Korona

Vlada prikimala: odslej izmenjava osebnih podatkov med NIJZ in policijo

Ljubljana, 22. 04. 2020 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ti.Š., STA
Komentarji
224

Vlada je na dopisni seji izdala sklep o izmenjavi podatkov o karanteni med NIJZ in Policijo. V praksi to pomeni, da bo slednja odslej lahko pridobila podatke o vrsti in trajanju karantene in drugih omejitvah, odrejenih za posamezno osebo. Gre za podatke, ki jih policija potrebuje za izvajanje pooblastil iz prvega odstavka 103. člena protikoronskega zakona, pa pravijo na notranjem ministrstvu.

Vlada je s sklepom omogočila izmenjavo podatkov med NIJZ in policijo.
Vlada je s sklepom omogočila izmenjavo podatkov med NIJZ in policijo. FOTO: Aljoša Kravanja
Sklep o izmenjavi osebnih podatkov med NIJZ in Policijo je protokol, ki ga vlada določi s sklepom, kot določa četrti odstavek 103. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), so sporočili z vlade.

Vlada RS je na današnji 26. dopisni seji s sklepom omogočila izmenjavo podatkov med NIJZ in policijo. Sprejela in izdala je namreč Sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni covid-19 med Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in Policijo, kar je pred dnevi predlagalo notranje ministrstvo. Sklep opredeljuje izvajanje 103. člena prvega protikoronskega zakona, ki določa policijska pooblastila za namen obvladovanja epidemije.

Sklep določa način izmenjave osebnih podatkov med NIJZ  in policijo ter način, obseg in roke hrambe revizijskih sledi, so po seji vlade sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Kot je razvidno iz predloga sklepa, pred dnevi objavljenega na spletnih straneh vlade, to tako pomeni, da bo NIJZ osebne podatke državljanov zdaj (lahko) delila s policijo - slednji bodo med drugim na voljo podatki o vrsti in trajanju karantene zaradi okužbe z novim koronavirusom ter o drugih omejitvah, odrejenih za posamezno osebo.

Gre za podatke, ki jih policija potrebuje za izvajanje pooblastil iz prvega odstavka 103. člena protikoronskega zakona, ob tem trdiju na ministrstvu. To sta med drugim pooblastili za iskanje oseb in za začasno omejevanje njihovega gibanja.
Gre za podatke, ki jih policija potrebuje za izvajanje pooblastil iz prvega odstavka 103. člena protikoronskega zakona, ob tem trdiju na ministrstvu. To sta med drugim pooblastili za iskanje oseb in za začasno omejevanje njihovega gibanja. FOTO: Damjan Žibert
Na ministrstvu za zdravje so medtem pojasnili, da je skupno število izdanih odločb o karanteni na današnji dan okvirno 2900. V veljavi pa jih je po oceni ministrstva okvirno 1500.

Policija bo tako lahko pridobila osebno ime, EMŠO oziroma za tujega državljana številko, vrsto in državo izdajateljico osebnega dokumenta, naslov stalnega oziroma začasnega prebivališča, podatke o osebnem zdravniku, podatke o odločbi, s katero je bila oboleli osebi odrejena osamitev, popolna osamitev ali karantena, podatke o vrsti in trajanju osamitve ali karantene ter podatke o omejitvah za te osebe.

Sklep določa tudi način, obseg in roke hrambe revizijskih sledi (podatkov o tem, kateri osebni podatki so bili posredovani, komu, kdaj in na kakšni pravni podlagi ter za kakšen namen), pa tudi dodatne obveznosti NIJZ kot upravljavca osebnih podatkov in Policije kot uporabnika osebnih podatkov v zvezi z varovanjem osebnih podatkov in zagotavljanjem pravic posameznikov na podlagi Splošne uredbe o varstvu podatkov, je razbrati iz vladnega sporočila za javnost.

Vlada je na današnji dopisni seji med drugim sicer izdala tudi Odlok o omejitvi izdaje zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti ter o povečanju izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke. Določila je tudi obseg sredstev za financiranje dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije.

"Policija za zagotavljanje izvajanja odločb in drugih konkretnih aktov, izdanih na podlagi zakona, ki določa nalezljive bolezni, potrebuje osebne podatke, ki jih upravlja NIJZ. Prek svoje kontaktne točke pošlje zahtevo s predpisano vsebino na kontaktno točko NIJZ, ki mora osebne podatke posredovati kontaktni točki Policije najkasneje v dveh urah," še piše v obrazložitvi sprejetega sklepa.

Zaradi kadrovskih omejitev pristojnega Zdravstvenega inšpektorata lahko Policija na podlagi pooblastil iz 103. člena ZIUZEOP nudi pomoč pri zagotavljanju spoštovanja odrejenih ukrepov osamitve, karantene ali obveznega zdravljenja tako, da NIJZ na predlog zdravstvene inšpekcije policiji posreduje osebne podatke oseb, katerih spoštovanje ukrepov je treba preveriti (v obsegu in pogostosti, ki ga določi inšpektor zdravstvene inšpekcije po posvetu z NIJZ in Policijo). Policija mora o ugotovljenih kršitvah obveščati upravljavca, upravljavec pa policijo o vseh spremembah ali ukinitvah ukrepov zoper osebe, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

Kot je še razbrati, za zagotovitev spoštovanja predpisov s področja varstva osebnih podatkov sklep določa oziroma opredeljuje tudi obveznosti NIJZ kot upravljavca in policije kot uporabnika osebnih podatkov v zvezi z zagotavljanjem sledljivosti (revizijska sled), način informiranja posameznikov o obdelavi osebnih podatkov in izvajanja pravic iz Zakona o varstvu osebnih podatkov in Splošne uredbe o varstvu podatkov ter dolžnost sodelovanja v primeru podanih zahtevkov posameznikov v zvezi z lastnimi osebnimi podatki. Sklep določa obveznost imenovanja komisije za uničenje osebnih podatkov, ki vse posredovane podatke uniči oziroma izbriše po poteku roka iz šestega odstavka 103. člena ZIUZEOP - torej  najkasneje 30 dni po koncu razglasitve epidemije.

O pridobivanju osebnih podatkov državljanov je sicer govora že nekaj časa, predvsem v okviru razprave o mobilni aplikaciji, ki naj bi posameznike na podlagi njihove lokacije obveščala o tem, če so bili v stiku z okuženo osebo.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je ob predlogu notranjega ministrstva za izmenjavo osebnih podatkov med policijo in NIJZ dejala, da zakon o interventnih ukrepih jasno določa policijska pooblastila, "ne dovoljuje pa ji podatkov pridobivati masovno ali na zalogo".

Informacijski pooblaščenec je zakonodajalca že v fazi sprejemanja interventnega zakona opozoril, da 103. člen zakona daje "izredno (pre)široka pooblastila policiji za pridobivanje in obdelavo osebnih podatkov, kot tudi za druge oblike posegov v pravice posameznikov".

Zakon sicer določa, da smejo policisti zgolj za iskanje oseb, prepoznavanje oseb po fotografijah, postavljanje cestne zapore z blokadnimi točkami, začasno omejevanje gibanja oseb in privedbo dostopati do zakonsko določenih osebnih podatkov, vključno s posebnimi vrstami osebnih podatkov, ki jih upravlja ali pridobiva NIJZ.

Kot je pojasnila Prelesnikova, lahko policija tako od NIJZ pridobiva zgoraj navedene podatke.

V opoziciji menijo, da gre za poseg v ustavno zavarovano kategorijo varstva osebnih podatkov in tudi za poseg v posebno občutljive zdravstvene podatke.
V opoziciji menijo, da gre za poseg v ustavno zavarovano kategorijo varstva osebnih podatkov in tudi za poseg v posebno občutljive zdravstvene podatke. FOTO:
Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani je 14. aprila opozoril, da je uporaba mobilnih aplikacij za nadzor gibanja prebivalstva lahko problematična z vidika zasebnosti, posredno pa lahko vpliva še na celo vrsto drugih pravic in pomembno sooblikuje bodoče življenje v družbi.

Policijska pooblastila za namen obvladovanja epidemije tako opredeljuje 103. člen, ki je že v času obravnave dvignil kar nekaj prahu. Koalicija ga je tik pred potrditvijo zakona v DZ omilila in iz njega izločila dve najbolj kritizirani pooblastili, in sicer za izdelavo fotorobota in vstop v tuje stanovanje.

Opozicijske stranke LMŠ, Levica, SD in SAB pa so v ponedeljek na ustavno sodišče vložile zahtevo za ustavno presojo tega člena protikoronskega zakona, ker bi bile lahko določbe v nasprotju s koncepti pravne države in legalnosti. Poleg tega je mogoče govoriti o posegu v ustavno zavarovano kategorijo varstva osebnih podatkov in tudi o posegu v posebno občutljive zdravstvene podatke, so povedali ob vložitvi zahteve.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User768643
23. 04. 2020 10.04
+3
JOJ, izmenjava podatkov med državnimi organi?!?!?!? Moje pravice?!?!?! Gremo na ulice!!! Gremo na ceste!!! Gremo v morje!!!
SDS_je_poden
23. 04. 2020 10.08
+3
Dej, ko si že tako pameten, še lokalnemu poštarju razloži svoje zdravstveno stanje, pa vsem sosedom, pa morda še mesarju v lokalni trgovini.
User768643
23. 04. 2020 10.19
+1
Kot, da ga že tvoja ni raztrosila po tržnici in trgovini. Verjetno tudi poštarju... Tisti, ki ima interes priti do tvojih podatkov, bo prišel. Zato ne rabi JJ.
SDS_je_poden
23. 04. 2020 10.01
+13
Imam vprašanje za tiste, ki podpirajo ta ukrep.... Kdo vas je v življenju tako zelo poškodoval, da se vam tak nadzor zdi normalen?
SDS_je_poden
23. 04. 2020 10.04
+5
Ne se čudit, če bo tole tudi doživelo ustavno presojo, še preden bo v resnici zaživelo.
SDS_je_poden
23. 04. 2020 10.05
+6
Pa tudi, ko nabrcamo Jajota z vlade, bo to treba najprej popravit vse te njegove zablode.
the kop
23. 04. 2020 09.53
+9
to bo še pestro ko se bo folku utrgalo!! Janša diktator!! Nič več ne bomo imeli za izgubit, potem bo pa veselo!!
RamzesII
23. 04. 2020 09.49
+7
Koliko je trenutno takih oseb, doma, ki rabijo tak policijski nadzor?
User768643
23. 04. 2020 10.04
+1
Glede na komentarje in idiotizem, ki ga videvamo na vsakem koraku, je kandidatov kar nekaj.
the kop
23. 04. 2020 10.44
+1
ti si očitno med njimi! Imejte diktaturo in laži o tej gripi!!
Jenkec
23. 04. 2020 09.27
+19
Slovenija se vedno drsi strmo navzdol proti ureditvam totalitarnih držav. Povratek nazaj bo zelo težek s to vlado na čelu pa praktično nemogoč. Moramo skupaj stopit da se enkrat osvobodimo Slovenijo in prezenemo te politike ki nas hočejo zasužnjiti s to diktaturo
Mentos
23. 04. 2020 09.24
+12
Hahahaha, one flew over the cuckoo's nest... Zgleda, da si bom morala kupit rožnata sončna očala, enega zvit, potem se preselit...v Opatijo. 🤩
Uporabnik1110355
23. 04. 2020 09.15
User1832247
23. 04. 2020 08.30
+8
......................... so pa kar malo prepozni!
nadali
23. 04. 2020 08.24
+34
Bolj se končuje epidemija, več ukrepov..ce nas ne bodo mogli nadzirati, dlje bodo ostale prepovedi... Očitno je to cilj vlade...
grgrgr
23. 04. 2020 09.26
+2
RamzesII
23. 04. 2020 09.51
+11
Boste le ugotovili kako sumljivo je tole s koronavirusom, da gre v ozadju za prej kaj drugega kot to, kar bo sledilo ukrepom.
Sosed Sosedov
23. 04. 2020 08.19
+32
Edin pravilno! Se odvetniki in psihiatri naj ignorirajo zaupnost s stranko in direkt Hojsu porocajo o vsebini pogodb in o vsebini seans. Tko da bo imel Hojs skarje in platno o nasih zivljenjih. In ker on pol edini upraviceno prehaja obcinske meje in se o tem se hvali na poptv, naj se sklepa nase posle in izkorisca nase sibkosti. Ker nase bolezni izkoriscat je ze s tem “prikimanjem vlade” dovoljeno. Za bruhat kaj pozremo prestraseni!
Nimasmisla
23. 04. 2020 08.19
-32
edino pravilno
big_foot
23. 04. 2020 08.15
+37
Joj joj joj... ko bo tule usekalo, pa ta vlada niti bežat ne bo imela časa
grgrgr
23. 04. 2020 09.27
+18
Bejba193
23. 04. 2020 08.01
+27
alpa če se nas ze neha jeb*t v glavo
komarec
22. 04. 2020 21.26
+63
Osamosvojili smo se med drugim tudi zaradi, sistema v katerem smo živeli, zaradi kršenja človekovih pravic, zaradi svobode govora, zaradi................. Moramo se ponovno osamosvojit, ker to je mnogo mnogo slabše.
deltex
22. 04. 2020 21.25
+62
Nihče ne mara, da ga vlada nadira. In s to SDS-ovo pogruntavščino vlada tvega, da ljudje preprosto ne bodo šli k zdravniku, izogibali se bodo testiranju, tudi če bodo simptomi ustrezali.
grgrgr
23. 04. 2020 09.27
+7
lakala28
23. 04. 2020 09.58
+3
Itak, da so preplitvi, da bi karkoli razumeli. Ekstremno dobro pa razumejo, kako čimveč od 5 mlrd EUR spraviti v lastne žepe. Celo veleumnega ekonomista Lahovnika so za to zakurblali. Tistega Lahovnika, ki je s polnimi hlačami odstopil kot minister, ko bi lahko in moral narediti konec lumparijam v TEŠ6. Res, sam izvrsten kader se vrti okoli nove vlade. Hvala Alexandra, hvala Zdravko! Škoda če nam ne bi tega omogočila.
TheGreatRusia
22. 04. 2020 21.07
+20
Gates's school
Jožek Brozek
22. 04. 2020 21.04
+32
Hojs pravi, da v karanteni ljudem nič ne manjka. Testirati vse na SDS virus. Pozitivne za deset let v karanteno na Madžarskem. Nič vam ne bo manjkalo kot pravi Hojs, edino problem je, da ja Madžarska precej nerazvita in zaostala država, ampak to bo že.
deltex
22. 04. 2020 21.07
+20
Hojsu je vseeno, on se lahko fijaka kjer mu paše.
Antoniozmaj
23. 04. 2020 08.21
-10
Ko pridejo na madžarsko naj najprej zaplešejo kolo okoli orbanove rezidence, da bodo madžari vidli v kakšno sekto vlagajo.
deltex
22. 04. 2020 21.02
+24
Huje od vsakega komunista je bivši komunist!
Smradi levi
22. 04. 2020 20.56
+4
A komunjare ne veste, da je to na EU zelniku zrastlo … seveda veste … "intelektualni trusti" … pa vendar vsakič, ko zakrulite zvalite to na novo vlado …
Smradi levi
22. 04. 2020 20.57
+7
Jožek Brozek
22. 04. 2020 21.01
+2
Jožek Brozek
22. 04. 2020 21.06
+6
Belček, te bomo izolirali za nekaj let, v eksotičnem raju tretjega sveta, na Madžarskem.
Uporabnik1152447
22. 04. 2020 21.11
+11
Jožek Brozek, v Sloveniji imamo demokracijo in ne moreš ti odločati, kje bodo živeli tisti, ki jim ti praviš "belčki".
komarec
22. 04. 2020 21.29
-6
aqua, ne bomo dovolili, da bojo demokracijo prilagajali po svoje, kaj je s tabo? Kupite karte za arđentino, ampak ne povratne.
User1832247
23. 04. 2020 08.34
+25
................... ko pa je leva demokracija pa orgazme doživljate!beda od č------ov!
mbtukaj
22. 04. 2020 20.54
+26
Janez ma nas rad ( oblast, denar, pa spet oblast ), vas Slovence pa ko je-e.