Korona

Od sobote nič več karanten. Vstop v Slovenijo brez pogoja PCT

Ljubljana, 18. 02. 2022 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
882

Od sobote v Sloveniji ne bo več karanten za osebe, ki so bile v visokotveganem stiku, konec pa je tudi epidemiološkega iskanja stikov, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Do drugega sproščanja ni prišlo, saj so sejo prekinili. Poleg tega vstop v Slovenijo, ki je bil doslej zaradi pandemije covida-19 pogojen z izpolnjevanjem pogoja PCT, ne bo omejen. Število okužb v Sloveniji sicer pada, prav tako se zmanjšuje število oseb v bolnišnicah, zato ob teh vzpodbudnih podatkih rastejo pričakovanja glede sproščanja protikoronskih ukrepov.

Tudi v petek vlada ni sprejela odločitve o sproščanju ukrepov. "Kot smo vam sporočili že v torek, sem vladi prenesel stališče širše stroke glede prilagajanja ukrepov. Na vladi smo se strinjali, da bomo ukrepe sproščali previdno in postopoma," je na tiskovni konferenci uvodoma povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

"V skladu s priporočili NIJZ se oseb, ki so bile v visokotveganem stiku, od sobote ne bo več napotovalo v karanteno," je naznanil Poklukar in pojasnil, da se bo s tem ukinilo iskanje stikov s strani epidemiološke službe NIJZ in napotitve v karantene na domu za splošno prebivalstvo. Je pa podano priporočilo, da se oseba sedem dni po zadnjem tveganem stiku z okuženo osebo v skupnem gospodinjstvu samotestira na novi koronavirus, je vlada po seji zapisala v sporočilu za javnost. Zaradi ukinitve karanten je vlada razveljavila tudi sklep o skrajšanju karantene.

Dodal je še, da je bila glede ostalih sprememb na seji sicer opravljena široka razprava, a da odločitev glede sproščanja kljub hitremu izboljšanju epidemioloških razmer niso sprejeli. Zaradi potreb po dodatnem usklajevanju so sejo namreč prekinili. "Glede na hitro spreminjajoče se epidemiološke razmere bomo opravili še en krog posvetovanj, tako s stroko kot tudi znotraj vlade," je razložil, a natančnega dne, kdaj naj bi pričakovali dodatna sproščanja, ni navedel. 

Po neuradnih informacijah bi se strokovna skupina za covid-19 lahko sicer ponovno sestala že v soboto, vlada pa bi lahko kasneje o rahljanju odločala na dopisni seji.

"Ukrepe sproščamo preudarno, zavedam pa se, da si vsi čim prej želimo stare normalnosti. V tem obdobju prosim za veliko potrpljenja in razumevanja. Vsem državljankam in državljanom se zahvaljujem za sodelovanje v zadnjih 23 mesecih, ko ste se skupaj z nami trudili, se prilagajali in enotno pomagali pri obvladovanju virusa," je sklenil. 

Premier Janez Janša pa je zvečer sporočil: "Še nekaj usklajevanj in večina ukrepov bo v naslednjih dneh opuščenih." Dodal je, da pogoj PCT začasno ostaja samo še v najbolj kritičnih dejavnostih, zaščitne maske pa v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu, medtem ko bo vse ostalo sproščeno. Ob tem je pozval k upoštevanju priporočil tudi v prihodnje.

 Število okužb v Sloveniji pada, prav tako se zmanjšuje število oseb v bolnišnicah, zato ob teh vzpodbudnih podatkih rastejo pričakovanja glede sproščanja protikoronskih ukrepov.
Število okužb v Sloveniji pada, prav tako se zmanjšuje število oseb v bolnišnicah, zato ob teh vzpodbudnih podatkih rastejo pričakovanja glede sproščanja protikoronskih ukrepov. FOTO: Bobo

Vladno odločitev je bilo sicer pričakovati že v četrtek, a ministrska ekipa na dopisni seji ni odločala o epidemičnih ukrepih. Sprva se je sicer sklepalo, da se je zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov, kot so ga v torek na posvetu na Brdu pri Kranju predlagali predstavniki zdravstva. Počivalšek naj bi se zavzemal za podaljšanje obratovalnega časa lokalov do 24. ure in ukinitev pogoja PCT v storitvenih dejavnostih. Predlagal naj bi tudi odprtje nočnih klubov pod pogojem PCT. A kot je pojasnil Poklukar, razlog za prekinitev seje ni bil v posameznem ukrepu, pač pa na splošno zaradi potrebe po dodatnem usklajevanju. 

Kaj so predlagali?

Sodelujoči na posvetu so se strinjali, da omikron z blažjim potekom bolezni populacije ne ogroža več tako zelo, kot so jo pretekle različice, zato je čas za postopno sproščanje ukrepov. Predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel je povedal, da so predlagali, naj se iskanje stikov ustavi, s tem pa tudi karantene. "Covid-19 ne bo več karantenska bolezen," je napovedal.

Predlagali so, da bi se pogoj PCT ukinil v trgovinski dejavnosti, na bankah, poštah, bencinskih servisih in v knjižnicah. V gostinskih lokalih bi se pogoj PCT ukinil na terasah.

Poleg ukinitve karanten za tvegane stike bi se ukinilo tudi presejalno testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi, ki ga nekateri zaposleni trenutno izvajajo za izpolnjevanje obveznega pogoja PCT. Iz navedenega je torej mogoče razumeti, da predvidoma do konca meseca izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene ne bi bilo več obvezno. Med predlogi stroke je tudi odprava mask in samotestiranja v šolah po zimskih počitnicah. 

Vlada bo sicer predvidoma ugodila večini predlogov stroke, vprašanje pa je, v kolikšni meri bo uslišala posamezna ministrstva. 

Vstop v Slovenijo brez pogoja PCT

Vlada je izdala odlok o prenehanju veljavnosti odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 in ga bo objavila v uradnem listu, so sporočili po seji vlade. Dodali so, da bo odlok začel veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Datuma objave v uradnem listu niso sporočili. 

Kot so še pojasnili, na podlagi mnenja strokovne skupine ministra za zdravje covid-19 ni več karantenska bolezen in se karantene ukinejo, zato ni več razloga za omejitev vstopa v Slovenijo. Za vstop v Slovenijo tako ne bo več potreben pogoj PCT (preboleli, cepljen proti covidu-19 ali negativni test na okužbo z novim koronavirusom) in tudi ne bo več napotitev v karanteno na domu, je še sporočil urad vlade za komuniciranje.

Vlada je julija lani sprejela sklep o ukinitvi seznama držav glede na epidemiološko sliko in izenačitvi pogojev za vstop v Slovenijo, in za vstop v državo uvedla pogoj PCT.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (882)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
20. 02. 2022 10.53
+2
NA tej točki vidimo nekaj drugega. Namreč vsak pošteni in pameten gospodar bo naredil stroge omejitve za vstop v njegov dom. Domačim pa bo z tem zagotovil neko varnost. A TUKAJ IMAMO DRUGI PARADOX, KJER JANŠA SKUPAJ Z OSTALIMI NAMERNO OGROŽA DOMAČE OD ZUNAJ IN NE DELA NADZORA SAMO ZATO, DA BI DOMAČE POTEM OBTOŽEVAL ZA ANARHIJO. PA NA TEJ TOČKI JE PTREBNO NATREDITI TAKOJ ZAPOR ZA CELOTNO SKUPINO, K IJE TO SPREJELA. Zato pravim, da te in podobni nikoli več ne smejo priti na oblast in jih je potrebno po vrsti vse pozapreti in jim pobrati vse, ker to diši na organiziran kriminal z ciljem nekomu zagotoviti denarna sredstva, kar vidimo v drugem članku. SDS-U, NSI iN OSTALIM GROZI POPOLNI POGRM NA VOLITVAH, KAR SO POTRDILI Z TAKŠNIM POČETJEM.
Rookoko
19. 02. 2022 13.14
+4
Adijo maske! Je več ne dam gor
BLAŽEN
19. 02. 2022 19.23
+2
Dante69
19. 02. 2022 12.40
+4
Kaj pa ostale prisilne omejitve pokvarjenec čelavi?
Kojotek
19. 02. 2022 18.33
-2
V špegu se poglej,pa boš videl,kdo je bolj pokvarjen....
zibertmi
19. 02. 2022 12.10
+5
se pravi za k nam iz avstrije in italije tako kot sicer do sedaj.brez nadzora.v te države pa samo z janezovim potrdilom,tam imajo drugačen režim
stoj?kov
19. 02. 2022 12.58
+3
dvakrat na teden se vozim preko avstrijske in nemške meje,niti enkrat niso ustavili ter pregledovali pct...toliko o tem drugačnem režimu...
zibertmi
19. 02. 2022 15.10
+1
na ljubelju stojijo za v avstrijo že nekaj let ne samo v tem času epidemije ter preverjajo dokumente.pri nas kot sem napisal še nikoli nisem nikogar videl
OvcjiPastir
19. 02. 2022 11.50
-3
Čestitke. Končno prvi korak v pravo smer. Kar tako naprej! 👏👏👏
Boris Kavčič
19. 02. 2022 12.39
-2
mungus
19. 02. 2022 11.07
+8
Za vstop v SLO en čez druzga....na terasi pa ne smeš popiti kave brez tega zloglasnega PCT-ja ...in kdo je sedaj tukaj nor ?..ja mi neumneži da še prenašamo vse to skupaj !!!
Boris Kavčič
19. 02. 2022 12.40
-7
Kojotek
19. 02. 2022 18.35
+1
Nor si ti,ki samo jočeš in jočeš,kako hudo ti je...
Kojotek
19. 02. 2022 18.36
+3
zoran pušenjak
19. 02. 2022 10.15
+11
To njihovo nakladanje zaradi ene male stvari več dni je samo za polnjenje žepov. Ker sejnine celo zvečer so zelo dobro plačane. Pa tudi zastonj se pije in je
DR. RNR
19. 02. 2022 09.49
+7
Toliko premorejo ljubitelji enoumja...za kaj vec,bomo rabili boljso stroko.
oježeš
19. 02. 2022 09.45
+10
Marsikaj razumem, nikakor pa ne morem, da ne morejo speljati do konca ene dopisne seje. Le kaj imajo tako nujnega, da jo morajo prekiniti, ali so že naveličani eden drugega? Mogoče je pa vzrok sejnina, večkrat imajo dopisno sejo, več je dodatkov.
simeoni
19. 02. 2022 14.39
+1
Vsi norci nakupu in nobeden norec ni hotel popustiti, potem so se skregali.Edini uspeh norcev je ukinitev karanten.
Moncsa
19. 02. 2022 09.35
+10
Politiki naši, zopet razmišljate z ritjo namesto glave. Kaj nam pomaga odprava PCT za prihod v državo, če v državi ne moreš brez PCT niti na burek? Na glavo postavljena logika.
Sajeta5
19. 02. 2022 09.32
+9
V drzavo lahko prides brez PCT, na bencinsko pa kao ne mores? In otroci se bodo se naprej dusili pod maskami v razredu? Dobro se je Jajcun ustrelil v koleno, na najboljsi poti je, da SDS odleti iz parlamenta. Na ankete pa naj se ne zanasa prevec, vsi vemo da v glavnem anketirajo starejso populacijo...
zibertmi
19. 02. 2022 09.32
+5
več kot to,pa še to ste naprtili državljanom,si ne upate,ker bi vas odnesli iz parlamenta
BobekT
19. 02. 2022 09.08
+11
Rajši začnimo razmišljat, kako končati to sranje. V jeseni se bo spet "zgodilo". Dejstvo pa je, da je en kup družabnih dogodkov ipd, kjer so vsi brez mask. Nosimo maske, ker moramo. Pa dajmo že nehat delat norca iz sebe. Kdor želi naj jo nosi, drugače pa moramo končati to igro, ki jo igrajo z nami. Mogoče se bodo pa danes spet sestali, piše. Luštno, hrana, pijača, plačane ure z našim denarjem. Kako to dopuščamo?
Covid 19
19. 02. 2022 09.06
+8
V Slovenijo ne rabite pct, samo, če boste želeli v sloveniji natankati... pa boste to morali imeti...na bencinski ne smete nobenega okužiti,na tržnici pa lahko in branjevki, če se bo počutila dobro lahko dela dalje in vas nemoteno okuži,saj ji ni potrebno biti v karanteni.. Bravo vlada in stroka,pa vi ste izumitelji,butale vam ne sežejo do kolen.
oježeš
19. 02. 2022 09.49
+0
Samo za točiti bencin, ti povem, da sploh ni treba nikogar okuževati, niti ni treba imeti PCT potrdila. Prideš, poskaniraš kodo točilnega mesta, natočiš in dobiš v aplikacijo račun. Odpelješ in ti ni treba niti vstopiti v prostore črpalke kaj šele, da bi komu kazal PCT potrdilo. Ni mobi le za igrice in klepetanje ampak tudi kako koristno aplikacijo se da naložiti in jo potem uporabljati.
upornik1
19. 02. 2022 13.30
+2
Oježeš, kaj pa tisti, ki operirajo samo z gotovino, kaj pa naj oni poskenirajo, in takšnih je še veliko, verjetno nič manj, kot nas ki imamo za vsak pasji d..k svojo aplikacijo.
simeoni
19. 02. 2022 14.44
+1
Prihaja pust in se že pripravljajo na maškarado, polovico je plešastih, polovico kosmatih in so že prave maškare. Butalci so pametnejši od teh paramecijev.
AlesX1X
19. 02. 2022 08.42
+10
Kaj zdaj to pomeni odpravili? V slovenijo brez pct a pri nas za snopcek rabim pct.. Ritolizniki..
Pa kaj
19. 02. 2022 08.36
+7
naslednjih 14 dni bo kljucnih...ste že slišali :)
oježeš
19. 02. 2022 09.50
+3
nebanebo
19. 02. 2022 08.35
+5
No, boste povedali s čim ste oplemenitili cepljene organizme?
oježeš
19. 02. 2022 09.53
+5
Lej, če se nisi cepila, naj te ne skrbi, če še cepljenih ne skrbi. Pač, kdo in zakaj se je cepil je njegova stvar in ni treba nikomur razlagati zakaj in kolikokrat. Če se je odločil je njega stvar, še najmanj pa, da bi se mi necepljeni vtikali v to. Bodimo malo bolj človeški in če že vlada razdira sožitje med ljudmi, se saj mi med seboj ne žrimo in se obnašajmo lepše kot vlada.
nnanna
19. 02. 2022 08.34
+7
stanje v državi je v skladu s tem, ko zdravniki ubogajo pacienta in ne obratno!
zoran pušenjak
19. 02. 2022 08.17
+12
2 dni lenarjenja nažiranja, dodatnih izplačil. Sprejeli pa dejansko nič od nič. Zato pa je Slovenija tam kje je. Ker nobeni vladi ni do ljudi. Norčevanje iz ljudi, ki mu ni para v svetu
zibertmi
19. 02. 2022 07.48
+9
karanten ne bo bodo pa ostali kre... do 24.4.
šnajderca
19. 02. 2022 08.29
-2