Korona

Celotna Slovenija v rdečem, učenci prve triade se povsod vračajo v šole

Ljubljana / Brdo pri Kranju, 04. 02. 2021 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ti.Š., V.L., Urša Vrečar
Komentarji
2081

Sproščanje ukrepov po novem ne bo več vezano na posamezne statistične regije, vse spremembe bodo veljale za celotno državo. "Ni več črnih in rdečih regij, celotna država je v rdečem," je sporočil premier Janša. To pomeni, da se prihodnji teden po vsej Sloveniji v šole vrača prva triada OŠ, enako se povsod odpirajo vrtci in odpirajo dejavnosti, kot določene za rdeče regije. Svoja vrata bodo povsod odprle tudi knjižnice, muzeji in galerije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tonin o ukrepih
    09:58
    Iz 24UR ZVEČER: Tonin o ukrepih
  • Iz 24UR ZVEČER: Deset rdečih regij
    03:21
    Iz 24UR ZVEČER: Deset rdečih regij
  • Iz 24UR: Vrnitev prve triade
    02:35
    Iz 24UR: Vrnitev prve triade
  • Iz 24UR: Ukrepi veljajo za vso državo
    01:16
    Iz 24UR: Ukrepi veljajo za vso državo

 

Situacija v državi je še vedno resna, novo odkriti sev pa zmanjšuje pozitivne trende, ki so bili pred tednom dni bolj izraziti. A trendi še vedno ostajajo pozitivni, je na novinarski konferenci poudaril premier Janez Janša. Razlike med statističnimi regijami so se, v primerjavi s situacijo preteklih tednov tedni, zelo znižale. In prav to je glavni razlog, da se je vlada odločila, da sproščanje ukrepov po novem ne bo več vezano na posamezne statistične regije. "Spremembe, ki so bile ali še bodo sprejete, se bodo nanašale na celotno državo." 

Celotna Slovenija je tako v rdečem območju, je dejal Janša. Prihodnji teden se v šolske klopi vračajo učenci prve triade po vsej državi, a ob pogojih, ki so že do sedaj veljali za rdeče regije. Odpirajo se tudi vrtci ter gospodarske in storitvene dejavnosti, kot predvideno za rdeče regije. Povsod bodo lahko potekale tudi laboratorijske vaje in individualni pouk v višjih strokovnih šolah ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. 

Po vsej državi se tako odpirajo tudi knjižnice, muzeji in galerije. Zato se iz Odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom črta izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega gradiva, ki ga uporabniki prevzamejo na zunanjih prevzemnih površinah knjižnic, kar je doslej veljalo za statistične regije, ki so se nahajale v črni fazi, piše v sporočilu za javnost po seji vlade. Spremenjeni odlok začne veljati v petek.

"Trenutno smo bližje oranžni, kot pa črni barvi," je dodal Janša. Ali se bodo ukrepi sproščali za celotno državo ali po regijah, tudi ko dosežemo oranžno stopnjo po vladnem semaforju sproščanja ukrepov, pa je Janša dejal, da bo to odvisno od tega, kako velike bodo razlike med posameznimi regijami. Če bo stanje podobno kot sedaj, bo država kot celota prešla v oranžno, če pa se bodo razlike med regijami povečale, je mogoče tudi sproščanje po regijah. 

V rdečih regijah so vrtci odprti, pouk za učence prvega triletja osnovnih šol pa poteka v šolah. Poleg trgovin z živili, lekarn, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem so v teh regijah odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles.

Počivalšek: Postopoma želimo odpreti tudi najbolj prizadete panoge 

V večernih urah se bodo sestali tudi s predstavniki gospodarstva, s katerimi bodo govorili tudi o možnosti sproščanja nekaterih dejavnost ob predhodnem testiranju. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da je gospodarstvo pripravljeno na začetek obratovanja ob spoštovanju navodil NIJZ. Sam se zavzema za pospešeno odpiranje dejavnosti, "kajti naši obrtniki in trgovci si želijo delati". 

"Verjamem v njihovo odgovornost in spoštovanje preventivnih ukrepov." Odpiranje je nujno zaradi ekonomsko-socialne situacije. "Čeprav je gospodarstvo stabilno, želimo postopoma odpreti tudi tiste panoge, ki so najbolj prizadete in so že dlje časa zaprte. To želimo narediti na varen način." Počivalšek je dodal, da bodo na sestanku z gospodarstveniki govorili ravno o tem, kako lahko v trenutnih pogojih "naredimo korak naprej k temu, da se čim več dejavnosti odpre". A dodaja, da bi odpiranje "vsepovprek" povzročilo več škode kot koristi. 

Načrt sproščanja ukrepov

Glavni epidemiolog v državi Mario Fafangel je na današnji novinarski konferenci dejal, da se tudi stroki nekateri ukrepi zdijo nesmiselni, zato so predlagali njihovo ukinitev. Med drugim epidemiologi vladi predlagajo, da se v šolske klopi vrnejo vsi učenci do 5. razreda, ne glede na regijo, ukinitev gibanja na regije in občine... Janša je potrdil, da je vlada tak predlog prejela. "Naslednji teden bo o teh predlogih tekla razprava. Če smo optimisti, lahko upamo, da dosežemo oranžno barvo, in če jo, so nekateri od teh ukrepov avtomatsko dejstvo." Pri drugih ukrepih pa je potrebno slišati tudi mnenja stroke. Na primer pri šolah, saj nekateri šolniki menijo, da bi bilo potrebno v šolske klopi prej vrniti zadnje letnike, kot pa učence do 5. razreda. 

Hitro testiranje 

"Po statistikah, ki jih delajo različne mednarodne organizacije, je Slovenija uspešna, kar se tiče cepljenja. Želimo si, da čimprej dobimo čim večje količine cepiva," pa je poudaril Matej Tonin. V vmesnem obdobju pa je po njegovih besedah izjemno pomembno hitro testiranje, ob tem pa ga žalosti, da se ga poskuša v zadnjem času diskreditirati. "Prav hitro testiranje lahko bistveno zameji širjenje virusa. Nihče ni rekel, da je hitro testiranje 100-odstotno natančno." Toninu se zdi tudi pomembno, da vlada vztraja pri svojem načrtu sproščanja ukrepov. 

Tudi Janša je bil kritičen do vedno glasnejših očitkov na račun hitrih testiranj, predvsem zaradi zadnjih zapletov z več lažno pozitivnimi testi med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju. Kot je poudaril, so se zavedali, da podatki iz hitrih testiranj niso v celoti relevantni. "Zaradi teh par primerov ni prišlo do nobenega drugačnega ukrepanja vlade, kot bi prišlo sicer," je dodal. Ob tem je spomnil, da vlada nikoli ni enačila zanesljivosti hitrih antigenskih testov ter PCR testov. Izenačili so jih le pri pogoju za prehajanje meja, in sicer ker Slovenija ravna po evropskih smernicah.

Kar se tiče zamud pri vnašanju rezultatov testiranj v sistem, ko so na primer tudi dan po negativnih izvidih PCR testiranj gorenjskih šolnikov v statistiki NIJZ še vedno šteli njihove prvotne pozitivne rezultate na hitrih testih, pa je premier pojasnil, da je predstojnik Centra NIJZ za nalezljive bolezni Mario Fafangel zagotovil, da bodo to uredili. Janša je izrazil upanje, "da ne bo več prihajalo do zamud in da se bo vedelo, da se, če je nekdo na hitrem testu dobil en rezultat, naknadno pa je bil opravljen PCR, kot bolj zanesljivega upošteva slednjega".

Novinarska konferenca Janša, Tonin, Počivalšek

Premier in oba podpredsednika vlade so dobršen del vladne novinarske konference namenili tudi stanju znotraj koalicije in položaju DeSUS ter vloženi konstruktivni nezaupnici. "T.i. destruktivna nezaupnica, ki se napoveduje že od aprila lani, po našem mnenju ne sme zavirati dela vlade in koalicije. To bi bilo neodgovorno. V situaciji, kakršna je nastala je prav, da se preštejemo," je dejal Janša. Glede položaja poslancev Desusa pa je dejal, da je koalicija vse odgovore glede tega dobila na glasovanju o PKP 8 v DZ. 

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.51

Oranžna faza

Janša: Ukrepanje v oranžni fazi bo odvisno od tega, ali bodo razlike med regijami, ali te razlike ne bodo velike. Če bodo razlike med regijami večje, bo sproščanje potekalo po regijah, drugače bo obveljalo za vso državo.

15.40

Status Desusa

Vse odgovore glede statusa DeSUS, smo dobili pri glasovanju o osmem protikoronskem paketu v DZ, pravi Janša.

15.38

Glede zamud pri popravkih evidenc dnevnih okužb, Janša upa, da je NIJZ to uredil. Ter da se v primeru, da je HAT pozitiven, naslednji dan pa PCR test negativen, da se bo upošteval le slednji, saj je bolj zanesljiv.

15.35

Prištevanje lažno pozitivnih HAT testov k dnevnim podatkom

Janša: Zavedamo se, da podatki glede števila okužb za noben dan niso do številke natančni. Neodgovorno bi bilo, da bi se zanašali na to. Imamo ločeno evidenco HAT in PCR testov, to smo vedno upoštevali. Nihče nikoli ni trdil, da so hitri testi enako zanesljivi kot PCR, jih tudi ne obravnavamo enako, kar se zanesljivosti tiče.

15.31

Odprtje šol do 5. razreda?

Epidemiologi so vladi predlagali, da se po vsej državi odprejo šole do 5. razreda, ukine omejitev na občine, Fafangel dvomi tudi o policijski uri. Janša odgovarja, da bo o teh predlogih naslednji teden tekla razprava. "Če smo optimisti, lahko upamo, da bomo dosegli oranžno barvo. Glede npr. odprtja šol pa se morajo med seboj uskladiti različne stroke."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2081)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User905768
15. 02. 2021 17.19
+1
Pa kaj govori ta Khorl. 1x zahteva da se sprostijo ukrepi, drugič hoče da ukrepi ostanejo. Boji se kaj bojo austrijci rekli na to, da se ukrepi sproščajo pri nas. Pa kaj bluzi in zavaja in dela zmedo pri ljudeh.
anonymous82
05. 02. 2021 18.04
+1
Smrt jansizmu svoboda narodu
eurosapiens
10. 02. 2021 15.45
+1
Rde?a pesa in hren
05. 02. 2021 08.57
+1
Zadnji dogodki so povsem odstranil dvome o tem, ali gre za manipuliranje s statističnimi podatki za dnevne potrebe politike. To, da se lahko nek teritorij kar čez noč spremeni iz črne v rdečo, iz rdeče v črno barvo je prevlečeno za lase. V konkretnem primeru se je vladajoča politika znašla pod ognjem kritik zaradi šolanja. Rešitev? celo Slovenijo spremeniš v rdečo, pa je. Tudi če se še ne vem kako trudiš prikazati, da si desna vlada, pa so uporabljene metode čisto komunistične. Pa saj ne more biti drugače. Vsi vidni člani vlade izhajajo iz obdobja, ko so prejeli pionirske kapice in rutice, delovali v ZSMS, ZK in brali Kardelja, Tita in ostale kolege. .. in se od tega tudi nekaj naučili.
lustracija
05. 02. 2021 11.31
-2
Drzni17
05. 02. 2021 08.20
+2
In ko bo v eni regiji povečano število okuženih, bo cela Slovenija črna.
Rde?a pesa in hren
05. 02. 2021 08.59
+2
ja seveda rdeča barva pač ni skladna z aktualno politiko:=)
wiki2000
05. 02. 2021 08.15
+2
ne vem, kak ta ugrabitelj države ostaja še sploh na položaju....da nima vesti........ on in njegove offfffce
Nimasmisla
05. 02. 2021 08.03
+2
naši konci bi lahko bili že v oranžni fazi pa nas je ta butasta vlada porinili nazaj v rdeče niti svojih pravil se ne držijo delajo samo proti ljudstvu
Blokiran Drugi Človek
04. 02. 2021 21.59
+2
Smrt janšizmu!
blackswan90
04. 02. 2021 21.58
+1
Se Mal pa bomo vsi farbnblind - _-
natmat
04. 02. 2021 21.58
+1
Ko bo še več ljudi na ulici bodo začele podgane zapuščati vladno ladjo! Nasvet tej vladi-imejte obute telovadne copate .....
wiki2000
05. 02. 2021 08.22
+1
Že se ljudstvo je zbralo,: v zadnjo borbo že hiti,........................
Blokiran Drugi Človek
04. 02. 2021 21.58
+2
Trobentica ne trobi več? Končala šiht za danes?
TEDO84bv0MEDO
04. 02. 2021 21.57
+5
Janša je padel v globok drek, poskuša se rešiti, zato se dela prijaznega in bo odprl šole.
Militos
04. 02. 2021 21.53
+2
Tonin, obrambni, pametuje o šolah.
supertrobentica
04. 02. 2021 21.55
-4
Kot bi rekel, da Marie Curie pametuje o Radonu oz.kot bi rekel, da Dr. Beovič pametuje o covid19, kajne?
Blokiran Drugi Človek
04. 02. 2021 21.56
Še dobro da infektologinja najbolj pametuje medtem ko se epidemiologe ne posluša
supertrobentica
04. 02. 2021 21.53
-1
Pojbuč bo pač ponavljal razred, LP.
DJ-Pero
04. 02. 2021 21.52
+3
"Protesti" so zalegli - krivulja se je magično obrnila navzdol, ha,ha! 😁
supertrobentica
04. 02. 2021 21.50
+0
Priznajmo si, da nam je Ivan pa le malo všeč :)
Blokiran Drugi Človek
04. 02. 2021 21.53
+4
supertrobentica
04. 02. 2021 21.53
-3
Blokiran Drugi Človek
04. 02. 2021 21.55
+3
Priznam da mi ni všeč. 3 mesece smo zaprti zradi nesposobnosti janše
TEDO84bv0MEDO
04. 02. 2021 21.58
+0
Toliko mi je všeč kot vsak drug musliman.
Petur
04. 02. 2021 21.47
+4
so pa le pomagali protesti,zadisalo je po dimu kajne janez?
tablejem
04. 02. 2021 21.31
+4
Najnujnejša stvar trenutno je spravit VSE otroke nazaj v šolo, dovolj z omejitvami!
supertrobentica
04. 02. 2021 21.52
-4
Ne nori, epidemija je cuj, se ti je upipnalo?
tablejem
04. 02. 2021 21.56
+4
Mladi morajo nadaljevati z življenjem, starci se pa sami zaščitite... A je potrebno trikrat na dan v trgovino? Za mojo mati hodim jaz v trgovino... In vedno, ko grem, vidim vsako drugo glavo v trgovini sivo😂😂 ne me šponat no... Potem so šole problem!
Uroš Dolni?ar
04. 02. 2021 21.21
+7
Zasavje je v oranžnem če še slučajno ne veste 24ur.com
mptour
04. 02. 2021 21.30
+2
Dva v predjamskem gradu sta šla po gobe in ste kr dve barvi preskočli.
2fast4
04. 02. 2021 21.18
+11
Pa to je čudež... Kar čez noč
franceprešeren8
04. 02. 2021 21.52
+1
iz črne ne rdečo in obratno gre vedno čez noč, kako pa drugače?? ukrepi pa pridejo zamudo nekaj dni...z malo pameti lahko spremljaš statistiko in si lahko že pred dnevi videl ', da bo pod 1000 padlo te dni...če.ti.tukaj ne rečejo , še ne pomeni da podatki niso jasni drugje...
Gepard007
04. 02. 2021 21.16
+8
Jajotov eksperiment z ljudstvom je še kar dobro in dolgo uspeval. Ljudje smo res potrpežljivi...