Korona

'Tudi sama sem jezna nase, dva meseca brez normalne šole je odločno preveč'

Ljubljana, 31. 12. 2020 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

5. januarja se bodo v šole vrnili otroci s posebnimi potrebami, je povedala ministrica za izobraževanje. Prva triada se v šole prvi teden v januarju tako ne bo vrnila. Predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan je ocenil, da je bila takšna odločitev glede na epidemiološko sliko sicer pričakovana, je pa to za učence brez dvoma slabo. Ministrica je napovedala, da bi ''prvi korak za učence prve triade osnovne šole in vrtce lahko naredili že 11. januarja.''

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kakšni ukrepi nas čakajo po novem letu?
    02:11
    Iz 24UR: Kakšni ukrepi nas čakajo po novem letu?
  • Iz SVETA: V šole le učenci s posebnimi potrebami
    01:57
    Iz SVETA: V šole le učenci s posebnimi potrebami
  • Dr. Baš o posledicah šolanja doma
    10:10
    Dr. Baš o posledicah šolanja doma
  • Ministrica za šolstvo o vračanju v šole
    07:30
    Ministrica za šolstvo o vračanju v šole

Učenci OŠ za otroke s posebnimi potrebami bodo šli ponovno v šole in zavode v torek, 5. 1., že dan pred tem se bodo njihovi učitelji in zaposleni preventivno testirali, da se bodo zdravi in tako varno vrnili v prostore zavodov in šol, je na vladni novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. 

Neuradno se je poročalo, da se bodo v šole prihodnji teden vrnili tudi učenci prvih treh razredov osnovne šole. A si je vlada zaradi epidemiološke slike zopet premislila.

Kdaj bodo otroci končno sedli v šolske klopi, ni znano.
Kdaj bodo otroci končno sedli v šolske klopi, ni znano. FOTO: Dreamstime

"Ves čas sem poudarjala le eno: učenci v šolah so prvi znak normalnosti. Na žalost se nam je ta normalnost odmikala. Dva meseca brez normalne šole je odločno preveč. Vem, da vas je zelo veliko v tem zadnjem obdobju jeznih, da iščete krivce." Če ste jezni na mene, vam priznam, da sem jezna tudi sama. Jezna, ker smo nemočni. Jezna, ker se je v družbi skrhalo zaupanje. Jezna, ker ob neštetih prebedenih nočeh ni rezultatov," je ministrica povedala na novinarski konferenci. 

"Verjemite mi, da mi ni vseeno, da mi je neskončno hudo, da bi vas vse rada nemudoma, takoj zopet videla v šolah, v vrtcih, na fakultetah. Verjemite mi, da sem žalostna še bolj kot vi. Verjemite mi prosim tudi tisti, ki ne verjamete," je dejala v čustvenem nagovoru. 

Kdaj bi se lahko vrnili?

"Dajmo, zdržimo še malo! Prvi korak za učence prve triade osnovne šole in vrtce bomo lahko naredili že 11. januarja. Ne predajmo se. Ne izgubimo vsega tistega, kar nas drži pokonci: moč, upanje, razumevanje, opora drug drugemu. Virus bomo premagali, " je napovedala. 

Vračanje drugih učencev bo potekalo v skladu z epidemiološko sliko. Že prihodnji teden bo pomembna informacija vračanja učencev s posebnimi potrebami. "Če bo vračanje potekalo po pričakovanjih in bo epidemiološka slika dobra, v najbolj idealnem primeru lahko še v drugem delu istega tedna pričakujemo nadaljnje vrnitve," je povedala.

V drugi skupini prednostnih vrnitev, torej za prvo triado in četrtim ter petim razredom, pa se bodo po navedbah ministrice vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol.

Večmesečno zaprtje šol začelo resno ogrožati otroke

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi pediater Denis Baš, dr. med.: "Večmesečno zaprtje šol je bil izhod v sili, da obvladamo epidemijo, po drugi strani pa je šolanje na daljavo pri nekaterih otrocih in mladostnikih poslabšalo zdravstveno stanje in začelo že resno ogrožati naše otroke."  Kot je povedal, so pediatri zaznali več čustvenih težav, težav s spanjem, motivacijo, tudi samopoškodovalnega vedenja in motenj hranjenja. 

"Zavedamo se, da odprtje šol in vrtcev predstavlja zelo veliko tveganje za dodatno širjenje virusa in še večje število obolelih. Ne zatiskamo si oči, da se bo število respiratornih obolenj v tem času povečalo, tako kot to vidimo vsako zimo. Zato je še toliko bolj pomembno, da smo odrasli dober zgled in se trudimo, da v največji možni meri upoštevamo zaščitne ukrepe. Tudi zdravi odrasli in otroci lahko zelo hudo zbolimo, prav tako ima mnogo otrok doma starejše svojce z visokim tveganjem za hud potek okužbe. Vsak od nas lahko prispeva k temu, da bodo učitelji, vzgojitelji, otroci in njihovi domači varni. Zato vas srčno pozivamo k odgovornemu ravnanju. Ključno je, da hodimo na delo popolnoma zdravi in da že ob najmanjšem znaku ostanemo doma ter opravimo testiranje," je pozval dr. Baš. 

"Prosimo vas, da se takoj ko boste dobili priložnost, zaščitite s cepljenjem. Cepivo je varno in učinkovito. Prvič v zgodovini imamo moč prekiniti epidemijo. Z odzivom na cepljenje lahko skupaj v nekaj mesecih končamo to pandemijo,"  je še dodal. 

Pečan: Za učence je to brez dvoma slabo

Predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan je povedal, da uradne okrožnice ministrstva za izobraževanje ravnatelji še niso prejeli in da za zdaj vedo samo toliko, kot so poročali mediji. Dodal je, da je bila takšna odločitev glede na trenutno epidemiološko sliko pravzaprav pričakovana. A izpostavil je vprašanje, kako so lahko bile ob primerljivih epidemioloških slikah šole odprte v večini evropskih držav? Poudarja, da bi bilo dobro, da bi dobili utemeljitve vlade, "kaj je v Sloveniji tako drugače kot drugod po Evropi, kjer so šolarji v šolskih klopeh. Ali se tam morda le bolje zavedajo, kako pomembni so izobraženi državljani za prihodnost države, ali za takšnimi odločitvami slovenske vlade stojijo kakšni drugi razlogi," se sprašuje Pečan. 

Gregor Pečan
Gregor Pečan FOTO: POP TV

Brez dvoma pa je to za učence slabo, je izpostavil. Ti bodo potegnili najkrajšo, to je jasno, pravi. Vrnitve v šole pa si želijo vsi, tudi učitelji: "Ti delajo v bistveno težjih pogojih. Tisti, ki svoje delo resno jemljejo, delajo več in v težjih pogojih kot v primeru pouka v šoli, poleg tega pa pri tem ni tako dobrih rezultatov." Kot dodaja, to vpliva na počutje učiteljev, saj ne more biti vzpodbudno, če vlagaš enormne napore, rezultati pa niso takšni, kot bi si želel. Gre za začaran krog, kar lahko pripelje do stresa in depresivnih stanj.  

Kot je še ponovil, so potem, ko so v javnost pricurljale informacije o tem, da je vlada sprejemala drugačne odločitve, kot jih je predlagala strokovna skupina, začeli dvomiti v strokovnost odločitev te vlade. To zbija zaupanje v odločitve, ki jih sprejema vlada, kar pa za našo prihodnost ne more biti dobro, je še dodal.

Spomnimo 

Kot je Jelko Kacin včeraj dejal za TV Slovenija, splošne epidemiološke razmere v državi za zdaj ne omogočajo varnega zagona pouka prve triade. Včeraj menda na mizi tudi ni bilo nobenega konkretnega predloga. 

Kot je dejal, vlada veliko upov polaga v množično testiranje. V prihodnjem tednu bodo nadaljevali s to razpravo. Nekaj dni po zagonu šol za učence s posebnimi potrebami bodo ocenili stanje, takrat bo po njegovih navedbah tudi pravi trenutek za razmislek, kdaj in pod kakimi pogoji bi se lahko učenci prve triade vrnili v šole.

Kot je poudaril, vlada ne želi, da bi prehitro vračanje otrok v šole povzročilo še dodatno poslabšanje epidemiološke situacije.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.59

Motnje hranjenja in tudi samopoškodovanje

Pediatri so v vseh starostnih skupinah pri otrocih zaznali motnje hranjenja, kot je prenajedanje, pri odklanjanju hrane in anoreksiji pa so najbolj ogroženi v skupini od 12-16 let.

11.57

Pediater Baš: Bodimo odgovorni, testirajmo se

Bris je nekoliko neprijeten, je pa neboleč in neškodljiv, poudarja in poziva učitelje k testiranju.

11.53

Pediater Denis Baš o šolanju na daljavo

Šolanje na daljavo je poslabšalo zdravstveno stanje pri nekaterih in začelo resno ogrožati naše otroke, opozarja pediater.

11.49

Kakšne morajo biti epidemiološke razmere za vračanje v šole in vrtce?

Izhodiščno sledijo načrtu vračanja, ki ga je sprejela vlada, hkrati pa si želimo, da bi s predstavniki vseh vključenih našli zagotovila, da se lahko varno vrnejo, še pred tem, je pojasnila ministrica.

11.49

Vrtci se vračajo takrat ko se vrne prva triada, je dejala ministrica.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1577)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VirusX
04. 01. 2021 14.21
+1
Mi je kar hudo ker ta gospa Simona Kustec nima vpliva na to kdaj gredo otroci v šolo. če bi bila ona šolska ministrica, ne pa delala v trgovini, bi sigurno lahko kako pomagala...
Salomon
03. 01. 2021 10.18
+0
Ah, dajte mir. Da je šola zaprta so krivi Štrukelj in šolniki, ker se ne znajo nič zmeniti in ker niso upoštevali predpisov. Moja sodelavka je rekla, da v šoli šolniki niso nosili mask, potem so fasali karanteno.... Kakšna drama zaradi ure telovadbe in prehrane je bila spet včeraj na TV. Ne nas zafrkavati no, kot da ni večjih problemov v državi Otroci bi morali takoj v šolo, samo red naj si naredijo, pa naj dajo dopoldansko in popoldansko izmeno, če ne gre drugače, pa kuhinjo zaprejo in nehajo z dvema obrokoma na dan, malico, kosilo.. A je šola postala restavracija ali kaj ? Največji problem na TV , da ni šole, je, da so postali otroci gibalno ovirani ( a zadnjega pol leta ...aahhh ) in da nimajo prehrane ??? Mogoče bi bilo dobro, da še starši poskrbijo za to, da otrok dobi doma kaj toplega za pod zob in da ne sedi s telefonom in igricami ali pred tv cel dan. Naj gredo v naravo ali na ga peljejo vem, še nihče ni oglobil starša, ki je bil z otrokom v naravi.... A ste normalni ?? Šola naj bi bila za dajanje izobrazbe najbrž. To je prvo. To zagotovite.
jbtjbt
03. 01. 2021 09.30
+3
Simonca zamisli se kolko otroških duš si uničila
TerminatorX
02. 01. 2021 21.01
+2
Sama jezna nase ... sej se da dobit pomoč. Poskusi popravljati svoje stanje z kakšnimi tabletami. Sam še prej dol z oblasti !
Cila
02. 01. 2021 16.12
+1
Če bi imel njen naslov, bi ji poslal pehar suhih hrušk. Pa tako se bori za šole, mi pa ne opazimo...
son?ek11
01. 01. 2021 16.12
+4
Ta ženščuretina pa bi na predčasnih volitvah avtomatsko odletela v pozabo
Et54678
01. 01. 2021 14.51
+3
vtipkajte v y(ou)tube “slovenski zdravniki” in poglejte videe na njihovem kanalu, nastavljena stroka nam ne govori resnice
Et54678
01. 01. 2021 14.52
+2
boste videli kaj si mislijo o nevrnitvi otrok v šole!
sosed9
01. 01. 2021 11.15
-1
a to je sestra od gospodicne k je za božič skos doma
VP87
01. 01. 2021 10.59
+3
Marija Tereza za ministrico ta je odpirala šole!
VP87
01. 01. 2021 10.53
+2
Pa res ne vem a je bil potres ali je ta ministrica res jezna nase??
xxyyyyyy
01. 01. 2021 10.29
+6
kdo ti je kriv če vam janša pere možgane
sinhron
01. 01. 2021 10.20
+10
Ne delajte neuporabnih ljudi iz generacij , ki se sedaj šolajo od najnižje do najvišje stopnje ! Brez kvalitetne izobrazbe nihče nima prihodnosti , zaradi neke bolezni , ki se lahko prepreči z uporabo zaščitnih sredstev ne uničite izobraževanja in prihodnosti posameznikov in države ! Zato , Kustečeva , zapustite položaj ministrice za izobraževanje , ker mu niste dozoreli in niste sposobni voditi tega resorja !
batom@pinkponk.com
01. 01. 2021 10.05
+9
To je minister(ica)??? Pojavi se ko ze drugi o vsem odlocijo in nekaj jokca? Ce ze, bi vsaj povedla resnico o odlocanju v vladi in teh faking dopisnih sejah.
batom@pinkponk.com
01. 01. 2021 10.11
+3
Pa ce vsaj ne bi blo tolk zmede, napovedi, preklicov, neosnovanih izjav, ... res katastrofa.
pep b
01. 01. 2021 09.41
+19
Simona mona. A se zavedas, da si ministica v fasisticni vladi, ki je solo postavila na predzadnje mesto, takoj za kulturo?! Kaj se sprenevedas?? Fuj in fej!
Jožajoža
01. 01. 2021 09.31
+9
pa mislite ,da vam bodo slovenci še dalje nasedali,ko nas nagovarjate z nekimi pesniškimi frazami,loprečenjem in verjeli lažem in s figo v žepu.vi na oblasti in vaši lobiji bogatite,ljudje,ki bi radi delali,ste jim prepovedali delo in preprečili šolanje,pa propadajo
555ppp
01. 01. 2021 09.29
+8
DAJ MIR ZA NOVO LETO!!!
Sašo Bratušek
01. 01. 2021 09.19
+7
Odprite sole normalno, pa seveda brez mask. Nehajte se preseravati, ker to nosijo bolane 🐑🐑🐑Ki sploh vedo kako vas lepo vozijo žejne čez puščavo.
resslovenka
01. 01. 2021 09.00
+7
Ona, samo uboga, kar se ji reče. Pa ostali ministri te vlade tudi. Otroci se družijo po spletnih. Res žalostno. 😎
resslovenka
01. 01. 2021 09.00
+2
Lepotanko
01. 01. 2021 08.45
+21
Nehajte forsirat cepljenje in ga pogojevati z odhodom v šole...in otroke takoj nazaj v šole, vrtce in fakultete, čustveno dramo pusti za gledališče.
Haloo
01. 01. 2021 08.39
+21
edina možna rešitev je, da odstopi ministrica za šolstvo čim prej dokler ni naredila katastrofo