Korona

Von der Leynova: Rešitev za razlike glede cepiv pospešena dobava 10 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva

Bruselj, 17. 03. 2021 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predlaga, da se različni položaji članic EU pri dostopu do cepiv zaradi njihovih različnih odločitev pri razdeljevanju odmerkov uravnotežijo pri razporejanju dodatnih desetih milijonov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja, ki so jih preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje.

Šest voditeljev članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, je minuli petek v pismu pozvalo k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam, majhnim in velikim. 

Izpostavili so, da v nasprotju z dogovorom, da je treba cepiva članicam razdeliti ob enakem času in po načelu pro rata, torej sorazmerno glede na prebivalstvo, v minulih dneh ugotavljajo, da farmacevtska podjetja cepiv posameznim članicam ne dobavljajo na podlagi enakega pristopa in načela pro rata.

Von der Leynova se je na pozive voditeljev, konkretno je komentirala navedbe pobudnika, avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, danes najprej odzvala s poudarkom, da je Evropska komisija predlagala delitev po načelu pro rata glede na prebivalstvo in da sama še vedno meni, da je to najboljša rešitev.

A članice so se odločile za drugačen pristop. Začele so po sistemu pro rata, a vse niso vzele, kar je bilo na voljo, zato je sledilo drugo razdeljevanje. Članice so oblikovale različne nacionalne portfelje cepiv, podjetja se različno držijo obveznosti in zato je slika v državah različna, je pojasnila predsednica.

Je rešitev dodatnih 10 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva?
Je rešitev dodatnih 10 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva? FOTO: Dreamstime

Dodatnih 10 milijonov Pfizerjevega cepiva

Von der Leynova vidi rešitev v dodatnih desetih milijonih odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja. Komisija je v sredo sporočila, da so se s podjetjema sporazumeli o pospešeni dobavi desetih milijonov odmerkov, ki so bili sicer predvideni za drugo polovico leta, že v drugem četrtletju.

Drugo četrtletje bo namreč ključno. S tem se celotna količina odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja v drugem četrtletju poveča na več kot 200 milijonov, kar članicam omogoča, da zapolnijo vrzeli, so v komisiji izpostavili že v sredo.

Ti odmerki prihajajo iz dodatnih oziroma opcijskih 100 milijonov v okviru druge pogodbe z BioNTechom in Pfizerjem, ki je sicer predvidena za tretje in četrto četrtletje tega leta. Ta predlog morajo potrditi članice v okviru usmerjevalnega odbora.

Von der Leynova je danes, dan pred predvideno odločitvijo Eme o varnosti cepiva AstraZenece poudarila tudi, da zaupa cepivu Astrazenece in procesu Eme. Ta naj bi v četrtek sporočila končno odločitev glede varnosti cepiva AstraZenece. 

S temi dodatnimi desetimi milijoni odmerkov se lahko uravnoteži položaj, ki je nastal v prvem četrtletju, je dejala predsednica in dodala, da je to seveda njihovo priporočilo, odločile bodo pa članice.

Šest premierjev na virtualnem pogovoru z Michelom 

S premierji Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Bolgarije, Češke in Latvije se je danes virtualno sestal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. V kabinetu predsednika vlade Janše so v sporočilu za javnost o srečanju zapisali, da so sogovorniki na današnji videokonferenci spregovorili o dodatnih dobavah cepiva proti covidu-19 in mehanizmih za zagotavljanje 70-odstotne precepljenosti vseh odraslih državljanov EU do poletja.

Viri pri EU pa so sporočili, da so voditelji delili svojo zaskrbljenost zaradi morebitnih vrzeli pri razdelitvi cepiv med članicami glede na dejstvo, da eno podjetje ni spoštovalo svojih zavez. Povedali so tudi, da so o tem danes razpravljali veleposlaniki članic pri EU.

Spomnimo, da je avstrijski kancler Sebastian Kurz peterico kolegov v sredo gostil na hibridnem – delno fizičnem, delno virtualnem sestanku na Dunaju. Zavzeli so se za pravičnejšo razdelitev cepiv proti covidu-19 v EU in korektivni mehanizem, saj bi se lahko v nasprotnem primeru Unija znašla v politični krizi.

V Evropski komisiji sicer izpostavljajo, da se o razdeljevanju cepiv pogajajo članice. Izhodišče je sistem pro rata glede na prebivalstvo, vendar se lahko države odločijo drugače, kar potem vodi v neenakomerno porazdelitev cepiv.

Slovenija na primer celotnega deleža, ki bi ji v prvem in drugem četrtletju pripadel po sistemu pro rata, ne dosega, ker lani decembra ni sodelovala v drugem krogu nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja. Tako sta se poleg nje tedaj odločili le še Slovaška in Bolgarija, kažejo številke, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor.

Gre za prvo pogodbo z BioNTechom in Pfizerjem, v okviru katere je bilo najprej na voljo 200 milijonov odmerkov, nato pa še dodatnih 100 milijonov odmerkov. Ko so članice razdeljevale 100 milijonov odmerkov, ni Slovenija naročila ničesar.

Von der Leynova z novim opozorilom glede izvoza cepiv: Brez vzajemnosti ostrejše ukrepanje

Von der Leynova je danes pozvala tudi k vzajemnosti in sorazmernosti pri izvozu cepiv proti novemu koronavirusu, sicer pa zagrozila z ostrejšimi ukrepi proti državam, ki proizvajajo cepiva, a ne zagotavljajo vzajemnosti. Opozorilo se nanaša zlasti na Združeno kraljestvo.

EU je od začetka februarja, od vzpostavitve mehanizma za nadzor izvoza cepiv, prejela več kot tristo zaprosil za izvoz in odobrila vse razen enega. Gre za izvoz 41 milijonov odmerkov v 33 držav, je izpostavila predsednica.

Ob tem je opozorila, da odprte ceste vodijo v obe smeri, zato je treba zagotoviti vzajemnost in sorazmernost. "Naj bom jasna glede vzajemnosti: Če se položaj ne spremeni, bomo premislili o tem, kako zagotoviti, da bo izvoz v države, ki same proizvajajo cepiva, odvisen od njihove stopnje odprtosti," je dejala.

EU po njenih besedah veliko izvaža v države, ki same proizvajajo cepiva, in to je vabilo k odprtosti in vzajemnosti. Ker se epidemiološke razmere slabšajo in ker je na vidiku tretji val, bo EU uporabila vsa razpoložljiva orodja, da okrepi cepljenje proti covidu-19. "Vse možnosti so na mizi. Smo v krizi stoletja. Ne izključujem ničesar," je dejala.

Opozorilo se nanaša zlasti na Združeno kraljestvo in je predvsem odziv na zaplete pri dobavi cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZenece, s katerim ima unija največ težav.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
17. 03. 2021 19.51
+1
Pfilzer pa je objavil svojo strategijo, po kateri bo cena njegovega cepiva višja za 900% in potrebno ga bo obnavljati vsako leto... A še vam nič ni jasno, ZAKAJ LE Pfilzer v EU?
setisfekšn
17. 03. 2021 16.58
+1
Ma kakšen cepiv za kaj!kaj delate iz tega tako pomembno stvarkot otroc ki delate kot da bo rešil človeštvo!jest ga ne rabim za ta prehlad!!! Imam pravico do svojega mnenja po ustavi republike slovenije!
scipio
17. 03. 2021 16.51
+1
Ni se vam treba delat pametne: naši odločevalci fajzerjeve robe NISO vzeli, ko bi jo lahko. Ponucali so jo drugi pametnejši. Pika. Priložnost zamujena ne vrne se nobena! Pika.
tekač
17. 03. 2021 16.50
+1
10 miljonov cepiva BioNtecha in Pfiezerja za Evropo. Veliko. Vendar tudi 10 miljonov za Slovenijo ni dosti, ker ga nebo naročila. Seveda se bo pa pritožila,da cepiva ni....
krohotalo
17. 03. 2021 16.42
+2
Bog pomagaj. Že tako nas ma evropa za nesposobne, teh 6 lolekov jim je pa dalo še dodatne razloge. Sploh v Sloveniji ni bilo nobenega razloga, da se zanaša na AZ, ker bi kvečjemu privarčevali 10-20mio€.
scipio
17. 03. 2021 16.55
+1
Za 10 ali 20 prišparanih milijonov bomo lahko kupili veliko AK-47 kalašnikovk in/ali podobnih mašinc, pa kakšno špico od tomahawka. Pomisli kako je šele to lahko koristno!
Jaka Jack
17. 03. 2021 16.18
+2
Njo skrbi samo njena frizura😂😂😂 nesposobna
Inmojkomentarje
17. 03. 2021 16.08
+3
Ja, in zdaj bi nadiral druge! Bednik, pred svojim pragom naj pomete!
Kazimir Plemeniti
17. 03. 2021 16.03
+0
Čim manj tem bolje. Glede na to, da že sedaj vidimo negativne učinke cepljenja bi se lahko kaj naučili. No, to je nemogoče, toliko holokavstov smo dali skozi v zgodovini, pa še vedno počnemo isto.
Carpediem32
17. 03. 2021 15.37
+4
Treba je pač Pfizerju omogočit večji dobiček.
Fejst pob?
17. 03. 2021 15.17
+2
Kot smo izvedeli, Janša sploh ni naročal dragih cepiv. V bistvu je on kriv, s tem da je naročil poceni cepiva, zaradi katerih je trenutno ustavljeno ceplenje
Abica
17. 03. 2021 14.48
+5
Janez, treba naročit, pol pa tudi dobiš.
biggbrader
17. 03. 2021 14.36
-2
Zanimivo, po levaško virusa ni, sedaj pa bi se vsi cepili proti NIČ.
Frasnel12
17. 03. 2021 14.35
+11
Zakaj bo Janez zaskrbljen če še tistega kaj bi lahko naročil ga ni ,ker je predrago čakal je na ASTRO ZENECO PO 1,8€ 😂😂😂
Jenkec
17. 03. 2021 14.24
+9
Kaj bo zdaj v skrbeh lopov, ko je imel možnost pa ni naročil cepiv! Verjetno premale provizije
Aleks 85
17. 03. 2021 14.21
+7
Janez je zaskrbljen za cepivo sam ga kot minister za zdravje pa ni naročil,ker je mislil,da ga imamo dovolj oz so tiste pomije od Astra cenejše
tekač
17. 03. 2021 14.21
+4
Poglejmo podrobneje. V tej situaciji se odpovedati cepivu je sramotno in drugače rečeno igranje z življenji državljanov...
Špartanec
17. 03. 2021 14.19
+6
Zaskrbljeni so za vrzel med ritnicami...svojimi.
deltex
17. 03. 2021 14.18
+9
Burleska. Janša pravi, da imamo premalo cepiva. Ja, kaj pa če bi ga naročili? Ne samo čakat...
VAREN
17. 03. 2021 14.13
+6
Janezu in vsem ostalim s Pahorjem na čelu to pride zelo prav. Zdaj bi se oni moral cepit. So se oddahnil za en čas.
VAREN
17. 03. 2021 14.11
+2
Kdo vam je kriv, če ste vsi nesposobni.