Korona

Vlada prerazporedila finančna sredstva za več namenov

Ljubljana, 25. 05. 2020 23.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila prerazporediti sredstva za več namenov. Med drugim za enkratni solidarnostni dodatek za upokojence, za prispevke za zdravstveno zavarovanje odsotnih z dela in za dijaške domove, so v sporočilu za javnost zapisali na vladi.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo med drugim določa izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka za upokojence zaradi izboljšanja socialne varnosti prejemnikov nizkih pokojnin. Sredstva za ta dodatek zagotavlja država iz državnega proračuna, zato je finančno ministrstvo v ta namen prerazporedilo sredstva v višini 66,5 milijona evrov. Dodatek je bil sicer izplačan ob izplačilu pokojnine za april.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je pred dnevi ministrstvu za finance ter ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predložil letni obračun obveznosti države za pokojnine, priznane pod ugodnejšimi pogoji, in druge prejemke ter za izpadle prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za leto 2019. Obveznost države do zavoda znaša dodatnih 10,6 milijona evrov, zato je ministrstvo za finance znotraj svojega finančnega načrta prerazporedilo nekaj več kot 10,5 milijona evrov.

Med drugim za enkratni solidarnostni dodatek za upokojence, za prispevke za zdravstveno zavarovanje odsotnih z dela in za dijaške domove.
Med drugim za enkratni solidarnostni dodatek za upokojence, za prispevke za zdravstveno zavarovanje odsotnih z dela in za dijaške domove. FOTO: POP TV

Za namen plačila obveznosti države Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za prispevke za zdravstveno zavarovanje odsotnih z dela je vlada ministrstvu za zdravje prerazporedila sredstva v višini 17,8 milijona evrov.

Sredstva v višini 751.000 evrov bo iz splošne proračunske rezervacije prejelo tudi ministrstvo za izobraževanje, z namenom pokrivanja izpada prihodkov v študentskih domovih. Zakon namreč določa, da državni organi, organi samoupravnih lokalnih skupnosti in posredni uporabniki proračuna, ki v času trajanja epidemije ne izvajajo javnih storitev, teh uporabnikom ne zaračunajo. Vsi stroški delovanja, zmanjšani za prejeta javna sredstva in sredstva, pridobljena iz naslova ukrepov, določenih v zakonu, pa se krijejo iz državnega proračuna, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Na poziv ministrstva za izobraževanje k posredovanju izračunov so se odzvali trije javni študentski domovi, šest javnih dijaških oz. študentskih in dijaških domov ter sedem zasebnih študentskih domov, ki so predložili vloge za povračilo stroškov. Ministrstvo je prejete vloge pregledalo in odobrilo povračilo v skupnem znesku 751.249,06 evra, so še zapisali na vladi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.