Korona

Vlada za financiranje dodatka za javne uslužbence mesečno namenila 39,2 milijona evrov

Ljubljana, 22. 04. 2020 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
7

Vlada je določila obseg sredstev za financiranje dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, razdelitev sredstev na neposredne proračunske uporabnike ter kriterije za razdelitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom. Ocena skupnega mesečnega finančnega učinka za javni sektor znaša 39,2 milijona evrov, so sporočili iz Ukoma.

Dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije je predvidel prvi interventni protikoronski zakon, dobili pa ga bodo lahko tisti javni uslužbenci, ki so bodisi nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje bodisi prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije covida-19. Višina tega dodatka lahko znaša največ 100 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega.

Kdo je dejansko upravičen do kako visokega dodatka, bodo določili predstojniki, je pa ob tem zakon predvidel, da vlada določi obseg in razdelitev sredstev po neposrednih proračunskih uporabnikih ter kriterije za delitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom. To je vlada storila na današnji dopisni seji.

Razrez in oceno mesečnega finančnega učinka so na ministrstvu za javno upravo pripravili na podlagi podatkov z začetka aprila o številu zaposlenih, ki delajo na delovnem mestu, na domu, ki čakajo na delo in podobno, ter ocene deleža zaposlenih in deleža dodatka, ki naj bi ga zaposleni prejeli. Osnova za izračun so sicer januarski podatki o plačah javnih uslužbencev.

Minister za javno upravo Koritnik je ob današnjem obisku v ljubljanskem kliničnem centru zagotovil, da ne gre za vladno določanje, kolikšen delež zagotovljenih sredstev gre za kateri del javnega sektorja, pač pa so razrez pripravili glede na izračune na podlagi januarskih plač javnih uslužbencev, podatkov o številu ljudi, ki so na čakanju na delo in podobno. Po njegovih besedah je skupna masa za izplačilo dodatka iz interventnega zakona 39,2 milijona evrov mesečno limit, znotraj katerega pa bo pristojnost deljenja sredstev na predstojnikih posameznih enot. Sredstev za dodatek po kolektivni pogodbi pa ne bodo omejevali in bodo zagotovili kritje zahtevkov v celoti, je navedel. Dodal je tudi, da so nekateri zaposleni v socialnovarstvenih zavodih dodatek že dobili.

Večji, kot je v dejavnosti delež tistih, ki so pri delu izpostavljeni nevarnosti ali obremenjeni, večji delež 39-milijonske pogače je predviden zanje. In obratno, več zaposlenih kot dela na domu in manj, kot so vpeti v obvladovanje epidemije oziroma so z njo obremenjeni, manjši kos so bili v vladnem razrezu.

Tako v vladi sklepajo, da bo največ dodatka izplačanega zaposlenim v dejavnosti zdravstva, v ta namen so predvideli 17,9 milijona evrov mesečno, za dejavnosti socialnega varstva pa 4,8 milijona. Pri ministrstvih in organih v sestavi ministrstev ta znesek znaša do 6,5 milijona, pri čemer glavnina odpade na tako imenovane pooblaščene uradne osebe, torej policiste, pravosodne policiste, vojake in upravo za zaščito in reševanje, je razvidno in vladnega sporočila.

Gledano po proračunskih porabnikih pa na postavko ministrstva za zdravje za april, ko bo epidemija veljala cel mesec, odpade okoli 13,3 milijona evrov, za ministrstvo za delo pa je zgornja meja določena pri 5,3 milijona. Ministrstvo za notranje zadeve lahko razdeli 3,1 milijona, za obrambo in izobraževanje po okoli 1,6 milijona, ministrstvo za finance dober milijon evrov.

Čez milijon, natančneje 1,3 milijona evrov, je limit Mestne občine Ljubljana (MOL), pri čemer na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da pod to postavko sodijo denimo tudi kadrovsko velik Zdravstveni dom Ljubljana in vse ljubljanske osnovne šole. Za primerjavo: za občino Hodoš, ki ima 360 prebivalcev, je limit postavljen pri 121 evrih mesečno.

Do številk so prišli na podlagi določenih kriterijev, tako so denimo določili, da med bolj izpostavljene dejavnosti sodijo zdravstvena in dejavnost socialnega varstva, med poklici pa policisti in pravosodni policisti, vojaki, inšpektorji, gasilci in uprava za zaščito in reševanje. Tako so predvideli, da bo med temi, ki delajo v času epidemije na izpostavljenem delovnem mestu, dodatek dobilo kar 90 odstotkov javnih uslužbencev, in sicer v povprečju 25 odstotkov bruto urne postavke. Medtem ko so za potrebe izračuna predvideli, da bo deset odstotkov javnih uslužbencev, ki delajo od doma, prejelo v povprečju 15 odstotkov bruto urne postavke.

Na vprašanje o dodatkih za funkcionarje je minister Koritnik dejal, da mu dodatek iz kolektivne pogodbe ne pripada, glede interventnega dodatka pa je odločitev na njegovem predstojniku, torej predsedniku vlade.

S tem so zagotovili, da bo denarja za tiste, ki so "v prvih bojnih vrstah" v času epidemije dejansko več kot za tiste, ki delajo od doma. Vendar pa bodo lahko predstojniki ocenili, da je nekdo, ki je denimo delal od doma, kljub temu izjemno nadpovprečno obremenjen in si lahko zasluži tudi večji dodatek kot denimo nekdo, ki sicer hodi vsak dan v pisarno.

Prav tako ni nujno, da bo dejansko izplačanih sredstev za dodatke na koncu toliko, kolikor je določeno z razrezom. Po drugi strani je možna kakšna prerazporeditev med proračunskimi uporabniki, če se bo izkazalo, da je kateri od njih bolj obremenjen in potrebuje za dodatke več sredstev, kot jih je predvidel izračun.

Ob predpostavki, da bo epidemija trajala od 13. marca do konca maja in če bi bili dodatki izplačani v skladu z limiti, bi državni proračun, v katerem so zagotovili ta sredstva, to stalo 98 milijonov evrov.

Sorazmerni del za marec bo predvidoma izplačan z aprilskimi plačami, skupaj z dodatkom za april.

Za dodatek za nevarnost in posebne obremenitve javnih uslužbencev predvidoma več kot 39 milijonov evrov mesečno.
Za dodatek za nevarnost in posebne obremenitve javnih uslužbencev predvidoma več kot 39 milijonov evrov mesečno. FOTO: Dreamstime

Koliko bo državo stalo izplačilo dodatka da delo v rizičnih razmerah, ki ga omogoča kolektivna pogodba za javni sektor, pa še ni znano. Limita pri tem vlada ni določila, pač pa je minister za javno upravo Boštjan Koritnik danes zagotovil, da bodo zagotovili kritje zahtevkov v celoti.

Upravičenci do dodatka po kolektivni pogodbi, ki znaša 65 odstotkov urne postavke osnovne plače, lahko iz naslova obeh dodatkov skupaj prejmejo največ 100 odstotkov urne postavke osnovne plače.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
24. 04. 2020 16.42
+1
A bodo tega zneska deležni tudi direktorji državnih, javnih podjetij, ki imajo tudi petkratno plačo predsednika vlade?
kakafonijaprava
22. 04. 2020 20.33
+3
Ne vem zakaj ga bodo dobil solniki¿
mackon08
22. 04. 2020 20.24
+1
Sindikati pa spet besnijo,ker hočejo da vsi dobijo dodatek .Zakaj le ? Zato ker so hodili v službo kot vedno, kar je njihova dolžnost če hočejo dobiti plačo.Haloooooooooooooooooo??
Brakedirt
22. 04. 2020 20.02
+2
zakaj svecke financirajo lenuhe?
pravica5
22. 04. 2020 20.08
-1
Brakedirt
22. 04. 2020 20.10
+1
pa saj so svecke levakom stalno govorili, da jim bodo v ju vse pobrali, sedaj pa tole...
Jon Bacek
22. 04. 2020 20.21
+2