz milimeterski valni tok usmerjen v usta in nos, da prepreči sposobnost kisika, da se veže na hemoglobin. To bo povzročilo pomanjkanje kisika in je zasnovan tako, da posnema hude dihalne stiske, ki bodo označene kot pandemična bolezen. To je načrt, za katerega bo krivda elektromagnetne bolezni prenešena na prihajajočo NOVO LAŽNO MUTACIJSKO različico ponarejenega izbruha virusa, ki ga imamo sedaj. Prihajajoči dogodek bo prinesel VOJAŠKI ZAKON, PRISILNE PRESELITVE IN PRISILNA CEPLJENJA. TRETJA DNK VIJAČNICA. Tretja vijačnica je sestavljena iz silicija in drugih umetnih materialov vendar je kodirana v nano-sim kodiranem zlatu, ki omogoča prenos digitalne informacije na to tretjo vijačnico. In razlog za digitalno informacijo je, da človeškemu telesu ne bo povzročila samo notranje spremembe ampak bo tudi dovolila, da se ta oseba manipulira in nadzira z uporabo mikrovalov ali druge frekvence elektromagnetnega spektra iz zunanjega vira in to je povezava. Elektromagnetna povezava med gensko spremenjenim človekom in nadgrajeno tretjo DNK vijačnico in adiabatnim kvantnim računalnikom tako, da bo imel računalnik sposobnost, da se poveže z našo DNK in nas kotrolira ter spremeni naše misli. Je več poti in načinov, da bo ta DNK prišel v naša telesa. Prvi način je chemtrails o katerih govorijo ljudje, ki vsebujejo nano delce. Ko govorimo o DNK, govorimo na nano ravni materiala in bo neposredna povezava DNK manipulacije s pospeševalcem delcev. Govorimo o alternativnih cepivih kot pot uporabe injekcije prvega niza DNK, ki je v cepivih in to potem postane del našega telesa in mirujoče leži kot naša tretja vijačnica dokler ni aktivirana z zunanjo elektromagnetno povezavo in vplivom, ki aktivira ta mirujoči DNK in ko je aktiviran, se začne ta proces podvajanja in replikacija potem postane dominantna in prevzame tudi človeško telo kot tudi človeški um. To bo zadnji udarec za človeštvo, če ga ne izpostavimo in ne ustavimo zdaj! Druga faza nadgradnje vključuje to, da to orožje prinesete domov. NE prinašajte orožja v svoj dom, na vašo lastnino ali pa da jih polagate v bližino glave.
Antropozofija
18. 06. 2020 14.50
+11
Po tem pisanju si potreben enega dibrega pregleda. Pa ne za Korono.
IgorGorenc
18. 06. 2020 14.53
+6
Antropozofija: Veseli me, da sem v tvojih očeh bedak... Zasikiral bi se, če bi bilo obratno... 😄
Jenkec
18. 06. 2020 15.28
+7
Antropozofija skoraj vse se da kupiti samo pameti ne. Če bi se dalo bi ti doniral kaki €
Jenkec
18. 06. 2020 14.41
+25
Vlada komaj čaka na drugi val da se bo spet pospešeno kradlo
fairplayy
18. 06. 2020 14.33
+23
Stiska bo, ker ne pričakujejo velikega vala, saj ljudje v drugo ne bodo držali pravil
HowYesNo
18. 06. 2020 14.32
+23
prosim samo vi nam ne pomagajte
fairplayy
18. 06. 2020 14.27
+7
usoden bo 25 junij, ko bo veliko ljudi koristilo vavčerje in raznesli virus po celi državi!!
Antropozofija
18. 06. 2020 14.26
-18
Vladi JJ popolnoma zaupam.. Si morete sedaj predstavljati zbegano in izgubljeno vlado Marjana Šarca. Saj tudi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja niso znali ukiniti. Samo čakalne dobe v zdravstvu so znali povečati.. Ljudje smo to opazili. Še ptiči zunaj čivkajo..
SLObunkeljn
18. 06. 2020 14.30
+24
Se mi zdi, da si ti blago rečeno precej zbegan! ;))))
Jenkec
18. 06. 2020 14.41
+24
Antropozofija na tvojem mestu bi si naročil temeljito čiščenje podstresja
mackintosh
18. 06. 2020 14.22
+25
me močno skrbi da bo ta vlada spet s provizijami ptijateljem teševala življenha. en velik poklon vladi ki se žrtvuje :)))))))
mackintosh
18. 06. 2020 14.23
+11
Castrum
18. 06. 2020 14.20
-26
V zadnjem tednu, je bila tako v Angliji kot tudi v Avstriji, največkrat iskana beseda v "guglu" prav Slovenija. Seveda so ljudje iskali informacije o dopustu. In zakaj? Zato, ker celotna EU dobro ve, da je aktualna koalicija Slovenije izjemno dobro opravila s CD19. Vsi nam čestitajo.....
Castrum
18. 06. 2020 14.20
+9
Ali je dobro, da bo "naval" teh turistov v Slovenijo v tej situaciji, je pa vredno debate:)))
mackintosh
18. 06. 2020 14.24
+16
Ost1234
18. 06. 2020 14.32
+17
CastrumDobro opravila?? Vsak dan pa več okuženih??
Castrum
18. 06. 2020 14.46
-6
Bičiklisti so zahtevali ukinitev ukrepov. Včeraj si jih podpiral, danes pa te to moti? Kako zdaj to?:)))
FAUSTOS1
18. 06. 2020 14.55
+8
litva-latvija in estonija torej vse tri države skupaj so imele le 11 več mrtvih kot mala slovenija in sedaj trditi ,da je slovenija super zajezila covid 19 je vsekakor veliko neznanje ,kar rje že postalo pravilo za janšiste.
piljan
18. 06. 2020 14.17
+9
Saj tudi denarja ni.
retropil
18. 06. 2020 14.15
+30
Dragi moji, takšne ventilatorje kot ste kupovali, jih v celi sloveniji po vseh bolnicah 400 nimaš kam priklopit. Samo toliko. Z dodatki seveda, ker pol rabiš samo štrom. Brez pa ne. Sam pol je tut cena x2.
piljan
18. 06. 2020 14.14
+6
Se spet hvališ z nizkim.
piljan
18. 06. 2020 14.14
+6
Ashleey
18. 06. 2020 14.13
+19
A mi lahko prosim nekdo pove kdaj je bilo konec prvega vala?
Castrum
18. 06. 2020 14.13
-1
No, znano dejstvo je, da je eden prvih znakov zalitosti možganov blebetanje o kreditu in depozitu :))))