Korona

Vlada sprošča ukrepe na področju mednarodnega zračnega prometa

Ljubljana, 11. 05. 2020 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S., 24UR ZVEČER
Komentarji
94

Vlada je odločila, da s torkom umika ukrepe, ki so omejevali potniški letalski promet v Sloveniji. Kot ugotavljajo, s strani potnikov zaradi epidemije ni povpraševanja, ukrep prepovedi upravljanja mednarodnih zračnih prevozov pa tako ni več potreben. Prepoved letenja iz tujine na lokalna letališča pa bo veljala še do 12. junija. Na letališču Jožeta Pučnika pozdravljajo odločitev vlade in poudarjajo, da so pripravljeni na prihod potnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zagon letalskega prometa
    03:17
    Iz 24UR ZVEČER: Zagon letalskega prometa
  • Iz 24UR ZVEČER: Grašek o prihodnosti letalskih potovanj
    04:08
    Iz 24UR ZVEČER: Grašek o prihodnosti letalskih potovanj

 

Prepoved mednarodnega rednega in čarterskega prevoza potnikov ter letenje zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki na območja javnih letališč državnega in lokalnega pomena velja od 17. marca. Prepovedano je opravljanje mednarodnega zračnega prevoza potnikov iz vseh držav v Slovenijo, tudi znotraj EU.

V času od začetka sprejemanja ukrepov so bili na področju opravljanja mednarodnih zračnih prevozov potnikov sprejeti številni ukrepi, ki jih morajo izpolnjevati tako operatorji aerodromov kot letalski operatorji. Pristojni organi za javno zdravje posamezne države so prav tako sprejeli ukrepe, po katerih se morajo ravnati tako državljani posamezne države pri povratku iz tujine in tudi tujci, ki pridejo na območje posamezne države (npr. obvezna karantena), so sporočili z vlade. 

Kot ugotavljajo na ministrstvu, povpraševanja pri potnikih za potovanja ni.
Kot ugotavljajo na ministrstvu, povpraševanja pri potnikih za potovanja ni. FOTO: Dreamstime

 Ker navedeni ukrepi sami po sebi vplivajo na opravljanje mednarodnih zračnih prevozov potnikov in se letalski operatorji še ne odločajo za opravljanje le-teh, saj s strani potnikov zaradi epidemije ni povpraševanja, ukrep prepovedi opravljanja mednarodnih zračnih prevozov tako iz območja Evropske unije kot iz tretjih držav na mednarodna javna letališča v Republiki Sloveniji ni več potreben in smiseln, so ugotovili na ministrstvu za infrastrukturo. 

Ukrep prepovedi letenja zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki na območja javnih letališč lokalnega pomena, kjer se opravlja mednarodni zračni promet z odleti iz drugih držav, pa ostaja do 12. junija 2020, in sicer zaradi rizičnosti za varovanje javnega zdravja ljudi in varovanje premoženja, saj niso vzpostavljeni zdravstveni pogoji oziroma zahteve, kot jih določa pristojni organ za javno zdravje.

Grašek: Do 500 kilometrov se bo bolj splačalo odpraviti z avtomobilom

Nekdanji direktor Adrie Airways Peter Grašek je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je to, kam in kako bomo še leteli iz Ljubljane, odvisno od dveh subjektov:  "Prvi so letalske družbe, ki se bodo odločale, glede na potencial trga, njihovo strategijo in glede na odločitve zadevne države, kjer je destinacija - če bodo obstale karantene, ne moremo pričakovati letenja. Če bo to odpravljeno, sem prepričan, bodo začeli prevozniki leteti, predvsem tisti, ki ta trg dobro poznajo in so leteli že prej. Težko je reči kateri, zelo verjetno pa regionalni prevozniki, kot so Air Serbia, morda Turkish Airlines, Lufthansa in podobno. Seveda bo pa potreben čas, da se vzpostavi dosedanji obseg prometa."

Glede cen kart, ki naj bi sprva padle, nato pa poskočile, je Grašek mnenja, da se bodo potniki morali vprašati, kam bo še smiselno leteti, kajti vsi ti ukrepi, ki se predvidevajo – na primer prihod na letališče tri do štiri ure pred letom - bodo naredili nekatere destinacije nesmiselne, recimo do 500 kilometrov, ker bomo prej prišli z avtomobilom. "Glede cen pa je odvisno od tega, kateri ukrepi bodo uveljavljeni. Najbolj sporni ukrep, po mojem mnenju je prosti sosednji sedež, kar pomeni zmanjšanje kapacitete letala za okrog 40 odstotkov in za toliko bi lahko pričakovali zvišanje cen, v kolikor jih ne bi pokrile države ali pa lastniki, vendar je bolj verjetno, da bodo to storile države za nekatere večje letalske družbe," meni Grašek.

In koliko bomo še sploh leteli? "Menim, da bo prišlo do precejšnjih sprememb, ne samo zaradi ukrepov - dezinfekcija, maske, ločevanje - ampak tudi zaradi dejstva, ker smo se mnogi zdaj navadili na drug način poslovanja in komuniciranja preko interneta, videokonferenc, telefonov ipd. Vem, da tudi  v bančništvu opažajo velik trend prehoda na digitalne storitve, manj prihodov v poslovalnice ipd. Skratka, mnogi elementi našega življenja, tudi potovanja, se bodo spremenili in potreben bo čas, da se vzpostavi prejšnje stanje, vendar menim, da je to manj verjetno," je še zaključil Grašek.

Na ljubljanskem letališču pripravljeni na prihod potnikov

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pozdravljajo sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa, saj bodo lahko letalski prevozniki sedaj načrtovali letenje. Večina letalskih prevoznikov je lete odpovedala do konca maja, so pa na letališču v zadnjih dneh že sprejeli vse ukrepe za varen zagon potniškega prometa, so povedali za STA.

Vsem, ki bi morali v naslednjih dneh potovati prek ljubljanskega letališča na Fraportu svetujejo, da se za podrobnejše informacije o potovanju obrnejo na letalskega prevoznika ali prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. 

Potniki bodo tako morali ohranjati razdaljo 1,5 metra v vseh delih terminala. Razdalja bo označena s talnimi oznakami, trakovi in oznakami sedežev v čakalnicah. Razkuževanje rok bo obvezno za potnike in zaposlene pred vsakim vstopom v potniški terminal. Razkužilna mesta bodo ustrezno razporejena tudi drugje po terminalu. Za potnike v terminalu bo obvezna uporaba maske ali druge vrste zaščite ustno-nosnega predela.

Število potnikov v terminalu in na avtobusih bo manjše, namestili bodo trakove in oznake za usmerjanje ter razmejevanje potniških tokov. Zmogljivost terminala in avtobusov se bo zmanjšala za približno polovico. V potniški terminal bodo lahko vstopali izključno potniki in zaposleni, obiskovalcem in spremljevalcem vstop ne bo dovoljen.

Merjenje telesne temperature bo najverjetneje obvezno vsaj za del potnikov. Ukrep oz. protokol sicer še usklajujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Na letališču bodo tudi pogosteje zračili prostore in jih čistili z razkuževanjem, posebej delov in predmetov, ki so bolj izpostavljeni, kot so kljuke, pipe, ograje in stikala.

Uvedli bodo tudi ukrepe za zaščito zaposlenih. Tako so vsa delovna mesta pri prijavi na let in na izhodih na letala opremljena z zaščitnimi stekli. Zaposleni bodo morali pri spremstvu in pomoči potnikom uporabljati maske in rokavice za enkratno uporabo. Gasilci bodo morali za prenos potnikov v in iz letal uporabljati maske, rokavice za enkratno uporabo, zaščitna očala in zaščitno obleko. Varnostniki bodo morali za pregled potnikov in drugega osebja na varnostnih kontrolnih točkah uporabljati maske, rokavice za enkratno uporabo in zaščitna očala. Za natovarjanje in raztovarjanje ter čiščenje kabine letala oziroma na splošno za opravljanje nalog na oz. v letalu bo treba uporabljati maske.

Pasica preventiva
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
12. 05. 2020 11.56
..in "prvi"potnik je bil čeferin s privat letom v švico :-) rtv slo je bila tam zgolj po naključju....
sapipinofera
12. 05. 2020 09.12
+0
A zdaj pa eni ne bodo mogli več hodit z nizkocenovnimi leti na kavico za en dan v London?
Vapo
12. 05. 2020 08.15
Zakaj je pa včeraj pristal v Cerkljah helikopter iz Sarajeva?
lucinda
12. 05. 2020 08.04
+4
Kako, a tisti, ki priletijo v Slovenijo, ne grejo v karanteno, tisti, ki pridejo po cesti, pa grejo?
repadovrha
11. 05. 2020 21.49
le kdo še bo v prihodnosti šel na volitve
tolu
11. 05. 2020 21.48
-2
Lufthansa do zimskega voznega reda ne bo letela v Lj,enako tudi ne Aeroflot.Letalisce odprto,prevoznikov ne bo-adijo pamet!
Pokahontas77
11. 05. 2020 21.53
+8
Tolu, tole te pa moram demantirati. Lufthansa predvideva po en let na posamezno destinacijo na dan in to s 1. junijem.Frankfurt, Munchen, Bruselj in Zurich, kar je opaziti tudi v rezervacijskih sistemih.
mertseger
11. 05. 2020 21.36
+7
Se pravi maske moramo še nosit ni pa problem če 500 italjanov iz Milana pride v Ljubljano.
Pokahontas77
11. 05. 2020 21.47
+0
Močno dvomim, da bodo Milančani v tako velikem številu prišli na selo:)))))
komel123
11. 05. 2020 21.35
+8
Ni se za bati, ne bo prav veliko prevoznikov, ki bi si želeli po koncu krize za začetek ravno v Slovenijo leteti
SEJBOBOL
11. 05. 2020 21.30
+4
Teli prevozi so krivi za izbruh pandemije v EU , in ponovno bodo krivi za drugi val , boste vidl ... Na tem segmenom bi morale bit velika kontrola še nekaj časa , sam kaj k so zadi lobiji , denar sveta vladar ...
GlavniModerator
11. 05. 2020 21.33
+5
al pa ce se sploh ne bi ukvarjal s tem virusom in bi sam naprej zivel, al si mejhn nesiguren fantek k se boji prehlada?
lucinda
12. 05. 2020 08.06
Včeraj smo imeli tri na novo okužene, od tega dva tujca. Od kod sta se pa vzela?
kadabra
11. 05. 2020 21.29
+2
A sploh kdo leti iz Brniškega letališča?
Fulano in Beltrano
11. 05. 2020 21.49
+0
V Brazilijo z Air France preko Pariza, v New York...smo tudi taki, ki po 24 urah na letališču pa ne vozimo še domov z Dunaja ali Benetk in zraven plačamo še parkirišče in cestnino/vinjeto, če lahko do Brnika pridemo in odidemo zastonj....
GlavniModerator
11. 05. 2020 21.28
+2
koncno grejo lahko kaviar socialisti na dopust v venezuelo...
BroNo1
11. 05. 2020 21.22
+16
24ur poročila?! Skoraj celo oddajo ste govorili kaj delajo na Hrvaškem?! A smo mi od tam? Plus tega spodbujate in propagirate hrvate, kaj so naredili mimo vlade?! Je to normalno?? Jaz zaupam, kaj delamo doma in vaši pritiski nikomur ne pomagajo! Res je težko delati in živeti v Sloveniji, kjer je cilj rušenje zadev, pa naj bodo dobre ali slabe?! Cilj tega je.....? Koristno za koga?
pablo123 1
11. 05. 2020 21.15
+1
Če prav razumem bodo z 12.6. lahko pristali prvi avioni.. se pravi v roku enega meseca ne bo tudi nobenega leta v tujino?
alicante123
11. 05. 2020 21.14
+8
Sami pametnjakoviči ! Eni se res obnašate, kot da je karantena in epidemija samo pri nas. Kam pa boste pa potovali z letalom? A mislite, da vas bodo kar spustili turistično v tujo državo, skoraj vse imajo uvedene obvezne karantene in potovanja z letalom so ponekod omejena samo na najnujnejše stvari ali vrnitev v domovino. Nekateri so dobesedno izgnali tuje turiste iz svojih držav.
Pokahontas77
11. 05. 2020 21.42
+3
res je. mi smo jo prileteli domov zadnji hip, da nam ni bilo treba čakat kaj bo konzularno predstavništvo pomagalo
Stajerc56
11. 05. 2020 20.53
+1
Komentatorji previdno, poglejte kaj je zopet danes na kitajskem in v Južni Koreji
Andrej Volaj
11. 05. 2020 20.45
+9
torej bo vse odprto za cca 1 mesec 😄
borjaka
11. 05. 2020 20.34
+12
Bravo pametnjakoviči. In kje bodo tisti ki bodo prileteli v SLO spali??? Kaj pa hoteli???
+6
Common_sense
11. 05. 2020 20.50
+1
V manjsih nastanitvah, kampih, turisticnih kmetijah. Nato hotelih. Pocasi.
Pokahontas77
11. 05. 2020 20.55
+1
Bo Ster uredil namestitev v AT hotelu LJ. No worries
freska
11. 05. 2020 20.31
+16
Vsak dan nove fore vlade. Predvidevam, da premišljene!
bibien
11. 05. 2020 20.21
+22
Vse gre lepo po njihovih potrebah in željah - vse jasno!
Desnica boli
11. 05. 2020 20.17
+61
Vlada ugotavlja, da so narod tako osiromašili, da prepoved letov ni več potrebna.
User416781
11. 05. 2020 20.20
+46
Hahaha. Čeprav v bistvu ni smešno, ker imaš prav.