Slovenija

Vlada za podaljšanje čakanja na delo vsaj do konca julija

Ljubljana, 24. 06. 2020 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
24

Vlada je na seji sprejela predlog novele tretjega protikoronskega zakona, s katerim podaljšuje ukrep čakanja na delo vsaj do konca julija, breme plačila karantene pa znova prelaga na državo. Gospodarstveniki so zadovoljni. "To je dobra novica za delodajalce, ki so še vedno v resni stiski, kar se tiče naročil in obsega dela," ocenjujejo v GZS.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novosti in popravki PKP3
    01:32
    Iz 24UR: Novosti in popravki PKP3
  • Iz SVETA: Novi ukrepi
    02:35
    Iz SVETA: Novi ukrepi

 

Minister za delo Janez Cigler Kralj je pojasnili, da predlagana novela vključuje pet večjih sprememb in nekatere manjše popravke. Med ključnimi je izpostavil podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo doma, k čemer je posebej glasno pozivalo gospodarstvo. 

Ukrep bo najprej podaljšan za en mesec, torej do konca julija, nato pa ga bo mogoče še dvakrat podaljšati, vsakič za en mesec, kar pomeni, da bi se lahko iztekel šele konec septembra.

Glede na gradivo vladnega urada za komuniciranje je predvidenih tudi nekaj dopolnitev, ki bodo zagotovile boljši in učinkovitejši nadzor nad ukrepoma čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa.

Ukrep subvencioniranja čakanja na delo doma bo najprej podaljšan za en mesec, torej do konca julija, nato pa ga bo mogoče še dvakrat podaljšati, je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj.
Ukrep subvencioniranja čakanja na delo doma bo najprej podaljšan za en mesec, torej do konca julija, nato pa ga bo mogoče še dvakrat podaljšati, je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. FOTO: Miro Majcen

Prav tako je bila na poziv delodajalcev sprejeta rešitev, da se breme karantene znova prenese z delodajalca na državo, je nadaljeval Cigler Kralj. Država bo tako poravnala strošek nadomestila plače za karanteno, ki jo odredi minister za zdravje, in sicer v primeru, da delavec odločbo o karanteni na meji dobi ob vstopu v državo v višini 50 odstotkov plače, v primeru, da je odločba delavcu izdana zaradi stika z okuženo osebo v Sloveniji, pa v višini 80 odstotkov plače.

Po ministrovih besedah so se za to odločili, ker delodajalci niso odgovorni za karantene, z dvonivojsko rešitvijo pa želijo preprečiti morebitna špekulativna potovanja.

Trenutno sicer delavcu v primeru višje sile, torej tudi karantene, po zakonu o delovnih razmerjih pripada 50-odstotno nadomestilo plače, ki ga poravna delodajalec. Če mu je karantena odrejena zaradi obiska države, ki je na rdečem seznamu, pri čemer je bil s tem seznanjen že ob odhodu v to državo, pa mu nadomestilo ne pripada ne zdaj in mu, kot kaže, ne bo niti v prihodnje.

Interventna pomoč socialnim zavodom

Kot naslednji večji ukrep je izpostavil interventno pomoč socialnim zavodom, h kateri je pozivala Skupnost socialnih zavodov Slovenije. V prihodnjih dveh letih bo tako država tem zavodom lahko financirala vse potrebe, ki so nastale zaradi koronske krize, ter siceršnji kadrovski in finančni primanjkljaj, ki se je pokazal v domovih za starejše. Za to naj bi bilo na voljo 31 milijonov evrov.

Vlada naj bi uredbo, s katero bo podrobneje predpisala metodologijo ocenjevanja potreb, pogoje in postopek dodelitve javnih sredstev, sprejela v dveh mesecih.

'Tretji protikoronski zakon že kaže pozitivne učinke'

Kot je danes še izpostavil Cigler Kralj, tretji protikoronski zakon že kaže pozitivne učinke. Samo za subvencioniranje čakanja na delo je bilo na podlagi tega zakona že vloženih več kot 10.000 vlog za prek 56.000 zaposlenih, ki tako niso šli med brezposelne, je dejal. 

Za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa so medtem zabeležili okoli 3.600 vlog za 21.000 zaposlenih, številka pa je po ministrovih besedah nekaj nižja zato, ker še velja ukrep čakanja na delo. 

V gospodarstvu veseli predvidenega podaljšanja čakanja na delo

Predstavniki delodajalcev predlog novele pozdravljajo. Posebej jih veseli podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo doma vsaj do konca julija. "To je dobra novica za delodajalce, ki so še vedno v resni stiski, kar se tiče naročil in obsega dela," ocenjujejo v GZS.

"Podaljšanje začasnega čakanja na delo doma je dobra odločitev," je poudarila generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc. Kot je spomnila, so si v GZS prizadevali, da bi bil ta ukrep podaljšan vsaj do septembra, zato se ji zdi predvidena možnost, da se ga za en mesec podaljša še dvakrat, kar pomeni, da bi bil lahko v veljavi do konca septembra, preudarna.

Šmučeva se je dotaknila tudi dela predloga novele, ki breme plačila karantene znova prelaga na državo. "Ravno te dni smo pozivali ministrstvo za delo, da preuči ureditev karantene v primeru višje sile in da ta strošek prevzame država, saj ga ni povzročil delodajalec," je izpostavila. Kot je dodala, pa podpirajo prevzem stroška nadomestila za karanteno le, ko gre za primer višje sile, torej za dogodek, ki je nepričakovan, neznan, ne pa tudi, ko se nekdo vrača v Slovenijo iz države, ki je na rdečem seznamu, in se je to vedelo že pred njegovim odhodom. Kot kaže, delavci v takih primerih dejansko tudi v naprej ne bodo upravičeni do nadomestila. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi?nik2
25. 06. 2020 11.27
Za vse,ki plačujejo prispevke bi morala država enakovredno poskrbeti,saj od istega denarja subvencionirajo le izbrane.zgleda,da kriza kaže kakšno gospodarstvo(obliko) si politika želi.
Bororo
24. 06. 2020 21.32
+1
g. minister, poslal sem Vam e-mail, upam da ga utegnete prebereti in seveda nanj tudi odgovorite; tudi mi s.p. ji turizem - nastanitve smo bili na dan 13.3.2020 državljani RS, tudi jaz zaposlen, davkoplačevalec, imam družino, Oče, tudi jaz sem zaposlen sicer kot s.p. / tukaj pa nastane problem / od 31.5.2020 nimam več UTD, nimam plačanih prispevkov, ni gostov tujih / ker so meje zelo priprte, imamo karantene ponovno,nimam koristnikov bonov / ker jih še ni bilo ... NIMAM POMOČI, kaj je narobe z menoj ... ostali imajo pomoč še Julij, pa verjetno Avgust, pa mogoče še September, kaj smo Vam s.p. ji storili žalega, nič mislim, da ne bili smo 2 in pol meseca brez dela,brez jela, sedaj pa smo že mesec dni brez kakršnjekoli pomoči, ostalo pa v e-mailu poslanem Vam g. minister Janez Cigler Kralj
Leviizgubljeni
24. 06. 2020 19.43
+6
Joj, kaj bo z nami! Samo tujcem bi prepovedali vstop, razen ob dokazanem neg. testu . In tud vrnitev Slovencev v naso drzavo naj bo z dokazanim neg.testom,.tudi za pocitnikarje! Ne pa gospodarstva unicevat!
Bororo
24. 06. 2020 19.03
+3
kje je OZS , za svoje s.p. je NI POMOČI , ni dela ?
Antropozofija
24. 06. 2020 18.40
-3
Stop Fajonizmu, svoboda Sloveniji.
zdravilozavse
24. 06. 2020 18.09
+5
Ma tudi to ni najboljša rešitev.Plačilo za čas prebit v odrejeno karanteni samo v kolikor se okužiš v SLO.,če se v tujini si sam kriv,ker si tja šel ne glede na to ali je država rdeča,oranžna,zelena.Pri tako hitrem širjenju virusa se zadeve lahko obrnejo čez noč,poleg tega je vprašljivo ali je zelena država objavila realne podatke.Lahko je oranžna država bolj varna od zelene v kolikor daje realne podatke in testira več kot zelena?V Nemčiji je okuženih 1000 ljudi v enem podjetju kjer so bili vsi testirani,na Hr.22 potrjenih ob neznanem št.testiranih in kje je zdaj bolj varno v nemški deželi B.W.ali na Hr.?
Antoniozmaj
24. 06. 2020 18.02
-11
nimam nič proti temu, sem pa zmeden, ker neuravnovešeni janšisti vedno govorijo, da je javni sektor prisesan na jasli. Javni sektor dela, ni tako?
Mladi? Plasto
24. 06. 2020 17.36
-6
a bo aplikacija po nemškem modelu ? ... ali želijo shranjevati podatke in omogočati manipulacije ?!
Uporabnik1921539
24. 06. 2020 17.01
+4
Super brihtno.Na cakanje me delodajalec lahko poslje,na dipust pa ne smem?Butale.
BroNo1
24. 06. 2020 16.19
+31
Prva pametna, da če folk rine tja, kjer je že v naprej jasno, da država ni varna mu ne bo pripadalo nadomestilo!!!! Bravo. Tako bi morali urediti še s socialnimi. Enkrat, dvakrat odkloni delo in ostane brez socjalne.....pa se bodo lenuhi le delat spravl. Na oštro, ker z ovcami drugače ne gre. Podpiram.
Dinho8O
24. 06. 2020 16.15
+7
Dokler ne bojo vsa podjetja pocrkala, potem pa bojo vse vrgli na zavod, drzava pa v bankrot.
Bororo
24. 06. 2020 16.14
+6
s.p. ji, s.p. ji z zaposlenimi ponovno izločeni iz pomoči !!!! Izločeni že za Junij, sedaj še za Julij ... morda še 2 dodatna meseca - pošiljate nas v grob , hvala država ...
BroNo1
24. 06. 2020 16.23
+5
Tko kot je s.p.jem luštno, ni nikjer na svetu. Zakaj niste nič prišparal. Večina na veliki nogi, goljufat državo na vsakem centimetru......valda so izjeme, samo večina izključno za svoj žep, malomar jim je za socialo, pokojnino. Važno da danes živi na veliki nogi potem pa je spet vlada kriva........
robi1971
24. 06. 2020 17.27
+15
Ne meči vseh v isti koš. Ali pa pojdi na najbližji AJPES pa odpri s.p. in goljufaj, živi na veliki nogi....
ANDRO2004
24. 06. 2020 17.31
+4
jaseveda
24. 06. 2020 18.50
+0
NeGaBiksat, morda ne veš, da tudi s.p. - ji plačujemo zdravstveno, socialno, pokojninsko, bolniško, starševsko nadomestilo in to ne malo. Pa jasno tudi dohodnino. Tako da po mojem bi nas vsaj lahko oprostili teh dajatev za mesec junij.
pravi?nik2
25. 06. 2020 11.12
+1
Sedaj se bo videlo kateri delodajalci so vlagali v razvoj in biznis in kateri v avtomobile in jahte.Vsaka kriza počisti za sabo.Sp-ji 50% na črno 50% na račun. Sedaj 100% na črno.
marston
24. 06. 2020 16.02
+1
Aplikacija bi bila učinkovita, če bi jo uporabljali vsi, javljala bi pa osebne podatke okuženih oseb in oseb, ki so bile v stikz z okuženim in so v karanteni. Vsi bi videli vse problematične stike, torej okužene in v karanteni. Po sledenju lokacije bi vsak vedel, da je blizu ali v stiku z okuženim. Kdo bi rad tak nadzor? Jaz ne. Bi pa v teoriji bilo učinkovito.
diMarzio
24. 06. 2020 17.02
-4
Tvoji osebni podatki so varni. D o njih ima dostop samo tisti, ki ga mora imeti in ne kar vsi.
Amasakul
24. 06. 2020 15.30
+17
Kako se hitro podjetja zapirajo, bo kar do konca leta najbrž...
Supervillain
24. 06. 2020 16.45
+3
mlenn
24. 06. 2020 18.20
+0
Comander....... ogromno S.P.-jev se je zaprlo
pravi?nik2
25. 06. 2020 11.01
Če se je veliko sp-ejev zaprlo bo veliko dela za D.O.O-je in D.D.-je v isti branži pa se bodo tam zaposlili.
pravi?nik2
25. 06. 2020 11.35
AJPES bo objavil podatke,koliko jih je zaprlo in koliko novih odprlo in statistika bo pokazala razliko,pred in po KOVID-U19.