Korona

Vlada se je seznanila z osnutki 2. protikoronskega paketa, gospodarstveniki opozarjajo na pomanjkljivosti

Ljubljana, 17. 04. 2020 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada RS se je na redni seji seznanila z delovnim gradivom Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitvi njenih posledic za državljane in gospodarstvo ter z delovnim gradivom Predloga zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije.

"To je prvi korak nazaj k življenju, kot smo ga poznali pred epidemijo koronavirusa, saj ocenjujemo, da se lahko pri izvajanju teh dejavnosti izognemo širjenju koronavirusa, če upoštevamo priporočila institucij," je danes na seji vlade izpostavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Predvidoma v drugi polovici maja vlada po njegovih besedah načrtuje nadaljnjo sprostitev dejavnosti, vendar pa bo časovnica odvisna predvsem od epidemioloških razmer.  

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek.
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek. FOTO: POP TV

Oba predloga zakonov bosta predložena v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru Republike Slovenije po nujnem postopku, "saj je treba nemudoma zagotoviti sredstva za izvajanje ukrepov pri zajezitvi, obvladovanju in preprečevanju širjenja epidemije ter omiliti posledice oziroma zmanjšati negativne učinke epidemije COVID-19 za gospodarstvo," so sporočili iz vlade. 

Delovno gradivo Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitvi njenih posledic za državljane in gospodarstvo dodatno opredeljuje nekatere rešitve, zaradi nejasnosti, ki so se v zvezi z protikorona zakonom pojavile v praksi. Delovno gradivo Predlog zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 pa pristopa k oblikovanju strateških ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. "Ključni so ukrepi, ki bodo podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti in s tem ohranitev delovnih mest," so še sporočili iz kabineta vlade.

V NSi dodali 20 predlogov

NSi, sicer koalicijska stranka, je pripravila ključne usmeritve in 20 predlogov ukrepov, ki naj bi jih vlada vključila v drugi protikoronski zakon. Med drugim so se zavzeli za ciljno usmerjeno pomoč ter spomnili, da zagon gospodarstva ne bo možen, če ne bo ustreznega varstva otrok.

V Nsi predlagajo nadomestilo za brezposelne.
V Nsi predlagajo nadomestilo za brezposelne. FOTO: Shutterstock

Kot ključno so izpostavili zagotavljanje likvidnosti gospodarstva. "Preko SID banke in drugih komercialnih bank moramo zagnati ugodne kreditne ter garancijske sheme. Smiselno je črtanje najnižje davčne osnove za podjetja in samozaposlene za leto 2020 in 2021," so navedli.

Na področju sociale pa predlagajo nadomestilo za brezposelne, ki zaposlitev izgubijo v času krize, krizni dodatek za družine otrok s posebnimi potrebami, izredne študente in brezposelne invalide ter povečanje otroškega dodatka družinam otrok s subvencionirano šolsko prehrano v času zaprtih šol.

Gospodarske zbornice: Predlog ima številne pomanjkljivosti

Zakonski predlog za zagotovitev likvidnosti gospodarstva, ki ga vlada danes obravnava na Brdu pri Kranju, ima številne pomanjkljivosti, ki bodo podjetjem otežile uporabo ukrepov, opozarjajo v gospodarskih zbornicah. Menijo, da je predvidena poroštvena shema majhna, delež državnega poroštva pa zelo nizek.

"Vendar pa ugotavljamo, da je slovenska shema poroštev, kot je predstavljena v predlogu ministrstva za finance, trikrat nižja kot v treh primerljivih državah ter pri dveh milijardah evrov predstavlja le štiri odstotke slovenskega BDP. Dodatno je delež državnega poroštva zelo nizek, zato poslovne banke ne bodo v največji možni meri zagotavljale kreditnih virov družbam, ki jih najbolj potrebujejo, pač pa le tistim, ki že sedaj nimajo težav s pridobivanjem posojil," so zapisali v današnjem sporočilu, ki so ga posredovali iz GZS.

V pričakovanju novosti so tudi sindikati

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci minuli teden napovedal, da bodo pri pri popravkih prejšnjih oziroma pripravi novih ukrepov upoštevali več njihovih predlogov.

 

Minister za delo je izpostavil krizno nadomestilo za čas brezposelnosti za vse, ki bodo v času krize ostali brez dela, torej tudi tistim, ki jim sicer po zakonu o urejanju trga ne bi.
Minister za delo je izpostavil krizno nadomestilo za čas brezposelnosti za vse, ki bodo v času krize ostali brez dela, torej tudi tistim, ki jim sicer po zakonu o urejanju trga ne bi. FOTO: Bobo

Na podlagi predlogov sindikatov je minister napovedal tudi razširitev pomoči na skupine ranljivih posameznikov, ki jih prvi protikoronski zakon ni zajel. Po opozorilih sindikalnih organizacij je vlada sicer pozabila na samozaposlene, ki so zaradi varstva na skrajšanem delovniku, mnoge študente, honorarne delavce, osebne asistente, invalide, vojne veterane in številne druge.

Na predlog delodajalcev in sindikatov pa bodo, tako Cigler Kralj, razrahljali tudi v mega zakonu predvideno možnost sedemdnevne vrnitve čakajočih na delo, tako da ne bo več nujno, da bo šlo za zaporedne dneve, saj bo v nekaterih podjetjih lahko dela denimo manj.

Predlogi ukrepov sicer prihajajo iz vseh vetrov, ne le iz vrst gospodarstva in sindikatov, temveč tudi drugih nevladnih organizacij, pa tudi iz opozicijskih in koalicijskih strank.

 

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majmun11223344
18. 04. 2020 20.33
+1
Ah sv. Korona, usmili se jih, saj ne vedo kaj delajo.
vinogradnik33
18. 04. 2020 16.31
+4
Kako , saj predloge pripravljajo sami strokovnjaki pod vodstvom strokovnjaka še iz obdobja TEŠ 6 in zato morajo biti predlogi vrhunski !? Pa se izakuje , da le ni tako , nazadnje bodo tisti , ki bodo ta sredstva sprejeli pod takimi poroštvenimi pravili potegnili kratko !
iga_biba
17. 04. 2020 21.50
-2
Koliko pa poznate PV, da vlagate dopolnila in pripombe? Vse to je brez veze. Tako je bilo pri prvem, katerega sedaj popravljajo z drugim, in če bo še na vladi bo s tretjim paketom popravil oba. Ampak tako kot si je ON zamislil, ostali voljno, oziroma prosto.
Slovenskimuri
17. 04. 2020 21.22
+0
Šele osnutek vi pa že veste da je zanič res ste se poslabšal sam negativno pa samo zmerjanje na komentarjih ne nova tud kak vaški tv vas bo kmalu prehitel
politik70
18. 04. 2020 09.13
+2
Kdaj pa je tavariš Ivan Janez Janša še pripravil kaj dobrega ,uporabnega in neškodljivega??? Edino kar obvladajo je jemanje kreditov in korupcijski nabavljanje mask iz servietov
kure bedne
17. 04. 2020 21.22
+7
Dragi Slovenci-gremo stavit, da bo takoj po sproščenih ukrepih, vlada hočeš nočeš izjavila, da se je razširil drugi val epidemije. Danes sem poslušal različna poročila in vsi novinarji že kar govorijo o drugem valu. Torej stave na dan. Treba je še mal nadaljevati, dokler ni ves pokraden denar v davčnih oazah.
izRODEk
17. 04. 2020 21.08
-1
Imajo t.i. "gospodarstveniki" pravico glasovati na volitvah kot fizične osebe ali kot lastniki ali upravljalci podjetjij? Domnevam, da kot fizične osebe. Torej: kaj imajo gospodarstveniki za govoriti, kako naj ravna vlada, ki je vodstvo volje ljudi kot fizičnih oseb? Do kdaj si bomo še lagali, da temu ni tako?
slovenc59
17. 04. 2020 20.53
+3
Še ene petnajst zakonov, pol bodo pa vse pokradl, pol bo pa konc virusa, pol bo pa konc sveta !! Amen !
Lumpx
17. 04. 2020 20.42
+1
Ha ha spet sami komentarji levakov ki nestrpno cakajo na naslednjo socialko ceprav je menda bila 2 dni nazaj
slovenc59
17. 04. 2020 20.54
+2
majmun11223344
18. 04. 2020 20.38
-1
Lumpx žal kažejo podatki volilcev na strani SDS drugače kot ti trdiš. Okoli 50 procentov je starih več kot 60 let, torej upokojenci😂pol sledi skupina volilcev z dokončano srednjo šolo, in SDS ima največjo skupino volilcev z dokončano oziroma nedokončano osnovno šolo,taksni so podatki. Procent izobraženih je pri volilcih SDS zelo majhen. Sicer to spominja na Nemčijo v 30 letih prejšnjega stoletja, kakor tudi njihovi mediji podobno poročajo kot mediji v 30 letih. Žal si pihnil mimo. Btv. Tvoja izobrazba?
lakala28
17. 04. 2020 20.16
+4
O, lepa teta se je tudi oglasila. In vlada da se je seznanila z predlogom zakona? Ja kdo pa v tej državi potem zakone oz. predloge piše, če ne vlada? Vlada lahko predlog zakona kvečjemu predstavi, če je normalna. Glede na to, da deluje protiustavno, me ta način zakonodajnih postopkov sploh ne čudi. Strahovlada pač.
korintos25
17. 04. 2020 20.16
+4
S temi novimi maskami iz WC papirja so to sprejeli?
Reallife
17. 04. 2020 20.04
+3
Prihaja prdec od zakona... 2.0. Kjer ponovno ne boš dobil nič konkretnega.. Mogoče 200 eur..
korintos25
17. 04. 2020 20.15
+8
Upokojenci pa 300! Pa sem sam upokojenec, to mi ne paše.
anatomija
17. 04. 2020 20.01
+11
Pogoj da dobiš pomoč je članstvo v SDS . Janša že ve koliko je pomembna knjižica . Ta rdečo ima še vedno pod blazino . Za vsak slučaj
krmeki
17. 04. 2020 19.47
+9
A da bi ga dali v javno razpravo, to pa ne. Spet veliko papirja, ukrepi bodo pa bolj porazni oz. samo za izbrance
JuniorMafia
17. 04. 2020 19.42
+10
Jao, pa glih SĐS ki naj bi bil na strani privatnega sektorja, pa ne posluša gospodarstvenikov? Pa glih Janša s svojim financiranjem privatnega sektorja s strani države ratuje največji socialist. Sam kaj ko tudi na levi zanjga ni prostora. Janša ratuje prava enigma!
jaseveda
17. 04. 2020 19.59
+0
Nepismeni (tako novinarji, kot bralci) ne ločite med osnutkom in predlogom. Reveži.
majmun11223344
17. 04. 2020 20.08
+19
Jaseveda. Zasebnik sem s.p. Ukrepi za nas so že sprijet. Kaj ti lahko pošljem položnice? Da boš dal mir!!!! Jaz se ničesar nisem bil oproščen ali karkoli dobil, vmes sem edino moral iz lastnih prihrankov plačat poračun davka v mescu marcu, celega! Ne pol, ok!!!! V ponedeljek pa moram plačat prispevke za mesec marec, cele ne pol!!!! Baje da pa bom dobil konec mesca 350 evrov No iz svojih prihrankov sem zdaj Janezu nakazal 1453 evrov. Pol pa dobim pomoč 350😂 Torej pelji si Janeza in Vlado domov!
Lumpx
17. 04. 2020 20.43
-6
saj te delas prej sp za JU. Naj ti Sarec nakaze to kar ti manjka.
Will Keijzer
17. 04. 2020 21.11
+3
Slovenskimuri
17. 04. 2020 21.26
+2