Korona

Zorčič: Med strankami obstaja pripravljenost za sodelovanje pri predlogu novele ZNB

Ljubljana, 01. 12. 2021 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
183

Vodje poslanskih skupin so delovnem posvetu pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču razpravljali o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije. V opoziciji so izrazili naklonjenost predlogu novele zakona, a so v Levici opozorili, da je stranka SDS med vrsticami izrazila nasprotovanje. Stranke so sicer sporočile, da bodo preučile podrobnosti in svoja stališča podale v prihodnjih dneh.

Igor Zorčič je dejal, da gre za "zakon, ki je bil v določenem delu že razveljavljen pred petimi meseci, pa ne vlada ne DZ nista implementirala odločbe US. Zato se mi je zdel na mestu premislek o tem, ali lahko morda poslanske skupine predlagamo takšen zakon."  Po njegovem mnenju med poslanskimi skupinami obstaja določena pripravljenost za sodelovanje.

Kot je povedal, je več kot očitno, da med ljudmi prevladuje nezadovoljstvo zaradi ukrepov, ki so v določeni meri sprejeti s pomanjkljivo pravno podlago. "Poslanci in poslanke smo v zadnjih dneh deležni številnih elektronskih sporočil nezadovoljne skupine državljanov, ki opozarjajo, da je v predlogu PKP 10 podan tudi predlog za sprejemanje odlokov za omejevanje širjenja epidemije. Meni se zdi to opozorilo na mestu. Odgovorno bi bilo, da bi DZ zakon spremenil, tako da bi vložil spremembo ZNB in da se to ne bi urejalo v drugih zakonih ter da bi se v vsebino vneslo tisto, na kar je opozorilo ustavno sodišče." 

Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih so tako tokrat pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije v sodelovanju s strokovnjaki. Predlog zakona po njihovih navedbah omogoča, da bodo ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni zakoniti in skladni z ustavo. Predlog med drugim določa, kdaj oziroma pod katerimi pogoji se lahko sprejemajo ukrepi na podlagi 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, opredeljuje namene, vrste in obseg ukrepov, pogoje in postopek za uvedbo in podaljševanje veljavnosti ukrepov ter njihovo maksimalno trajanje.

 

Janja Sluga iz skupine nepovezanih poslancev je povedala, da skupina podpira predlog Mreže za varstvo demokracije. "Prednost je to, da ga je pripravila stroka in ne politika. Naše stališče je, da je bil današnji posvet dober. Menim, da bi morale predlog vložiti vse poslanske skupine. Večjih pomislekov nimamo."  

Vprašanje je zelo zahtevno, pravi Maša Kociper (SAB), a se ji predlog zdi dober. "Pozdravljamo tudi to, da je vlada bolj omejena pri trajanju ukrepov. Ta zakon odgovarja na ta vprašanja in uvaja neko kontrolo parlamenta. Po eni strani je vladi treba dati prostor in možnost, da na začetku hitro odreagira, po določenem času pa je nadzor zakonodajnega telesa močnejši. V stranki se bomo pogovorili in poglobili ter potem podali svoj odgovor. Skrbi pa nas, da bo lahko zakon, če ne bo vložen s podpisi vseh poslanskih skupin, koalicija spremenila in vanj vrinila nekaj svojega."  

Matjaž Han (SD) je ob tem dejal, da se jim ne zdi pomembno, kdo je prvi podpisan, važno je, da so vsi skupaj. Zadovoljen je tudi, da gre za predlog, ki ga je pripravlja civilna družba.  

V Levici pobudo pozdravljajo. Kot pravi Matej T. Vatovec, je predstavljen predlog tudi "najboljša osnova do sedaj za nadaljevanje pogovorov o ZNB, ki pri delu javnosti vzbuja strah. Dejstvo je, da ta zakon potrebujemo v neki prenovljeni obliki, skladni z ustavo. V stranki nimamo večjih pomislekov." Povedal je, da ga morajo še podrobno preučiti ter da bi moralo nadaljevanje postopka slediti kmalu. "Bojim pa se, da predlog ne bo uspešen in da pri tem ne bodo sodelovale vse stranke." Pri tem je imel v mislih največjo vladno stranko, SDS, ki da je med vrsticami izrazila svoje nestrinjanje z novostmi, z vsemi varovalkami in nadzori DZ, ker naj bi to vlado omejevalo pri delu. "Na žalost skuša ta koalicija s čudnimi zmazki, kot je PKP 10, v katere vnaša neke določbe, zaobiti ravno tisto, kar bi ZNB moral določiti. Bojim se, da neke enotnosti, ki jo v koaliciji ves čas propagirajo, ne bo," je še dejal.

Pri zadevah, ki v javnosti povzročajo nelagodje, strah in nezaupanje, je pomembno, da se politika in civilna družba povežeta in sodelujeta, je dejal Brane Golubovič (LMŠ). "To se dogaja v teh dneh. Civilna družba je pripravila predlog ZNB, ki uresničuje predlog ustavnega sodišča. Politika je zelo hitro reagirala in opravila posvet. V LMŠ bomo sodelovali v tem procesu, za katerega želimo, da se čim prej konča, je pa zelo pomembno, da je o vsem obveščena tudi javnost. Pričakujem, da bodo v poslanskih skupinah v teh dneh opravili razpravo, se opredelili do predloga in zelo kmalu sporočili, ali bi se sopodpisali. Ta zakon lahko uspe samo, če bo imel 46 glasov poslancev ali več."

Sklic delovnega posveta so po prejemu predloga zakona o nalezljivih boleznih predlagali v poslanski skupini nepovezanih poslancev (NeP). Kot so pojasnili, ocenjujejo, da gre za dobro zakonsko osnovo, ki sledi odločbam ustavnega sodišča in vzpostavlja parlamentarni nadzor nad ukrepi, ki jih sprejema vlada. Hkrati so v NeP prepričani, da so spremembe zakona o nalezljivih boleznih potrebne in da bi lahko DZ pobudo prevzel tako, da bi novelo zakona vložile vse poslanske skupine, ki jo podpirajo.

Iz poslanske skupine SAB so še pred začetkom posveta sporočili, da so zakonski predlog prejeli in ga še preučujejo, saj gre za zahtevno pravno materijo. Pozdravljajo sicer prizadevanja Pravne mreže za varstvo demokracije za odpravo neustavnosti, a hkrati opozarjajo, da ima v DZ večino koalicija. "Zato obstaja tveganje, da bo obstoječe besedilo v zakonodajnem postopku preoblikovano z dopolnili in tako predrugačeno ne glede na predlagatelja," so navedli.

ZNB
ZNB FOTO: POP TV

Iz poslanskih skupin SMC, DeSUS in SNS pa so sporočili, da bodo najprej preučili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih in se nato do njega tudi vsebinsko opredelili. Tako je pričakovati, da bo o podpori predlogu novele zakona več znanega po današnjem posvetu vodij poslanskih skupin.

DZ sicer na glasovanju julija po izglasovanem vetu državnega sveta z 78 glasovi proti ni potrdil novele zakona o nalezljivih boleznih. Proti so glasovali tudi poslanci koalicije, ki so med drugim ocenili, da je nekatere kritike in pomisleke o noveli še smiselno preučiti in pripraviti novo besedilo, česar pa vlada do zdaj ni storila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sg1010
03. 12. 2021 12.16
Zakaj se sploh pogovarjamo o tem ? Ustava je čisto ok napisana tudi, kar se tiče epidemij itd., !!! Se pravi politika zopet posega po nečem, kjer bi rada delala po svoje, tako, kot pred kratkim za zakon o vodah. Vse, kar trenutnim oblastnikom ni všečno in kar jim preprečuje, da delajo po svoje bi spremenili, zamenjali, pozaprli itd... Tam kjer bi bilo pa potrebno nekaj postorit jih pa ne zanima, ker so oni tisti kjer delajo sama nezakonita početja. Med zadnjimi primeri : Vizjaka nobeden ne preganja in ostaja brez sramu na položaju, zamenjave v sodstvu, policiji in vse kar bi jim lahko škodilo so nastavili svoje ljudi. Je še kaj za dodat ? Tako, da od začetka samostojne slovenije pa do danes vidimo, da nobeden politik ni delal za narod, kvečjemu proti oziroma za svoj žep. Pri teh spremembah, ki jih hočejo uzakonit je hudo narobe in bi moral narod ponoreti !!! To kar so nam v teh mesecih s temi covid paketi ukradli svobode je to milina v primerjavi sprejetja KPK10.
Komentator2000
01. 12. 2021 21.11
-7
Dober je. Ne j..be ne levih ne desnih! Jaz ga polno podpiram!
neplesalec
01. 12. 2021 21.10
-3
"Pravna mreža za varstvo demokracije" V yugoslovenskem jeziku : Sekretariat za očuvanje tekovin komunistične revolucije .
neobremenjen_
01. 12. 2021 21.05
+9
Ja kaj ga pa ti biksaš svečko. PKP10 je zanič, saj daje vladi prevelika pooblastila. Vlada je Izvršilna veja oblasti ne zakonodajna. Zakoni se sprejemajo v parlamentu, vlada pa te zakone izvršuje. Na drugi strani pa sodna veja bdi nad parlamentom v smislu ustavnosti zakonov. Tako gre to v demokraciji. Svečarija bi pa po gostilniško…
Aleks 85
01. 12. 2021 21.04
+0
Poslušajete to:" mes strankami obstaja pripravljenost za sodelovanje". Pa počakajte malo pa tu so vam ljudje dali civilna iniciativa v kateri so pravniki ,psihokogi,zdravniki,to so ljudje,ki vas volijo placujejo davke vi pa da obstajaja pripravljenost!ne pripravljenost ima da jih upoštevate
borjac
01. 12. 2021 20.48
+3
Zorčič opredeli se, kajti taki kot si ti Zorčič, ki sedijo na dveh ali pa celo treh stolih, po navadi pristanejo z ritjo na trdem betonu, kot je izjavil Pravnik dr. Petrovec, Zorčič je na tretji ali celo na drugi poziciji po Ustavni moči v Državi, pa ni napravil nič ob evidentnem rušenju demokracije s strani SDS in njenih satelitov, pravzaprav zelo podoben odnos do rušenja demokracije v državi, kot ga ima predsednik Pahor, brez hrbtenice.
Komentator2000
01. 12. 2021 21.18
+0
Petrovec je pa tu fsekal mimo, da bolj ni mogel ali pa je šlo sako za zlobo.
Ivar The Boneless
01. 12. 2021 20.43
+7
Zorčič mi be bomo pozabili tvoje izdaje. Hvala da si izdal narod danes pri PKP 10.
JohannDoe
01. 12. 2021 20.16
+4
@marker " V Nemčiji se US ne bo vtikalo v ukrepe vlade glede COVID-19 in tega tudi drugim ne dopušča" ------- Tud v drugih državah se US vtika. Razlika je samo ta, da tam že predlagatelji odlokov v naprej vprašajo za mnenje US in odloke prilagodijo in potem ni treba odlokov razveljavljat kot pri nas.
JohannDoe
01. 12. 2021 20.18
+6
Pri nas pa kot da vlada nima svojih pravnikov in nek vodovodar šalabajzar sestavlja odloke, potem pa če gre skozi, gre skozi in dokler traja, traja. Rabili so US, da jim je povedalo celo to, da morajo objavljat v uradnem listu.
JohannDoe
01. 12. 2021 20.21
+8
In šalabajzarji so sprejeli toliko odlokov, da jih niti sami ne znajo več preštet. Zagotovo smo država, ki je sprejela največ odlokov v vsej zgodovini držav. In to ni neko pretiravanje.
Nimasmisla
01. 12. 2021 20.00
+9
Volitve se bližajo
Kdorkoli Kakorkoli
01. 12. 2021 19.43
+2
Glede namena, da spodbudijo politiko k odgovornemu urejanju tega področja, si avtorji zaslužijo vso javno podporo in priznanje. Predlog zakona pa je pri ključnih vprašanjih zaščite posameznika pred državno represijo zgrešil cilj. Čeprav gre za obvladovanje epidemije, je tudi kriza covid-19 pokazala, da o represiji ne odloča medicinska stroka. Zato bi moralo biti težišče nadzora nad represivnimi ukrepi pri notranjih zadevah in policiji, ne pri zdravstvenemu osebju in ministrstvu za zdravje.
marker1
01. 12. 2021 19.32
+4
Naša država ima verjetno največ zakonov od vseh evropskih držav. To pa zato, ker so zakoni slabo sestavljeni, verjetno namenoma, da jih lahko vsak pravnik razlaga po svoje in jih je treba stalno popravljati. V Nemčiji se US ne bo vtikalo v ukrepe vlade glede COVID-19 in tega tudi drugim ne dopušča. Pri nas smo pa bolj pametni, pa bomo za to priložnost sestavili nov zakon, čeprav bo veljal samo za čas epidemije.
RedCell
01. 12. 2021 20.03
+11
Tudi nase US se ne bi “vtikalo” ce bi bili ustavni oz imeli zakonsko podlago.
Betuul
01. 12. 2021 20.15
+2
~ 1300 !Na podlagi zakonov še Pravilnike, itd druge tekoče akte itd in cel kup obrazce , vlog itd
nalijmo si čistega vina
01. 12. 2021 21.39
to ti je prišepnil iyot02 . marker svojo glavo uporabljaj
Mekenzi
01. 12. 2021 19.22
+13
Vsi so isti v parlamentu se kregamo , v jedilnici ,(bifeju )pa pijejo skupaj , narod pa krega kdo je levi kdo je desni , vsi so pa pri koritu denarja , ljudstvo pamet v glavo ,pri volitvah.
123soba
01. 12. 2021 19.22
+12
Predlog zakona ZNB = ZA NAS BANDO
Betuul
01. 12. 2021 19.17
-2
Pri urejanju zakona o nalezljivih boleznih morajo sodelovati vsi zastopniki ljudstva v parlamentu! Tisti ki nasprotuje ali se izogiba temu opravilu , se brez odlašanja naloži globa na posameznika in pripadajoči stranki v kateri je! In uredi kazensko ovadbo na podlagi kz / zoper človekovo zdravje
George Bailey
01. 12. 2021 19.10
+7
Je kdo prebeal? O čem je ta članek?
Jaka Jack
01. 12. 2021 19.03
+9
Zorčiča in uslugice si želi vsaka stranka. Ju promoviraš in vanju vlagaš denar članov, kaj je pripadnost pa žal ne vesta. Gledata samo na svoje koristi in privilegije.. zato me mnenje Zorčiča sploh ne zanima.
Iqos
01. 12. 2021 18.53
+23
Vi se samo odločajte namesto nas, bomo vsaj vedli, koga sploh nočemo več videt na naslednjih volitvah.
User2003936
01. 12. 2021 18.50
+13
Sicer pa mislim, da je treba Avstrijo uničiti in ozemlje povrniti v stanje Severna Karantanija.
Abrnk
01. 12. 2021 19.15
+2
Alerus
01. 12. 2021 20.09
+1
To je bila država severno od nas. Čist so šli u gmajno.
neplesalec
01. 12. 2021 18.35
+11
Micka Kovačeva iz INŠTITUTA 1. DECEMBER pravi , da je proti vsakemu zakonu . Free
Abrnk
01. 12. 2021 18.33
+18
Zorčič je politični prevarant in izdajalec svojih volivcev.
RedCell
01. 12. 2021 18.34
+21
Zgleda spet ne ve, na kateri gol bi streljal.