Korona

Vlada sprejela odločitev: prepoved obratovanja diskotek in javnih zborovanj

Ljubljana, Brdo pri Kranju, 05. 11. 2021 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Maja Račič, Špela Lobe, Mirko Vorkapić
Komentarji
3081

Vlada in stroka so na Brdu pri Kranju več kot šest ur razpravljali o ukrepih, s katerimi bi zamejili širjenje koronavirusa. Predstavniki vlade in stroke ukrepe predstavljajo na novinarski konferenci. Z novim odlokom uvajajo prepoved obratovanja diskotek, javnih zborovanj, zbiranje pa je dovoljeno le za družinske člane in člane istega gospodinjstva. S 15. novembrom učenci in dijaki začnejo s hitrim antigenskim testom v šolah trikrat tedensko.

Več videovsebin
  • Zdravstveni minister Janez Poklukar o novih ukrepih
    11:52
    Zdravstveni minister Janez Poklukar o novih ukrepih
  • Vodja svetovalne skupine Mateja Logar o ukrepih
    03:19
    Vodja svetovalne skupine Mateja Logar o ukrepih

 

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da se virus, tudi drugje po Evropi, izredno hitro širi. "Brez omejitev javnega življenja ne bo šlo. Naslednji tedni bodo prelomni," je dejal Poklukar in znova pozval k cepljenju. "Vsi ukrepi, ki smo jih sprejeli danes blažijo pritisk na bolnišnice." 

"Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z dokazilom PCT," je dejal Poklukar. Minister za zdravje je glede omejevanja gostinske dejavnosti povedal, da je Izvajanje gostinske dejavnosti je dovoljeno le, ko se to izvaja prisotnim v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Ob vhodu v lokal mora biti na vidnem mestu poleg zahteve o izponjevanju PCT navedeno tudi število oseb, ki so lahko naenkrat prisotne v lokalu. Obratovanje lokalov za ples in družabni program pa ni dovoljeno, je dejal Poklukar. To velja predvsem za diskoteke.

Na sestanku vlade in stroke so določili tudi površino na katero je dopustno število prisotnih ljudi. Na vsakega obiskovalca mora biti zagotovljenih deset kvadratnih metrov površin. Na vhodu se mora zapisati tudi število ljudi, ki so lahko naenkrat v trgovini.

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: POP TV

S 15. novembrom učenci in dijaki začnejo s hitrim antigenskim testom v šolah trikrat tedensko. V lekarnih bodo lahko dobili 15 testov na mesečni ravni. "Stroka je predlagala plačilo testov iz proračuna. Tako HAG kot HAG za samotestiranje so financirani iz proračuna." 

Zbiranje je dovoljeno le za družinske člane in člane istega gospodinjstva. Prepovedana so vsa javna zborovanja, shodi in poročna slavja. Javne kulturne prireditve niso dovoljene v odprtih prostorih, dovoljene pa so v zaprtih prostorih, ob fiksnih sediščih, pri uporabnikih mora biti vmes eno sedišče prosto, obvezna pa je uporaba mask in izpolnjevanje pogoja PCT, je povedal Poklukar.

Kolektivno usresničevanje verske svobode je prav tako dovoljeno ob uporabi zaščitne maske, zagotavljanja medsebojne razdalje metra in pol in izpolnjevanja pogoja PCT.

Mateja Logar: Zdravstvena dejavnost je na veliki preizkušnji

"Zmogljivosti zdravstvenih storitev niso neomejene, ob večanju števila bolnikov coivda-19 je potrebno poskrbeti za te bolnike, hkrati pa se moramo zavedati, da ostajajo tudi vse ostale bolezni, ki so bile pred covidom. Tako, kot morajo dobiti oskrbo bolniki s covidom-19, jo morajo dobiti tudi vsi ostali prebivalci Slovenije. Zato ne sme priti do tega, da bi se zdravstveni sistem zlomil. Vse naprošamo, da jih upoštevajo kot nekaj dobronamernega. Kot nekakar ne omejuje življenje, temveč daje življenju možnost," je dejala Logarjeva.

Vodja svetovalne skupine je dejala, da je virus med nami in bo tu ostal še nekaj časa. "V strokovni skupini smo mnenje, da je poleg cepljenja pomembno tudi upoštevanje ostalih ukrepov, kot so nošenje mask, razkuževanje, zračenje, varnostna razdalja. Prav tako imamo pogoj PCT, ki smo ga morda naivno uvedli s pričakovanjem, da ga bodo sprejeli tako uporabniki kot izvajalci storitev. Omogoča nam, da se te storitve namreč še naprej izvajajo."  Logarjeva je povedala, da ohranjamo odprte šole, seveda na račun tega, da je tudi tu treba opraviti določene spremembe. "Število okužb je v porastu tudi med otroci. Zato smo se odločili, da se testiranje prestavi v šole in da ga je treba izvajati trikrat tedensko. Na ta način omogočamo, da šole ostajajo odprte."

Krek: Smo na prelomni točki epidemije

"Smo na prelomi točki epidemije. V tem trenutku imamo zelo veliko število okuženih. Samo s skupnimi močmi lahko obvladamo epidemijo," je dejal tudi direktor NIJZ Milan Krek. Pojasnil je, da dokument, ki so ga sprejeli po šestih urah trdega dela, vsebuje ukrepe, ki jih nujno potrebujemo. "Epidemiološka situacija v evropskem merilu se bo verjetno še nekaj časa poslabševala. Če se bo število okuženih še naprej povečevalo, bo prišlo do dramatičnih sprememb na intenzivnih in hospitalnih oddelkih," je dejal in pojasnil, da bomo morali postelje, ki jih bomo namenili sodržavljanom, ki se bodo okužili s covidom, vzeti ostalim bolnikom.

"Čas je, da enotno stopimo proti virusu. Ne proti nikomur drugemu. Zato, da ohranimo zdravje večine prebivalstva, ohranimo odprto družbo in zdravstvo in ne zapiramo šol," je dejal in prebivalce imenu stroke ponovno pozval, naj se odločijo in dosledno izvajajo vse ukrepe in se čim prej cepijo. Poudaril je še, da je treba dosledno upoštevati PCT pristop, saj nam ta omogoča, da imamo odprto družbo. "Ne goljufajte s kodami in bodite dogovorni do sodržavljanov, ki lahko zaradi vaših goljufij na koncu tudi umrejo," je dodal in sklenil, da je čas, da združimo moči in skupaj obvladamo virus.

Glede vožnje bolnikov v tujino, je Krek povedal, da si tega ne želijo. "To je zasilni izhod, ki ga bomo morali izvesti, v kolikor ne bomo uspešni. Težko bomo delali popravni izpit. Ta izpit moramo narediti v celoti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sprva predlagali strožje ukrepe, tudi vsesplošni pogoj PC

Pred začetkom današnje seje naj bi se na mizi znašla tudi zaostritev pogoja PC, vendar se na koncu za to, vsaj za zdaj, niso odločili.

Na vprašanje še pred sejo na Brdu pri Kranju, ali se stroka zavzema za lockdown, pa je vodja strokovne skupine Mateja Logar odgovorila, da ne. Lockdownu sicer nasprotujejo na ministrstvu za gospodarstvo - javno mu je že nasprotoval podpredsednik vlade in minister Matej Tonin. Zato malo je verjetno, da bi se vlada torej odločila za to možnost.

Državni sekretar Jelko Kacin je sicer že včeraj znova omenil možnost uvedbe pogoja PC - torej vstopnice le za prebolele in cepljene. V zadnjih dneh se je omenjala še omejitev obratovanja lokalov in prepoved gledalcev na športnih prireditvah. Na notranjem ministrstvu pa so po naših informacijah pripravil spremembo odloka glede zbiranja ljudi in sicer omejitev zgolj na družinske člane.

Zdravstvena stroka zagovarja popolno zaprtje države, v gospodarstvu temu nasprotujejo.
Zdravstvena stroka zagovarja popolno zaprtje države, v gospodarstvu temu nasprotujejo. FOTO: Miro Majcen

Kot je v četrtek pojasnila Maja Bratuša, ki vodi vladne novinarske konference glede covida, bo vlada na podlagi predhodno opravljene razprave s člani svetovalne skupine za omejevanje širjenja covida-19 in že opravljene razprave popoldne nadaljevala pogovore o tem, kako naprej, saj odločitve, ki bodo sprejete, zahtevajo tehten premislek.

Vlada naj bi imela na četrtkovi seji pripravljen tudi sklep o vnovični, že tretji razglasitvi epidemije. Minister za zdravje Poklukar naj bi po navedbah nekaterih medijev sicer na četrtkovo sejo vlade prišel z dvema možnostma – popolno zaprtje države ali njegov odstop. Poklukar namreč po nekaterih neuradnih informacijah STA zagovarja razglasitev epidemije in popolno zaprtje države.

Kot smo poročali, je svetovalna skupina v ponedeljek sklenila, da predlaga desetdnevno popolno zaprtje države, če se vlada za to ne bi odločila, pa predlagajo druge omejitvene ukrepe. Logarjeva v ponedeljek zvečer nato zanikala, da so predlagali popolno zaprtje države, in dejala, da je v osnutku zapisnika resda pisalo, da se predlaga popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. 

Dan za tem pa je Logarjeva za našo televizijo dejala, da v zapisniku ni bilo napake, in potrdila, da so v svetovalni skupini res govorili o zaprtju države, ki bi bilo smiselno, če bi se izvajalo v celoti in ne deloma.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3081)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

P1800
09. 11. 2021 08.28
+1
Naj poslanci uredijo, da se morajo tudi cepljeni testirati pred nastopom službe, se pravi tedensko, saj se necepljeni testirajo in tako,če so slučajno okuženi, se to s testom ugotovi in ne kužijo naprej sodelavcev. Cepljeni se pa ne testirajo in tako prenašajo okužbo med sodelavce, med nič hudega sluteče stranke itd. Ampak naši poslanci, namesto, da bi priznali napako, ki so jo naredili s tem, da cepljenim omogočajo širjenje virusa nenadzorovano, raje udarijo po otrocih, raje ukažejo 6-letnemu otroku, da si 2x/teden mora palčko tiščat v nos. Vem, da ste hoteli spodbuditi cepljenje in tako uvedli bonus netestiranja za cepljenje, ampak dejstvo je, da cepljeni ravno tako prenašajo virus naprej in obolijo. Edina zaščita prosti nezbolelosti in neprenašanju virusa naprej je prebolelost. Sicer se je pa v Angliji že pojavil virus, na katerega AZ in Fajzer ne delujeta. Uvedite tedensko testiranje za cepljene, da ne bodo nenadzorovano prenašali virus naprej in pustite otroke, da imajo otroštvo in lahko pridobijo razlago snovi direkt od učitelja. Tako visoke številke v nedeljo še ni bilo, pa tudi tako velikega odstotka pozitivnih. To je kot bi ukinili in zaprli rahel vetrič, medtem, ko bi orkan pustili, da pustoši naprej. Potem pa bi se čudili kako, da je toliko dreves in stavb porušenih. Isto se sedaj politiki spravljajo na otroke, namesto, da bi uvedli testiranje cepljenih.
Rok Leban
07. 11. 2021 16.00
Ne najdem odloka v uradnem listu?
123soba
07. 11. 2021 10.50
+3
"Ne glejte nas kaj mi govorimo in delamo, dalajte tisto kar mi govorimo vam".
123soba
07. 11. 2021 10.48
+1
Od ponedeljka dalje, čez martinovo, božič, novo leto pa garaža party. Nič nas ne bo ustavilo.
baloncek1966
06. 11. 2021 20.27
-3
za vse PC ostali pa doma na svoje stroške.
flojdi
06. 11. 2021 18.57
+5
kaj niso mar javna zborovanja tudi njihova ? / lepo bi bilo , če bi prepoved veljala tudi zanje
hobotnica1
06. 11. 2021 18.03
+3
Zakaj še vedno ni objave v Uradnem listu ?
flojdi
06. 11. 2021 18.58
+1
. dvomim , da se jim vsaj sanja , kaj to je ; ker
garganer
06. 11. 2021 17.30
+4
Kakšne posledice pustijo na nekaterih ljudeh to vaše siljenje k cepljenju.Jaz se ne grem več cepit.Veliko stvari je zamolčanih, a ne g.Poklukar.
samsara04
06. 11. 2021 17.17
+2
Ze to, da ste zapovedali maske otrokom, je bilo nesprejemljivo, da pa jih boste 3x na teden testirali, pa ni šans!!!
zoran jankovi? 007
06. 11. 2021 16.41
-1
KUL-ovce čim prej na vlado..
pizzamargerita
06. 11. 2021 14.47
+5
zakaj testiranja v solah sele 15.11.??? zakaj se rabi 10 dni priprav za nekaj tako enostavnega kot je samo prinesti taisti faking test, ki ga imas ze itak doma, v solo in ga izvesti tam?!?!
flojdi
06. 11. 2021 19.00
+0
.. anede . eni to obvladate. / padat na Zapovedi
Ševednonaskradejo
08. 11. 2021 09.01
+1
Altruisti ne potrebujo nikogaršnjih zapovedi.. ker skrb zase in druge podrazumevajo. Zapovedi so potrebne bolj za vas Egoiste
XYZO
06. 11. 2021 12.22
+7
DEJSTVA SO SLEDEČA ...NISTE SPOSOBNI ZGRADIT V 30 LETIH LLLEVI IN DDESNI 1 BOLNIŠNICO ZA TAKE PRIMERE...30 LET SESTRE DELAJO Z IN POD PRAGOM REVŠČINE Z LAHKOTO PA JEMLJETE 6 JURČKOV BRUTO + DODATKE..ZA SVOJ E NESPOSOBNO OSEBNO VODENJE DRŽAVE ..NE ZA DOLGO NEVIHTA JE ŽE TU
Sars2
06. 11. 2021 11.53
-6
Žal bo treba uvesti samo p.c.ne moremo reskirati,propad služb,omejenega življenja...zaradi nekaterih ,ki se ne cepijo,žal,....tako kot ne moremo vso infrastrukturo preseliti na Šmartno goro,zaradi miselnosti nekaterih ,da prihaja vodni potop ljubljane.
mega356648
07. 11. 2021 14.52
Legamimiami
06. 11. 2021 11.16
+7
Janezek naj odstopi pa se bodo vsi šli cepit. Zakaj nihče ne vpraša Janše tega vprašanja?
Uporabnik2005296
06. 11. 2021 10.50
-2
"Smo na prelomi točki epidemije. V tem trenutku imamo zelo veliko število okuženih. Samo s skupnimi močmi lahko obvladamo epidemijo," je dejal tudi direktor NIJZ Milan Krek. Tokrat ima, za spremembo, prav. Samo vprasati se je, koliko so k temu pripomogle, poleg splosnega neupostevanja ukrepov, tudi kricave in nasilne demonstracije proti PCT in drugim ukrepom (brez mask, brez varnostne razdalje, nadlegovanje mimoidocih...). Sicer pa opazamo, da se o g. Stevanovicu zadnje case bolj malo slisi... Cenzura ali "tihi dogovor" z "velikim vodjo" (ne protestiraj prevec, sicer bo - povezava - ocitna)??? Kajne?😛😛😛😛
InterRefIections
06. 11. 2021 10.22
+4
Jaz sem prepričan, da so vsi ti, ki polnijo bolnišnice, okuženi s strani cepljenih.
InterRefIections
06. 11. 2021 10.21
+0
Za izven šihta bi moral veljati PC pogoj, za pri PCT pogoju cepljenja oseba lahko okuženi testirano s hitrimi testi.
pecl123
06. 11. 2021 09.54
+7
Vsi bi se morali testirati, tudi cepljeni.
pizzamargerita
06. 11. 2021 14.49
+3
sem cepljena in se s tem STRINJAM!!! Vsi bi se morali testirat!!!
flojdi
06. 11. 2021 19.03
+2
. mene pa še vedno močno zanima : kdo so , ki teste delajo , in kdo so , ki imajo huT zaslužek z njimi
majo56
06. 11. 2021 09.53
+3
Banda, vas bedniki, naj odpeljejo v tujino In vas tam za vedno pustijo.
laufar1988
06. 11. 2021 09.31
-11
Vsi anti vaxarji in lewaki, dost je zajebancije, sedaj ali nikoli, ce ne razumete lepo boste pa grdo…🤬🤬🤬
Likkle
06. 11. 2021 09.35
+9
kaj boš porekel k bo 95 % preceplenih pa cifre še kar šle v nebo? Cepleni se morjo testirat pa bo bolje. Namreč včeraj v trgovini gospa brez maske jo trgovka opozori , gospa pa freh jaz sem cepljena trej ne rabim maske... halo poj pa smo tu kjer smo,...
Principat
06. 11. 2021 10.06
+4
kaj pa porečeš ko študentka teologije na testiranju pravi , da komaj čaka , da US zavrže še testiranje ,, a jih tako učijo
Uporabnik2005296
06. 11. 2021 10.52
+4
Sem "levakinja" cepljena in spostujem ukrepe.... Obrnite se raje na (desnega forintosa), g. Stevanovica!!!