Korona

Hrvaška v celoti zelena, v gostinskih obratih brez zaščitnih mask

Ptuj, 30. 06. 2021 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
320

Vlada je Nemčijo in Hrvaško v celoti uvrstila na zeleni seznam držav, kar pomeni, da bo od sobote dalje vstop v Slovenijo mogoč brez negativnega testa oziroma le z dokazilom, da ste pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivali na območju z zelenega seznama. Od ponedeljka dalje se odpravlja tudi pogoj razdalje najmanj treh metrov med robovi miz in obveznost nošenja zaščitne maske v notranjosti gostinskega obrata.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pred novim sproščanjem ukrepov
    02:32
    Iz 24UR: Pred novim sproščanjem ukrepov
  • Iz 24UR ZVEČER: Nova sproščanja ukrepov
    04:20
    Iz 24UR ZVEČER: Nova sproščanja ukrepov

Vlada je na današnji seji sprejela več odlokov, s katerimi je dodatno sprostila nekatere omejitve, glede na to, da se epidemiološka situacija v Sloveniji umirja. 

Sprostili so omejenost razpoložljivih igralnih mest, prav tako se pri opravljanju kongresne dejavnosti lahko zasedejo vsa razpoložljiva sedišča. "Pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo se odpravi omejenost do 75 % razpoložljivih igralnih mest. Igralni saloni lahko od ponedeljka naprej ponujajo do 100 % razpoložljivih igralnih mest," so zapisali po seji vlade. 

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvajajo sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi ter pijač, so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT.

Pogoj PCT je še vedno potreben pri zaposlenih oziroma osebah, ki opravljajo ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom v dejavnostih: 
 

 - storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikure, manikure), 

 - nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, 

 - storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice), 

 - obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo, 

 - sejemska dejavnost, 

 - kongresna dejavnost, 

 - gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, 

 - nastanitvene storitve,

 - storitve nočnih klubov in diskotek od 5. do 24. ure.

Kdaj pa bomo lahko začeli unovčevati nove turistične bone?

Še vedno je v teku izkoriščanje starih bonov, ki so bili do ponovne sprostitve izkoriščeni približno polovično, je v oddaji 24UR ZVEČER povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

"Jutri je prvo zasedanje odbora za gospodarstvo, ki bo obravnaval interventni zakon, v katerem predvidevamo nove bone. Ta bo predvidoma v državnem zboru obravnavan naslednji teden in bo začel veljati en dan po objavi," je dejal. Dodaja, da bi lahko bilo to po optimistični oceni že po koncu prihodnjega tedna.

Zdravko Počivalšek: "Še vedno je v teku izkoriščanje starih bonov."
Zdravko Počivalšek: "Še vedno je v teku izkoriščanje starih bonov." FOTO: POP TV

"Veseli me, da smo sprejeli odločitev, da vsem, ki delajo v turizmu, na temelju bonov dodatno omogočimo poslovanje z našimi domačimi gosti," je dejal. Gre za dodatno spremembo, saj zajema tudi za športne, kulturne in gostinske storitve.

Počivalšek je dodal, da so vsi ukrepi, ki so jih uvedli, služili temu, da nagrajujejo tiste, ki delajo. Priznal pa je, da je nekaj dejavnosti, ki jih z ukrepi niso uspeli nasloviti. Tu so predvsem mestni hoteli, industrija srečanj in receptivne agencije. "Zanje na ministrstvu v okviru evropskih sredstev pipravljamo razpis v znesku pirbližno 30 milijonov evrov. S tem jim želimo omogočiti, da si izboljšajo poslovanje, saj nanje dozdajšnji ukrepi niso imeli nekega večjega vpliva," je dejal gospodarski minister.

Nič več mask v notranjosti gostinskih lokalov 

Pri opravljanju gostinske dejavnosti se odpravi pogoj razdalje najmanj 3 metre med robovi miz in obveznost nošenja zaščitne maske v notranjosti gostinskega obrata. 

V javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, pa ni več treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko oziroma eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 m2. Odprava omejitve 10 m2 na posamezno stranko velja tudi v trgovskih centrih.

Spremembe v veljavo vstopajo v ponedeljek, 5. julija in veljajo do vključno 11. julija. 

Odprtje trgovin
Odprtje trgovin FOTO: Shutterstock

Po novem v celoti zeleni Hrvaška in Nemčija

Spremembe so tudi na seznamu držav, po novem sta v celoti zeleni Hrvaška in Nemčija, na zelenem seznamu sta tudi  Švica in Črna gora. Odlok začne veljati v soboto 3. julija in velja do vključno 11. julija 2021. 

Vstopni pogoji in izjeme ostajajo nespremenjeni. Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko tako vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu (na primer račun, vabilo, prijava bivanja …). Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. "Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu," so zapisali po seji vlade. 

Nič več omejitev pri procesu športne vadbe

S spremembami in dopolnitvami Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov se sproščajo nekatere omejitve. Tako odlok ne predpisuje več omejitev pri procesu športne vadbe, športno-rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Prisotnost gledalcev na prireditvah ni več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako ni več predpisana obvezna uporaba zaščitne maske, so še sprejeli na seji vlade. 

Med dokazila o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG so uvrščena tudi dokazila iz Republike Srbije, poleg tega pa se med ustreznost cepiv uvršča tudi kombinacija različnih cepiv.

Poleg gledalcev, ki še niso dopolnili 15 let, se tekem brez dokazil udeležujejo tudi športniki in organizacijsko osebje do 15 let, če so z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Vsi ostali pa morajo še vedno izpolnjevati pogoje PCT.

Hrvaška je po novem v celoti zelena.
Hrvaška je po novem v celoti zelena. FOTO: Shutterstock

Sproščanje v knjižnicah, muzejih, galerijah ... 

Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom sprošča pogoje oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije. Pri storitvah, ki jih ponujajo, ni več omejitve glede dovoljenega števila obiskovalcev. Kot pogoj ostaja upoštevanje splošnih higienskih ukrepov, in sicer: minimalni možni stik s končnimi uporabniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev končnim uporabnikom, uporaba zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in razkuževanje rok za končnega uporabnika pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev končnim uporabnikom. "Še vedno se pri opravljanju dejavnosti morajo smiselno upoštevati tudi vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ. Postavljena je tudi omejitev najmanj 1 metra medosebne razdalje med končnimi uporabniki iz različnih gospodinjstev." 

Sprostitve so tudi za javne kulturne prireditve te se lahko organizirajo pod naslednjimi splošnimi higienskimi pogoji: redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija zaprtih prostorov, v katerih se izvaja kulturna prireditev, in razkuževanje rok za udeležence pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev končnim uporabnikom. Uporaba zaščitnih mask ne za obiskovalce in ne za nastopajoče ni več obvezna, in sicer ne v zaprtih prostorih in ne na prostem. Prav tako ni več omejitev glede deleža zasedenosti fiksnih sedišč oziroma razdalje med sedišči, ki niso fiksna ali stojišči. Nastopajoči na javni kulturni prireditvi morajo opraviti testiranje na covid-19 oziroma izpolnjevati PCT-pogoj, ki velja za tudi za končne uporabnike, oboje mlajše od 15 let.

V cerkvah brez omejitve kvadrature 

Vlada je sprejela tudi odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode odpravlja se pogoj kvadrature. Pri vseh oblikah kolektivnega uresničevanja verske svobode, v zaprtih prostorih ali na prostem, se določa medosebna razdalja 1 meter med udeleženci iz različnih gospodinjstev.

Med dokazila o cepljenju se dodaja primere, ko je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anticorona7
01. 07. 2021 10.03
+1
Tisti cepci ki ste se cepli za na hrvaško morje?? hahahahahahhah evo vam kita
Kazimir Plemeniti
01. 07. 2021 09.47
+1
Če se ljudje pustijo nat.ego.va.ti jih nat.eg.uj do konca 🤷‍♂️
Nimasmisla
01. 07. 2021 09.11
+2
Jeseni pa Slovenija temno rdeča
janimir
01. 07. 2021 09.10
+6
"Laži, laži, laži me. Ti me lažeš najbolje. "
zorroxxx
01. 07. 2021 08.50
+2
kako pa v Kekčevi deželi?
BETONSKI
01. 07. 2021 08.45
+9
NORMALNO ,DA BO ZELENA V ČASU TURISTIČNE SEZONE ,PA SAJ NISO NEUMNI,SAJ JE BILO TAKO TUDI LANI.
Ana Sols
01. 07. 2021 08.14
+15
Ti boni so nateg, vse cene so šle gor, tko da to ni noben turizem, ampak goljufanje. Nekje so dvignili na 100 eur na noč za slabšo namestitev od ene solidne sobe Hahaha. Bone si vtaknite v r.
BETONSKI
01. 07. 2021 08.48
-3
MOJA SOSEDA SICER ZAGRIŽENA LEVIČARKA (PREJ LDS) SE JE HVALILA KAKO LEPO JE PRIŠLA SKOZI S TURISTIČNIMI BONI ZA 4 DNI V OSILNICI SPANJE ,ZAJTER VEČERJA KOSILO ,KOLESARJENJE,VOŽNJA PO VODI (DOPLAČALA SAMO 1EUR ZA KOSILO) TAKO SE JE HVALILA ,DA JE UŽIVALA.
zorroxxx
01. 07. 2021 08.51
+7
betonski, zakaj si nadležen z veliki črkami ... Pa s sosedo!
+3
zakaj bi jih zapravil za nastanitev?..ponucej jih v gostilni..za 100€ si lohk že trd k lešnik 🤣
zdrava.pamet
01. 07. 2021 08.11
-9
Me zanima kakšne šole imate komentatorji ....Sami infektologi izgleda....sicer pa virus se res ne ozira na vaše blebetanje, če ne bo vaš pospravil, bo pa vaše starše...verjetno vsi tukaj rabite dediščino
gozdar1
01. 07. 2021 08.23
+8
Zasedena
01. 07. 2021 08.31
+3
za zdravo pamet ne rabis bit solan. a ves ono kak pravijo bol si solan bol si nor? nekateri so .
Rene Jelinčič
01. 07. 2021 08.47
+5
Ne blebetej traparij,če se tako bojiš prehlada kaj pa potem sploh hodiš iz svoje bajte,takšni kot si ti so največji škodljivci saj prav zaradi takih modelov lahko delajo kar delajo in si izmišljujejo seve kot po tekočem traku.
MariaAna
30. 06. 2021 21.44
+10
Covid je nateg....pa ta zelena povsod sedaj....TUDI !!
Potouceni kramoh
30. 06. 2021 21.42
+13
Tu pri Covid se več ne ve kdo pije in kdo plača.Štala kot se za deželico spodobi.Sam še zakomplicirat je treba čist do konca tu smo pa itak experti in prvi na svetu.
murinar
01. 07. 2021 08.05
+4
1236
30. 06. 2021 21.40
+7
janez pa v jok čaka oktober ma že ma sms sporoćilo brez turistov propadejo covid nima veze
jbtjbt
30. 06. 2021 21.35
+17
Za evropo je bila že v četrtek zelena,za naše vladnenategune je komaj danes😂😂😂😂😂😂😂😂bananastan
turojen
30. 06. 2021 21.32
+17
Danes na Dragonji hojsovi vojščaki enim odrejali karantene, drugim na razdalji metra s pogledom ošvrknili osebne, tretjim samo naprej, potem spet odločba... pred tremi tedni cro zelena, Jadran spet rdečkaste barve, od sobote pa virus v luknjo do jeseni... majmunska posla.
Gozdni Joža
30. 06. 2021 21.31
+6
Coco, to je za tiste , ki so preko CRO prišli iz Bosne. Vem , da je to težko razumet.
jbtjbt
30. 06. 2021 21.31
+10
Banda,kaj pol lažete o četrtem sevu
jung
30. 06. 2021 21.21
-15
Prebolel sem ta k kovid in nebi ga rad še enkrat. Cepil se bom Pa naj bo kar če. V JLA so nas cepili, nikdar ne bom vedel s kom, a 10 let nisem imel ne gripe ne viroze. Zdej pa sama panika. Mediji samo pumpajo in stroka pomeni manj kot šank debate.
Tomy Bananas
30. 06. 2021 21.23
+22
Kovid si preživel vprašanje je pa če boš cepljenje
Zasedena
30. 06. 2021 21.26
+4
ja ce si nad 60 se komot cepis. ce pac si v strahu logicno.
Zasedena
30. 06. 2021 21.27
+14
Rene Jelinčič
01. 07. 2021 08.49
+2
Nihče nima nič proti,če se cepiš to je na tvojem.
morfo
30. 06. 2021 21.18
+8
Naša vlada ni sposobna Slovenijo spraviti na zeleni seznam , kamoli Nemčijo...🤣🤣
ni_mi_vse_eno
30. 06. 2021 21.07
+21
Komentatorji na 24ur so to napovedovali in pravilno napovedali, da bo Hrvaška postala zelena. Le kako so vedeli prihodnost, hehe. ?
shonchek
30. 06. 2021 21.01
+22
Pa mislite, da bodo ljudje dali maske dol, hodijo okoli kot zombiji z maskami, najbolj me pa žalosti ko vidim mladino
Zasedena
30. 06. 2021 21.07
+6
ja pa je ze kar nekaj ljudi ki so brez z mano vred. pa trgovci tut ne komplicirajo vec. no se pa se najdejo izjeme ja
Japa Jade
30. 06. 2021 21.00
+27
CRO v celoti na zelenem seznamu, ampak ob vrnitvi potrdilo, da si bil v zelenem. Pa iz koga se delate norca ??