Korona

Na pomoč v bolnišnice še devet italijanskih vojaških zdravstvenikov

Ljubljana, 06. 12. 2021 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič, M.S.
Komentarji
354

Zaradi visokega števila okužb in covidnih bolnikov so slovenske bolnišnice pod velikim pritiskom, soočajo se namreč s pomanjkanjem zdravstvenega kadra. Na pomoč so priskočili tudi zdravstveni delavci Slovenske vojske, v nedeljo se jim je pridružilo še šest italijanskih. Dodatnih devet bi moralo prispeti že danes, a je bil polet preložen na torek.

Pomoč slovenskih vojakov
Pomoč slovenskih vojakov FOTO: VVU Rajko Petek

Kot smo že večkrat poročali, so slovenske bolnišnice zaradi visokega števila okužb in covidnih bolnikov pod velikim pritiskom. Soočajo se s pomanjkanjem covidnih postelj, pa tudi s pomanjkanjem kadra, saj so številni zdravstveni delavci zaradi izgorelosti v bolniškem staležu. Aktivirale so se srednje šole in fakultete zdravstvenih smeri, Rdeči križ, pa civilna zaščita in koncesionarji, sredi novembra pa je na pomoč priskočilo še dodatnih 20 parov vojaških rok.

Prihod devetih zdravstvenih delavcev iz vrst italijanske vojske so po nedeljski odpovedi leta na Brniku pričakovali danes okoli poldneva. Vendar se je njihov prihod znova zamaknil. Kot je popoldne sporočila Slovenska vojska, je polet tretje skupine italijanskih vojaških zdravstvenikov preložen na torek. Na brniško letališče bodo po napovedih prispeli ob 12. uri. 

Kot je na novinarski konferenci na Brniku povedal poveljnik Vojaške zdravstvene enote Logistične brigade Slovenske vojske Aleksander Vidergar, gre za devet karabinjerjev, medtem ko sta že v nedeljo v Slovenijo prispela dva pripadnika italijanske mornarice in štirje pripadniki zračnih sil.

V kranjski vojašnici so zanje pripravili predstavitev, ki je vsebovala epidemiološko situacijo v Sloveniji in predvideni načrt dela v ljubljanskem kliničnem centru. Danes zjutraj je bilo omenjenih šest italijanskih zdravstvenih delavcev, ki so nastanjeni v hotelu v bližini UKC Ljubljana, že na seznanitvenem sestanku v največji slovenski bolnišnici. Nato so se šli v vojaško bolnišnico Role 2 seznaniti z opremo, ki je podobna tisti, ki jo uporabljajo tudi slovenske civilne bolnišnice. Kot je pojasnil Vidergar, jih je namreč z opremo bolje seznaniti v mirnem okolju prazne vojaške bolnišnice kot v polnih civilnih bolnišnicah, kjer bi s tem lahko motili tudi tamkajšnje delo.

V torek je predvideno oblikovanje skupin, in sicer bodo pet italijanskih zdravnikov in 10 zdravstvenih tehnikov ter diplomiranih medicinskih sester razporedili v pet šestčlanskih mešanih slovensko-italijanskih ekip. Vidergar je pojasnil, da so se za to odločili, da prebrodijo tudi morebitne jezikovne ovire, ki bi lahko nastale. Na ta način bodo razbremenili tudi pet od 20 pripadnikov slovenske vojaške zdravstvene enote, ki bodo nato lahko služili za rotacije ali druge naloge.

Trenutni načrt je, da bodo mešane ekipe delovale le v ljubljanskem UKC. "Vendar sta slovenska in italijanska vojska tu, da pomagata civilnim javnim zavodom in zadnja beseda bo njihova. Ministrstvo za zdravje bo odločilo, kje so največji primanjkljaji, in tja bomo poslali naše in italijanske pripadnike," je napovedal Vidergar.

V slovenskih bolnišnicah sicer trenutno dela 40 pripadnikov vojaške zdravstvene enote, poleg 20 v UKC Ljubljana, še 10 v UKC Maribor in po pet v bolnišnicah v Novem mestu in Celju. "To je nova situacija za vsakega od njih in določen šok ob prvem srečanju z bolniki na intenzivnih oddelkih, ampak po nekaj dneh so vsi navdušeni, da lahko pomagajo," je poudaril Videgar. Kot je dodal, zaenkrat še vedno vidi njihov žar in željo pomagati.

Aleksander Vidergar
Aleksander Vidergar FOTO: Luka Kotnik

Glavni zdravstvenik vojaške zdravstvene enote Zlatko Kvržić je povedal, da pomagajo pri oskrbi težko prizadetih bolnikov, ki potrebujejo stalno nego, bojni reševalci pa pomagajo tudi pri obračanju bolnikov in pri transportih na preiskave.

"SV je pripravljena in za bojevanje in za pomoč prebivalstvu. Tu pa pride do izraza tista empatija, ko dejansko daš vse, kar je v tvoji moči, da pripomoreš, da je zdravstvo mogoče vsaj rahlo manj obremenjeno," je izpostavil Kvržić, ki verjame, da bodo še naprej maksimalno pomagali.

Vidergar ni razkril, kolikšen delež njihove enote je angažiran za delo v civilnih bolnišnicah. Zagotovil je, da jih je še vedno dovolj za opravljanje drugih rednih nalog, nastaja pa kar nekaj viškov ur. Že ob pojavu covida-19 je bila potrebna temeljita reorganizacija enote. Med drugim so vzpostavili operativno enoto za svetovanje, pomoč in organizacijo testiranja pripadnikov vojske, mobilne skupine za testiranje, epidemiološko in analitično skupino za odkrivanje morebitnih žarišč bolezni znotraj vojske, mobilno skupino za dezinfekcijo in cepilna mesta za pripadnike SV.

Šest italijanskih vojaških zdravstvenih delavcev že prispelo v Slovenijo

Obrambni minister Matej Tonin se je 17. novembra po srečanju z italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem sporočil, da sta se dogovorila, da bo italijanska vojska Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami. Italijanski vojaki so v Slovenijo napoteni na podlagi veljavnega sporazuma o sodelovanju med obema vojskama, Slovenska vojska pa je zadolžena za namestitev in prehrano italijanskih kolegov.

Tonin je novembra potrdil, da sta se s Poklukarjem pogovarjala tudi o možnosti zdravstvene pomoči drugih držav. Poudaril je, da si predvsem želi koordiniranega delovanja, "da ne bi imeli v enem trenutku preveč, v drugem pa premalo kadra".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (354)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
06. 12. 2021 20.45
Še dobro, da nismo v vojni.... Se ne bi najdli, pa 72milj. € bi samevalo v hangarju :)))
anatomija
06. 12. 2021 19.04
+1
A je Tonin po kamionu z zaščitno opremo , sedaj izgubil še Italijanske zdravnike . A je šel pogledat na počivališče Ravbarkomanda . Ta revež pa res nima sreče . samo zgublja . Kompas je zgubil že davno ., aprila bo zgubil volitve in kmalu nato še prostost
rajko povše
06. 12. 2021 17.42
Enkrat jih je premal ,spet drugic majo slabe plače,preveč administracije,premalo strežnic na oddelkih....nastradajo pa davkoplačevalci ,ki nemočno čakajo na vrsto in vsakomesečno plačujejo. Sj vem anticepilci smo krivi ,ker se dohtarji štemplajo v javnih zavodih in delajo za keš pri koncesionarjih. Res smo anticepilci krivi in moramo to plačati..a ne ?
rajko povše
06. 12. 2021 17.38
Dobavili so tudi 17 novih omaric za PP. Tonin je v prvih bojnih linijah proti covidu. Spomenik gen. MAISTRU bodo kmalu zamenjali
jahta
06. 12. 2021 17.04
Res groza kaj se gre ta Tonin?Če bi pobral vse ultrasposobne iz NSI bi jih morda lahko celo nadomestil,če drugega ne bi vsaj slovensko govorili.
jbtjbt
06. 12. 2021 17.01
+1
😂😂😂😂kje so pa dohtarji,ki jih vratarji štemljajo
JohannDoe
06. 12. 2021 15.25
+2
Ne vem zakaj so me zbrisali. Koprive pod krinko spodbujajo "rdeče" da naj se bunijo proti italjanskim dohtarjem kot nekim Mussolinijevim fašistom, ki so nas prišli okupirat. Kje so bili, ko so nam po tej logiki "Hitlerjevi nacisti" pred leti pomagali ob žledu in nam vozili agregate, da smo si lahko svetiliv temi. Menda, če si rdeč, potem moraš v takih primerih oblečt dedkovo uniformo in it delat zasede in metat bombe na "fašiste", ki nam peljejo agregat, ker je to narobe svet in druga svetovna se še ni končala. Vsaj, če si rdeč in verjameš koprivam iz trstenjakove kleti.
Nace Štremljasti
06. 12. 2021 13.49
+2
je tonin že oblekel belo haljo sam prašam,zore pa požegnal prihod potomcev fašistov
mužik
06. 12. 2021 13.55
+1
Nace Štremljasti !!! nacek pacek verjetno si mami z stola padel ko si bil mali !! posledice so tu . !!!
Butalivud
06. 12. 2021 13.39
+5
Nujno je potrebno nabavit letalonosilko. Še bolje kar dve. Bo ena v rezervi. Za naslednji val norcev…
mužik
06. 12. 2021 13.39
+4
mužik
06. 12. 2021 13.29
+1
covid dohtarji !! če ne bi po portalu bluzili bi lahko šli vi v bolnice delat ,ne pa Italjani . Aja nimate doktorata ,bluzit pa znate . da vas nabijem nekem .... sj veste kam .
Nin?a1229
06. 12. 2021 13.27
+6
Italjani majo očitno v vojski več šolanih dohtarjev, kot mi nasploh :D
leond1
06. 12. 2021 13.27
+6
70 procentov skoraj nič ne dela 30 pa na polno vsi dobijo dodatek tudi tisti ki skoraj nič ne delajo
Kollerik
06. 12. 2021 13.18
-1
Ne razumem večine folka tu na forumu. Pomoč italijanske vojske je dobronamerna, častna in predvsem zelo potrebna.
puspan
06. 12. 2021 13.20
+4
JohannDoe
06. 12. 2021 15.28
+1
Koprive pod krinko več ali manj probajo sprovocirat štalo, kot ponavadi.
nightifly
06. 12. 2021 13.11
+2
Ce se je Slovenija odlocila ,da se 30 let nazaj vkrca na resilni colnicek in odplove na razburkano morje , v tekmo z velikimi ladjami in tankerji ,potem mora to vzeti v zakup . Ta igra je ze v naprej izgubljena ,razen ,ce se Slovenci spametujejo in vozijo s tem colnickom samo v majhnem zalivu ,kjer ni valov . Toda to pomeni , da se obenem odpoveduje delitvi velikih kosov pogace , pa tudi velikih ib ,ki jih lovijo z velikimi barkami . Zadovoljiti se mora z giricami . Tako pac je , misliti je treba prej ,preden gres v spolni odnos z nekom ,ki ima bolezen . In ce je Slo . v Evropi ,ki je postala pravi dom , ne vidim nobene razlike ali me zdravi Talijan ali Slovenec ,ali Sved . Ce zivite v Evropi ,predsodke pustite doma , da se vam ljudje ne boddo smejali .
vicente
06. 12. 2021 13.19
+3
osebno sploh nimam predsodkov do barve ali rase zdravnika ,vendar me pri tej stvari moti način oz pri eni najboljsih medicinskih fakultet v Ljubljani je mojega soseda operiral zdravnik v krapinskih toplicah seveda Slovenc,hodim k zobozdravniku ki je studiral v Ljubljani vendar dela v zagrebu seveda kot samoplačnik,kdo nas dela neumne
nightifly
06. 12. 2021 13.27
+2
......dam primer Kube , s tem ne mislim novega clanka o cepivu , ampak ze stare znane podatke o kubanskem solanju medicincev in dohtarjev , ter njihovem vrhunskem znanju medicine . Kuba je zanimivo v samem vrhu v tej sferi ,zal pa jih Amerikanci , in se bolj zalostno tudi Evropejci , kar naprej ustavljajo z barikadami in sankcijami zaradi sistema ,ki so si ga izbrali. Nekaj o tem so ,smo vedeli tudi Jugoslovani v 50-ih ,60-h letih 20 .stoletja z raznoraznimi embargi . In kljub vsemu ,drzava , ki naj bi bila revna , premore denar in osebje za studij novih zdravil ,cepiv ,kot je to pokazala zdaj . Torej se da narediti nekaj tudi z minimalnimi sredstvi , ne samo z desetine miliard $ ,ki potem narastejo na stotine ali tisoce mlrd $ po prodaji cepiv drzavam . In potem se cudimo ,da imajo vse v rokah Ameri . Kje je pa Evropa ,ki je vecja od USA , kje je njeno cepivo -a ? ...... ;((
vicente
06. 12. 2021 14.26
Z spoštovanjem ZKP kar pomeni Zdrave Kmečke Pameti in z Kančkom dobre volje se da naredit skoraj vse,vendar je ta gospa že zdavnaj izgubila domovinsko pravico v dolini šentflorjanski
Trippin balls
06. 12. 2021 13.10
+3
Pa toliko pompa za par ljudi. Se vidi čemu je vse skupaj namenjeno.Predvolilna kampanija že poteka
Trippin balls
06. 12. 2021 13.55
+1
Butalivud
06. 12. 2021 13.09
+5
Vas mogoče vse skupaj spominja na “Ladjo norcev?” Zelo mogoče.
Trippin balls
06. 12. 2021 13.06
+5
gledam po tv. pa to je bolano. vojska in kamuflažne mreže v bolnišnici. temu se je do konca zrolalo
Antena
06. 12. 2021 13.06
+2
Mi pa še vedno necepljeni. Dobro jutro slovenija
vicente
06. 12. 2021 12.58
+4
mene je sram italijanske javne bolnice so bolj hiralnice,in da mi nimamo 20 upokojenih zdravnikov in medicinskih sester ki bi hotele delat je mimogrede dokaj nenavadno to pomeni da smo kapitulirali na celi črti vendar obstaja rešitev Angela Merkel se je upokojila in če bi lepo šli do nje in jo prosili za pomoč tako lepo vsako popoldan 1 uro ker če je uredila 60miljonsko Nemčijo ni hudič da ne more 2mio slovencev,oz ker smo tako ali tako kapitulirali ali bi se lahko vsaj predali nemški vojski in ne italijanski,politiki sramota slovenskega naroda,Hlapci za hlapce rojeni X
nightifly
06. 12. 2021 13.05
+1
vicente ,,,,,, o italijanskem zdravstvebnem sistemu nimate pojma . Zal . Primerjate nekatere bolnisnice , npr. v mestih ,kjer vlada korupcija in mafija z vecino italijanskih regij ,kjer je zdravstvo -vsi to vemo - pri vrhu svetovne kvalitete in razvoja . Iste vzporednice lahko potegnemo v Sloveniji . Kako lahko primerjate recimo regije ali pa podrocja kot je Kozjansko z mesti ,ki so v razcvetu , in kamor se steka vecina denarja . Toda se najbolj vazen je podatek ,da imajo Italijani zdaj najboljso covid sliko v Evropi , in imajo veliko osebja ,ki lahko priskoci na pomoc kjerkoli . Slovenija z dvema mili. prebivalcev je z osebjem ze zdavnaj popolnjena ,torej nima xtra moznosti in rezerv .
vicente
06. 12. 2021 13.14
+1
mogoče res ne,sem samo enih 5 let živel v Italiji ne motijo me zdravniki mogoče imam do italijanov odklonilen odnos čeprav ima v italiji res dobre prijatelje ki menijo enako o njihovem zdravstvo sicer sam sem dozivel infarkt in sem skozi celo verigo od splosnega zdravnika urgence intenzivne potreboval 6h ,moj prijatel v italiji je za enako uslugo lezal na postelji od 8 zjutraj do 18 zvecer in ob 18 je videl 1 zdravnika
nightifly
06. 12. 2021 13.19
+2
vicente ,,,,,, verjamem , da je tudi to mozno , v 30 letih kar sem zunaj ,sem tudi sam slisal marsikaj o ital . zdravstvu . Ne bom trdil 100 % za danasnje , ,,vendar lahko s 100 % trdim ,da je bilo v Jugoslaviji odlicno , in resnicno za vse enako , razen jasno tudi takrat boljse poskrbljeno za znance in bogatune , ki so prinesli bogate darove . Toda za malega cloveka je bilo vseeno poskrbljeno dobro , pa se poceni.
olidata
06. 12. 2021 12.55
+7
Nehajte že te neumnosti objavljat! Če bi ta peščica ljudi res prišla pomagat, bi bila v bolnici, ne pa da že dva dni pred fotoaparati skačejo!
nightifly
06. 12. 2021 13.14
+2
Kollerik
06. 12. 2021 13.16