Korona

Nova sprememba: pri pouku športne vzgoje maska ni obvezna

Ljubljana, 11. 03. 2021 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA, K.K.
Komentarji
144

Vlada je sporočila, da zaščitna maska pri izvajanju pouka športne vzgoje in pouku športa ni obvezna. Policijska ura sicer ostaja nespremenjena, torej med 21. in 6. uro, epidemijo pa je vlada podaljšala še za 30 dni. Večjega sproščanja ukrepov po pričakovanjih ni bilo, je pa vlada nekoliko spremenila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev, s katerim v vseh statističnih regijah v celoti sprošča dejavnost gradbeništva. Ta izjema se začne uporabljati 15. marca in se uvršča pod dejavnosti, ki so lahko odprte brez testa za zaposlene.

Vlada se je na sredini seji odločila, da razglasitev epidemije podaljša še za 30 dni. Podaljšanje velja od 18. marca. Kot so pojasnili v sporočilu po današnji seji vlade, se v Sloveniji glede na uradne podatke o številu okuženih z novim koronavirusom soočamo z nadaljevanjem drugega vala epidemije. V Sloveniji smo prvič razglasili epidemijo covida-19 pred letom dni, 12. marca lani. Trajala je 80 dni, do 31. maja. Nato pa je bila znova razglašena 19. oktobra lani, sprva za 30 dni, nato pa se je podaljševala. Pred iztekom se je vlada odločila še za 30-dnevno podaljšanje, ki bo veljalo od 18. marca.

Še vedno smo priča hitremu širjenju epidemije covida-19 med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z novim koronavirusom zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

Pri pouku športne vzgoje maska ni obvezna.
Pri pouku športne vzgoje maska ni obvezna. FOTO: Shutterstock

Zaščitna maska ni obvezna pri izvajanju pouka športne vzgoje

Vlada je izdala tudi Odlok o spremembah Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom covid-19 in sicer, da zaščitna maska ni obvezna pri izvajanju pouka športne vzgoje in pouku športa.

Nočna omejitev gibanja ostaja, odločanje o tem v naslednjih 14 dneh

Čeprav del stroke že dlje časa ponavlja, da se jim ukrep policijske ure ne zdi potreben, nazadnje je to na torkovi novinarski konferenci povedala tudi Nuška Čakš Jager z NIJZ, omejitev gibanja ponoči ostaja nespremenjena, torej med 21. in 6. uro zjutraj. Bodo pa o tem znova odločali v naslednjih 14 dneh, so napovedali na vladi, ki je podaljšala tudi večino drugih omejitev.

Policijska ura ostaja nespremenjena, torej med 21. in 6. uro.
Policijska ura ostaja nespremenjena, torej med 21. in 6. uro. FOTO: Bobo

Za prehod meje tudi za dvolastnike obvezno testiranje vsak teden

Vlada je sicer nekoliko spremenila odlok o pogojih vstopa v Slovenijo, in sicer bo namesto dozdajšnje kontrolne točke na meji z Italijo na Erjavčevi ulici v Novi Gorici med 6. in 21. uro obratovala kontrolna točka Nova Gorica (Solkan).

Predlog, da se dvolastniki, za katere je zahtevano tedensko testiranje, izvzamejo, ni bil sprejet, kar pomeni, da se tako za njih kot za druge izjeme zahteva za testiranje začne uporabljati 15. marca.

Nekoliko so spremenili tudi rdeči seznam držav, in sicer so pri članicah EU posodobili stanje za nekaj administrativnih enot na Danskem, v Grčiji, Italiji in Španiji. Med drugim na rdečem seznamu ni več italijanskih otokov Sardinija in Sicilija. Pri rdečem seznamu tretjih držav pa ni sprememb.

Spremembe odloka o pogojih vstopa v Slovenijo bodo začele veljati dan po objavi v uradnem listu in bodo trajale do 19. marca, so napovedali v sporočilu za javnost.

Predlog, da se dvolastniki, za katere je zahtevano tedensko testiranje, izvzamejo, ni bil sprejet, kar pomeni, da se tako za njih kot za druge izjeme zahteva za testiranje začne uporabljati 15. marca.
Predlog, da se dvolastniki, za katere je zahtevano tedensko testiranje, izvzamejo, ni bil sprejet, kar pomeni, da se tako za njih kot za druge izjeme zahteva za testiranje začne uporabljati 15. marca. FOTO: Aljoša Kravanja

Na podlagi zadnje epidemiološke ocene se je vlada odločila za sedem dni podaljšati veljavnost ključnih odlokov, ki so sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, med drugim omejitve pri zbiranju, šolanju in športu, pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, pri ponujanju kulturnih in kinematografskih storitev, prodaji vozil in javnem prevozu.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem ne glede na to, ali je bila oseba v karanteno napotena od Nacionalnega inštituta za javno zdravje, policije ali na drug način. Novela tudi določa evidence, potrebne za nadzor, in določa neizvajanje karantene na domu kot prekršek. Predlog novele bo podrobneje predstavljen v četrtek, so napovedali.

S 15. marcem se sprošča dejavnost gradbeništva

Prav tako je vlada spremenila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev, s katerim podaljšuje obdobje veljavnosti trenutnega odloka, dodatno pa se v vseh statističnih regijah v celoti sprošča dejavnost gradbeništva. Ta izjema se začne uporabljati 15. marca in se uvršča pod dejavnosti, ki so lahko odprte brez testa za zaposlene, so dodali.

Danes je vlada prav tako izdala odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe z novim koronavirusom v upravnih zadevah, s katerim določa, da se lahko vloge v upravnem postopku vlagajo brez kvalificiranega elektronskega podpisa, omeji se možnost vlaganja vlog neposredno pri organu, temu pa se omogoči, da lahko izključi javnost iz ustnih obravnav in drugih procesnih dejanj zaradi varovanja zdravja udeležencev.

Z odlokom se omejuje pregledovanje dokumentov v uradnih prostorih, dopušča se vročanje na navadni elektronski naslov, dopušča se podaljšanje roka za izdajo in vročitev odločbe, če zaradi protikoronskih ukrepov odločbe ni mogoče izdati in vročiti v zakonitem roku. Z odlokom se tudi dopušča podaljšanje roka za izpolnitev obveznosti, če te ni mogoče izpolniti v postavljenem roku.

Odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu in bo veljal do konca epidemije, a najdlje tri mesece, so še sporočili po seji vlade.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
12. 03. 2021 08.26
+2
Vau, a res,ne morem verjet,da bodo otrokom pustili dihati
NEMMMMMARAMDEBIIlIOOOUUU333
11. 03. 2021 21.51
Zakaj pa obalno-kraske regije ne odprejo? Glede na to da je ze v oranžni fazi? Šupendure en
mihael ?or?e
11. 03. 2021 21.54
sej ves da jansa ne sme vec po twiterju govorit kaj bo odprt za zaprt morjo vse na sejah razpravljat tako da bos cakal do maslednjega cetrtka😂
mihael ?or?e
11. 03. 2021 21.51
+3
se en dokaz nesmiselnost ukrepov...sepravi sedijo v ucilnicah po 5 ur z maskami potem pa 1 ura sportne brez mask kjer se lahko virus razsiri...pa da ne bo pomote zame so skoraj da usi ukrepi nesmiselni...naj bodo tudi pri pouku brez mask!
User1538643
11. 03. 2021 21.51
Slovenka2022
11. 03. 2021 21.40
+6
Moj je nikoli ni imel pri športni. Bi rada vas videla v 8.razredu, hormoni na polno delajo, odbojko igrati z masko? Vi se kar igrajte s maskami na obrazu naših otrok...še žal vam bo, še žal.
Quatflow
11. 03. 2021 21.31
+1
Maske niso nujne pri telovadbi ze nekaj casa. Kar nekaj ste zadaj..
Pepe Bolcev
11. 03. 2021 21.30
+3
Pri telesni vzgoji brez maske, pa vsi nadihani en pb drugem, potem pa v maticni ucilnici vsi z maskami. Logika puklastega pacienta.
revolucija_mb
11. 03. 2021 21.19
+0
Če vklopite logiko, je slika zelo jasna.
mccm
11. 03. 2021 21.24
+1
ravno kontra... če uporabiš logiko... je še manj jasno
revolucija_mb
11. 03. 2021 21.26
+1
Narobe fanté, odvisno katero sliko ti gledaš. Če si jo odkril komaj zdaj, potem ti ni....nekateri vemo že dolgo, zato uporabljamo logiko, da jih znova in znova dobimo na lažeh.
mccm
11. 03. 2021 21.28
+1
ja... ampak to ti ne pomaga, če jih dobiš na lažeh... ker s tem ne pridobiš nič, le še bolj butasto je vse skupaj
revolucija_mb
11. 03. 2021 21.29
Pridobim marsikaj, če ne druga potrditev svojega razmišljanja, dojemanja in lastnega izobraževanja. Ni to dosti ? Ni vse v materialnih dobrinah...
mccm
11. 03. 2021 21.31
+1
ubistvu ne... ker ponavljaš isto stvar in ljudje ki jih spremljaš, pa še kar veselo lažejo naprej... poleg tega imaš pa še en problemček... tem lažem nekateri dejansko verjamejo... prepričati prepričane, je pa nemogoče...
revolucija_mb
11. 03. 2021 21.34
Sicer ne vem kaj želiš od mene, ker deluješ kot da ti bolje veš kaj je zame dobro. Ampak ok, če recimo prideš do koristnega spoznanja, pa ga deliš z ljudmi, pa ljudje razmišljajo o teh stvareh ko jih nekdo spomni, bodo morda kdaj razmišljali tako, da bodo ugotovili kar si ugotovil sam. In...ko bo stvari ugotovilo in dojelo ogromno ljudi, bo čas za nekaj novega....in tako gre življenje. Hiti počasi fant. 😉
mccm
11. 03. 2021 21.45
hvala za nasvet... vse kar sem ti želel povedati je, da razmišlanje in dajanje neke pohvale nima nobenega efekta oz. je sizifovo delo... v tvojem primeru, ko pa stvari ponavljaš, bi bil pa morda bolj primeren rek A.Einsteina ˝Definicija norosti je vedno znova delati isto stvar in pričakovati drugačne rezultate.˝... pa lepo razmišlanje še naprej
Inmojkomentarje
11. 03. 2021 21.18
+5
Sicer pa kje živi ta novinarka? Maske pri telovadbi tudi zdaj niso bile obvezne! Naj si prebere NIJZ priporočila!
mjaojao
11. 03. 2021 21.18
+6
Pri malici gre virus tudi na malico pri telovadbi ma pa virus opravičilo od zdravnika da ni prisoten ali kako je to!? Zdrava pamet pa zgleda na dopustu
Artikar
11. 03. 2021 21.17
+4
virus počiva med športno hahahah
Inmojkomentarje
11. 03. 2021 21.16
+5
Maske dol takoj tudi v razredih, banda pokvarjena!
deltex
11. 03. 2021 21.13
+13
Komu pri zdravi pameti sploh pade na misel, da bi pri športu bila maska obvezna? Kaj dela šolska ministrica?
Zasedena
11. 03. 2021 21.17
+4
ministrica nic ne dela ocitno .. je prevec utrujena od dela haha
tadejdrca123
11. 03. 2021 21.13
+2
Pridete vi na vrsto😁😁😁
Slamnati Jeti
11. 03. 2021 21.11
+3
zopet dnevno spreminjanje ukrepov
Zasedena
11. 03. 2021 21.10
+2
ajej spet namislevanje prvo ja pol ne kaj se grejo sploh. mask otroci sploh nebi potrebovali vsaj toti tamanjsi.
Robot
11. 03. 2021 21.08
+2
kje so normalni?
bundy crocodile
11. 03. 2021 21.05
+19
No zdaj pa poglej ti to neumnost Janšizma. Maska med športno vzgojo bi bila seveda totaln kretenizem ampak otročki bodo določen čas brez maske in določen čas z masko pa mi naj nekdo lepo prosim razloži, kako imajo v tem primeru maske sploh kakšen učinek. Gre za golo zajebavanje naroda in otrok. Noro! In starši ter šolniki, učitelji, profesorji še navijajo za ukrepe.. pa kje jaz to živim, jooojjj..
tigrcek
11. 03. 2021 21.03
+12
Hahahaja še ena butalska, butalske vlade. A nogometaši brcajo z masko na obrazu? in mi te tupkote še plačujemo🤮🤮
matdej
11. 03. 2021 20.58
+6
To pa je sprememba...Mislim,da bodo nas z temi maskami se lep cas zaj...Ker temu kr ni videt konca.