Korona

Vlada: Namesto z masko, dojenčka prekrijte s tetra plenico. Stroka: To je smrtno nevarno!

Ljubljana, 29. 07. 2020 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
565

Ali je nošenje mask za otroke obvezno in od katerega leta, je zanimalo neko mamo, ki se je na vlado obrnila prek njihovega uradnega profila na Facebooku. Da je nošenje mask obvezno za vse, brez izjeme, pri dojenčkih pa se "lahko voziček prekrije s tetra plenico, saj je nošenje maske pri tako majhnem otroku težko izvedljivo", so ji odgovorili in s tem šokirali (strokovno) javnost. Takšno početje bi bilo za dojenčka lahko smrtno nevarno, so jasni strokovnjaki. Vlada se medtem sklicuje na priporočila NIJZ ambulantam za cepljenje v času pandemije - prav tu je namreč navedeno, naj si pacienti pred vstopom v stavbo nadenejo zaščitno masko za enkratno uporabo, pri dojenčkih pa se voziček prekrije s tetra plenico.

Vlada te dni prejema številna vprašanja, povezana s koronavirusom. Okoli nošenja mask je bilo, kot vemo, v javnosti ogromno polemik. O tem, ali so obvezne ali samo priporočljive, se nekaj časa niso mogli zediniti niti pristojni na vladi in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). No, na koncu so vendarle odločili, da so te spet obvezne. Toda, kako je z nošenjem obrazne zaščite pri najmlajših? Otrokom v vrtcih mask ni treba nositi, kaj pa na drugih javnih krajih? To je zanimalo neko mamo, ki se je na vlado obrnila prek njihove uradne strani na Facebooku.

"Z vladnim odlokom je nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu obvezno za vse osebe, ne glede na starost. Pri dojenčkih se tako lahko voziček prekrije s tetra plenico, saj je nošenje maske pri tako majhnem otroku težko izvedljivo," so ji odgovorili z uradnega profila Vlade RS na Facebooku.

Ta odgovor je naletel na buren odziv strokovne javnosti. "Pokrivanje vozička s tetra plenico povzroči, da se lahko temperatura v teh poletnih dneh v vozičku zviša tudi do 10 stopinj Celzija nad zunanjo temperaturo, kar je za dojenčka smrtno nevarno. Na to vsako poletje opozarjamo že vsaj dvajset let," je zapisala dr. Špela P. Peternel in starše pozvala, naj takšnih "izjemno nevarnih predlogov" nikar ne upoštevajo.

Na družbenih omrežjih pa se je med drugimi precej jezno odzvala tudi poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik, ki vlado sprašuje, ali bo prevzela odgovornost, če kakšen otrok umre "zaradi neumnosti, ki jih pišete".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada se sklicuje na priporočila NIJZ ambulantam za cepljenje v času pandemije

Odgovore in pojasnila smo iskali tudi pri vladi in NIJZ, kjer odgovarjajo, da vladni odlok "ni opredelil izjeme za določene starostne skupine", kot so torej dojenčki in otroci. Prav tako NIJZ ni pripravil posebnih priporočil glede nošenja mask pri otrocih, "ampak je v zvezi s nošenjem mask pripravil le priporočila ambulantam za cepljenje v času pandemije". Ta določajo, da "naj si pacienti pred vstopom v stavbo, kjer izvajajo cepljenje, nadenejo zaščitno masko za enkratno uporabo, pri dojenčkih pa se voziček prekrije s tetra plenico, saj je nošenje maske pri tako majhnem otroku težko izvedljivo," odgovarjajo na vladi. 

Dodajajo, naj se ta priporočila "smiselno uporabljajo", NIJZ pa obenem svetuje staršem, naj se v zaprte javne prostore, kot so na primer nakupovalni centri, odpravijo sami, brez majhnih otrok. 

V SD od vlade zahtevajo jasna in nedvoumna navodila 

Bolj jasna in nedvoumna navodila za dojenčke in otroke od vlade zahteva poslanka SD, Meira Hot, ki je na vlado naslovila poslansko pobudo, naj priporočilo pokrivanja otroških vozičkov v zaprtih javnih prostorih kot ukrep za preprečevanje okužb med najmlajšimi obrazloži - kdaj, za koliko časa in po katerimi pogoji. Poleg tega naj vlada opozori na potencialno nevarnost tovrstnega početja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (565)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
30. 07. 2020 19.16
+4
prvo so na janšev twit čistili po domovih upokojencev sedaj so jim že otroci napoti-naprošam vsaj enega janšista ,da ga pokrijem z plahto ,ko je v avtomobilu ,da bo videl kaj je smrtno vroče.
EnKandidatDosmrtniMandat
30. 07. 2020 09.10
+6
Kaj vam ni jasno?! Vlada je rekla svoje. Vlada je Jansza! Kdo upa dvomiti v starega komunista?! Pravi, slovenski, komunistični dojenčki bodo preživeli vse. Bo pa že on vedel, ki se spozna na vse, pa še za ženo ima zdravnico, pa sestrična lahko komu posodi denar za tetra plenico ali Dijana posodi še malo več, če ne pa Orban nakaže. Rešitev za vse.
Franci Petelinc
30. 07. 2020 08.29
-5
V trgovini s klima napravo lahko dojenčku pod tetra plenico zakipijo možgani, kar zviša temperaturo do onemoglosti.
najboljšisosed
30. 07. 2020 08.03
+8
Nima še vlada kaj vmešavati v stroko. Pojma nimajo odvisneži. Alkohol in droge jemljejo.
klenoo
29. 07. 2020 21.44
+12
orehi
29. 07. 2020 21.38
+4
izjava meseca otroci nimajo kaj delati v trgovini?
User300173
29. 07. 2020 21.24
+6
Vlada se težavo korpnavirus nima sreče. Nikakor ji ne uspe da delo poteka kolikor toliko strokovno. Preveč je "šefov" ki modrujejo. Ministrstvo za zdravstvo bi moralo imeti vse pod kontrolo, ampak temu ni tako. Pa ministrstvo ni krivo za to, ampak direkt vrh vlade. Kako bo z EU denarno pomočjo? Se bo ponovilo 2004-2008? V kolikor bo vlada namenjala ta sredstva za kritje izgub in raznih "pomoči", ki niso vezane na nove investicije. Vložiti v infrastrukturo, stanovanjsko gradnjo ...je edini korak v pravo smer, v nasprotnem se bo denar razpršil in ne bo nobenega vidnega učinka. Država ne odpira in zapira in podpira podjetja, ampak gradi infrastrukturo, da omogoči privatnemu kapitalu gradnjo in s tem zaposlovanje.
Perivnik
29. 07. 2020 21.09
+6
Grozljivo, kako mlade matere nimajo toliko pameti, da bi svoje dojenčke in male otročke ne vozile v trgovine, gostinske lokale in trgovske centre. Sam čvek in telefon jih je, otroke bi pa nekam "pomašile", da so proste. Že leta opazujem te igralnice v prav vseh trgovskih centrih. Na stotine otrok se tam vsak dan zamenja, pa nihče do korone ni nič čistil, razkuževal, vsaj videti ni bilo nikoli nič takega. Srce me je bolelo ob opazovanju otrok v teh plastičnih "svinjakih". Mame pa pri kofetku in čveku.
Fuall333
30. 07. 2020 12.53
+4
A kje so pa atiji? A mama zdaj ne more vec niti cvekat medtem ko se otrok socializira z vrstniki, ja kaj bi pa vi? Vi nimate svojih, kajne gospa?
Fuall333
30. 07. 2020 12.59
-2
Gospa Perivnik, kje so pa vasi otroci ko ste na telefonu medtem ko komentirate tukaj? Kdo jih cuva? Ne mi no. Vi niste mati, vsaj upam, da ne
JohannDoe
29. 07. 2020 21.01
+8
Kreku je domače področje... no.... krek (crack). Ne ve se čisto kako je zašel tja, al s kakega partija al zjutraj, ko je iskal dilerja... Če je še svoje prjatle pripeljal, potem je stanje na NIJZ kar dobro.
Sputnik8
29. 07. 2020 20.59
-16
Komunistom so se že skisali možgani od covid 19. Normalno je, da se pokrije in zaščiti pred pluvanjem bolnikov in pred soncem. Bolj boste ignorirali vlado prej boste odšli. Zdravje je samo eno.
Periot222
29. 07. 2020 20.54
+17
Na celu drzave norci brez pameti!
men82
29. 07. 2020 19.55
+26
ravno otrok ni treba vozit v trgovine ... predsem v Ljubljani bo gotovo to nedeljo spet polno mladih družin v trgovinah ...k da otroke ne znajo peljat v naravo eni so res butasti
Cesar Millan - Vodja krdela
29. 07. 2020 20.02
+7
Kakšno neumno vprašanje !!! Še čudno ,da ni šla vprašat notranjega ministra s čim se lahko zaščiti otroka !!! Vpraša se svojega zdravnika ali otroškega zdravnika !!! 24ur pa iz tega naredi celo senzacijo !!! LOL .
Periot222
29. 07. 2020 20.55
+15
Res je vozijo jih v trgovske centre namesto v naravo na zrak!!!!!!!!
Fuall333
30. 07. 2020 12.55
+1
A potem vas lahko poklicem da pazite mojga medtem ko se odpravim po nakupih? Super!!! Sploh, ker izgleda, da jih pa vi nimate
bojc46
29. 07. 2020 19.54
+21
Prebiram spodnje komentarje in ne morem verjet koliko zab.....ga in nepismenega prebivalsrva premore nasa majhna SLO. Nekateri pravijo da otroka pustis doma med opravki, zakaj ze??? Na vsake toliko gre lahko skoraj kamorkoli. Seveda ne odobravam mamic, ki pravijo grajo peljat otroka ven, potem pa s kolegicami po nekaj ur kafetkajo. Sploh pa nekatrri ne morejo pustiti otroka doma. Pa za tiste ki bi ineli vedno maske, tudi v avtih, si je kdo kaj prebral oziroma bprasal kakega zdravnika kaj pomeni imeti masko dlje cas na sebi?
Fuall333
30. 07. 2020 12.57
+1
Ja eni maji res butaste izjave... Pustite majhne otroke doma😂 a potem jih bos ti prsu pazit... Pa tudi ne kapirajo, da bo otrok raje sel in pomagal ce se lahko se potem malo tam v igralnici igra. In se to, se mi zdi, da povecini folk brez otrok komentira, ce pa ne, pa bi me zanimalo, kje je potem njihov otrok ko tukaj pisarijo
Uporabnik1232681
29. 07. 2020 19.42
+14
Mene sam zanima kaj še vse sledi ko bo poletne sezone konc. Če bomo spet izoliran ne vem folku bo film poču. Psihiatri bojo mel pa dela še za deset let.
Perivnik
29. 07. 2020 21.03
-3
Če bo situacija takšna, da bo potrebno, bomo pa pač izolirani. Ali pa bomo na račun našega udobja in razvajenosti okužili 10 ali 100 ljudi. Če hočemo ta virus ustaviti, bo treba malo samodiscipline in samoodpovedovanja. Vse preveč smo razvajeni, vse nam je bilo na dosegu roke, vse nam je MORALO BITI UGODENO. Sedaj bi se pa morali za majčkeno malenkost odpovedati ugodju, je pa katastrofa, kolaps, ... konec sveta. Dajte no Slovenci in slovenski državljani že enkrat odrasti. Ne pa biti kot "spacani" otroci.
Fuall333
30. 07. 2020 13.01
+0
Jesus kristus ja tako smo razvajeni... Da bi vas... Nno koga poznate, ki je umrl od korone... Biolog tukaj tako da mi ne bluzit
anonymous82
30. 07. 2020 13.50
+1
Tega virusa se lahko resimo samo na ta nacin da se vsi prekuzimo in to je to.
kapljač1
29. 07. 2020 19.22
+7
"pri teh stokovnjakih na vladi in nijz , je vse mogoče"!
Koronavirusovec
29. 07. 2020 19.18
+2
pojtrarara
29. 07. 2020 19.09
+13
Krek ravno - pa kaj si ti ru.knjen tipo? saj ne gre samo za trgovine... kaj pa če mora starš peljati otroka k zdravniku - tudi to je javni prostor - a po tvoje tudi tja otrok ne sodi??? Ti ljudje odgovorni so vedno bolj zblo.jeni v glavo res. takega šalabajzrstva s strani odgovornih pa še ne.
la-cucaracha
29. 07. 2020 18.30
+13
pa kaj si ti ja nor ?
la-cucaracha
29. 07. 2020 18.32
+15
vito
29. 07. 2020 18.16
+23
jim, kot kaže, ni dovolj, da je umrlo veliko preveč starostnikov: zdaj so se z "ukrepi" "lotili" še dojenčkov.
markym77
29. 07. 2020 18.10
+26
Naj se vlada pokrije s kovtrom in gre na špancir okoli službene bajte pa ne bojo več kvasili takih bedarij.