Korona

'Vloga vitamina D pred novim valom epidemije covida-19'

Ljubljana, 25. 09. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

O vlogi vitamina D v boju proti infekcijam je debata dolga toliko, kolikor dolgo obstajajo možnosti njegovega dodajanja v človeško prehrano. Glede na manjšo precepljenost je specialist, gastroenterolog Darko Siuka, dr. med., znova spomnil na potencialno učinkovitost dodajanja vitamina D in dodal: "Zlasti pandemija covida-19 je v Sloveniji razgalila velik javnozdravstveni problem, ki ga predstavlja pomanjkanje vitamina D." In še: "Sedaj je na voljo najpomembnejši ukrep – cepljenje."

Vitamin D
Vitamin D FOTO: Dreamstime

Te dni beremo poročila, da je Slovenija po umrljivosti zaradi covida-19 s 3. mesta pristala na 11. mestu med evropskimi državami. Ker smo po precepljenosti še veliko slabši kot večina drugih evropskih držav, bo v prihajajočem valu smiselno naše ljudi zaščititi večplastno.

Od začetka pandemije sem si prizadeval v javnosti poudarjati pomen ukrepov, kot so maske in imunomodulacija (krepitev imunskega sistema), zlasti z vitaminom D. Sedaj je na voljo najpomembnejši ukrep – cepljenje, ki močno zmanjša obolevnost in smrtnost. Pohvalno je, da interes za cepljenje sedaj narašča. Ker pa se nam bliža verjetno največji, a hkrati najbrž tudi zadnji večji val, je toliko pomembneje, da se ljudje nanj dobro pripravijo. Pri krepitvi imunskega sistema igra pomembno vlogo vitamin D in pravi čas nadomeščanja vitamina D je sedaj, v sredini septembra.

O pomenu vitamina D sem pisal že od marca 2020 in glede na slovensko študijo prof. dr. Igorja Pravsta je že decembra 2020 vitamin D jemalo skoraj 60 odstotkov prebivalcev Slovenije (leta 2018 le približno 8 odstotkov), kar je posledica našega ozaveščanja slovenskega prebivalstva ob lanskem svetovnem dnevu vitamina D, 2. novembru. Če primerjamo krivulje drugega pandemičnega vala evropskih držav, ki ponazarjajo nove primere in smrtnost zaradi covida-19, ugotovimo edinstvenost slovenske krivulje, kjer smrtnost v drugem valu pade veliko prej kot visoke dnevne številke novopotrjenih okužb, kar bi lahko pripisali tudi imunomodulaciji z vitaminom D.

Kakšno vlogo ima vitamin D pri imunskem sistemu?

Že desetletja je znano, da je vitamin D učinkovina z močnim vplivom na imunski sistem. Vitamin D aktivira zlasti vrojeni imunski sistem, z aktivacijo prepisa genov za beljakovine za normalno delovanje makrofagov in celic ubijalk. Vitamin D deluje tudi z velikim vplivom na pridobljeni ali humoralni imunski sistem, katerega osrednje celice so B-limfociti, s tvorbo protiteles, na razvoj katerih vpliva tudi cepljenje. Sedaj so v grški študiji dokazali, da imajo posamezniki, ki so cepljeni zoper covid-19 in imajo dobre ravni serumskega vitamina D, višje ravni (titre) zaščitnih protiteles, kar je bilo pred leti že dokazano ob cepljenju zoper gripo. Že vrsto let je znano iz različnih študij (randomiziranih študij in metaanaliz), da normalni nivoji vitamina D zmanjšajo pojavnost okužb in omogočajo blažji potek ne samo respiratornih virusnih, ampak tudi drugih okužb.

Kakšna je vloga vitamina D v pandemiji covida-19?

Številne študije iz obdobja pandemije covida-19 so pokazale, da večinoma hudo obolevajo le posamezniki s pomanjkanjem (pod 50 nmol/l) ali hudim pomanjkanjem (pod 30 nmol/l) vitamina D, prav tako so umrli zaradi covida-19 večinoma posamezniki iz skupine s pomanjkanjem vitamina D. V praksi to pomeni, da vitamin D igra pomembno vlogo preventive hudega poteka že pred okužbo ali tik po začetku simptomov. Ko virus vdre v telo, mora vrojeni imunski sistem že biti pripravljen na eliminacijo (odstranitev) virusa, sicer je replikacijska (razmnoževalna) faza virusa obsežnejša in virusno breme se zviša. V kasnejših fazah okužbe s koronavirusom (na primer deset dni od začetka simptomov, ko bolnik potrebuje hospitalizacijo zaradi imunske faze bolezni), so nivoji vitamina D pomembni za ublažitev citokinskega viharja, ki je lahko življenjsko usoden, vendar tedaj vitamin D ne more imeti več takšne pomembne vloge kot pred okužbo ali takoj po začetku simptomov. 

Kje vse lahko pridobimo vitamin D?

Največ vitamina D lahko pridobimo s soncem z UVB-žarki na naši geografski širini od sredine aprila do sredine septembra od 11. do 16. ure. Dovolj je že do 15 minut dnevno, v nasprotnem primeru tvegamo opeklino kože in zvišamo tveganje za nastanek kožnega raka. V slovenski prehrani, ki tradicionalno ne temelji na morski hrani, je vitamina D malo. Rumenjak vsebuje približno 20–30 enot vitamina D, zelo malo ga je v mleku. So pa študije pokazale, da imajo jajca kokoši, ki so rejene na prostem, in da ima mleko krav, ki se pasejo na soncu, do trikrat več vitamina D kot tistih živali, ki so rejene hlevsko. Nekaj vitamina D v obliki D2 je v gobah. Največ vitamina D je v divjem lososu (v 100 g ga je 400 enot), če pa je losos umetno vzrejen, pa ga je do štirikrat manj. Ker s hrano težko zadostimo potrebi po vitaminu D v jesenskih in zimskih mesecih, bi v Sloveniji potrebovali državno strategijo umetnega bogatenja hrane z vitaminom D, kar bi moralo biti za prebivalstvo brezplačno.

Kdaj je pravi čas nadomeščanja vitamina D?

Slovenija dokazano spada med države z velikim pomanjkanjem vitamina D. Od sredine septembra s sončnimi UVB-žarki naravnega vitamina D v koži ne moremo več tvoriti, poletni encimski mehanizmi razgradnje, ki poleti skrbijo, da vitamin D ne poraste preveč, pa so jeseni še zelo aktivni in vitamin D pospešeno razgrajujejo. Temu v prid govore vse študije serumskega vitamina D, kjer je največji upad v koncentraciji prav od sredine septembra do sredine oktobra. Zato je v sredini septembra pravi čas, da lahko z nizkim dnevnim vnosom vitamina D ohranimo poletne nivoje vitamina D, saj je mesec ali dva kasneje serumski nivo z nizkimi odmerki težko zvišati. V Sloveniji si prizadevamo, da bi po vzoru skandinavskih držav imeli državno strategijo umetnega bogatenja hrane z vitaminom D (bodisi mlečnih ali pekovskih izdelkov), saj ljudje ne bi bili izpostavljeni pomanjkanju vitamina D, ki ima večplastne negativne učinke. Dokler se državna strategija vitamina D ne prične izvajati, je vsak posameznik prepuščen lastni izbiri, da vitamin D nadomešča ali ne. V preteklem letu sem prek medijev pozval vse prodajalce vitamina D, naj ne izkoriščajo pandemije covida-19 za dvig cene vitamina D in na srečo se to ni zgodilo. Proizvodnja vitamina D je s tehničnega vidika izredno poceni, zato ni razloga, da bi bila cena visoka. Konec leta 2020 smo štirje avtorji (prof. dr. Marija Pfeifer, prof. dr. Igor Pravst, prof. dr. Alojz Ihan in jaz) napisali priporočila za nadomeščanje vitamina D pri posameznikih s tveganjem za pomanjkanje vitamina D, v odmerku od 800 do 2000 enot vitamina D na dan za odraslo populacijo. V primeru simptomov okužbe pa 14.000 enot na dan prve štiri dni po začetku simptomov, nato enako kot predhodno. V letošnjem letu so bila izdana irska priporočila, ki svetujejo od 800 do 1000 enot vitamina D na dan za vse prebivalstvo. Prav tako so bila izdana tudi španska priporočila, ki pa svetujejo od 1000 do največ 4000 enot dnevno. 

Vitamin D na recept?

V preteklem letu je bila razširjena indikacija predpisovanja vitamina D na recept, do katerega so upravičeni tudi tisti s prepoznanim visokim tveganjem za pomanjkanje, vključno s starostniki in tistimi, ki poleti ne morejo biti izpostavljeni soncu.

Vitamin D je pomemben za normalno delovanje človeškega telesa, pomanjkanje vitamina D pa lahko ima številne negativne posledice.
Vitamin D je pomemben za normalno delovanje človeškega telesa, pomanjkanje vitamina D pa lahko ima številne negativne posledice. FOTO: Shutterstock

Neželeni učinki vitamina D?

Vitamin D ima visok varnostni profil, kar pomeni, da so neželeni učinki v priporočenih odmerkih neznatni. Posebno pozornost je treba posvetiti tistim, ki imajo znane višje nivoje serumskega kalcija, ob granulomatozah (kot je sarkoidoza), ob limfoproliferativnih boleznih in boleznih ledvic ter ledvičnih kamnih, kjer pri slednjih ob nizkem dnevnem odmerku posebnosti ni za pričakovati. Neželeni učinki nastopijo pri serumskih nivojih nad 200 do 375 nmol/l. 

Druge naloge vitamina D v telesu

Vitamin D pa nima samo ugodnega učinka na imunski sistem. Vse telesne celice imajo receptor za vitamin D (VDR), prek katerih deluje na celična jedra s prepisovanjem genov za različne telesne funkcije. Najbolj znan je učinek na metabolizem kalcija in fosforja ter na mineralizacijo kosti. Pomembni so učinki na mišični sistem, kjer preprečuje katabolizem in je še kako pomemben pri preprečevanju sarkopenije (razgradnje mišičnine) zlasti pri starejšem delu prebivalstva. Pomemben je vpliv na hormonski sistem, tako na ženske kot moške spolne hormone, pri moških značilno zvišuje nivo testosterona. Ugodno vpliva na psihično stanje in zmanjša tveganje za anksioznost in depresijo. Zanimive so študije, kjer zmanjša tveganje za rakave bolezni in avtoimunske bolezni.

Kako z vitaminom D v prihodnje?

Vitamin D je pomemben za normalno delovanje človeškega telesa, pomanjkanje vitamina D pa lahko ima številne negativne posledice. Zlasti pandemija covida-19 je v Sloveniji razgalila velik javnozdravstveni problem, ki ga predstavlja pomanjkanje vitamina D. Z ozaveščanjem pa smo vsi, vključno z mano, že od marca 2020 vsaj delno približali znanje o vitaminu D in ljudem izboljšali kakovost življenja. Številni so se namreč obrnili name s pohvalo, kako se jim je življenje z vitaminom D spremenilo. Zaželeno bi bilo na ravni države čim prej oblikovati strategijo umetnega bogatenja hrane z vitaminom D, saj bi tako preprečili mnoge neželene učinke pomanjkanja vitamina D in nepotrebne stroške kupovanja vitamina D. Dokler te strategije še ni, še vedno prosim vse prodajalce, da vitamina D za naše državljane v teh težkih časih ne podražijo. Pravi čas pričetka nadomeščanja vitamina D je sedaj, v sredini septembra, saj bo oktobra in novembra serumske nivoje težje dvigovati do vrednosti, ki bi imela pozitiven vpliv na imunski sistem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
27. 09. 2021 10.51
Joj, joj kam nas vodijo ti, ki smo jim dali svoj glas na volitvah...Po Ustavi RS ima še vedno oblast ljudstvo, ki jo izraz z volitvami...Vam to kaj klikne? V Avstriji testiranje brezplačno za teden dni, pri nas plačljivo testiranja za rok trajanja 48 ur, zaposlenim pa teden dni....Kje je logika? Požiralcev denarja pa čedalje več...Zakaj se v EU vsem članicam ne odredi enaka merila...,če že govorimo o "bolezni"Covid! Dokler ne bo 80 % ljudstva povsod po svetu pocepljenih, ker farmacija nima meja, toliko časa bodo terorizirali ljudi (človeka)!
Pia lea
26. 09. 2021 20.28
-1
Med 2.sv.vojno Zidje niso smeli v kino, gledalisce, na sportne in kulturne prireditve, niso smeli kupovati tort in se in se..... Ravnokar berem knjigo. Ali se zgodovina ponavlja?
Pia lea
26. 09. 2021 20.25
-1
Ko sem danes gledala video, kaj se dogaja v Avstraliji, teror nad ljudmi na ulici, mi je slo na bruhanje...
Pia lea
26. 09. 2021 20.24
-1
Priznan pulmolog je izjavil, kdo se bo cepil, da je zelo priporocljivo najmanj tri tedne pred cepljenjem "jemati" probiotike, da dobro zasciti imunski sistem. Seveda tudi D vitamin in ribje olje. Zelo priporocljiv je tudi cink....
primorec2
25. 09. 2021 20.17
+5
Meni je mati kot otroku občasno dajala ribje olje. No, takrat ni ravno dišalo in tudi preveč rada ga nismo imeli. Danes se olje dobi po še kar ugodni ceni. Ko gledam oglaševanje, so cene kar zasoljene. V trgovini, drogeriji ali lekarni kupiti navadno ustekleničeno ribje olje. Na ribe ne pozabiti, posebno cenovno zelo dostopne sardele. Prehranska dopolnila so polna obljub in lepih reklam, zato niso ravno poceni. Nekaj lahko na zalogo, ampak le za občasno.
User416781
25. 09. 2021 20.37
-3
primorec2
25. 09. 2021 20.41
+3
123soba
25. 09. 2021 20.06
+2
Danes je na obali prav vroče, čeprav je več kot sredina septembra. Torej la žete.
piron
25. 09. 2021 18.25
+3
Ihan, Siuka, Pfeifer in Pravst - vsi kar stroka, so za začetku kovid natega napisali na pisali uradna priporočila za dodajanje vitamina D tako preventivno kot kot ajuvantno zdarvljenje covid-19. Potem jih je vsaj eden očito dobil po... oragnu. In je prestopil na drugo stran. Zastonj verjetno ne. Sicer so neodvisni mediji tekst Siuke objavili že v četrtek Na 24 ur potrebovali odobritev z strani nekoga + dovolj osebkov, ki so tekst spljuvali.
User416781
25. 09. 2021 19.31
-1
Kdo ti je kriv, če sploh ne razumeš o čem se gre. Ihan & co govorijo ves čas isto. Žal ne razumete razlike med preventivo in kurativo.
Lepi Marko
25. 09. 2021 17.55
+0
Pozabili ste cepiti zivali(hisne ljubljencke). Aja sem pozabu da se corona siri samo med ljudmi in to samo med necepljene, tako da je OK. Cepljeni : Don't worry be happy!
markym
25. 09. 2021 17.11
+1
Propaganda za cepljenje pa mora biti vmes...
Zmaga Ukrajini ...
25. 09. 2021 16.48
+7
Drugače pa je D vitamin že dolgo znan kot eden najpomembnejših vitaminov pri izgradnji imunskega sistema. Ki bi ga morali na naši zemljepisni širini redno dodajat od septembra do aprila. V zelo visokih koncentracijah zna celo pomagati pri nekaterih vrstah raka, prav tako so znane tudi študije, ki so dokazale, da je imela večina umrlih zaradi infarktov mnogo prenizke serumske ravni tega vitamina. Ampak naša "stroka" z dr. Ihanom na čelu še vedno trdi, da je D vitamin brez veze in ni pomemben v ničemer. Kot, da bi šlo za religijo.
Zmaga Ukrajini ...
25. 09. 2021 16.39
+3
Tale dohtar si pa veliko upa. Ihan je rekel, da je D vitamin brez veze in, da nima nobenega učinka v zvezi s kovidom. In, če je Ihan to rekel, bo že držalo, a ne...?
User416781
25. 09. 2021 16.54
-3
Ne vem, očitno ste res funkcionalno nepismeni. Nekaj bi debatirali in mešali jabolka in hruške. Nima posebnega učinka pri ZDRAVLJENJU covid, za preventivo pa noben ni rekel, da ni koristen. Preventiva pomeni, da nekaj delaš, da krepiš imunski sistem in ne zboliš. Zdravljenje pa nastopi potem, ko imunski sistem ne more premagati sam virusa in zboliš. A razumeš razliko...?
User416781
25. 09. 2021 17.19
-3
Čeprav ni trdnih neposrednih dokazov o povezavi med ravnmi vitamina D in zbolevanjem za covidom-19, pa obstajajo vsaj posredni dokazi o tem, da je potrebna normalna raven vitamina D za ustrezno odpornost proti okužbam dihal, dodaja Ihan....bo šlo...?
Zmaga Ukrajini ...
25. 09. 2021 18.29
+5
Dej pero, skrij se raje nazaj v jajotovo... , ker s tabo res nima smisla debatirat. Trosiš iste glu posti kot ihan, v stilu - ja, ok, D vitamin ne pomaga, škodi pa tudi ne...Najprej kaj preberi (začenši npr. z Evidence Regarding Vitamin D and Risk of COVID-19 and Its Severity in na National Library of Medicine imaš še mnogo člankov na to temo), potem bomo pa debatirali okrog tega. In ko že govoriš o funkcionalni pismenosti - očitno je prav tebi močno primanjkuje, ker nikjer ne trdim, da je D vitamin ZDRAVILO proti kovidu. Vsi vitamini so le prehranska DOPOLNILA, ne pa zdravila (no, pri skorbutu bi se npr. C vitamin izkazal kot zdravilo). Saj veš - prehranska dopolnila so tisto, kar ovce kupujete spotoma pred blagajno v Mercatorju - tiste šumeče tablete z raznimi vitamini, ki se jih osveščen človek ne bi nikoli pritaknil. Skratka dejstvo je, da so s študijami ugotovili, da je eden od skupnih imenovalcev vseh, ki so težje zboleli za kovidom, (pre)nizke serumske vrednosti D vitamina. In seveda bo ravno zaradi takih dohtarjev in takšnih ovc kot si ti in posledično premajhnega slovenskega trga, po nek resen D vitamin treba v tujino oz. ga naročiti po spletu (npr. i-Herb). Enako je z vsemi drugimi dopolnili - magnezijem, cinkom,... Šumečke ti niti slučajno ne koristijo, ker razpoložljivost teh snovi ni v obliki, ki bi jo lahko telo absorbiralo, mnogokrat pa so tudi same vrednosti koristne snovi mnogo prenizke. Skratka preberi kaj na spletu, potem pa začni papagajsko ponavljat za ihanom. In kje piše, da ni trdnih in neposrednih dokazov o povezavi med ravnmi vitamina D in zbolevanjem za kovidom? Aja, Ihan je rekel tako. Eh, ti boš moral še marsikaj prebrati,... če znaš angleško, se lahko celo izobraziš v tej smeri, sicer pa si "obsojen" na ihana. Skratka isti si kot naši dohtarji, ki že leta odklanjajo uporabo konoplje v zdravstvene namene, pa čeprav je zdaj že dodobra raziskana in dokazano pomaga pri nekaterih rakavih obolenjih, zato se mnogi poslužujejo ilegalnih poti, da pridejo do konopljine smole, ipd. Ampak, naši dohtarji pravijo, da je to bv, in če naši dohtarji tako rečejo, bo že držalo. Za take ovce kot si ti že.
User416781
25. 09. 2021 19.08
-5
@Mesečev sij, še enkrat...Ihan je rekel da vutamin D ni zdravilo. Kaj ti pomaga če bereš, pa ne razumeš kaj bereš. Sam sem izobražen na tem področju, čudno pa da tebe ne vabijo, da predavaš na tem področju. Pojma nimaš, tako kot vsi na teh forumih iščete izjave raznoraznih ljudi in jemljete iz konteksta samo tisto kar vam paše...in potem s tem tukaj nabijate. Ihan je mednarodno priznan strokovnjak na svojem področju...kdo za k.... si pa ti? FB ali Google doktor...?
User416781
25. 09. 2021 19.14
-4
...si pa napisal zelo dolg post, ampak če dobro prebereš, nisi napisal nič. Dodal si le nek link, kjer je spet navedeno, da je vitamin D preventiva oz. da pomanjkanje vitamina D pomeni tveganje za hujši potek covid. A si prepričan, da razumeš angleško?
Zmaga Ukrajini ...
25. 09. 2021 19.21
+3
hahahaha,... ja, ja,... ti si pravi fb dohtar, polpismen jugo.
User416781
25. 09. 2021 19.28
-5
Ja, je že v redu. Ko zmanjka argumentov, pa žalimo. Bedaki antivakserski. Rad bi bil pameten, pa ne moreš. Luzer.
primorec2
25. 09. 2021 20.20
+2
Peš v ribarnico in z eno porcijo sardel je D vitamina dovolj za tisti dan.
User416781
25. 09. 2021 20.39
-1
Ja, ta luksuz pa imate na primorskem...😉
Antena
25. 09. 2021 16.21
-6
Lenuhi se ne upajo cepit, tablet bi pa pojedli 2 toni ?
Zmaga Ukrajini ...
25. 09. 2021 16.37
+7
Garaške ovce kot si ti, bi se pa precepili z vsakim zvarkom, za katerega arestant pravi, da je varen.
User416781
25. 09. 2021 17.10
-4
Cepivo ni izumil Janša in obstaja tudi svet izven Slovenije.
User416781
25. 09. 2021 17.11
-5
...oziroma, ali ti misliš, da veš nekaj več, kot vejo v ostalem delu sveta izven tvoje vasi...?
Zmaga Ukrajini ...
25. 09. 2021 18.30
+5
pero, pejt se cepit. Lahko te tudi jaz še dvakrat, če ti je premalo.
User416781
25. 09. 2021 19.10
-4
Sem se že. Ti pa kar bluzi po teh forumih. Očitno misliš, da veš nekaj več kot drugi? Jehova priča.
Zmaga Ukrajini ...
25. 09. 2021 20.48
+2
zelen
25. 09. 2021 16.03
-1
a zdaj pa spet d vitamin zadnjič je bil cink pa c vitamin. najbrž bo zdej kmal tud astra spet fajn
periot22
25. 09. 2021 15.37
-1
Le kakšen strup je v kapsulah da ga tako vsiljujete!
Banion
25. 09. 2021 14.55
-1
Zanimivo je oliko ljudi verjame pisanju na spletu a po drugi starani ravno splet obtožujejo za širjenje izmišljenih teorij zarot. Einstein je rekel da ne ve če je vesolje neskončno, j epa pepričan da je neskončna človeška neumnost. Ljudje so nehali razmišljati s svojo glavo temveč samo poslušajo ka rečejo kje na radiu ali televizijo oziroma kaj kdo objavlja na face buku, tu se najdejo nekateri maloumni osebki z velikimi organi ki hočejo krojiti mnejne neukih sledilcev
zelen
25. 09. 2021 16.05
in take je najlažje nat...nt ali kot pravimo nekje prehladit.
vel.klovn
25. 09. 2021 14.26
-1
Neumni novinarji, kar naprej nabijate s tem umetnim virusom, dajte že enkrat mir
Alexandra Blaži
25. 09. 2021 14.25
+5
Me prav zanima kako bo odreagirala naša vlada, verjetno so že seznanjeni s tem.. ITALIJA JE S 27.9 NAPOVEDALA PROTEST več kot 35.000 TOVRONJAKARJEV bo šlo na ceste.. in zaprlo pretok prometa in seveda DOSTAVO DOBRIN.. kr pripravite se da ne boste potem rekli, zakaj se nič ne govori o temu!!! UPAM, DA SI VZAMEJO ZGLED PO ITALIJI TUDI AVSTRIJCI IN NEMCI!!! ČAS JE... DA SE PRENEHA S TEM. prav tako Italjani pozivajo svoj narod.. da naj NE GREDO NA DELO..OSTANEJO DOMA..KER NE BODO PRIŠLI DO CILJA.. AVTOCESTE BODO BLOKIRANE!!! SVOBODA NARODUUUUU! <3 tako se dela!
User416781
25. 09. 2021 14.43
-6
Zakaj bi pa naša vlada reagirala na proteste v Italiji...?
Looneh
25. 09. 2021 15.41
+3
pero ... verjetno ti ni jasno koliko dobrin uvozimo iz/preko Italije.
zelen
25. 09. 2021 16.06
+3
za vsak slučaj bom letu v trgovino po rio mare
User416781
25. 09. 2021 16.56
-3
Looneh, žal ne vem. Ampak a res misliš, da bodo zaradi enega dneva protesta motene nabavne verige...🤣🤣🤣
TistoPravo
25. 09. 2021 17.18
+0
User416781
25. 09. 2021 17.42
-4
dante
25. 09. 2021 14.23
+0
Covid ne obstaja, obtajajo pa drugi virusi različnih razsežnosti, zato cepivo tudi ne pomaga, saj ljudje kljub cepljenju zbolevamo
zelen
25. 09. 2021 16.07
+2
GAYPROPAGANDA
25. 09. 2021 14.13
+14
"Številne študije iz obdobja pandemije covida-19 so pokazale, da večinoma hudo obolevajo le posamezniki s pomanjkanjem (pod 50 nmol/l) ali hudim pomanjkanjem (pod 30 nmol/l) vitamina D, prav tako so umrli zaradi covida-19 večinoma posamezniki iz skupine s pomanjkanjem vitamina D. " To je to!
revolucijakorupcijafasizem
25. 09. 2021 13.29
+0
Siuka kolikor je zaljublen sam vase je faca