Korona

S torkom omilitev nekaterih ukrepov: odpirajo se frizerski saloni, avtopralnice ...

Ljubljana / Brdo pri Kranju, 13. 12. 2020 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Tina Švajger
Komentarji
2511

Vlada je dopolnila besedila odlokov, s katerimi bo – kot je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin – s torkom, 15. decembrom, omilila nekatere ukrepe za čas do božiča, do vključno 23. decembra. Nekaj sprostitev bo v celotni Sloveniji (na primer javni promet), del pa le v štirih statističnih regijah z boljšimi epidemiološkimi razmerami.

Na Brdu pri Kranju je ožja vladna ekipa pozno popoldne nadaljevala razpravo o ukrepih za zajezitev epidemije. Kaj vse je torej bilo na mizi?

"Vlada hiti, zato zaseda danes, v nedeljo, čim prej. Kakšna bo odločitev, pa bomo videli lahko da bo to že jutri, saj so vsi v velikem pričakovanju. Odločitev bo padla na podlagi tehtanja, koliko lahko kateri ukrepi in njihovo sproščanje prispevajo k ureditvi epidemioloških razmer v pozitivnem ali negativnem smislu. In seveda je tudi javni promet sicer v zmanjšanem obsegu, ker šola ne deluje med tistimi temami, o katerih je treba razpravljati in sprejeti odločitev," pa je ob tem sprva dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

In pozneje sporočil: Slovenija s torkom rahlja nekatere ukrepe. "Vlada pravkar dopolnjuje besedila odlokov, s katerimi bo s torkom, 15. decembrom, omilila nekatere ukrepe za čas do božiča, do vključno 23. decembra. Nekaj sprostitev bo v celotni Sloveniji (na primer javni promet), del pa le v štirih statističnih regijah z boljšimi epidemiološkimi razmerami," je navedel vladni govorec.

Janša: V omejenem obsegu se odpirajo frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice ...

"Na današnji seji Vlada RS sprejema nove odloke, ki od 15. 12. 2020 dalje spreminjajo določene covidne omejitvene ukrepe v državi in v posamičnih statističnih regijah," pa je kmalu zatem potrdil še predsednik vlade Janez Janša.

1. Do vključno 23. decembra se v omejenem obsegu:

– vzpostavlja nazaj javni potniški promet;

– odpirajo frizerski saloni;

– odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.

 

2. V statističnih regijah Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska se v omejenem obsegu odpirajo trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni. V teh regijah se za uporabnike aplikacije #Ostanizdrav do vključno 23. decembra (in če vmes v njih ne bo poslabšanja epidemiološke situacije) odpravlja omejitev gibanja na občino.

"Vlada dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19 ter sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri," je opozoril Janša.

Vlada bo po njegovih besedah na seji v četrtek obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov.

Vlada ob tem poziva vse delodajalske in sindikalne centrale, da aktivno komunicirajo s članstvom in javnostmi v smislu upoštevanja ukrepov. "Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov. Vlada RS se zahvaljuje zdravstvenim delavcem in vsem, ki v tem zahtevnem času upoštevate omejitvene ukrepe ter varujete zdravje in življenja. Z vami smo epidemijo uspeli zaustaviti prej, preden bi presegla zmogljivosti našega zdravstva," je še sporočil premier, hkrati pa pozval k naložitvi aplikacije #Ostanizdrav. "Izpolnimo prijavo za cepljenje proti covidu-19. Naše gibanje z aplikacijo bo postalo varnejše. S cepljenjem pa sčasoma spet normalno," je še navedel.

Epidemiološka slika se sicer ne izboljšuje. (Na fotografiji testiranje na covid-19 na Metelkovi v Ljubljani.)
Epidemiološka slika se sicer ne izboljšuje. (Na fotografiji testiranje na covid-19 na Metelkovi v Ljubljani.) FOTO: Bobo

V gospodarstvu so s sproščanjem ukrepom zadovoljni, a pričakujejo nadaljnje odpiranje. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je za Delo izrazil prepričanje, da bo odprtje vplivalo pozitivno, ker ne bo več vzroka za delo na črno. "Obrtniki in podjetniki bodo upoštevali stroge varnostne ukrepe, saj si tudi zaradi visokih kazni nihče ne bo upal kršiti predpisov," je dejal. Pričakoval je sicer odprtje trgovin po vsej državi.

Tudi generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc je pozdravila sprostitev določenih dejavnosti, "ki po eni strani ne pomenijo bistveno večjega epidemiološkega tveganja in rešujejo konkretne težave potrošnikov". Ocenila je, da bi sicer lahko sprostili tudi nekatere druge sorodne dejavnosti.

K spoštovanju ukrepov je tako izvajalce kot uporabnike dejavnosti, ki jih bodo sprostili, pozval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Pri tem je izpostavil ohranjanje medsebojne razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok.

Pozivu k spoštovanju ukrepov se je pridružil tudi minister za obrambo Matej Tonin. "Samo skupaj nam lahko uspe premagati covid. Upoštevajmo preproste ukrepe: nosimo maske, skrbimo za higieno rok, držimo razdaljo, redno zračimo prostore, naložimo si aplikacijo #Ostanizdrav in izpolnimo prijavo za cepljenje proti covidu," je sporočil.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa se je - podobno kot Janša-  zahvalil zdravstvenim delavcem in vsem, ki upoštevajo omejitvene ukrepe ter varujejo zdravje in življenja. Delodajalske in sindikalne centrale je pozval, da naj aktivno nagovorijo člane in vse zaposlene o namenu in smislu upoštevanja ukrepov. "Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov ter jih preživimo čim bolj mirno in varno," je poudaril. Pridružil se je tudi pozivu k namestitvi aplikacije in izpolnitvi prijave za cepljenje.

Pozivom se je pridružil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa meni, da si lahko "z dobro epidemiološko sliko, ki naj sledi ob teh mini sprostitvah, odpiramo vrata naprej postopoma končno tudi nazaj v šole".

Vlada v ožji sestavi je razpravo glede ukrepov, povezanih z zajezitvijo epidemije covida-19, nadaljevala že danes.
Vlada v ožji sestavi je razpravo glede ukrepov, povezanih z zajezitvijo epidemije covida-19, nadaljevala že danes. FOTO: Bobo

Da je vlada uslišala nekatere zahteve in med drugim odprla frizerske in kozmetične salone - ker so to tudi tiste dejavnosti, kjer je veliko dela na črno - pa čistilnice, cvetličarne, avtopralnice, neživilske trgovine, je sicer (takrat še neuradno) v oddaji 24UR poročala tudi novinarka Tjaša Dugulin.

Pozno popoldne se je omenjalo sproščanje v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko, čeprav na OZS pozivajo, naj vlada ne razlikuje med obrtniki na enem ali drugem koncu države, ampak jim dovoli delati po vsej Sloveniji.

Nekateri ukrepi podaljšani še za teden dni

Vlada je na sobotni dopisni seji sicer za sedem dni podaljšala ukrepe iz odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Vlada bo pred prazniki omilila nekatere ukrepe. (Na fotografiji nadzor prehajanja med občinami.)
Vlada bo pred prazniki omilila nekatere ukrepe. (Na fotografiji nadzor prehajanja med občinami.) FOTO: Bobo
Danes je začel veljati vladni odlok, ki še za sedem dni podaljšuje prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom, razen nekaterih izjem, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Odlok, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Slovenije, razen nekaterih izjem, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja, je začel veljati 16. novembra.

Ker se epidemiološka slika v Sloveniji ne izboljšuje, je vlada v soboto izdala nov odlok, ki je vsebinsko enak obstoječemu, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Objavili so ga tudi v Uradnem listu, tako je začel veljati danes in velja sedem dni.

Iz gospodarstva je bilo ob tem slišati vse glasnejše pozive, da je odprtje nekaterih dejavnosti ob upoštevanju zaščitnih ukrepov nujno, da se prepreči še večja gospodarska škoda. O nadaljnjih ukrepih so predstavniki vlade in gospodarskih združenj razpravljali tudi na sobotnem delovnem posvetu na Brdu pri Kranju, ki se je zavlekel v noč.

"Posvet ocenjujem kot pozitiven, saj je vlada prisluhnila našim argumentom. Epidemije ne bomo zajezili, če ne spremenimo našega pristopa k reševanju situacije. Mnogo bolje je odpreti dejavnosti, ki se bodo tako izvajale pod strogim nadzorom, posledično bo tudi manj okužb, saj bomo sočasno zajezili delo na črno. V prihodnjih dneh tako pričakujemo odprtje frizerskih, kozmetičnih salonov, avtopralnic, čistilnic, cvetličarn, neživilskih trgovin in nekaterih drugih,"  je po sinočnjem posvetu dejal Meh.

Meh: Vlada je argumentom prisluhnila

Kot je po njem povedal predsednik OZS Meh, je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva, zato so tudi pričakovali, da bo v kratkem začela nekatere ukrepe postopno sproščati. "Govorili smo predvsem o regionalnem odpiranju frizerskih in masažnih salonov, cvetličarn ter trgovin s tekstilom," je dejal. Dodal je, da so ob tem jasno izrazili zavezanost spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Hkrati pa je apeliral tudi na vse državljane, da se strogo držijo vseh ukrepov, s čimer bodo pomagali zajeziti epidemijo in pripomogli k čim hitrejšemu okrevanju slovenskega gospodarstva.

"V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob današnji razpravi vlade pričakujemo, da bo upoštevala naše argumente in odprla nekatere dejavnosti, ki se sedaj odvijajo na črno," pa so ob tem danes sporočili iz OZS.

Tudi v omenjeni zbornici pravijo, da je vlada sicer bolj naklonjena odpiranju dejavnosti po statističnih regijah, in sicer na podlagi epidemiološke slike.

Tudi predsednik GZS Boštjan Gorjup je ocenil, da je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva in bo v prihodnjih dneh začela nekatere ukrepe postopno sproščati.

Na sobotnem posvetu so govorili še o osnutku sedmega protikoronskega zakona, ki po besedah Meha in Gorjupa vsaj za zdaj ostaja brez bistvenih sprememb.

Z ukrepi iz zakona se bo med drugim pomagalo socialno šibkim, zdravstvu, gasilcem in prevoznikom ter zagotovilo vse potrebno za množično cepljenje.

Vlada se je na Brdu pri Kranju danes okoli 18. ure še enkrat sestala. Po včerajšnjih posvetih najprej s predstavniki zdravstva oziroma z direktorji bolnišnic (ki pravijo, da rezerv v zdravstvu ni prav dosti), potem pa še z gospodarstveniki – torej obrtniki in podjetniki (ki si želijo odpiranja dejavnosti, saj je zaradi zaprtja marsikdo na robu preživetja), je na dopisni seji podaljšala odlok o prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev, hkrati pa napovedala, da danes nadaljujejo pogovore o morebitnem sproščanju. Vlada bi lahko  obravnavala tudi osnutek sedmega protikoronskega zakona, ki med drugim predvideva ponovno izplačilo solidarnostnega dodatka upokojencem in mesečnega temeljnega dohodka verskim uslužbencem ter nekatere popravke veljavne protikoronske zakonodaje.

Upokojenci z najnižjimi pokojninami, to je do 714 evrov, naj bi skupaj z decembrsko pokojnino vnovič prejeli solidarnostni dodatek, kot so ga že spomladi. Tokrat je glede na osnutek zakona predviden v treh različnih višinah, to je 130, 230 in 300 evrov. Družinam z najnižjimi prejemki pa namerava država izplačati solidarnostni dodatek v višini 50 evrov na otroka.

Začenši z oktobrom se vrača mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence, in sicer po 700 evrov na mesec. Trajno naj bi se tudi izenačila višina izplačila prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev in samozaposlenih v kulturi.

Pri delnem kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, so predvidene spremembe v smeri hitrejšega prejema pomoči in večje dostopnosti. Podjetja bodo v primeru upada prihodkov za več kot 70 odstotkov lahko dobila povračilo teh stroškov do višine 2000 evrov mesečno na zaposlenega in ne zgolj 1000 evrov, kot je določeno zdaj. Vlada je našla rešitev tudi za tiste, ki zaradi investiranja ali novih zaposlitev ne dosegajo zahtevanega upada prihodkov.

Predvideni so med drugim še nekateri popravki veljavne protikoronske zakonodaje, med drugim delodajalcem pri uveljavljanju subvencioniranja čakanja na delo ne bo treba več dokazovati, da imajo poravnane vse dajatve. Se pa uvajajo kazni za predložitev lažne izjave pri uveljavljanju tega ukrepa.

ZPMS in sopodpisniki: Odpiranje vrtcev in šol naj bo prednostno

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) skupaj s sopodpisniki pa medtem opozarja na negativne posledice, ki jih zaprtje vzgojnih in izobraževalnih ustanov pušča na otrocih. Dolgotrajno šolanje na daljavo povečuje razslojenost, izoliranost, revščino in psihične težave, zato pristojne pozivajo, naj pri rahljanju ukrepov dajo prednost odpiranju vrtcev in šol.

Šolanje od doma

Poleg predsednice ZPMS Darje Groznik sta se k sporočilu podpisala tudi predsednik nacionalne mreže Tom telefon Albert Mrgole in predsednica Nacionalnega odbora za otrokove pravice Vlasta Nussdorfer.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, z veliko zaskrbljenostjo spremljajo zgodbe družin in otrok. Šolanje na daljavo namreč številne družine spravlja v velike stiske. "Da veliko pomanjkanje socialnih stikov močno vpliva na socializacijo, povzroča osamljenost in druge psihične težave, opozarja statistika TOM telefona, prav tako na to opozarjajo strokovnjaki. Pojavlja se več nasilja v družini, več depresivnosti, samopoškodovanja in žal tudi samomorilnosti," so opozorili.

Skrbijo jih tudi "nenadomestljive posledice izgube praktičnih in socialnih veščin, ki so jih otroci s posebnimi potrebami ob pomoči strokovnjakov in staršev pridobivali več let, a so jih v tem času izgubili". Kljub odločitvi Ustavnega sodišča ustanove, ki skrbijo za otroke s posebnimi vzgojno-izobraževalnimi potrebami, ostajajo zaprte. Vlado in vse pristojne zato pozivajo tudi, naj v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča te ustanove odprejo.

Poleg tega so v sporočilu vse, ki delujejo na področju življenja otrok, pozvali k načrtovanju ukrepov za socialno izključene skupine in vse ostale, ki jim učenje na daljavo povzroča težave, da varno pridejo do stika s svetovalci, vrstniki, do potrebne pomoči, ki bo krepila psihično zdravje. "Nevladniki lahko pomagamo, a to ni dovolj. Pomoč bi morala biti sistemska," so še zapisali.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2511)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
15. 12. 2020 15.23
-2
SDS lepo naproša ,da ne pišite toliko zahval tej vladi.zato ker boste lahko šli k frizerju morda celo na javni wc-veličastni dosežek za militaristično vladavino terorja nad lastnimi državljani.
Tone Mihel?i?
14. 12. 2020 13.46
+3
To kar so naredili včeraj je milo rečeno svinjarija..po kakšnih kriterijih so sprejemali te odločitve še Bog ne ve ...Zmešnjava bo grozna to je sigurno in kakšen smisel je to narediti za 1. teden Sprostimo vse pa kdor bo preživel kdor pa ne pa tudi uredu saj že sedaj ljudje ne vedo kaj velja kaj ne in tudi ne kje Nori vodja vlade z vso vladajočo posadko
hotchilipoper
15. 12. 2020 08.46
+0
Saj oni ne vejo zakaj so tam.Navodila dobivajo iz bruslja,pa ne vejo, kako to narodu povedati,da ne izpadejo beda ki
GOTOVI STE
14. 12. 2020 12.06
+4
Sam smo pa k BUTALCI. Zakaj ste potem sploh kaj zapirali? Pa da ne bo pomote sem za normalno zivljenje!
ZLATKO JAKLIN
14. 12. 2020 10.17
+1
PUNTARSKA Le vkup, le vkup, uboga gmajna, heja, hejo! Za staro pravdo zdaj bo drajna, heja, hejo! Zimzelen za klobuk! Punt naj reši nas tlačanskih muk. Le vkup, v poslednji boj, tlačani, heja, hejo! Sedaj se kmečka gmajna brani, heja, hejo! Puško, meč, kopje v dlan! Bije za svobodo se tlačan! Iz grajskih kevdrov teče teče vino, heja, hejo! Zažgali grofu smo graščino, heja, hejo! Grad gori, grof beži, vino teče naj, če teče kri!
baldahin
14. 12. 2020 10.05
+5
Ejga, tako pa bi tudi Šarec znal delati! Čemu potem ves ta cirkus z maskami, zapiranjem/odpiranjem, kaznovanjem vsepovprek.....Mislim, da smo dokončno izgubili nadzor nad situacijo. In to zaradi frizerskih lobijev ipd.
lakala28
14. 12. 2020 18.23
-1
Zapiranje frizerskih salonov je bila itak bedarija, zapiranje neživilskih trgovin pa še večja. Da o prepovedi prehajanja med občinami sploh ne govorimo. NIČ od tega ni vplivalo na pogrom okužb v DSO-jih in bolnišnicah. En velik NIČ. Kradovlada pa je ta čas veselo privatizirala zase in podrepnike. Seveda na naš račun. 10 milijard kredita za takorekoč NIČ ni kar tako.
jaro77
14. 12. 2020 08.57
+2
ja res so tale sproščanja kar neki...sam neki vam povem glede aplikacije,ker se jo tok bojite...reševalci so našli mojega strica samo s tem,da je imel prižgan telefon...tako da, če nas hočjo sledit,nas lahko že sedaj...
SLOJack
14. 12. 2020 09.23
+5
Od kar je mobilna telefonija. Postopek se imenuje triangulacija repetitorjev :)
slim386
14. 12. 2020 10.05
+1
To je vse res. Ampak tretji firmi zaupati svoje podatke, ki jih lahko potem naprej prodaja pa je druga stvar....
LUNA666
14. 12. 2020 08.51
+4
Da boš lahko prečkal mejo boš moral imeti naloženo aplikacijo?!
LUNA666
14. 12. 2020 08.51
+5
Aprc
14. 12. 2020 08.06
+11
Ko mi bote vi kupili mobilni telefon pa vi plačevali naročnino,mi lahko nalagate kar želite..
Zmaga Ukrajini ...
13. 12. 2020 21.59
+7
SMRT JANŠIZMU !!!
Gsmm
13. 12. 2020 21.59
+8
SMRT FAŠIZMU IN JANŠIZMU, SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU!!!
kaktusar1
13. 12. 2020 21.59
+4
očitno i.....zem v sloveniji nima mej.....pčitno sploh ne vedo kaj in kako bi še delali, kljub temu da imamo že 2 meseca haus rest....spokajo naj.............
simple_mind
13. 12. 2020 21.59
+3
Ja pa res, frizerji so najpomembnejši, ne ? Brivci tudi ??
slim386
14. 12. 2020 10.06
-1
Za začetek bo uredu... nekdo more zaslužit za socialne in plače parlamentarnih parazitov
Periot222
13. 12. 2020 21.59
+2
LJUBLJANA JE NAJBOLJ OKUZENA REGIJA AMPAK BANDA SI JE SEBI ODPRLA TRGOVINE IN JI NI MAR ZA CORONO DA VAS NI SRAM BOEVIC KACIN IN JANSA DA VAS NI SRAM BANDA VSAJ BODO VOLITVE LETELI BOSTE ZA VEDNO!!!!!!!!
Antoniozmaj
13. 12. 2020 21.59
+7
vlada ivanija jansxe spet gradi na deljenju ljudi in na diskriminaciji! Mama prosi sina, naj jo pelje na obisk k hčeri v drugo občino. Sin, ki ima pameten telefon in naloženo to "janševo" aplikacijo gre lahko na obisk, mama pa ne sme, ker nima pametnega telefona. ?????????????vlada je bolana?????
piljan
13. 12. 2020 21.59
+3
Trembalajek
13. 12. 2020 21.59
-3
Tebi, o vlada, vse naj prepeva, pesem naj naša glasno odmeva, daj, da v ljubezni bratski živimo, kadar po poti tvoji hitimo. Vlada nebeška, daj, da bi vsi dobri kot Janez vedno bili ...
lakala28
14. 12. 2020 18.27
-1
Če ti je psihiater napisal na škatlo tablet 1 x na dan, to pomeni ENO tableto na dan, ne eno ŠKATLO na dan. Stari, ornk ti seka. Za vsak slučaj imej telefon skoz pri sebi...
melhijad1
13. 12. 2020 21.59
+5
tole bedna vlada je pa res samo se za v psihiatricno bolnico..
bohan22
13. 12. 2020 21.59
+9
žalostno, žalostno, žalostno ... dober voditelj mora narod držati skupaj, ne pa tole... mar ne plačujemo vsi istih davkov? ne uporabljamo vsi istega zdravstvenega, socialnega, ... sistema? že dolgo me več ne skrbi korona... skrbi me razdeljenost: levi/desni, maskarji/nemaskarji, za cepljenje/proti cepljenju.... in zdaj še tole vzhod/zahod, brez neke konkretne podlage... jaz verjemem, da je na obali manj korone, zaradi klime... da pa je v LJ manj, kot pa v MB pa me nobeden ne prepriča... pa ne trdim, da virusa ni, ne trdim da ni nevaren, ker poznam ljudi, ki so bili v bolnici zaradi tega, pa poznam tudi ljudi, ki jim je PCR pokazal lažno pozitivno... dragi sodržavljani! elita nas je pričakovano pustila na cedilu, čas je, da stopimo skupaj ... prespimo in jutri s trezno glavo razmislimo kaj lahko naredi vsak od nas za boljši jutri, za lepšo prihodnost naših otrok... rosijo se mi oči, ko polagam malega spat... lahko no Slovenija in srečno
covid15
13. 12. 2020 21.59
+4
Ni važno a si zdrav v LJ, MB, KP po ustavi bi naj imeli vsi enako pravico....rszdirajo našo ljubo Slivenijo
RayManzarekDoors
13. 12. 2020 21.59
+4
Praded se je boril na severni meji in v 2. sv. Pol so ga pa SSovci potamanili v taborišču. Des in oče sta se borila za sam. SLO, jaz sem 10 let vsetno služil SLO narodu v modri uniformi. Sedaj pa nam kosovsko albanski hibrid uničuje državo. Praded in ded se v grobu obračata. Vem pa, da se bom jaz boril proti taki in podobnim tiranom. Sem dolžan mojima sonovoma
RayManzarekDoors
13. 12. 2020 21.59
+3
Andree
14. 12. 2020 08.19
+3
Tudi jaz sem skoraj 10 let služil v modri uniformi dokler 2010 nisem zbolel( onkološka) in dobil šut karto,ker mi kao niso mogli najti ustreznega delovnega mesta