Korona

Vlada omilila odlok glede prehajanja meje za dnevne migrante

Ljubljana, 05. 02. 2021 22.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je omilila uveljavljeni ukrep, da morajo štiri skupine ljudi, vključno z dnevnimi delovnimi migranti in tistimi, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, ob vstopu v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirusa. Od sobote ga bodo morali predložiti samo tisti, ki bodo prišli iz države EU s slabšo epidemiološko sliko.

Negativni izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni, bodo morali od sobote ob prihodu iz držav EU ali schengenskega območja z višjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev od Slovenije med drugim predložiti dnevni delovni migranti, ki delajo v eni od članic EU ali schengenskega območja.

To bo veljalo tudi za osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji, EU ali schengnu, je povedala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco.

Mejni prehod Dragonja
Mejni prehod Dragonja FOTO: Bobo

Enako bo veljalo za državljane EU oziroma schengenskih držav, ki prihajajo iz druge članice, kjer opravljajo varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore; oskrbo ali nego družinskih članov; starševsko skrb in stik z otrokom; vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču; ali odpravljajo neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje in se čez mejo vračajo v roku 12 ur po prehodu meje.

Zadnja skupina so osebe, ki so naročene na zdravstveno storitev v Sloveniji in se bodo čez mejo vrnile takoj po opravljeni storitvi.

Države, ki imajo trenutno slabšo epidemiološko sliko od Slovenije, so Španija, Portugalska in Češka. Seznam bodo posodabljali enkrat tedensko, je povedala Bratuša.

Ob prihodu iz drugih članic unije ali schengna, ki imajo boljše epidemiološke razmere od Slovenije, pa ljudje iz teh štirih skupin ne bodo potrebovali negativnega izvida testa. Prav tako jim ne bo treba v karanteno.

Vlada je tako spremenila odlok, v skladu s katerim so morale te štiri skupine ljudi od danes predložiti negativen izvid testa, ne glede na to, iz katere države EU ali schengna so prišli.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
07. 02. 2021 09.39
Naj to pomeni, da grem lahko na moj vikend na Krku? Je nedaleč od Kacinovega...nekaj milj. Vrnem se isti dan. Lepo, še sosede grem pogledat in kakšnega spit, pa darilce dam, ker popazijo na vikend...In tako se je spet začelo.
flojdi
06. 02. 2021 17.28
. a pol je vla da pamet nejša oT virusa , al ne … kwa zdj
Nimasmisla
06. 02. 2021 15.44
+1
Kal bi pa mal ne bi
Angelica007
06. 02. 2021 15.40
ali to pomeni,da lahko oseba, ki pride v Slovenijo ne rabi imeti seboj negativen test?
flojdi
06. 02. 2021 17.30
+1
. . tanartabol , da gremo u lek arno kupt paket 50ih testPalčk . in si jo sami porinemo v nos pred vsakimi vrati , vsako mejo , bohnedej da še pred pojstlo
flojdi
06. 02. 2021 17.38
. . tiste" 15minut preč vrženga cajta bomo pa ja zdržal do Videnja / o videnjih" bi še , samo bolje da mrknem , ker
anatomija
06. 02. 2021 12.06
+3
Tipično za diktatorski režim . Ko začne sosednja država pripravljati določen ukrep jih želi na vsak način prehiteti , da bi se hvalil , da je bil prvi . Ko vidi , da so ti ukrepi v realnosti neizvedljivi na ukrep razveljavi in krivdo prevali na druge . In jim prepove dajati izjave z javnost , da se ne bi slučajno kdo zagovoril in pokazal , da je on pravi krivec
Trglav
06. 02. 2021 10.43
+0
Kaj pa naj drugega, kot to, ko pa sprejemajo ukrepe na horuk - kar Janezek ponoči sanja, naj bi podnevi realizirali, ampak, potem vidijo, da ne gre. In tako velja za KPK ukrepe in za vsako stvar, ki jo predlagajo - mi, državljani pa smo, kjer smo - v r..i! Žalostno, ampak resnično!
hotchilipoper
06. 02. 2021 10.30
+1
Enkrat ja enkrat ne,ma dejte že nehat s temi bedarijami.
kaktusar1
06. 02. 2021 10.10
+2
kako se lahko spet po parih urah spomni in znova spremeni pravila igre..tip je dobesedno izgubljen..
SLObunkeljn
06. 02. 2021 08.33
+6
Kot običajno pri tej vladi ... ukrepi od danes do jutri 🤣
flojdi
06. 02. 2021 17.32
+1
flojdi
06. 02. 2021 17.34
+1
. in gdor now sposoben sledit . kazen. vzgojna. aja .. ne vzgojna . denarna . tko mora bit
MuškaKokoš
06. 02. 2021 08.22
+6
Na socialnih omrežjih se je pred dnevi močno razširil zapis slovenskih zdravnikov. Pod zapis so se podpisali zdravniki različnih specializacij Uroš Dobnikar, Sebastijan Piberl, Marko Novak, Stanko Pušenjak, Matjaž Figelj, Petra Mihalek Novak, Tatjana Pfeifer, Biserka Ilin, Živan Krevel in Gregor Knafelc. Zavzemajo se za odprtje vseh vzgojno izobraževalnih zavodov. Navedli so tudi več argumentov, zakaj testiranji zdravih oseb nima nobenega smisla. Zapisali so: ”Naše otroke med epidemijo zlorabljamo v imenu solidarnosti. Z ukrepi, ki smo jim jih naložili na ramena, da bi zaustavili širjenje epidemije, jim škodimo. Dokazali smo, da smo z izolacijo zavrli njihov motorični in kognitivni razvoj, jim oslabili imunski sistem, jim povzročili psihične stiske in jim onemogočili pridobivanje znanja. Kot njihovi starši, učitelji in ravnatelji smo jih dolžni zaščititi in breme spopadanja z epidemijo prevzeti na svoja ramena. Omogočimo jim, da se vrnejo v šole. Takoj.” Njihov poziv pa je naletel na gluha ušesa, saj se je vlada v četrtek odločila, da se dve regiji znova uvrstita v črno območje, kar pomeni, da se šolanje tam znova nadaljuje na daljavo. Zapis desetih zdravnikov so delili številni nezadovoljni starši, ki želijo, da bi se otroci vrnili v šole. Zrdravniki so v zapisu še sporočili: ”Trdimo, da je uvedba obveznega testiranja zdravih učiteljev in vzgojiteljev pred vračanjem otrok v vrtce in šole (in morebitno testiranje zdravih otrok) strokovna napaka. Zato ocenjujemo, da je omenjen ukrep zloraba medicine z namenom škoditi telesnemu in psihološkemu zdravju posameznikov in družbe.” ”S preprostim ukrepom, z vrnitvijo otrok in mladostnikov v vrtce, šole in na univerze, bomo otrokom ponovno omogočili za njihov razvoj nenadomestljivo pomembno vrstniško interakcijo, s prekuževanjem in z zadostnim gibanjem si bodo okrepili imunski sistem, učili se bodo veščin socializacije, optimalen razvoj, pridobivanje znanja in jim vrnili nasmeh na obraz. Naučili jih bomo, da sta znanje in sočutje vrednoti, ki ju v življenju ne smemo žrtvovati.” ”S preprostim ukrepom, z vrnitvijo otrok in mladostnikov v vrtce, šole in na univerze, bomo otrokom ponovno omogočili za njihov razvoj nenadomestljivo pomembno vrstniško interakcijo, s prekuževanjem in z zadostnim gibanjem si bodo okrepili imunski sistem, učili se bodo veščin socializacije, optimalen razvoj, pridobivanje znanja in jim vrnili nasmeh na obraz. Naučili jih bomo, da sta znanje in sočutje vrednoti, ki ju v življenju ne smemo žrtvovati.” ”Zdravniki, združeni v iniciativi Slovenskizdravniki.si, ostro nasprotujemo Odredbi o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo vzgojno izobraževalno dejavnost, ki ga je izdalo Ministrstvo za zdravje in morebitnemu podobnemu presejalnemu programu za otroke. Razlogi nasprotovanju so številni.”
pepikrlinca
06. 02. 2021 08.54
-1
Tudi drugje v Evropi otroci ne hodijo v šole, mar smo edini. In FB res ni verodostojen vir informaciji, na njemu je množica lažnih profilov, kateri objavljajo lažne novice.
MuškaKokoš
06. 02. 2021 09.14
+3
butnglavci ,berite malo bolje ,novice so od slovenskih zdravnikov,drgač se pa pridno cenzurira na vsem svetu vse kar je proti covidu,čim te zanima kaj ne moreš prebrati drugega zgolj kar ti stroka in JJ dovoli ,tako da če hočete biti ovca bodite samo ne meketajte več ker ste tako nizko da niste vredni skoraj nič,za poizkusnega zajčka ste pa čist ok
JimMarley
06. 02. 2021 09.46
+3
Zaradi takih kot si ti, smo kjer smo. Navedel je fb kot platformo, kjer smo ti zdravniki to objavili. Vir so še vedno verodostojni zdravnikim FB je samo platforma. Odpri oči!
MuškaKokoš
06. 02. 2021 09.54
+4
jimmarley,članek je to seljak ne facebook zgodbica za lahko noč,jaz imam odprte oči ,hec ko imate ljudje neko but.asto predstavo kako imajo prav,30 let že kradejo na vladi ,nate.gnili so nas na suho neštetokrat zdaj bi pa kar slepo verjel ,ne bo šlo tako ,tokrat je konec ,s tem covidom se bo končalo marsikaj to je sigurno,ovčke pa pridno meketajte doma še naprej