Korona

Vodstvo UKC Ljubljana predstavilo načrt izhodne strategije iz epidemije

Ljubljana, 27. 01. 2021 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
2

Svet UKC Ljubljana se je na seji seznanil z izhodišči za začetek izvajanja izhodne strategije bolnišnice iz trenutnih epidemičnih razmer. Izvajati jo bodo lahko začeli, ko bo epidemiološka situacija v državi "ustrezna". Svet zavoda je bil s slišanim zadovoljen, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Vodstvo največje slovenske bolnišnice je pripravilo izhodišča oziroma pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da lahko pristopijo k izvajanju izhodne strategije, in jih danes predstavilo svetu zavoda. Izhodna strategija je nujno potrebna za organizirano vzpostavitev zagotavljanja zdravstvene obravnave vseh bolnikov, so v sporočilu za javnost po seji pojasnil v UKC Ljubljana.

Izhodišča predvidevajo, da v UKC Ljubljana v prvi fazi izhodne strategije ob še vedno visoki fazi epidemije še ne bodo zmanjševali števila posteljnih kapacitet za obolele s covidom-19. Ne bodo pa več ohranjali rezervnih zmogljivosti za ta namen. Bolnike s covidom-19 se v tej fazi praviloma sprejema prednostno v prostore DTS.

Bolnike, ki jih je možno odpustiti, a potrebujejo nadzor nad spremljanjem zdravstvenega stanja, se v tej fazi vključi v telemedicinsko obravnavo. Ključna prednost takšne obravnave je poleg njene individualnosti tudi to, da so bolnišnice zaradi manj hospitalizacij in nižjih stroškov od klasične hospitalne obravnave razbremenjene, navajajo v UKC Ljubljana.

 Bolnike s covidom-19 bodo v prvi fazi izhodne strategije praviloma sprejemali prednostno v prostore DTS.
Bolnike s covidom-19 bodo v prvi fazi izhodne strategije praviloma sprejemali prednostno v prostore DTS. FOTO: Bobo

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, je direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar prepričan, da je ključno pravočasno načrtovanje ukrepov. "Z vsemi ukrepi in testiranji ter cepljenjem smo število dnevno zaradi covid 19 odsotnih zaposlenih zmanjšali s približno 280 dnevno v najbolj obremenjenih časih na 92 danes ter uspeli ob tem dnevno število oseb v karanteni znižati s 150 na 55. Glede na odredbo ministrstva za zdravje pričakujemo kadrovske okrepitve iz referenčnih ambulant ter centrov za krepitve zdravja, katerih dejavnost je z odločitvijo ministrstva za zdravje prekinjena," je pojasnil.

Po besedah predsednika sveta zavoda Jožeta Golobiča je svet zadovoljen s pripravljenim dokumentom ter jasnimi koraki in kriteriji izhoda. "Z vsakim korakom izhodne strategije se bo povečevalo število rednih obravnav bolnikov z drugimi boleznimi in bomo na ta način dosegli boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev ter vzdržne čakalne vrste," je povedal.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
28. 01. 2021 11.11
v zakulisju korone pa nastavil zdravnika, ki je v sodnem postopku, za v.d.?!
kknd
27. 01. 2021 20.31
+2
strategija Žale d.o.o. - zaključna dela v zdravstvu